8 tips voor een geslaagde vakantie in le Marche met kinderen

0
100

Heb je ook zin in een vakantie met zon,  cultuur en lekker eten? Dan ben je in Le Marche met kinderen helemaal op je plek.  In de zomer van 2014 verbleef blogger Karijn op camping Faranghe in Le Marche, Italië. In dit blog geeft ze tips voor steden, strand en eten in Le Marche.

Vakantie in Le Marche met kinderen

Le Marche staat bol van de mooie historische steden, deze zijn net als de vele middeleeuwse dorpen een bezoekje waard. Ook met een peuter en een kleuter kun je prima een stad verkennen. Buggy of rugdrager mee, af en toe een ijsje en op tijd naar een park waar ze even kunnen razen.  En het fijne is dat de streek Le Marche nog geen massatoerisme kent. Het is vrijwel nergens druk en op de meeste plekken kun je gratis parkeren.

De daken van Gubbio in Le Marche.
De daken van Gubbio in Le Marche.

Tip 1: Bezoek Gubbio

De beste herinneringen bewaren wij aan ons bezoek aan Gubbio, gelegen in Umbrië.  Het middeleeuwse centrum van Gubbio met zijn nauwe steegjes en oude straatjes is omringd door een stadsmuur. Wij wandelen door het oude centrum en maken de klim omhoog: naar het Palazzo dei Consoli op het Piazza del Signoria. Vanaf daar hebben we een prachtig uitzicht over de stad. We verzinnen verhalen over ridder Fabian die de stad verdedigt en prinsessen redt. Onze dochter van bijna vier kan er geen genoeg van krijgen en vindt bij elke poort een ridder.

Plattegrond van Gubbio.
Plattegrond van Gubbio.

Tip 2: Gebruik een lift of kabelbaan als die er zijn

Gubbio kent nogal wat hoogteverschillen. Er is een lift die je op verschillende niveaus van de stad brengt. Handig met kleine kinderen. Net buiten de stadsmuur is voor de liefhebbers een kabelbaan die je naar de berg Monte Ingino brengt. Vanaf daar schijn je een geweldig uitzicht te hebben. Maar de kabelbaan zelf is zeker net zo’n aanrader, mits je geen hoogtevrees hebt.  Met het liftje dat nog het meest lijkt op een vogelkooitje en waarin je nét met 2 personen kan staan, vlieg je steil omhoog de berg op.

Tip 3: Bezoek Assisi

Ook Assisi ligt in Umbrië en maakt indruk op ons. Assisi is de stad van de heilige Franciscus. We parkeren net buiten het historische centrum en lopen zo naar het complex waar de San Francescobasiliek is gelegen. En deze is overweldigend. De basiliek bestaat uit twee kerken, die op elkaar zijn gebouwd en er is een groot klooster. We bezichtigen de kerk en lopen door de galerij.  Weer buiten slenteren we door de straten vol met souvenirwinkeltjes.  Hoewel deze stad wel druk en toeristisch is, stoort het ons niet. De stad ademt een prettige sfeer.
We vermaken ons een hele ochtend goed, maar gaan door. We hebben namelijk nog een doel. Campinggasten hebben ons aangeraden om in het nabijgelegen Spello te gaan lunchen. Na de hectiek van Assisi belanden we in de rust van Spello, een feeëriek heuveldorp. We zoeken een trattoria en eten er hemelse truffelpasta, de kinderen pasta bolognese. Na de lunch wandelen we in de straatjes die kleurig zijn door alle bloemen.

Tip 4: Ga vroeg of juist wat later op de dag op pad

Assisi is erg druk in de zomer. Plan een bezoek Assisi daarom vroeg in de ochtend of tegen de avond. Dit geldt ook voor andere wat grotere steden. 

Tip 5: Sla Fabriano niet over

Een  kleinere, maar heel charmante stad is Fabriano. Een fantastisch plein met fontein  ligt centraal in het centrum. Er wordt druk geflaneerd als wij neerstrijken op één van de vele terrasjes. Wij kijken onze ogen uit, maar hebben ook veel bekijks. Met twee blonde dochters trek je in Italië veel aandacht. Onze ‘bella bella’ krijgen een aai over de bol en snoepjes van de ober.

Fabriano is de moeite waard om te bezoeken.
Fabriano is de moeite waard om te bezoeken.

In Fabriano vind je een papiermuseum en een kleine overdekte markt.  Ook heb je er een aantal luxere winkels.

Andere leuke steden zijn Jesi, Perugia en Urbino. Ook Esanatoglia, het stadje vlakbij de camping is een bezoekje waard.

Tip 6: Ga lekker uit eten

Wij houden erg van lekker eten. En dan ben je in Le Marche in de juiste streek. In elke stad vind je goede eetgelegenheden, ijssalons en barretjes met fijne wijnen. Van trattoria’s waar je antipasti en simpele pasta’s kunt eten tot restaurantjes waar je vier of meer gangen eet. Ook bij agriturismo’s op het platteland kun je goed eten. Uit eten is niet duur in Le Marche. Een lekkere pasta heb je al voor 7 á 8 euro. Met kleine kinderen is het aan te raden ’s middags ergens te eten. ’s Avonds kan je vaak pas vanaf 20 uur terecht en voor onze kinderen is dat te laat. Wij bezoeken vaak eerst een stad en zoeken daarna een plekje om te lunchen. Italianen zijn bijzonder aardig en gastvrij voor kinderen. Het is volstrekt normaal om je kinderen mee te nemen naar een restaurant. Ze kijken niet op van wat rumoer en zijn bereid het menu aan te passen aan de wensen van kinderen.

Tip 7: Vraag de kenners om tips

Vraag de camping- of vakantiehuiseigenaar of andere (camping)gasten om goede lokale eetgelegenheden. De mogelijkheden zijn meestal legio, maar je moet ze wel even kennen. Al je van wijn houdt, vergeet dan niet de lokale wijn te proberen. In de streek van de camping Faranghe waar wij verbleven wordt de Verdicchio geproduceerd: een lekker frisse witte wijn.

Tip 8: Ga naar het strand aan de Adriatische kust

Op een regenachtige dag weten we niet wat te doen. Van de buren, met een goede buienradar op hun telefoon, horen we dat het aan de kust wél droog en zonnig is. We besluiten naar Sirolo te rijden, een charmant badplaatsje aan de Adriatische kust. En inderdaad, als we ruim een uur later het stadje binnenrijden, is het heerlijk weer. We zetten de auto op een bewaakt terrein vlakbij het strand en lopen vanaf daar naar beneden. Het strand is niet breed en bestaat uit kiezeltjes, maar de helderblauwe zee maakt veel goed.

Als echte Italiaanse badgasten huren we twee strandbedjes. De kinderen vermaken zich met schepjes en emmertjes in het zand. We luieren wat en gaan lekker pootjebaden.
Aan het eind van de middag breken we op en rijden naar het centrum van Sirolo, een charmant badplaatsje. Op de boulevard met zijn vele terrasjes kan je fijn wandelen en mensen kijken.  Achter de boulevard vind je wat winkelstraatjes met souvenirs en mooie kleding en schoenen. Het stadje heeft allure, maar is tegelijk heel lieflijk. We zijn fan!

Spelen met de steentjes.
Spelen met de steentjes.
Vakantie...
Vakantie…

Le Marche heeft alle ingrediënten voor een ontspannen vakantie: wel de fijne stranden, oude steden en mooie landschappen, maar niet de drukte van het massatoerisme. Wij willen graag weer terug….  

Hou jij ook van Italië en weet je nog meer tips om Le Marche of een andere straat te verkennen met kinderen? Deel ze met ons!

Meer lezen

Heb je ook zin in een vakantie in zonnig Italië? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.