Madurodam Winterweken, beleef de miniatuurstad in het donker

Tijdens de Madurodam Winterweken kun je deze miniatuurstad in het donker beleven. Dat is vast heel magisch om te zien, dus vertrekt Lineke met haar kinderen naar Den Haag.

Madurodam Winterweken, beleef de miniatuurstad in het donker

We rijden naar Den Haag. Het is halverwege de middag en het begint al een beetje te schemeren. De jongens kijken naar buiten. Ze vinden het een beetje raar om zo laat op de dag naar een themapark te gaan. Ze zijn al eens in Madurodam geweest, maar dan gewoon overdag.

Ik leg uit dat het Winterweken zijn in Madurodam. Dat er tijdens de kerstvakantie dagen zijn waarop Madurodam extra lang open is. Nu hebben ze het nog magischer gemaakt. Met sneeuw uit een sneeuwmachine, 10.000 extra lichtjes, mini en grote kerstbomen.

Als we aankomen bij het park juichen de jongens: “Er hangt een grote sneeuwpop aan de vuurtoren!”. We hebben er nu al zin in om de miniatuurstad in het donker te beleven tijdens de Madurodam Winterweken.

Kijk er hangt echt een sneeuwpop aan de vuurtoren tijdens de Madurodam Winterweken.
Kijk er hangt echt een sneeuwpop aan de vuurtoren tijdens de Madurodam Winterweken.

Speurtocht naar sneeuwpopjes

We parkeren de auto op de parkeerplaats naast het park. De ingang van het park ziet er feestelijk en sfeervol uit. De magie begint. De jongens wijzen me nog een keer op de hangende sneeuwpop. Bij de kassa halen we onze tickets. “Hebben jullie zin om de winter speurtocht te doen?” vraagt de medewerker. Jazeker willen we dat. Zeker omdat de jongens er misschien een prijsje mee kunnen winnen. Ze krijgen de opdracht om alle mini sneeuwpoppen in het park te zoeken. Elke sneeuwpop draagt een letter op zijn buik. Verzamel alle letters en maak er een woord van. Gewapend met speurtocht en pen rennen ze naar binnen.

Het is best zoeken naar de sneeuwpoppen met letter. Madurodam-Winterweken (1)
Het is best zoeken naar de sneeuwpoppen met letter.
Madurodam-Winterweken (1)
Gevonden. We hebben een E.

Interactief met de scankaart

Bij de kassa krijgen we een scankaart die we kunnen activeren bij een van de zuilen net na de entree. De jongens scannen de kaart en ik voer mijn gegevens in. Het gaat om mijn email-adres. Door het hele park heen staan activatiezuilen. Bij deze zuilen kan je filmpjes en gewone doe-dingen aan zetten. Zo krijg je uitleg over wat je ziet of kun je opdrachten uitvoeren. Op verschillende plekken in het park kan je ook een foto maken van jezelf en deze dan naar je toe laten mailen. Daar is dus mijn email-adres voor. De jongens hebben in ieder geval erg veel plezier in het scannen met de kaart. Ze kijken en luisteren aandachtig naar de filmpjes.

Madurodam-Winterweken (1)
Ik scan de kaart en dan gaan we op de foto.
Madurodam-Winterweken (1)
Mam ken je dat? De Elfstedentocht?

Van schemer naar donker, laat de magie beginnen

Eenmaal in het park zoeken de jongens naar de sneeuwpoppen met letters. We leggen de routekaart er naast want we willen wel alles zien natuurlijk. Van schemer is het langzaam over gegaan naar donker. De lichtjes zijn aan. In de miniatuurdorpjes ligt sneeuw en branden lichtjes. Het is alsof we er werkelijk zijn. Maar ook de 10.000 lampjes die aan bruggen, bomen en gebouwen hangen. Zij maken Madurodam bij nacht extra magisch tijdens de Madurodam Winterweken.

Madurodam-Winterweken (1)
Kijk, het heeft gesneeuwd in Gouda.
Madurodam-Winterweken (1)
En in Delft hebben ze ook sneeuw.
Madurodam-Winterweken (1)
Hoeveel kazen weeg ik? Wegen bij de Kaaswaag.
Madurodam-Winterweken (1)
Van schemer naar donker.

Marshmallows bij het kampvuur

Al we verschillende letters gevonden hebben is het tijd om wat te drinken. We lopen terug naar het centrale plein. Daar knappert een mooi kampvuur. Er staan houten bankjes waar we gaan zitten. Het geheel wordt omringd door besneeuwde kerstbomen en twee sneeuwpoppen. Ik sluit mijn ogen en heel even vergeet ik dat ik midden in bruisend Den Haag zit.

De jongens vragen of ze marshmallows mogen roosteren. Tuurlijk! Ik koop voor beiden een zakje en we krijgen er een ijzeren stokje bij. De heren pendelen heen en weer tussen de gloeiende kooltjes en mijn bankje. Dit is genieten en echt winter voor ze.

Madurodam-Winterweken (1)
Meneer de Sneeuwman houdt een oogje in het zeil.
Madurodam-Winterweken (1)
Lekker hoor die marshmallows.

Rotterdamse havens by night

Na een bezoek aan de binnen activiteiten maken we onze route af. Grappig, de jongens herkennen de verlichte zwaan (de Erasmusbrug in Rotterdam). Ze rennen er naar toe en bewonderen ook de Euromast. Daarna gaan ze aan de slag in de havens van Rotterdam. Want zoals het een echte havenarbeider betaamt, werk je ook ’s avonds. Ze zijn druk in de weer met het bevoorraden van de schepen met containers.

Madurodam-Winterweken (1)
Een trein besturen als een pro.
Madurodam-Winterweken (1)
Nog een keer besneeuwd Gouda.
Madurodam-Winterweken (1)
Ook Amsterdam mag niet ontbreken.
Madurodam-Winterweken (1)
Hard werken in de Rotterdamse Havens.
Madurodam-Winterweken (1)
Over de Erasmusbrug naar het restaurant.

Tijd om naar huis te gaan

Dan is het tijd om weer huiswaarts te gaan. Met moeite krijg ik de jongens mee uit de havens. “Nog even de windmolens aanzetten mam”. We drinken wat bij restaurant ‘Taste of Holland. De speurtocht wordt opgelost en ingeleverd. Ik werp een laatste blik over de verlichte miniatuurstad. Madurodam in het donker beleven is met recht een magische belevenis.

Bij de uitgang staat een kartonnen mannetje die vraagt om onze scankaart. Boris deponeert ons kaartje in de borstzak van de man. We zijn benieuwd naar de resultaten die in onze mailbox zitten.

Madurodam-Winterweken (1)
Nog even de windmolens aanzetten.

Terwijl we naar de parkeerplaats lopen pakt mijn oudste zoon mijn hand. Hij wil wat zeggen. “Mam, ik dacht eigenlijk dat ik dit niet leuk zou vinden omdat ik hier al geweest ben. Maar ik vond het toch wel heel erg tof. Vooral met alle lichtjes en de nep sneeuw.” Ik grijns tevreden en start de auto. Ons bezoek aan de Madurodam Winterweken is een succes gebleken.

Dag Madurodam, tot de volgende keer.

Madurodam-Winterweken (1)
Dag Madurodam, tot de volgende keer.

Praktische informatie

De Madurodam Winterweken zijn van 9 december 2017 tot en met 7 januari 2018. Er zijn dagen dat het park tot 20 uur open is en je het park in het donker kunt beleven. Kijk voor precieze data en openingstijden op de site van Madurodam.

In de kerstvakantie zijn er speciale activiteiten te doen als schminken en op de foto met de kerstman. Voor het programma kijk je op de website van Madurodam.

Het is handig om wat klein geld zoals 10 cent muntjes en losse euro’s bij je te hebben. De kinderen kunnen daarmee de kermis laten draaien, een processie laten lopen of mini klompjes laten maken. Gewoon voor de leuk zeg maar.

En tenslotte nog een tip: tussen de winkel en het restaurant zit een toiletruimte waar je meerdere gezinstoiletten vindt. Hier vind je een groot en klein toilet naast elkaar. Ik vind het altijd een prettig idee als mijn kinderen niet buiten in de drukte op me hoeven te wachten.

Wist jij dat er tijdens de Madurodam Winterweken zoveel leuks te doen is?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke uitjes in de winter? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Madurodam. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.