Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen

Met je kinderen naar een kunstmuseum? Sommige ouders denken dat het niet kan. Niets is minder waar. Zelfs kunstmusea weten een museumbezoek leuk te maken voor kinderen. Saskia ging op pad om uit te zoeken hoe kindvriendelijk Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam is en laat in dit blog zien waar je op moet letten bij een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen.

Wat voor een museum is Museum Boijmans Van Beuningen?

Museum Boijmans Van Beuningen is een museum voor beeldende kunst. De collectie bestaat uit Nederlandse en Europese kunst, van de vroege middeleeuwen tot en met de 21e eeuw. Niet alleen schilderijen, maar ook beelden, toegepaste kunst, design en een van de belangrijkste collecties tekeningen ter wereld. De collectie is vooral tot stand gekomen door schenkingen en aankopen vanuit particuliere verzamelingen. Een van de bekendste schilderijen die er hangt is ‘De kleine toren van Babel’ van Bruegel.

Klinkt dit saai en wil je niet verder lezen? Wel doen hoor, want er is genoeg leuks voor kinderen te doen in Museum Boijmans Van Beuningen.

Op zoek naar de entree

Vanaf het station is het slechts een paar haltes met de tram naar het Museumpark in Rotterdam. We kunnen gaan lopen, maar omdat we deze dag veel willen zien en doen kiezen we voor het gemak van de tram. Bij Museum Boijmans Van Beuningen is het zoeken naar de juiste entree. Welke moeten we hebben? Na wat getwijfel volgen we de bordjes ‘entree tentoonstellingen’. Dat blijkt niet de hoofdentree te zijn. Helaas voor ons de verkeerde keuze want nu moeten we eerst helemaal door het museum om bij de centrale entree de speurtocht voor de kinderen te kopen. Behalve dat het praktischer is om bij de hoofdentree naar binnen te gaan, is het voor een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen ook leuker. Bij de hoofdentree is een hele toffe garderobe waarbij bezoekers hun jas omhoog kunnen takelen. Dat is al een belevenis op zich voor kinderen.

Op zoek naar de ingang van het museum.
Op zoek naar de ingang van het museum.
Deze garderobe is erg leuk als je Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen bezoekt.
Deze garderobe is erg leuk als je Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen bezoekt.

Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen bezoeken

Maureen (9) en Camiel (7) zijn beide dol op speurtochten en audiotours. Voor kinderen van 4 t/m 12 jaar heeft Museum Boijmans van Beuningen een vrolijk speurtocht boekje. T/m juni 2017 is dat ‘Kies Kunstig’ waarbij kinderen aan de hand van aanwijzingen een eigen fantasie kunstwerk maken. Op verschillende plekken in het museum krijgen ze vragen zoals: “Wat vind jij mooi, lelijk of gek?”. Camiel gaat met deze speurtocht op pad. Maureen wil deze keer liever de audio tour. Ze vindt het ‘Kies Kunstig’ boekje er kinderachtig uitzien en heeft een grote interesse in kunst, ze kiest daarom voor de audio tour voor kinderen.

Op het plattegrond van Museum Boijmans Van Beuningen staan de bekendste kunstwerken aangegeven. Ik kijk waar de audio tour en speurtocht langsgaan en bedenk snel een logische route waarbij we alles tegen komen. Tijdens ons bezoek is er een speciale tijdelijke tentoonstelling voor kinderen, die willen we zeker zien.

Tijdelijke familietentoonstelling ‘Alles Kids’ in Museum Boijmans Van Beuningen

Het is jammer dat deze tijdelijke tentoonstelling nu niet meer te zien is. Toch wil ik er in dit blog even bij stil staan. Het laat namelijk goed zien hoe Museum Boijmans Van Beuningen bezig is. Het is vast niet de laatste speciale familietentoonstelling die ze inrichten.

Bij een familietentoonstelling merk je dat kunst niet alleen om naar te kijken is. Hoe cool is het als schilderijen op kinderhoogte hangen? Of dat kinderen worden uitgedaagd om zelf een kunstwerk te maken? Of zelf onderdeel zijn van een kunstwerk? Bij de tentoonstelling die wij bezochten kon dat allemaal.

Een spelletje spelen bij de kindertentoonstelling 'Alles Kids'.
Een spelletje spelen bij de kindertentoonstelling ‘Alles Kids’.
Gekke gezinsfoto maken. Dat is ook kunst.
Gekke gezinsfoto maken. Dat is ook kunst.
Gek hoor, tussen twee grote beren doorlopen.
Gek hoor, tussen twee grote beren doorlopen.
Een bijzondere ervaring door middel van bewegend beeld.
Een bijzondere ervaring door middel van bewegend beeld.
Film kijken in een grote kartonnen doos.
Film kijken in een grote kartonnen doos.
Zelfportret maken met een stift aan een stok.
Zelfportret maken met een stift aan een stok.
Onze eigen kunst.
Onze eigen kunst.
Kunst maken van rode klei.
Kunst maken van rode klei.

Met speurtocht en audio tour door het museum

Nadat we de tijdelijke familietentoonstelling hebben gezien, gaan we aan de slag met het ‘Kies Kunstig’-boekje en de audiotour. Terwijl de kinderen druk bezig zijn sta ik leunend op een statafel op ze te wachten. “Mevrouw, u mag dat kunstwerk niet aanraken!” zegt een suppoost opeens tegen mij. Huh? Oh, die ‘statafel’ is een kunstwerk…. Ik kan moderne en abstracte kunst best waarderen, maar van sommige kunstwerken vraag ik me wel af waarom ze het kunst noemen. Dit witte ding kwam niet echt kunstig over.

Camiel is druk bezig met zijn boekje. Hij krijgt allerlei vragen over kunstwerken en bekijkt de betreffende kunstwerken goed. De andere schilderijen slaat hij over. Als een rode draad loopt er een opdracht door zijn boekje waarmee hij zijn eigen fantasie kunstwerk maakt.

De audiotour van Maureen leidt ons langs andere kunstwerken. Na een tijdje splitsen we af en toe op. Maureen wil graag alle verhaaltjes horen en Camiel wil verder met zijn opdrachten. Maureen vindt de audiotour erg interessant. Ik geloof haar direct, maar heb deze keer zelf niet meegeluisterd met de kinder audiotour.

Voor de audiotour kan je je eigen smartphone gebruiken of een iPod huren in het museum. Neem zelf je oordopjes mee als je daaraan denkt. Anders zijn deze ook in het museum te verkrijgen.

Het 'Kies Kunstig' boekje van Camiel is erg aansprekend.
Het ‘Kies Kunstig’ boekje van Camiel is erg aansprekend.
Een kunstwerk maken met behulp van de opdrachten uit het boekje.
Een kunstwerk maken met behulp van de opdrachten uit het boekje.
De audiotour voor kinderen.
De audiotour voor kinderen.
Via de audiotour zijn er ook filmpjes te zien die het verhaal illustreren.
Via de audiotour zijn er ook filmpjes te zien die het verhaal illustreren.
'Saaie' schilderijen worden interessant als je er meer over weet.
‘Saaie’ schilderijen worden interessant als je er meer over weet.

Handig om te weten over Museum Boijmans Van Beuningen

Wij hebben niet het hele Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen bekeken. Het museum is daarvoor te groot. Bekijk daarom voor je bezoek op de website welke (tijdelijke) tentoonstellingen je wilt zien. Vergeet niet om de speciale kinderpagina op de website te bekijken, hier staat actuele informatie over de activiteiten voor deze doelgroep. Omdat de tentoonstellingen regelmatig wisselen is het museum dat je makkelijk meerdere keren kan bezoeken zonder dat het saai wordt.

Museum Boijmans Van Beuningen is van dinsdag t/m zondag geopend. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen, wel kan er soms een toeslag gelden voor bijzondere tentoonstellingen. Voor kinderen t/m 18 jaar is de entree gratis, volwassenen zonder Museumkaart betalen 18,50 euro. Actuele entreeprijzen en openingstijden zijn te vinden op de website van het museum.

Ben jij al eens naar Museum Boijmans Van Beuningen met kinderen geweest?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in Rotterdam nog meer te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.