Overnachten in een stacaravan in Engeland? Wél via Buro Scanbrit

0
279
Ook op Allhallows Leisurepark heb je uitzicht op zee.
Ook op Allhallows Leisurepark heb je uitzicht op zee.

De laatste tijd hoor ik zoveel vooroordelen over Engeland. Over de campings, het weer en het prijsniveau. Een goede aanleiding om eens zelf op onderzoek uit te gaan. Waar kan je wel leuk overnachten in een stacaravan in Engeland? En wat kost dat dan? Hoe zit het met het Engelse weer? Ik geef jullie de eerlijke antwoorden.

Overnachten in een stacaravan in Engeland

Het is iets typisch Engels: overnachten in een stacaravan op een stacaravanpark. We zijn dat op het vasteland van Europa niet gewend. Bij een stacaravan denk ik snel aan een camping, maar de Engelse stacaravanparken zijn meer te vergelijken met een bungalowpark. Alleen dan i.p.v. een bungalow een stacaravan om in te overnachten. Zet dus die camping uit je hoofd, dan maak je een oneerlijke vergelijking.

Maar hoe vind je nu een leuk stacaravanpark? Eerlijk, dat is best lastig. Je wil niet terecht komen op een park met veel mensen die daar permanent wonen. Nederlandse speelkameraadjes ontmoeten is voor kinderen eigenlijk ook wel fijn. Sinds onze Noorwegen-reis zijn wij fan van Buro Scanbrit. Zij verhuren in Engeland stacaravans van Haven Holidays. Het grote voordeel is dat de specialisten van Buro Scanbrit al een selectie hebben gemaakt en de kans groter is dat je andere Nederlandse gezinnen treft.

Natuurlijk is het leuk om zelf even rond te kijken bij het aanbod van Haven Holidays op de website van Buro Scanbrit. Om het jullie makkelijk te maken selecteerden wij alvast drie stacaravanparken.

Seton Sands Holiday Village in Schotland

De uitvalsbasis om Schotland te ontdekken! Het park ligt aan de kust in de buurt van Edinburgh (20 km) en op 165 kilometer van Newcastle. Met DFDS Seaways ben je er vanuit IJmuiden dus zo. Op het stacaravanpark zijn dezelfde faciliteiten te vinden als op een gemiddeld bungalowpark, denk aan restaurants, zwembad en volop vermaak.

Schotland zelf is werkelijk prachtig. Ik was er tijdens mijn studententijd een paar dagen en sindsdien wil ik terug. Misschien volgend jaar, nu onze kinderen oud genoeg zijn om echt te wandelen. Vanaf Seton Sands Holiday Village kan je met de bus naar Edinburgh. Hier bezoek je Edinburgh Castle en met stoere kinderen durf je misschien zelfs een ondergrondse tour te doen (waarschuwing: echt spannend!). In de omgeving zijn veel kastelen te vinden en natuurlijk volop strand. Vergeet niet om langs te gaan bij Seabird Centre, Flight Museum en Butterfly World.

Lees meer over Seton Sands Holiday Village op de website. Op Zoover heeft het park een 7,2 (februari 2016). In het hoogseizoen kost een verblijf van een week 875 euro (prijspeil 2016, excl bijkomende kosten).

Spelen in de speeltuin bij Seton Sands Holiday Park.
Spelen in de speeltuin bij Seton Sands Holiday Village.
Genieten van het strand.
Genieten van het strand.

Perran Sands in Cornwall

Cornwall ligt aan de Atlantische kust en heeft een indrukwekkend landschap. Perran Sands ligt aan de noordkant van Cornwall, midden in de duinen en op loopafstand van het strand. Vanaf Harwich en Dover rij je er in een kleine dag heen (500 à 600 km). Perran Sands is een middelgroot vakantiepark met verwarmd binnenzwembad en een buitenbad. Er is een minimarkt, restaurants, ‘Perran Puffer road train’ in het hoogseizoen en tegen betaling kan je o.a. gebruik maken van de bungee trampolines, de surfschool, paddle boarden, boogschieten en fietsles voor kleine kinderen (dat is weer heel grappig om te zien voor Nederlanders…).

Vanaf Perran Sands kan je een dagtocht maken naar Land’s End, het Eden Project en Bodmin Moor. De steile kliffen zijn heel mooi en je ontdekt er de leukste baaien en haventjes. De zuidkust van Cornwall heeft een mild klimaat. Hier groeien zelfs subtropische planten. Genoeg te ontdekken dus.

Lees meer over Perran Sands op de website. Het park heeft op Zoover een 8 (februari 2016). In de eerste helft van juli kost een verblijf van een week 1183 euro (prijspeil 2016, excl bijkomende kosten).

Prachtig uitzicht vanaf Perran Sands.
Prachtig uitzicht vanaf Perran Sands.

Allhallows Leisure Park in Kent

Allhallows Leisure Park ligt aan de noordkust van Kent, vlakbij Rochester en Londen. Het is een groot vakantiepark met uitzicht over de delta van de Thames en de zee. Vanaf Harwich is het 145 km rijden en vanaf Dover circa 90 km. Op Allhallows Leisure Park is een binnenzwembad en een buitenbad te vinden, inclusief een opblaasbare glijbaan. Er zijn restaurants, een amusementshal, sportgelegenheden en een kinderboerderij. Ook is er toegang tot het kiezelstrand, direct vanaf het park.

Als het goed is breng je weinig tijd door op het stacaravanpark. Bezoek de oude bisschopsstad Rochester, bekend uit de boeken van Charles Dickens. Ook Leeds Castle met de bijbehorende tuinen is de moeite waard, net als Chatham Historic Dockyard en Canterbury Cathedral. Natuurlijk bezoek je de Engelse hoofdstad Londen meerdere keren.

Lees meer over Allhallows Leisure Park op de website. Het park heeft op Zoover een 6,7 (februari 2016). In de eerste helft van juli kost een verblijf van een week 798 euro (prijspeil 2016, excl bijkomende kosten).

Ook op Allhallows Leisurepark heb je uitzicht op zee.
Ook op Allhallows Leisurepark heb je uitzicht op zee.
Als het weer even tegen zit dan is het fijn als je gebruik kan maken van de voorzieningen op het park.
Als het weer even tegen zit dan is het fijn als je gebruik kan maken van de voorzieningen op het park.

Is Engeland duur?

Duur is een subjectief begrip. Wat de ene veel geld vindt, betaalt de ander zonder blikken of blozen. Ik vind de prijzen van de stacaravans vergelijkbaar met het prijsniveau van vergelijkbare vakantieparken in Nederland en Europa.

Je betaalt gemiddeld wel meer voor je boodschappen. Maar als je net zoals in Nederland een beetje oplet dan kan je dat prima zelf in de hand houden. Zelf koken scheelt sowieso heel veel geld. De meeste gezinnen zijn maximaal drie weken op vakantie, dus een overzichtelijke periode waarin je duurder uit bent dan thuis.

Bijna overal in Engeland is de natuur prachtig. Genieten van het landschap, spelen aan zee, wandelen, struinen door stadjes. Het is allemaal gratis. Ook veel musea zijn gratis toegankelijk voor kinderen.

Dat Engelse weer….

Over het Engelse weer wordt veel geklaagd. Vooral door mensen die er nog nooit zijn geweest. Het is net als met de NS. Diegene die incidenteel een trein pakt heeft vertraging, maar de dagelijkse forens bijna nooit. Dat geldt ook voor het Engelse weer. Ja, het kan flink regenen. Maar doe die dag iets binnen en geniet een andere dag van het droge weer. Met een beetje flexibiliteit kom je een heel eind.

We gaan bijna altijd naar vakantiebestemmingen met onzeker weer. We pakken extra warme kleding in. Een fijn vest en een waterafstotende jas gaan mee. Onze waterdichte wandelschoenen houden onze voeten droog. Maar 9 van de 10 dagen hebben we ze niet eens nodig.

Ik sluit af met een bekend gezegde: “Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel”.

Have fun in Engeland!

Meer lezen

Vooroordelen ontkrachten en inzicht geven, dat vinden we leuk. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Buro Scanbrit. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

De foto’s zijn eigendom van Buro Scanbrit en zijn met toestemming gebruikt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.