Plopsa Coo in de Ardennen: fantastisch pretpark voor jonge kinderen

Plopsa Coo ligt niet ver van de vakantiebestemming van Irma in de Ardennen. De keuze is snel gemaakt om hier een dagje met haar gezin door te brengen. Voor haar 4-jarige dochter de mooiste dag van de vakantie. Wat een fantastisch pretpark om met jonge kinderen te bezoeken.

Plopsa Coo in de Ardennen

Op de eerste dag van de vakantie mag onze dochter kiezen wat we gaan doen. We leggen een aantal folders voor haar neer. Een folder over kano varen, een folder over fietsen met een railbike en een folder over Plopsa Coo. Ze hoeft niet lang na te denken: “Ik wil naar Plopsa Coo!”

Op weg naar pretpark Plopsa Coo

Zo gezegd, zo gedaan. We pakken wat eten en drinken en stappen in de auto. Vanuit onze vakantiebestemming in het noordoosten van de Ardennen is het een ritje van 30 minuten met de auto. We zetten alvast een muziekje van Kabouter Plop op. Niet wetend dat we deze muziek de rest van de dag tot in den treuren gaan horen.

Al zingend bereiken we onze bestemming: Plopsa Coo. Bij de ingang van het parkeerterrein zien we Maya de Bij en Wickie de Viking al zitten in de stoeltjeslift die over de weg heen gaat. De ogen van onze dochter vallen direct op Maya de Bij en ze begint enthousiast te wijzen en te schreeuwen: “Maya de Bij!”

Bij aankomst zwaaien Maya de bij en Wickie de Viking naar ons vanuit de stoeltjeslift
Bij aankomst zwaaien Maya de bij en Wickie de Viking naar ons vanuit de stoeltjeslift

Lengte van kind bepaalt de attracties en entreeprijs

Bij de entree van Plopsa Coo staat een bord met alle verschillende Plopsa figuren en hun lengte. Onze dochter gaat bij het bord staan. Ze is net iets groter dan Maya de Bij. Laat dat nou haar favoriete Studio 100-figuur zijn. Ze is dus groter dan 1 meter en kan daardoor in bijna alle attracties. Ook betaalt ze dezelfde toegangsprijs als mijn man en ik: 26,50 euro (prijspeil 2019).

Iets groter dan Maya de bij, hierdoor kan ze in bijna elke attractie
Iets groter dan Maya de bij, hierdoor kan ze in bijna elke attractie
Op ontdekking door Plopsa Coo. Welke attractie gaan we als eerste in?
Op ontdekking door Plopsa Coo. Welke attractie gaan we als eerste in?

Attracties voor jonge kinderen

Bij binnenkomst ontvangen we een plattegrond van Plopsa Coo. We beginnen voorzichtig met de ‘carrousel’ en de ‘autorijschool’. Dit zijn beide attracties voor de wat jongere kinderen. Perfect voor onze dochter van 4 jaar. Daarna lopen we via de ‘dansende fonteinen’ naar de ‘vliegende fietsen’. Hoe harder we trappen, hoe hoger de fiets gaat. Onze dochter kan helaas met haar voeten niet bij de trappers, dus mijn man moet al het werk doen.

We lopen door naar de ‘konijntjes’. Met een lengte onder de 1.20 meter, moet deze attractie onder begeleiding worden gedaan. Dit keer mag ik mee. Niet 1x, maar 3x. Deze attractie valt dus in de smaak.

Eerste stop: de carrousel
Eerste stop: de carrousel
Ze krijgt er geen genoeg van en doet een rondje in de auto, daarna de bus en ook de brandweerauto
Ze krijgt geen genoeg van de autorijschool. Een rondje in de auto, daarna de bus en ook nog de brandweerauto
Door de dansende fonteinen. We houden het droog.
Door de dansende fonteinen. We houden het droog.
'Waarom gaat die fiets nou niet omhoog? Oh we moeten trappen...'
‘Waarom gaat die fiets nou niet omhoog? Oh we moeten trappen…’
3 keer achter elkaar in de konijntjes in Plopsa Coo
Drie keer achter elkaar in de konijntjes in Plopsa Coo

Speeltuin

Na een korte lunchpauze op een groot plein met picknicktafels lopen we verder. We komen langs een grote speeltuin. Onze dochter vermaakt zich hier wel een tijdje.

Naast al die spectaculaire attracties blijft een mooie grote speeltuin ook altijd leuk
Naast al de spectaculaire attracties blijft een mooie grote speeltuin ook altijd leuk
Op de slang balanceren
Op de slang balanceren
In volle vaart met de kabelbaan
In volle vaart met de kabelbaan

Spannende attracties

Dan wordt het tijd om een aantal spannende attracties te pakken. Als eerste komen we langs ‘dino splash’. Op de achtergrond horen we de muziek van Jurassic Park. Dit brengt ons direct in de stemming. De rij is niet lang, dus we zijn snel aan de beurt. De attractie bestaat uit een rubberbootje waarmee we van een waterglijbaan af gaan. In het bootje passen twee personen. De afdaling gaat snel en best hard. Als ik vraag wat mijn dochter ervan vindt, antwoord ze: “Ik had kriebels in mijn buikje.”

Kriebels in onze buikjes tijdens de afdaling van de dino splash
Kriebels in onze buikjes tijdens de afdaling van de dino splash

Hierna lopen we door naar de achtbaan, ‘halvar’ genaamd. De rij is wederom niet lang. Vol enthousiasme stappen we voorin de achtbaan. In het begin gaat de achtbaan niet snel en vindt onze dochter het leuk. Maar de achtbaan eindigt met een paar scherpe en snelle bochten. Hier houdt ze niet zo van. Als we vragen of ze nog een keer wil antwoordt ze met een duidelijke: “Nee.”

Hier lachen we nog, maar aan het einde van de achtbaan is die lach helaas verdwenen
Hier lachen we nog, maar aan het einde van de achtbaan is die lach helaas verdwenen

De Maya splash

Ook de boomstammen, genaamd ‘Maya splash’, mag onze dochter in. De attractie gaat later op de dag open en de rij is daardoor langer. We moet ongeveer 15 minuten wachten. De start is rustig, we gaan van een paar kleine afdalingen en glijden wat door het water. Onderweg komen we weer verschillende Plopsa figuren tegen.

De laatste afdaling is toch wat hoger dan we alle drie verwacht hadden. We houden ons heel stevig vast en gaan naar beneden. Omdat ik bang ben dat mijn dochter vooruit glijdt knijp ik met mijn benen haar heel stevig vast. Zoals gebruikelijk bij de boomstammen worden we kleddernat. Onze dochter begint te huilen, maar omdat wij zo hard moeten lachen stopt ze al snel met huilen. Doorweekt stappen we de boomstam uit.

Bij de uitgang van de attractie komen we langs de welbekende foto’s. We liggen alle drie in een deuk. Wat staan we er verschrikt op. Deze foto is te grappig om niet mee te nemen. Dus voor 7,50 euro (prijspeil 2019) kopen we hem.

Het begin van de Maya splash is rustig
Het begin van de Maya splash is rustig
Poeh wat waren we bang... Deze foto was te grappig om te laten liggen.
Poeh wat waren we bang… Deze foto was te grappig om te laten liggen.

Op ontdekking door het labyrint

Nu is het tijd om even op te drogen en wat rustiger aan te doen. We komen het ‘JBC labyrint’ precies op het goede moment tegen. Samen gaan we op speurtocht door deze grote doolhof. We moeten in totaal vijf vragen beantwoorden. Elke vraag opent weer een nieuwe deur. We dwalen in het begin door de gangen. Maar op een gegeven moment hebben we door hoe het moet en gaan we als een speer. In totaal zijn we ongeveer 20 minuten in dit labyrint.

Start van het JBC labyrint. Deze vraag hebben we direct goed.
Start van het JBC labyrint. Deze vraag hebben we direct goed.
We dwalen door de gangen van dit grote doolhof
We dwalen door de gangen van dit grote doolhof
'Wat zal het antwoord op deze vraag toch zijn?'
‘Wat zal het antwoord op deze vraag toch zijn?’

Afdaling met de bobslee

Als laatste attractie nemen we de ‘bobslee’. Deze attractie moet wederom onder begeleiding worden gedaan maar dat vindt mijn man niet erg. Achterstevoren worden hij en onze dochter over een lange baan naar boven gesleept. Boven aangekomen worden ze op de bobsleebaan geplaatst en glijden ze naar beneden. Met een pook kunnen ze remmen indien nodig. Beide komen ze heel enthousiast uit de attractie. Net op dat moment begint het te plenzen. We rennen snel naar binnen en besluiten de dag daarna ook maar af te sluiten met nog een ritje op de ‘konijntjes’.

Mijn man en dochter worden omhoog gesleept richting de bobsleebaan
Mijn man en dochter worden omhoog gesleept richting de bobsleebaan
Dat was een super mooi ritje van de bobsleebaan
Dat was een super mooi ritje van de bobsleebaan

Meet & Greet Dino

Gedurende de dag staan er verschillende Meet & Greets gepland. Deze vinden plaats op twee podia binnen het pretpark. Om 13 uur beginnen we met ‘ontmoet een dino’. Onze dochter vindt dit maar niks. De dinosaurus ziet er zo echt uit dat ze er bang van wordt.

Wij, aan de andere kant, zijn nog al onder de indruk over hoe echt het beest lijkt in zijn bewegingen en uiterlijk. Tijdens het fotomoment pakt onze dochter dan ook niet de kans om met de dino op de foto te gaan.

Tijdens de Meet & Greet met Dino zijn we allemaal onder de indruk
Tijdens de Meet & Greet met Dino zijn we allemaal onder de indruk