Tierpark Dessau: leuke middelgrote dierentuin in een prachtig landschap

Tierpark Dessau is een dierenpark bij het stadje Dessau in Midden-Duitsland, in de deelstaat Saksen-Anhalt. De dierentuin ligt in een prachtig park, omgeven door een meertje, een kasteel en middenin de bossen. Blogger Iris S. bezoekt de dierentuin met haar gezin tijdens de zomervakantie in Saksen-Anhalt.

Tierpark Dessau: leuke middelgrote dierentuin in een prachtig landschap

We rijden door de straten van Dessau op zoek naar de dierentuin. Het is een mooi plaatsje, met veel gekleurde, oude huizen. In een van deze straten vinden we de parkeerplaats voor het Tierpark Dessau. Er is niet veel plek, de kleine parkeerplaats is al snel vol, maar parkeren kan ook in de straten er omheen.

De dierentuin bestaat al lang, ontdekken we als we het park binnenlopen. Hier en daar vinden we historische foto’s van hoe het er vroeger uit zag. Het dierenpark heeft ook een leerdoel: overal staat er informatie over de dieren, de meer dan duizend verschillende bomen en struiken en de historische bouwwerken.

Gelijk bij de ingang van Tierpark Dessau hebben we uitzicht op het mausoleum
Gelijk bij de ingang van Tierpark Dessau hebben we uitzicht op het mausoleum

Hele schattige dieren

Een van de belangrijkste historische bouwwerken binnen Tierpark Dessau komen we meteen tegen als we de dierentuin binnen stappen: het mausoleum van de voormalige hertogen van Anhalt. Een prachtig groot gebouw aan een meertje.

We lopen langs wat konijnensoorten en komen dan bij een gebouwtje waar eten en drinken verkocht wordt. Er staat een behoorlijke rij, want het is de enige plek in de dierentuin waar voedsel verkocht wordt en het is inmiddels lunchtijd.

Na een snack en wat te drinken zijn we klaar voor de rest van de dierentuin. De jongens zijn vast begonnen met rondkijken, terwijl de rest nog zit te eten. “Mama, je moet snel komen kijken, er zitten hele schattige dieren hier vlakbij”, roept de jongste (10).

We zien drie neusberen klauteren op touwladders. Daarnaast zit een jonge wilde kat in een soort grote kattenren. Het diertje ligt heerlijk te slapen in een hangmat. “Het lijkt wel een gewone poes”, vinden onze kids.

Tijdens de lunch hebben we uitzicht op een van de neusberen
Tijdens de lunch hebben we uitzicht op een van de neusberen

Boerderijdieren en wilde dieren

De dieren in Tierpark Dessau zijn afwisselend boerderijdieren, die je mag voeren en aaien, maar ook dieren uit verschillende werelddelen. Er is bijvoorbeeld een Australië-gedeelte met emoes, kangoeroes en wombats. Deze dieren hebben een groot natuurgebied voor zichzelf waar ze kunnen rondlopen. Andere dieren zitten in kleinere, dichte kooien, zoals de roofvogels en de wilde katten.

We blijven een hele tijd staan bij de rondrennende prairiehondjes. “Die vind ik altijd zo leuk om naar te kijken”, zegt onze jongste. Hij maakt veel foto’s van de dieren met zijn broer samen.

Foto's maken van de leuke prairiehondjes
Foto’s maken van de leuke prairiehondjes in Tierpark Dessau
Resultaat van een van de foto's van de jongens
Resultaat van een van de foto’s van de jongens
De fotobrigade gaat fanatiek verder met de ringstaartmaki's vastleggen
De fotobrigade gaat fanatiek verder met de ringstaartmaki’s vastleggen

Veel speelplekken in Tierpark Dessau

In de dierentuin zijn veel speelplekken voor de kinderen. Er zijn wat grotere speeltuinen, maar ook tussendoor komen we verschillende speeltoestellen tegen. Ook bij de verschillende dierenverblijven staan er kleine speelelementen, zoals een houten kangoeroe met een deurtje, waarin een klein kangoeroetje verstopt zit.

Naast het konijnenverblijf zit een tunnel waar kids in kunnen kruipen, waarin ze middenin het konijnenverblijf terechtkomen. Helaas is dat gesloten als wij er zijn.

Boerderijdieren voeren

“Mama, durf jij de schapen te voeren? Ik denk dat ze honger hebben, maar ik ben bang dat ze aan mijn kleren gaan sabbelen”, zegt onze jongste. Welja, mama offert zich wel op. Voor tien cent draaien we wat voer uit een automaat en ik loop het schapenhok in. Onmiddellijk komt er een schaap naar me toe, die in een keer al het voer uit mijn hand wegschrokt.

De andere schapen staan er een beetje teleurgesteld bij. “Dat is zielig”, roept onze jongste. “Nu heeft dat witte schaap niks gehad”. Gelukkig zijn er na mij nog kinderen die er wel zelf in durven die het witte schaap voeren.

Er zijn veel boerderijdieren in Tierpark Dessau, die gevoerd mogen worden
Er zijn veel boerderijdieren in Tierpark Dessau, zoals de geiten, die gevoerd mogen worden

Mooi uitzicht

Opgelucht lopen we verder naar het volgende gedeelte, waar de vogels zitten. We zien grappige fluffy kippen, verschillende roofvogels en uilen. Er is ook een volière waar je in mag, maar die slaan we even over.

We wandelen liever een stukje rondom het meer, waar we een mooi uitzicht op de andere kant van het kasteel hebben. De zon is inmiddels goed doorgekomen, het is heerlijk hier tussen de hoge bomen. De natuur is erg mooi in Tierpark Dessau, het is buiten de dieren ook een mooie omgeving om te wandelen.

Wat een mooie natuur in dit dierenpark!
Wat een mooie natuur in dit dierenpark!
Het mausoleum komen we steeds weer tegen, van alle kanten

Jong rendier

Aan de andere kant van het meer komen we nog verschillende dieren tegen, zoals opnieuw wilde katten en een groot terrein voor bruine beren, die zich helaas niet aan ons laten zien. De rendieren hebben ook een groot natuurlijk ingericht leefgebied. Eerst zien we deze ook niet, maar uiteindelijk blijken ze in een hoekje juist vlakbij het hek te liggen. “Ah kijk, er ligt een kleintje bij”, ziet onze oudste. “Zo schattig!”.

We komen een leuk huisje tegen dat helemaal ingericht is als kamertje. Daarin zit het vol met muizen, die op de stoelen kruipen en overal opklimmen. 

Dan staan we onverwachts weer bij de in- en ook uitgang van het park. “Zijn ze nu al klaar? Dat was snel”, vindt de jongste, onze grote dierentuinenfan. Het is inderdaad geen enorm grote dierentuin, maar we zijn er toch een uurtje of twee geweest, exclusief de tijd waarin we gegeten hebben.

Nog even in het muizenhuis kijken en dan zijn we helaas klaar in dit leuke dierenpark
Nog even in het muizenhuis kijken en dan zijn we helaas klaar in dit leuke dierenpark

Praktische informatie

Tierpark Dessau kost 3,50 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen tot 16 jaar (prijspeil 2020). Met de WelterbeCard die in omgeving Saksen-Anhalt korting geeft op veel leuke uitjes, is de dierentuin gratis. Kijk voor meer informatie op de website van de dierentuin.

Ligging Tierpark Dessau

 

Meer lezen

In regio Saksen-Anhalt is veel te doen met kinderen! Lees het in deze blogs:

  • (nog invullen)

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Saksen-Anhalt. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelAls ik weer naar Duitsland mag, dan ga ik hierheen!
Volgend artikelRondreis met kinderen in Zweden, Noorwegen en Denemarken: route en tips
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.