Experimenteren bij Tom Tits Experience nabij Stockholm

0
286
Een constructie maken van buizen om de ballen te laten zweven op lucht
Een constructie maken van buizen om de ballen te laten zweven op lucht.

Kom je in de buurt van Stockholm en is de weersverwachting minder goed? Schrijf dan deze tip zeker op: Tom Tits Experience in Södertälje, iets onder Stockholm in Zweden. Tom Tits is het Nemo van Scandinavië. Een groot, rood bakstenen gebouw herbergt maar liefst vier verdiepingen vol met allerlei wetenschappelijke experimenten, ontdektestjes en andere leuke interactieve activiteiten voor kinderen. Blogger Iris ging een dagje experimenteren bij Tom Tits met haar gezin.

Experimenteren bij Tom Tits Experience nabij Stockholm

‘Waar gaan we heen? Tom Tits? Echt, heet het zo?’, lacht T. (7) als we vertellen wat we vandaag gaan doen. Tja, het klinkt inderdaad een beetje vreemd voor ons. Op de achterbank grinniken ze na, terwijl we er naar toe rijden. Södertälje ligt een half uurtje ten zuiden van Stockholm en is dus prima te bereiken als je in de buurt van de Zweedse hoofdstad bent.

Tomtits Experience bevindt zich in een groot, rood bakstenen gebouw
Tom Tits Experience bevindt zich in een groot, rood bakstenen gebouw.

We parkeren op de parkeerplaats van Tom Tits Experience. Het is betaald parkeren, maar de prijs is een lachertje vergeleken bij veel betaalde parkeerplaatsen in Nederland. Wij rekenen na afloop 69 cent af voor meer dan vier uur. Je kunt ook gerust een hele dag uittrekken voor een bezoekje aan Tom Tits Experience, want er is veel te doen. Bij de ingang legt de dame achter de kassa uit dat er vier verdiepingen zijn met ieder een ander thema: beeldillusies, water en lucht, interactief experimenteren en het menselijk lichaam. Bij elkaar zijn er meer dan 140 dingen die je kan doen en bekijken. Vlak naast de kassa is er een klimmuur waar je steeds de oplichtende rotsjes aan moet raken. Daar zijn de kids al direct lang mee zoet.

De klimmuur vlakbij de kassa wordt meteen beklommen
De klimmuur vlakbij de kassa wordt meteen beklommen.

Echt Zweeds buffet bij Tom Tits Experience

Wij komen rond (vroege) lunchtijd aan en ploffen eerst neer in het grote buffetrestaurant. Je betaalt bij binnenkomst en mag dan eten en drinken zo veel je wilt. Het is wel echt een Zweeds buffet, met veel groenten en fruit, ecologische sapjes, garnalen, knäckebröd en natuurlijk worstjes en gehaktballetjes. Onze kinderen vinden dat wel wat. B. (9) schenkt een heleboel keer de water-met-smaakje-sapjes in, E. (11) schept haar bord vol met Zweedse gehaktballetjes en T. laat het fruit en het knäckebröd goed smaken. Het restaurant is ook goed voorbereid op kleinere kinderen, overal kun je kinderstoelen pakken en er zijn ook babyhapjes die je kunt opwarmen.

Optische illusies

Met volle buiken beginnen we met het verkennen van de derde verdieping, waar het restaurant ook is. Dit is de verdieping van optische illusies. Je ziet er 3D-schilderijen, maar kan er ook allerlei dingen doen die zorgen voor illusies. Aardig wat van de bordjes zijn in het Engels vertaald, maar het Zweeds is vaak ook best te begrijpen. “Hier staat dat je op 1 been moet proberen te blijven staan, terwijl je aan de plaat trekt”, vertaalt B. voor ons. De plaat bestaat uit verticale zwart-witte strepen die voor je ogen gaan dansen als je ze beweegt. Op 1 been blijven staan is dan inderdaad moeilijk! We verliezen allemaal ons evenwicht.

Op 1 been blijven staan is moeilijk bij deze bewegende illusie
Op 1 been blijven staan is moeilijk bij deze bewegende illusie.

We kijken een hele tijd rond op deze verdieping. Zo staren we een tijdje naar een stip, waarna er aan de andere kant van het blad een vlag verschijnt voor je ogen. Heel bijzonder. De kinderen kijken hun ogen uit.

Als je hier lang naar kijkt, lijkt het net of het water gaat stromen
Als je hier lang naar kijkt, lijkt het net of het water gaat stromen.
Door een surrealistische tunnel met kleuren, lichten en spiegels
Door een surrealistische tunnel met kleuren, lichten en spiegels.

Alles over het menselijke lichaam

Dan is het tijd om naar een andere verdieping te gaan. We lopen de trap op naar de vierde, er komen dan in een hele grote, lichte ruimte uit. Overal om ons heen staan lichaamsdelen. Lange tafels met halve lichamen, skeletten en ingewanden… we zijn duidelijk op de afdeling van het menselijk lichaam terecht gekomen. De kinderen vliegen enthousiast op verschillende tafels af. E. probeert foetussen van verschillende afmetingen op de goede manier in baarmoeders te leggen. T. bekijkt een interactief scherm waar je de spijsvertering volgt. En B. begint met papa een hele operatie. Voorlopig mogen ze mij niet opereren, want eerst stuitert het hart op de grond. “Oh, we zijn de maag vergeten terug te zetten”, klinkt het daarna. Nog maar even oefenen!

De bovenverdieping gaat over het menselijk lichaam
De bovenverdieping gaat over het menselijk lichaam.
Experimenteren bij Tom Tits Experience met lichaamsdelen.
Experimenteren bij Tom Tits Experience met lichaamsdelen.
Bas en papa voeren een hele operatie uit
B. en papa voeren een hele operatie uit.

Uitdaging met rollende blikken

We zijn net bezig met het bekijken van röntgenfoto’s, als een medewerker aan komt lopen met allerlei attributen. Hij vraagt onze kids of ze er bij komen zitten. Eerst in het Zweeds, maar hij schakelt moeiteloos over in het Engels voor ons. Hij legt uit wat voor workshop dit is. Hij heeft een houten helling meegenomen en allemaal soort blikken. Die rollen wel de helling af, maar door er bouten in te plakken met een soort van plakkerige kneedgum kun je zorgen dat ze sneller en rechter rollen. De uitdaging is om de meest stabiele constructie te bouwen. Dat is natuurlijk een leuke uitdaging! Al snel zijn we alle vijf druk bezig met verzinnen, plakken en uittesten.

Hoe laat je de blikken zo snel en soepel mogelijk rollen?
Hoe laat je de blikken zo snel en soepel mogelijk rollen?
Uitproberen of het blik goed rolt
Uitproberen of het blik goed rolt.

Eten als een cowboy

Ondertussen is het alweer wat uurtjes later en hebben we dorst gekregen. Op de tweede verdieping is er een cafetaria. We kiezen allemaal een lekker (uiteraard ecologisch) sapje uit en een lekker hapje. Voor de kinderen zijn er een soort van houten paarden met standaard voor je bordje om op te zitten. Daar springen onze kids direct op. T. maakt er een hoop cowboygeluiden bij. De jongens zijn al snel klaar met drinken, want ze willen verder kijken. We zeggen dat ze wel zelf even mogen spelen, als ze maar op deze verdieping blijven. Een kwartiertje later staan ze weer voor onze neuzen, met natte broeken. Oeps! ‘Je kan hier heel leuk met water spelen’, verklaart T. Dat zien we, ja.

Eten op een 'paard' als cowboys
Eten op een ‘paard’ als cowboys.
Met water experimenteren bij Tomtits vinden de jongens erg leuk
Met water experimenteren bij Tomtits vinden de jongens erg leuk.

Leuke waterproefjes in Tom Tits Experience

Het is inderdaad ook weer leuk op deze afdeling. Er is een spiegeldoolhof, waar we een tijdje in ronddwalen. Best lastig om in rond te lopen. Maar de waterproefjes zijn het leukst. Je kan een draaikolk veroorzaken en zo een bootje omlaag slepen. Of een waterfonteintje van vorm veranderen. Een snel knipperende lichttechniek zorgt er voor dat een waterstraal in druppels naar boven lijkt te lopen. En er zijn nog veel meer wateractiviteiten waarmee je kan experimenteren bij Tom Tits. De jongens vinden de ballenbaan ook erg leuk. Die loopt over een parcours door de hele verdieping. We houden ook een wedstrijdje met onze hersengolfen die een balletje wegduwen.

Verdwalen in het spiegeldoolhof
Verdwalen in het spiegeldoolhof.

Show met bubbels

Op de begane grond komt een show komt met bubbels. Nieuwsgierig gaan we kijken. Het blijkt over zeepbellen blazen te gaan. De show is helaas helemaal in het Zweeds, maar voor ons aardig te begrijpen. Eerlijk gezegd vinden we het allemaal niet bijzonder. Een beetje bellenblazen, dat kennen we wel. De Zweden blijkbaar niet zo, want ze roepen een heleboel keer ‘ah’ en ‘oh’. Maar misschien is het vooral leuk voor kleinere kinderen, want onze jongste, T., hoort ons commentaar en zegt: “Ik vond het wel een hele leuke show hoor!”.

De bubbelshow vinden wij wat minder spannend
De bubbelshow vinden wij wat minder spannend.

Constructies bouwen met wind

We zijn nu bij de begane grond aangeland en ook hier is het weer leuk. De kids ontdekken al snel de windblaastafel en zijn daar een hele tijd druk mee bezig. Wind blaast omhoog door gaten in de tafel en je kan met pvc-buizen hele constructies bouwen, waardoor je ballen in de lucht kunt blazen. Of juist weg kunt blazen. Er staan nog veel meer kasten, tafels en constructies waarmee je kunt experimenteren.

Er zijn allerlei constructies waar je mee kunt experimenteren bij Tomtits.
Er zijn allerlei constructies waar je mee kunt experimenteren bij Tom Tits.
Een constructie maken van buizen om de ballen te laten zweven op lucht
Een constructie maken van buizen om de ballen te laten zweven op lucht.

Verderop ontdekken we een soort van draaiende metalen plaat, waar je ronde schijven op kunt laten draaien die geluid gaan maken. De uitdaging is, om ze allemaal tegelijk te laten draaien. Weer iets waar we lang mee bezig zijn. Helaas lukt het ons niet helemaal. De kinderen spelen een tijdje. Rond half zes vinden we het genoeg geweest na uren spelen en ontdekken, maar we hebben niet eens alles gezien. Tom Tits Experience gaat zeker op ons lijstje voor nog een bezoek, mochten we in de buurt komen!

De verschillende schijven draaien op de schijf en maken een zingend geluid
De verschillende schijven draaien op de schijf en maken een zingend geluid.

Praktische informatie

Tomtits Experience is open van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 en in het weekend van 10 tot 18. Het is geschikt voor alle leeftijden. Wij zagen er peuters, kleuters, basisschoolkinderen en tieners. Maar ook voor volwassenen zonder kinderen is het leuk om te experimenteren bij Tom Tits Experience. Tom Tits is niet goedkoop, maar je bent er een hele dag zoet. Van 1 september tot 31 mei kost het 190 SEK (ongeveer 19 euro) voor volwassenen en 150 SEK (15 euro) voor kinderen. In het hoogseizoen liggen de prijzen hoger: 225 SEK (ongeveer 22,50 euro) voor volwassenen, 175 SEK (17,70 euro) voor kinderen. Kinderen tot twee jaar mogen gratis naar binnen. Meer informatie en altijd de laatste actuele openingstijden en entreeprijzen zijn hier te vinden.

Zou jouw gezin het leuk vinden om te experimenteren bij Tom Tits Experience als je in de buurt op vakantie bent?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke Zweedse uitjes? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).