Zomers Zweeds Lapland met kinderen: 5 redenen

Zweeds Lapland met kinderen. Misschien niet de eerste vakantiebestemming waar je aan denkt. Froukje maakte een zomerse reis door Zweeds Lapland. Hieronder vertelt ze kort en krachtig waarom zij deze regio een fijne en vooral kindvriendelijke bestemming vindt.

Zweeds Lapland met kinderen: 5 redenen

Waarom een vakantie naar Zweeds Lapland met kinderen in de zomer een goed idee is? Dat verklap ik je hier.

1) De mensen in Zweeds Lapland

Onze ervaring met Zweedse mensen is dat ze jou en je kinderen niet kirrend staan op te wachten. Van poespas zijn ze niet zo. Maar al zijn de mensen die wij ontmoeten niet direct uitbundig, ze zijn zonder uitzondering aardig, gastvrij en behulpzaam.

Wat wij als heel prettig ervaren is dat kinderen gewoon kinderen mogen zijn. Maken ze een keer ruzie? De gastvrouw kijkt discreet de andere kant op. Gaat er een glas om? De serveerster knipoogt naar ‘de dader’ en haalt een doekje. Wil je kind de rondleiding volgen? Zonder er woorden aan vuil te maken pauzeert de gids regelmatig zodat je als ouders het verhaal kunt vertalen voor je nieuwsgierige 7-jarige.

De lieve, gastvrije Ulrika nodigt ons uit op haar berg en in haar huis. Tijdens de fika krijgen we een echt inkijkje in het Zweeds leven.
De lieve, gastvrije Ulrika nodigt ons uit op haar berg en in haar huis. Tijdens de fika krijgen we een echt inkijkje in het Zweeds leven.
Bij Börje ontmoeten we zijn rendieren.
Bij Börje ontmoeten we zijn rendieren.

2) Het weer in Zweeds Lapland

Nee, mooi weer garantie heb je niet in Zweeds Lapland, maar een veelgehoord misverstand wil ik wel weerleggen. Zomers in Lapland zijn namelijk niet per definitie koud of slecht. Sterker nog, ze kijken daar niet op van een hete zomer.

Tijdens ons verblijf in augustus wisselen zonnige en regenachtige dagen elkaar af, maar de Zweden die wij tegenkomen zitten op dat moment nog uit te puffen van een hittegolf de weken daarvoor. Het is dus vooral een kwestie van het weerbericht goed in de gaten houden en kort van tevoren bepalen of het handig is een regenjasje in je tas te stoppen.

Al met al is onze ervaring tijdens deze en een eerdere reis naar Zweden dat het land gewoon een heel goed buitenspeelklimaat heeft. Bij heel warm weer plons je lekker in een meer, bij iets minder weer klim en klauter je door het bos.

Bij mooi weer is Zweeds Lapland direct de hemel op aarde. Overal kraakhelder zwemwater!
Bij mooi weer is Zweeds Lapland direct de hemel op aarde. Overal kraakhelder zwemwater!
Tsja, soms moet je even een vestje, of zelfs een regenjas aan. Maar dat maakt het struinen langs het water echt niet minder leuk.
Tsja, soms moet je even een vestje, of zelfs een regenjas aan. Maar dat maakt het struinen langs het water echt niet minder leuk.

3) De natuur in Zweeds Lapland

Wij zijn fan. De uitgestrekte bossen, de meren waarop het fijn kanoën is; ons kun je niet blijer maken. Het Zweedse toerisme is vooral gericht op activiteiten in de natuur. Vanaf alle campings en vakantieparken waar wij verbleven, starten leuke wandelingen. Steevast zijn er uitdagende ‘hikes’, maar er is ook overal minstens één korte, kindvriendelijke wandeling. Bij vrijwel alle accommodaties kun je mountainbikes, kano’s of waterfietsen huren.

Een van onze mooiste ervaringen is suppen bij zonsondergang. Rustig kabbelend water, beboste heuvels rondom, ieder een kindje voor ons op de plank. Het is een moment waarop de schoonheid van dit land ten volle tot ons doordringt.

Een van de 5 redenen om naar Zweeds Lapland te gaan, is de natuur. Het barst van de rotsachtige klim- en klauterpaadjes.
Een van de redenen om naar Zweeds Lapland te gaan, is de natuur. Het barst van de rotsachtige klim- en klauterpaadjes.
Pauzeren tijdens een lang rit doe je niet bij een saai tankstation, maar bij een rivier waar je kunt 'steentjes keilen'.
Pauzeren tijdens een lange autorit doe je niet bij een saai tankstation, maar bij een rivier waar je kunt ‘steentjes keilen’.
#nofilter. Zo mooi is het aan een van de stille meren.
#nofilter. Zo mooi is het aan een van de stille meren.
Zonsondergang op een mooie, warme dag.
Zonsondergang op een mooie, warme dag.

4) Het eten in Zweeds Lapland

Ik weet niet hoe het met die van jullie zit, maar onze kinderen zijn (helaas) geen alleseters. En hoewel ik op alle vakantiebestemmingen wel wat van hun gading vind, is het fijn dat je daar in Zweden geen ingewikkelde zoektocht voor hoeft te ondernemen. Het assortiment in de supermarkt lijkt veel op dat in Nederland. Restaurants hebben altijd wel pancakes, pasta of patat op de kaart. En zie ook punt 1), staat er niets op de kaart dat ze lekker vinden? Dan zijn de gastvrije Zweden eigenlijk altijd bereid mee te denken over iets dat ze wel lusten.

De Zweedse keuken is befaamd om haar visgerechten en hoewel mijn steekproef niet als wetenschappelijk bewijs mag dienen; ik eet een aantal keer voortreffelijk bereide vis. In Zweeds Lapland ontbreekt op geen enkele dinerkaart rendiervlees. Het is vrij stevig vlees, dat voor allerlei bereidingen gebruikt wordt. Als je een vleeseter bent, zou ik deze lokale specialiteit zeker eens proberen.

Het valt ons echt op hoezeer restaurants en supermarkten zijn ingericht op allerlei soorten eters. Er is, veel meer dan in Nederland, aandacht voor allergieën en intoleranties. Vegetariërs komen prima aan hun trekken. Verse groenten zijn duur in de supermarkt, dit is te ondervangen door iets te kiezen uit het vaak ruime diepvriesassortiment.

Mijn favoriet: de lekkerste zalm die ik ooit at, op een bed van knapperige groenten (gegeten bij Ansia Resort).
Mijn favoriet: de lekkerste zalm die ik ooit at, op een bed van knapperige groenten (gegeten bij Ansia Resort).
Favoriete activiteit van de kinderen: hun dienblad vullen met lekkers tijdens het ontbijtbuffet bij Ansia Resort.
Lievelingsactiviteit van de kinderen: hun dienblad vullen met lekkers tijdens het ontbijtbuffet bij Ansia Resort.
Wafels staan overal in Zweden op de kaart. Geen straf voor die twee van ons.
Wafels staan overal in Zweden op de kaart. Geen straf voor die twee van ons (deze aten we in Gammplatsen).

5) De rust in Zweeds Lapland

Zweeds Lapland is bekend als winterbestemming. Iedereen kent de plaatjes van een witte wereld vol rendieren en sledehonden. Dat het gebied ook in de zomer heel fijn is, weet nog niet iedereen. Sterker nog, dat weet bijna niemand. Het is er dus heerlijk rustig. Als je daarvan houdt, zit je hier gebakken. Dat je bijna geen andere kinderen tegenkomt, kan een nadeel zijn, maar die van ons hadden het te druk met zwemmen, vissen en vuurtjes stoken om daar last van te hebben.

De keerzijde is dat veel lokale ondernemers in de zomer van inkomen verstoken zijn. Zij kunnen wat extra bezoekers goed gebruiken. Het is om die reden dat Gold of Lapland inzet op promotie van Zweeds Lapland als zomervakantiebestemming. En hoewel er van die plekken zijn die je liever voor jezelf houdt, heb ik mijn 5 redenen om in de zomer naar Zweeds Lapland te gaan met kinderen toch graag met jullie gedeeld!

Zomers toerisme staat nog in de kinderschoenen. Een van de 5 redenen om in de zomer naar Zweeds Lapland te gaan met kinderen is de overweldigende rust.
Zomers toerisme staat nog in de kinderschoenen. Een van de 5 redenen om in de zomer naar Zweeds Lapland te gaan met kinderen is de overweldigende rust.
Deze lieverd werkt in de winter heel hard, maar ook in de zomer is ze graag onder de mensen.
Deze lieverd werkt in de winter heel hard, maar ook in de zomer is ze graag onder de mensen.

Conclusie

Er zijn zoals je leest allerlei redenen, waarschijnlijk wel meer dan 5, om in de zomer naar Zweeds Lapland te gaan met kinderen. Wij vinden het een heel kindvriendelijk gebied.

Net zoals de Zweedse mensen subtiel zijn in hun gastvrijheid, zo is dat ook met de kindvriendelijkheid. Het ligt er niet duimendik bovenop en het ontbreekt in deze regio aan subtropische zwemparadijzen en ballenbakken, maar het zit hem in de kleine dingen.

Vrijwel elk restaurant heeft een speelhoekje, in de horeca zijn mensen altijd bereid iets anders of extra’s voor de kinderen te maken. Een babybedje is zo bijgeboekt. Op het nachtkastje van de kinderen ligt ineens een doosje kleurtjes. Sta je klaar om te vertrekken voor een wandeling, stopt een baliemedewerkster je een doosje lucifers toe: halverwege het rondje is een vuurplaats, er ligt hout klaar, dus maak gerust een kampvuur.

Zo kan ik eindeloos doorgaan. Op vele manieren voelde ik me welkom met mijn kleine kinderen.

Ligging Zweeds Lapland

Lapland, ook wel: het land van de Sami, bestrijkt het noordelijke deel van Noorwegen, Zweden, Finland en een deel van Rusland. Zweeds Lapland loopt grofweg van Skelleftea, waarop je in de zomer met Voigt Travel kunt vliegen, tot het noordelijkste puntje van het land, waar het grenst aan Finland.


 

Meer lezen over Zweeds Lapland met kinderen

Wil je meer lezen over Zweeds Lapland met kinderen, bekijk dan deze blogs:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Gold of Lapland en reisorganisatie Voigt Travel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Vorig artikelWhalesafari vanuit Middelfart, gaan we bruinvissen zien op de Lillebaelt?
Volgend artikelBoomkroonpad Bad Iburg in het Teutoburgerwald
Voor Froukje, Pascale en hun jongens (2011 en 2015) begint de vakantie al als ze in hun (iets te) kleine auto stappen. Op weg naar avontuur! Ze zijn alle vier dol op kleine avonturen, zoals zandkastelen bouwen op het strand of een speurtocht door een museum, maar ook grotere plannen worden altijd met gejuich ontvangen. Dus reist het gezin regelmatig naar onbekende plekken in Nederland en daarbuiten. Froukje is niet alleen blogger bij KidsErOpUit, maar ook redacteur Scandinavië.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.