Slecht weer in Beieren? Ga naar sciencemuseum Bayerwald Xperium

0
211
Toffe knikkerbaan.
Toffe knikkerbaan.

Dat wij dol zijn op science musea is voor onze vaste lezers geen geheim meer. Elke vakantie bezoeken we er wel een. Zeker als het slecht weer is, dan is het een ideaal uitje met kinderen. Tijdens onze vakantie in Beieren gingen we naar Bayerwald Xperium. Lees nu het blog en bekijk ook zeker het filmpje onderaan, want bewegende beelden geven een betere indruk van zo’n actief museum.

Op weg naar sciencemuseum Bayerwald Xperium

We parkeren onze auto op de parkeerplaats van Bayerwald Xperium. Vanaf hier is het zo’n 500 meter lopen naar het museum. Het halfverharde pad gaat door het bos. Vanaf hier genieten we van het uitzicht over Sankt Englmar. Onderweg komen we een kraan tegen die zo uit de grond komt en waar continu water uit stroomt. Wij snappen direct dat het een bron is, maar zoon C. heeft zoiets niet eerder bewust gezien en bekijkt het vol verbazing. “Oh een klimboom!” horen we en voordat we het doorhebben klimmen er al twee kinderen de boom in. We krijgen meteen zin om meer te wandelen, maar dat moet wachten tot een andere keer. Nu gaan we naar Bayerwald Xperium.

Wandelen naar Bayerwald Xperium.
Wandelen naar Bayerwald Xperium.
Het uitzicht op Sankt Englmar, later vanuit Bayerwald Xperium.
Het uitzicht op Sankt Englmar, later vanuit Bayerwald Xperium.

Bayerwald Xperium

Bayerwald Xperium is te vinden in een oud wit gebouw. Vroeger was het pand eigendom van de kerk en later werd het een hotel waar vooral priesters bleven slapen. Na jaren van verval is het gebouw opgeknapt. Sinds 2015 is Bayerwald Xperium hier te vinden.

We stoppen onze rugzakken in de daarvoor bestemde kluisjes. Dan is het tijd om het museum te bezoeken. Verspreid over 2 verdiepingen liggen er aan een lange gang verschillende ruimtes. Sommige klein, anderen wat groter. In elke ruimte staat een thema centraal.

Wij beginnen in de eerste ruimte met het maken van bijzondere zeepbellen. Hoe gaaf is het om te ontdekken dat als je je vinger in de zeepsop doet, je daarna door een zeepbel kan prikken zonder dat deze lek gaat? C. vindt het heel bijzonder. Dochter M. is vooral bezig met het maken van een grote bel waar ze helemaal inpast. We zijn er allemaal zo druk mee bezig dat we bijna vergeten dat er meer te beleven is. Toch maar eens verder kijken.

Bayerwald Xperium.
Bayerwald Xperium.
Altijd leuk, een winkeltje in een sciencemuseum. Maar kom op, we gaan eerst het museum in.
Altijd leuk, een winkeltje in een sciencemuseum. Maar kom op, we gaan eerst het museum in.

We spelen met kracht en met snelheid. Lossen logische puzzels op. Maken zelf klanken en ervaren hoe het is om in een klankkast te liggen. Inmiddels is het drukker geworden. In de klankkamer is dat jammer, nu hoor je alles door elkaar. Ben je op een rustig moment bij Bayerwald Xperium? Begin dan op de 1e verdieping in deze ruimte. We bouwen bruggen, laten ons voor de gek houden door spiegels en testen onze reactiesnelheid. Het zijn veel opstellingen die we kennen van andere science musea, maar dat maakt de pret er niet minder om.

Ik heb een brug gebouwd!
Ik heb een brug gebouwd!
De klankkamer.
De klankkamer.
Nooit genoeg van KidsErOpUit.
Nooit genoeg van KidsErOpUit.
Toffe knikkerbaan.
Toffe knikkerbaan.

 

Praktische informatie

Het kan druk zijn bij Bayerwald Xperium. We adviseren om te zorgen dat je er bent zodra het museum open gaat, dan heb je het rijk eerst voor je alleen en dat is wel zo fijn. Wij waren na 2 uur uitgekeken in Bayerwald Xperium.

Alle instructiebordjes zijn in het Duits. Soms wat lastig te begrijpen, maar de meeste proefjes, opdrachten en experimenten spreken voor zich. Omdat het museum is ingedeeld in relatief kleine ruimtes en deze rustig zijn ingericht, is dit science museum voor prikkelgevoelige kinderen veel beter te doen dan andere science musea waar alles door elkaar staat.

Volwassenen betalen 7,50 euro entree en voor kinderen betaal je 6,50 euro. Voor 2 volwassenen en 1 kind is er een combikaartje verkrijgbaar dat 20 euro kost, voor elk extra kind betaal je 4,50 euro (prijspeil 2016). Met de Sankt Englmar Card kan je van maandag t/m zaterdag gratis naar binnen. Alle info over openingstijden en actuele entreeprijzen is te vinden op de website van Bayerwald Xperium. Meer over de Sankt Englmar kaart lees je in ons blog over vakantie in Beieren.

En, gaat Bayerwald Xperium op jouw lijstje voor je vakantie in Beieren?

Meer lezen

Ook zo dol op science musea? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Beieren, Sankt Englmar. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.