Chocoladefestival in Hattem met kinderen. Smikkelen maar!

0
274
Kunstwerk maken met snoep
Kunstwerk maken met snoep

Twee jaar geleden bezocht Karijn met haar gezin het Chocoladefestival in Hattem. Een leuk, toegankelijk, gratis festival in een prachtig decor, het historisch centrum van Hattem. En of er op het chocoladefestival in Hattem genoeg te doen was met kinderen? Dat lees je in dit blog!

Chocoladefestival in Hattem met kinderen

Wie Hattem een klein beetje kent, kent ook het Bonbon Atelier A3. Een chocolatier die als een ware kunstenaar zijn chocola maakt en presenteert. Beroemd in Hattem en omstreken. De eigenaar van deze zaak nam in 2001 het initiatief tot een heus chocoladefestival. Eerst nog kleinschalig, maar al gauw groeide het uit tot het grootste chocoladefestival van ons land. Elke twee jaar staan tal van chocolatiers met hun koopwaar in Hattem. Maar ook tonen kunstenaars hun beeldhouwkunst op de chocolade, kunnen mensen workshops volgen en is er van alles te doen voor kinderen.

Binnenkomen dooreen deur in de stadsmuur
Binnenkomen door een poort in de stadsmuur

Voor het eerst naar het Chocoladefestival

Als we aankomen in Hattem is het ’s ochtends al een drukte van belang. We lopen door een poort in de oude stadsmuur het centrum binnen. De historische kern van Hattem wordt gevormd door een aantal Middeleeuwse straatjes. Het Marktplein vormt het centrale middelpunt.

In alle straten in de kern staan kraampjes. Heel veel chocolatiers verkopen allerlei soorten chocola. Van simpele repen tot truffels met bijzondere smaken. Ook worden er oliebollen verkocht, verkopen winkeliers cadeautjes en speelt de fanfare.

Onze oudste dochter van zeven kijkt me vragend aan: “Waar is nou het festival?” Op mijn antwoord dat we er middenin staan, kijkt ze een beetje bedrukt. “Maar waar zijn dan de huizen van chocola, zoals bij Sjakie?” Aj, een verkeerde voorstelling van zaken. In Sjakie en de chocoladefabriek is er een hele wereld van chocola en blijkbaar had ze zich zoiets voorgesteld bij het Chocoladefestival. Even uitleggen hoe het wel zit en dat er heel veel leuke dingen voor kinderen te doen zijn. Ook prima, ze rent al naar de ballonnenclown.

Er is zoveel te zien op het festival dat ik niet alles kan beschrijven, daarom alleen de highlights van het Chocoladefestival in Hattem voor kinderen!

Chocola, chocola en nog eens chocola
Chocola, chocola en nog eens chocola
Overal in de stad staan kraampjes
Overal in de stad staan kraampjes

Activiteiten voor kinderen tijdens het Chocoladefestival in Hattem

Tijdens het Chocoladefestival in Hattem is er genoeg voor kinderen te doen. Van ballonnenclowns tot zelf met snoep knutselen en nog veel meer.

Ballonnenclowns

Het eerste dat we tegenkomen zijn ballonnenclowns. Al grappend krijgen beide dochters een aapje om hun arm aangemeten. ‘Net als Pippi Langkous,’ zegt de oudste. Trots vervolgen ze hun weg. En terwijl de oudste vast vooruit loopt om te kijken waar de volgende kinderactiviteit te vinden is, vergapen wij ons aan bijzondere creaties. We treffen een foodtruck waar heerlijke hartige hapjes worden aangeboden, waar een rol voor chocolade is weggelegd. Zalm met chocola bijvoorbeeld. Het ziet er geweldig uit. Ook krijgen we her en der een stukje chocolade aangeboden.

Schminken

Bij de kerk heeft mijn dochter de schmink gevonden. De kinderopvang schminkt de kinderen, het is er al druk dus we  moeten even wachten. En als mijn oudste graag een vlinder wil, wil de jongste dochter ook graag een vlinder. Met twee fladderende vlinders die allebei een aapje op hun vleugel dragen, vervolgen we onze weg.

Koffiepauze

Het is weliswaar droog, maar wel winderig. We drinken even koffie op het marktplein bij het Zilveren Schaap waar een fijn kinderhoekje is. Onze kinderen hebben reuze pret, maar doen vooralsnog activiteiten die ook op andere festivals te vinden zijn. Dat verandert na de pauze.

Kunstwerk van snoep maken

We duiken de straat in richting het Bakkerijmuseum. Wij zien een kunstschilder aan het werk en even later komen we bij een kraampje waar kinderen een kunstwerk van snoep kunnen maken. Dat willen ze wel! De meisjes krijgen een plaatje. Met suikerlijm schilderen ze er een figuur op dat ze vervolgens beplakken met allerlei snoepjes en strooisels. Zo heel af en toe verdwijnt een snoepje in het mondje. Maar dat heeft niemand gezien, toch?

Kunstschilder in actie
Kunstschilder in actie
Kunstwerk maken met snoep
Kunstwerk maken met snoep

Kunstwerken van chocola

We laten de kunstwerken drogen en lopen verder. Ondertussen is het echt druk geworden, en moet ik de meisjes goed in de gaten houden in de mensenmenigte. We treffen een kunstenares die haar werk laat zien. Op twee sokkels staan een uil en een kikker. En als we dichterbij komen, zien we het: ze zijn beide gemaakt van chocolade. Het is prachtig om te zien hoe gedetailleerd de dieren bewerkt zijn. Alsof ze zo uit de chocolade kunnen lopen.  Op de vraag van iemand uit het publiek: “En wie gaat dit opeten?”, lacht de kunstenares. Ze vertelt dat de werken in chocolatiers te zien zijn en helemaal niet geconsumeerd gaan worden.

Deze kunstenares beeldhouwt met chocolade
Deze kunstenares beeldhouwt met chocolade
Kikker van chocola
Kikker van chocola

Muffins versieren

Bij een kraampje waar wij ons tegoed doen aan cocoscake met gesmolten chocolade kunnen kinderen een muffin versieren in herfstthema. Ze krijgen van de chocolatier een muffin, een bakje met deocratie én een papieren zakje met vloeibare chocolade. Mijn dochters kijken me trots aan: dit is net als in het écht! Waar de oudste er voor zorgt dat in no time alle decoraties op de muffin zijn geplakt, gaat de jongste rustiger te werk. Als ze de helft van de spulletjes op haar muffin heeft gelegd is ze klaar. Prima, dan eten wij nog even wat van die heerlijke paddestoelenchocolaatjes op. De muffins gaan mee in een zakje.

Molen beklimmen

Bij de molen van Hattem strijken we even neer. Hier is een stadsomroeperswedstrijd aan de gang. Dat vinden onze kinderen niet zo interessant, de molen beklimmen daarentegen wel.

Er kan niet meer bij!
Er kan niet meer bij!
Ook rond de molen is van alles te beleven
Ook rond de molen is van alles te beleven

Kapsel met chocola

We hebben gelezen over kappers die haren versieren met chocolade. Dat willen we uiteraard graag zien. En zoals verwacht is het een flink spektakel. Er zijn kappersstoelen neergezet. Kinderen komen daarop zitten. Hun haar wordt vastgezet. Met chocolade worden banen in het haar gemaakt en er worden chocoladedecoraties in het haar gestoken. Hoe gaaf is dat, een kapsel van chocolade? Uiteraard wil mijn dochter dit ook, maar de enorme rij weerhoudt haar ervan. We blijven wel een tijdje kijken en besluiten dat de kapper de klapper en de afsluiting is van het bezoek aan het heerlijke chocoladefestival!

Praktische informatie

Het festival vindt tweejaarlijks plaats in het centrum van Hattem (oneven jaren). Het andere jaar wordt het Dikke Tinne festival georganiseerd. Het festival is gratis te bezoeken. Parkeren kan gratis, oa bij de jachthaven. De activiteiten voor kinderen zijn gratis of aan deel te nemen tegen een geringe vergoeding.

Het chocoladefestival in Hattem. Jammer dat het maar eens per twee jaar plaatsvindt! Ga je de volgende keer mee?

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de omgeving van Hattem te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ronduit Hattem. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaring.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.