Clovelly, is dit de mooiste plaats in Devon?

Clovelly in Devon bezoeken: het staat hoog op de Engeland bucketlist van blogger Jolinda. Ze heeft het historische vissersplaatsje al vaak in top 10 lijstjes van mooiste plekken in Engeland voorbij zien komen en vraagt zich af: is Clovelly de mooiste plaats van Devon? Ze gaat met haar gezin op onderzoek uit!

Clovelly in Devon

Tijdens onze meivakantie verblijven we in een vakantiehuis op highford farm in Devon, vlakbij Clovelly. Een bezoek aan deze toeristische trekpleister in Devon kan dan ook niet lang op zich laten wachten. We zijn er al eens tijdens een wandeling in de omgeving voorbij gelopen. We besluiten om er echt een hele dag voor uit te trekken om Clovelly te bekijken.

Om de schoonheid van het stadje te behouden, worden auto’s geweerd en moet je zelfs entreegeld betalen om Clovelly te bezoeken. Dit hebben wij vooraf al uitgezocht en we kopen een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen en nog een extra kinderkaartje. Totaal 25,50 pond (prijspeil 2019). Of dit het waard is? Lees vooral verder.

Bezoekerscentrum en musea in Clovelly

Nadat we op de ruime parkeerplaats onze auto hebben achtergelaten, lopen we eerst door het bezoekerscentrum. We zien bij de kassa speurtochten voor kinderen liggen en bij navraag blijkt dat we die gratis mogen pakken, er liggen ook potloden naast. “You can get a price at the end, if you have filled in all the questions and if you return the pencils.” Mijn jongste dochter spreekt nog geen Engels, maar het woordje ‘price’  snapt ze maar al te goed. Een extra stimulans om aan de speurtocht te beginnen.

Als we door het bezoekerscentrum lopen, zien mijn jongste kinderen de eerste opdracht al hangen. Onze oudste is meer geïnteresseerd in het winkeltje. “Daar gaan we aan het einde van de dag nog wel kijken, we willen nu een film zien.”

We lopen richting een zaaltje waar al een aantal mensen zitten te kijken naar een film over de geschiedenis van Clovelly. Nou ja een film, het zijn achter elkaar geplakte foto’s met een stemmig muziekje eronder. Niet genoeg om onze aandacht langer dan een paar minuten vast te houden. “Zullen we het gewoon zelf gaan bekijken?” fluistert mijn man en ik ben het helemaal met hem eens.

Clovelly in Devon
Mooie plek voor een monument.
Clovelly met kinderen
De speurtocht is erg leuk om te maken.

De ezels van Clovelly

Als we het bezoekerscentrum verlaten, volgen we de borden Donkey stables. Clovelly is beroemd om zijn ezeltjes die vroeger voor houten karren werden gespannen om goederen te vervoeren door de steile straatjes van het stadje. Tegenwoordig zijn ze er vooral voor de toeristen. De kinderen vinden het leuk om bij de dieren te kijken en ze te aaien. Wij zijn wel benieuwd naar die straatjes waar de ezels ooit zo hard hebben moeten werken.

We lopen verder en komen eerst nog langs een monument, voor alle slachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog die van Clovelly en omstreken afkomstig waren. Een prachtige plek voor een monument. “Hier is weer een opdracht!” Terwijl er wordt gepuzzeld op de inscriptie van het monument, genieten wij van het uitzicht. Het maakt ons steeds nieuwsgieriger naar het plaatsje zelf.

Clovelly is beroemd door de ezels
Een attractie: de ezels van Clovelly.
Winkeltjes en handwerk in Clovelly
Winkeltjes en handwerk in Clovelly.

Charmante cottages

Daarvoor moeten we verder afdalen naar het dorpje dat al in 1086 bestond. De keien van het pad lopen niet lekker, maar geven wel een beeld van hoe het er hier vroeger ook al uit moeten hebben gezien. Het gaat steeds steiler naar beneden. Dan zien we de eerste charmante huizen opdoemen.

De meeste gebouwen zijn wit geschilderd en zien eruit als echt Engelse cottages. We maken wat foto’s en de kinderen zijn druk met hun speurtocht. Ondertussen zijn we op zoek naar de musea die bij de prijs inbegrepen zijn. We verbazen ons over het feit dat Clovelly zo klein als het is, maar liefst twee kerken telt. We nemen een kijkje in beiden en kunnen alweer een film bekijken over de geschiedenis van het dorp. 

Clovelly in Devon
Onze hond heeft geen moeite met de straatjes.
Clovelly in Devon
Wat een werk moet het geweest zijn om de straatjes aan te leggen.
Clovelly in Devon
We zien de zee!

Vissersdorp

Door de smalle straatjes komen we bij een huis van een vissersfamilie, waar ook het eerste museum te vinden is. Dankzij de speurtocht en enkele opdrachten die we moeten doen, is dit nog enigszins interessant. Het museum is namelijk verder niet veel meer dan wat oude spullen bij elkaar, met vergeelde, getypte beschrijvingen ernaast.

Ook het tweede museum, waar een bekende auteur, Charles Kingsley zou hebben gewoond, stelt niet zo veel voor. We snappen wel dat hij inspiratie kreeg van Clovelly, het is een prachtig stadje, gebouwd op een verrassende plek. Wie bedenkt zulke steile straatjes?

Clovelly in Devon
De kleine musea kunnen onze kinderen niet echt boeien.
Clovelly in Devon
Schrijver Charles Kingsley komen we ook nog tegen.

We zien op verschillende plekken een soort treksleetjes staan. Zo vervoeren de inwoners hun boodschappen en andere spullen. Ik moet er niet aan denken om hiermee te moeten slepen, dag in, dag uit. Je moet er wat voor over hebben om op zo’n mooie plek te wonen. Het dorp telt nog zo’n 450 inwoners. Veelal familie van elkaar.

Clovelly in Devon
Spullen worden vervoerd met een soort treksleetjes.

Haven en hotel in Clovelly

Van oudsher is Clovelly een vissersplaats. En ook nu zien we als we beneden bij de haven zijn aangekomen nog vissersboten. De Lions inn, een restaurant en hotel is drukbezocht, ook al is het een doordeweekse dag buiten het hoogseizoen. Ik vraag me af hoe het er hier op een mooie dag in de zomer aan toegaat.

We bestellen, hoe kan het ook anders in Engeland, fish and chips voor lunch en genieten van de gemoedelijke sfeer. Uitzicht op zee; dit is echt vakantie!

Wandeling bij Clovelly

De kinderen willen na de lunch hun speurtocht afmaken en terwijl we de laatste vragen beantwoorden lopen we weer langzaam omhoog door het plaatsje.

We zien dat er een rondwandeling van 1,5 uur te maken valt en twijfelen, zullen we die nog even meepakken? We zijn inmiddels al een een paar uur in Clovelly en besluiten om er een klein stuk van te lopen. Om nog langer van het mooi uitzicht te genieten. Het is een kindvriendelijke route, lekker vlak. Als je Clovelly met kinderen bezoekt, loop dan zeker een gedeelte van dit pad, het is de moeite waard.

Clovelly in Devon
Daar beneden wacht er een lunch op ons.
Clovelly in Devon
Op naar de haven!
Clovelly in Devon
De haven van Clovelly
Clovelly in Devon
Het ruikt naar vis.
Clovelly in Devon
We lopen richting de netten.
Clovelly in Devon
Wat een mooie plaats is Clovelly.

De mooiste plaats van Devon

Voordat we weer richting ons vakantiehuis gaan, bekijken we zoals beloofd de winkel. Je kunt hier je Engelse ponden goed kwijt aan streekproducten en souvenirs. “Mam, gaan we nu mijn prijs ophalen, ik denk dat ik alles wel goed heb?!” De jury is niet streng en broer en zus mogen een leuk cadeautje uitkiezen. 

Als we op weg naar de auto lopen, vraag ik wie dit de mooiste plaats van Devon vindt. “Dat weet ik niet, want ik heb ze toch niet allemaal gezien?” Tja, daar is natuurlijk geen speld tussen te krijgen. Zelf vind ik het tot nu toe de mooiste plaats van Devon en misschien wel van Engeland waar ik geweest ben. Bekijk ook ons filmpje om te kijken of ik niet overdrijf.

De ligging van Clovelly:

Praktische informatie Clovelly in Devon

  • Je moet goed ter been zijn om Clovelly met kinderen te kunnen bezoeken. Kinderwagens zijn niet erg handig vanwege de steile en onregelmatige straatjes. Op deze website over Clovelly vind je meer informatie.
  • De plaats is niet toegankelijk zonder entree te betalen; wij betaalden voor een familieticket voor 2 volwassenen en 2 kinderen en nog een extra kinderkaartje 25,50 pond. Daarbij krijg je een speurtocht voor de kinderen, toegang tot twee kleine musea en je kunt de ezels bezoeken.
  • Er zijn in het dorp een aantal winkeltjes, ook zijn er kleine tearooms. Beneden in de haven is een groter restaurant. Je kunt hier ook overnachten.
  • Bij het bezoekerscentrum is een grote parkeerplaats, hier zijn ook de toiletten. Je vindt er een grote winkel en een snoepwinkel.

Meer lezen

Meer lezen over vakantie in Engeland met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.