Wandelen in Devon met kinderen: 4 onvergetelijke wandelroutes

0
386
Wandelen in Devon met kinderen
De Zuid-West kust van Engeland is onze favoriet bestemming voor een wandelvakantie.

Blogger Jolinda dacht dat ze vorig jaar tijdens haar vakantie in Cornwall de mooiste wandelingen langs de Engelse kust had gemaakt. Nu ze tijdens de meivakantie kennis heeft gemaakt met Devon, weet ze dat niet meer zo zeker. Wat een prachtige natuur is daar te ontdekken! Wandelen in Devon met kinderen: dit zijn volgens Jolinda vier onvergetelijke wandelingen.

Wandelen in Devon met kinderen

Al tijdens het maken van de eerste vakantieplannen komt het verzoek van onze kinderen of we niet gewoon weer naar Engeland kunnen gaan. Een knusse cottage huren en de wandelschoenen aantrekken. Nu is dat ook ons idee van een fijne vakantie, dus we gaan op zoek.

We hebben zo genoten van alle natuurschoon in Cornwall, dat we besluiten meer van de Engelse kust te willen zien. We kiezen voor Devon, en al tijdens de voorbereidingen komen we ontzettend veel mooi wandelroutes tegen op internet. Wandelen in Devon met kinderen, dat gaat wel goed komen!

Wandelen in Devon met kinderen
De Zuid-West kust van Engeland is onze favoriet bestemming voor een wandelvakantie.

Wandelroute 1: Rondwandeling Hartland Quay in Devon

Als we aankomen bij ons vakantiehuis op Highford Farm in Hartland, higher Clovelly is het stralend mooi weer. De voorspellingen zijn de eerste dagen goed, we nemen het er meteen van. Op de eerste dag van onze vakantie kiezen we voor een route van 6,5 kilometer op het South West Coast Path. We hebben tijdens eerdere vakanties al eens kennis mogen maken met dit lange afstandspad en dat is goed bevallen.

Parkeren doen we op de Hartland Quay Car Park. Er zijn meerdere parkeerplaatsen bij Hartland Quay. Wij rijden door naar de parkeerplaats een stukje net voorbij de kerk in het kleine plaatsje Stoke. Als je hier vroeg op de dag komt is het parkeren gratis, later zien we dat je 2 pond moet betalen. In het hoogseizoen kan het op een mooie dag druk zijn, dan kun je ook nog parkeren bij de kerk in Stoke. In Hartland Quay is een klein winkeltje en een hotel met een tearoom, waar je wat kunt eten of drinken. 

Filmlocatie

We lopen een stukje richting de zee en zijn onder de indruk van het uitzicht. Wat is het hier ongelooflijk mooi. Dat vinden wij niet alleen, er zijn verschillende films, zoals bijvoorbeeld Sense and Sensibility opgenomen. We volgen de bordjes van het Coast Path richting Spekes Mill. En genieten volop van het uitzicht op de rotsinformaties en de grillige kustlijn. De gele brem vormt een mooi contrast met de lauwe lucht en de groene weilanden. 

Wandelen in Devon met kinderen
Het begin van onze wandeling is adembenemend mooi.
Wandelen in Devon met kinderen
Hier krijg je toch geen genoeg van?
Wandelen in Devon met kinderen
We snappen dat hier verschillende films zijn opgenomen.

“Mag ik Ronja vasthouden?” Het is de eerste keer dat we met onze hond wandelen op het kustpad. Ik twijfel. Mijn jongste dochter houdt de riem niet altijd kort genoeg naar mij zin, en ik zie onze hond in gedachten al bungelen aan een klif boven zee. We spreken af dat ze als het pad weer wat breder wordt, met de hond mag wandelen.

Het eerste gedeelte van onze wandeling verkeren we in gezelschap van Engelsen die genieten van een lang en zonnig paasweekend. Als we verder lopen wordt het wat rustiger op ons pad. Al snel bereiken we St. Catharines Tor, een prominente heuvel waar vroeger een Romeinse toren op zou hebben gestaan. Hier is niks meer van te zien, we volgen het pad langs de heuvel en lopen langs een kabbelend beekje. 

Waterval vlakbij Hartland Quay

“Hier kan Ronja in zwemmen!” Mijn kinderen hebben hun schoenen al uit en proberen onze hond ook zover te krijgen dat ze in de beek duikt. Gek genoeg heeft het beest een enorme hekel aan water. Al hijgt ze volop in de zon en van de inspanningen, een zwempartij zit er niet in. Wij zijn inmiddels lekker afgekoeld en hebben gebruik gemaakt van de plek bij het water voor een lunchpauze. We bewonderen de waterval die naar beneden, naar het strand dendert.

Wandelen in Devon met kinderen
Prima pauzeplek.

Het pad gaat nu verder van de zee af en we lopen door een bos. “Mam, eindelijk schaduw! Ik vind het maar stom, zo heet in een land waar het zogenaamd zoveel zou regenen.”  Mijn zoon is geen fan van temperaturen boven de 20 graden. Hij houdt van wandelen in de natuur, maar het liefst niet als het naar zijn smaak te warm is. En met ruim 24 graden is dat vandaag het geval. Het schaduwrijke bos met de bekende Engelse blue bells is een welkome afwisseling.

Nectan’s Church

Als we uit het bos het laatste gedeelte van de route lopen richting Hartland Quay, zien we de prachtige kerktoren van Stoke opdoemen. Deze Nectan’s Church staat bekend als de kathedraal van North Devon en heeft de hoogste toren van Devon. In de verte zien we ook het eiland Lundy, die staat nog hoog op onze wandelwensenlijst, maar helaas mogen er geen honden op het eiland komen.

Wandelen in Devon met kinderen
Klimmen en dalen…
Wandelen in Devon met kinderen
De kinderen vinden de smalle paden het leukste.
Wandelen in Devon met kinderen
De zee, op zonnige dagen mooi blauw.

Het pad gaat afwisselend omhoog en omlaag, we zijn blij met onze stevige wandelschoenen. En met het uitzicht op de parkeerplaats, mijn stappenteller geeft inmiddels 7 kilometer aan, ik vind het wel genoeg voor een eerste dag. 

Wandelroute 2: Rondwandeling Clovelly & Mouthmill in Devon 

We boffen dat ons vakantiehuis middenin in gebied ligt waar ontzettend veel wandelmogelijkheden zijn. De tweede wandeling van onze vakantie zoeken we dan ook niet ver van ‘huis’. Een kleine 10 minuten met de auto en we parkeren onze auto op een ruime, gratis, parkeerplaats bij Brownsham. Ook hier gaan we een gedeelte lopen op het South West Coast Path; een rondwandeling van 8 kilometer.

Het eerste gedeelte van de wandeling beginnen we verkeerd, zodra we dit door hebben, lopen we een stuk terug, om opnieuw vanaf de parkeerplaats te vertrekken. 

De route gaat door het bos, en langs weilanden. Echt Engels landschap, hier worden wij blij van. We letten nu goed op dat we de bordjes met ‘Bridleway’ volgen en komen uit bij een boerderij. “Mogen we die paarden aaien?” De paarden die hier in de wei staan zijn blij met de onverwachte aandacht.

Verderop gaat onze wandeling weer het bos in. We twijfelen over de route, moeten we hier nu rechts naar boven of nog rechtdoor. En alweer maken we een verkeerde keuze, er zit niks anders op dan een stuk terug te lopen. 

Wandelen in Devon met kinderen
Ook al lopen we twee keer verkeerd, we houden het gezellig onderweg.
Wandelen in Devon met kinderen
Dit keer wandelen we een groot gedeelte door het bos.
Wandelen in Devon met kinderen
We gaan (eindelijk) de goede kant op.
Wandelen in Devon met kinderen
Door de groene weilanden.

Als we weer op het juiste pad zijn, gaat de route verder naar een kerk en de tuinen van Clovelly. Om de tuinen en de kerk te mogen bezoeken, moet je 4 pond betalen, kinderen zijn gratis. Wij kiezen ervoor om lekker door te wandelen, doordat we in het begin niet goed zijn gelopen, moeten we nog aardig wat kilometers.

Wandelen bij Clovelly

Het plaatsje Clovelly laten wij links liggen, dat gaan we een andere keer deze vakantie bekijken, maar het is dus wel een mogelijk leuk extraatje van deze wandelroute.

We komen door een grote weide, waar koeien ons in de verte staan aan te staren. Omdat wij een hond bij ons hebben, is het helemaal verstandig om ruime afstand te houden. We pauzeren op een bankje met mooi uitzicht over de wei aan de ene kant en we vangen al een glimp van de zee op aan de andere kant.

Wandelen in Devon met kinderen
We zijn ook weer even afgedaald naar de zee.

Nu pikken we het South West Coast Path op, en lopen tussen de bomen door langs de kust. Wij vinden het best bijzonder dat we door een soort bos lopen, met rechts naast ons de zee. Geen duinen zoals we gewend zijn in Nederland. “Gaat het hier gewoon zo recht naar beneden naar de zee?” We zorgen ervoor dat de kinderen goed bij ons in de buurt blijven lopen. Als je gaat wandelen met kinderen in Devon aan de kust is dat ook zeker aan te raden. Laat kinderen niet vooruit rennen bij de kliffen.

Mouthmill Beach

We komen bij een soort schuilhut/uitkijkpunt. Dit is de Angel’s Wing Shelter, in 1862 gebouwd door ene sir James Hamlyn Williams die hier graag over de baai uitkeek. Een mooie plek voor nog een pauze. 

We lopen verder en hebben mooi uitzicht op zee en de kliffen. Dit gedeelte van de kust staat bekend als de ijzeren kust, vanwege het enorme aantal schepen die hier zijn vergaan. Ze sloegen door de harde golven van de Atlantische oceaan te pletter op de riffen onder water. Als we even later bij Mouthmill aankomen, beseffen we dat nog meer. Wat een rotsen en gevaarlijke kliffen.

Wandelen in Devon met kinderen
Blackchurch Rock

We rusten weer even uit bij het strand, op de stenen. De kinderen kunnen hier even lekker met hun voeten testen of het zeewater koud is. Wij nemen wat foto’s bij de beroemde steenformatie Blackchurch Rock. Je schijnt hier op een mooie dag te kunnen genieten van de zon die precies door het gat opkomt.

Duizenden blauwe bloemen 

Het laatste gedeelte van onze wandeling is de meest uitdagende. We moeten vrij steil het Coast Path verder volgen, door het bos met duizenden Blue Bells. Als je de kans krijgt om in het voorjaar naar het Zuid-westen van Engeland te gaan, kunnen wij je echt aanraden om het bos in te duiken. De blauwe boshyacinten zijn prachtig en geven de bossen een magische sfeer.

Wandelen in Devon met kinderen
Door de blue bells wandelen.
Wandelen in Devon met kinderen
Boshyacinten, in het Engels Blue bells.

Als we boven aankomen, verlaten we het Coast Path en lopen we terug richting de parkeerplaats. Voordat we aan onze wandeling begonnen hebben we gezien dat er een tearoom is op de boerderij naast de parkeerplaats. De ijsjes die we daar bestellen smaken extra goed, met ruim 10 kilometer in de benen.

Wandelroute 3: Rondwandeling Bucks Mill en Pepper Combe 

Het weer is omgeslagen, zo mooi als het aan het begin van onze vakantie was, zo wisselvallig is het nu. Dat hoort bij wandelen in Engeland. De regenkleding gaat in de rugzakken en we wagen het erop. We hebben een mooie route gevonden op de website van het South West Coast Pa