St Michael’s Mount in Cornwall: het Engelse zusje van Mont Saint-Michel

0
328
St Michael's Mount
St Michael's Mount: een van de bekendste bezienswaardigheden van Cornwall

Wie naar Cornwall gaat, mag een bezoek aan St Michael’s Mount met kinderen niet overslaan. Dit getijdeneiland, dat alleen bij eb over land bereikbaar is, is een van de meest bekende bezienswaardigheden van Cornwall. Reden genoeg voor Annemiek om met haar gezin een kijkje dichtbij te nemen.

Bezoek St Michael’s Mount in Cornwall met kinderen

In een verre uithoek van zuid-west Engeland ligt St Michael’s Mount. Je rijdt er niet eventjes naartoe. Maar als je, net als wij, een vakantie doorbrengt in Cornwall, dan is een bezoek aan dit eiland zeker de moeite waard.

Van een afstand lijkt St Michael’s Mount erg op Mont Saint-Michel in Normandië, Frankrijk. Toch zijn er een paar wezenlijke verschillen: dit eiland is veel kleiner en op St Michael’s Mount staat een kasteel en op Mont Saint-Michel een abdij.

Lees hier het blog van Suzanne over Mont Saint-Michel in Normandië.

Het heuvellandschap zorgt ervoor dat we St Michael’s Mount al vanaf een afstand kunnen zien liggen. Dichterbij gekomen blijkt dat we niet de eersten zijn die aankomen. De reguliere parkeerplaats is al vol en we worden naar een weiland vlakbij geleid. Vanaf hier is het ongeveer tien minuutjes lopen naar het bootje.

St Michael's Mount
St Michael’s Mount: een van de bekendste bezienswaardigheden van Cornwall
St Michael's Mount Cornwall
Parkeren kan op een van de parkeerplaatsen op loopafstand van het strand

Hoe komen we aan de overkant bij St Michael’s Mount?

Terwijl we richting St Michael’s Mount lopen, lezen we op de grote informatieborden dat je de entreekaarten voor het kasteel op het eiland kunt kopen. We kijken rond om te ontdekken hoe we aan de overkant kunnen komen.

“Kijk! Daar gaan de bootjes!” roept mijn zoon. Vlakbij een grote rots varen kleine bootjes af en aan. Het looptempo neemt ineens toe, want mijn kinderen hebben zin in een boottochtje.

Voordat we in de rij gaan staan, nemen we nog een kijkje bij het voetpad dat je naar de overkant brengt. Het is nu vloed en het staat helemaal onder water. Geen denken aan dat we daar zullen oversteken. We zien sommige mensen kiezen voor een tocht door het water, maar wij geven de voorkeur aan een boottochtje.

We sluiten aan in de rij en vragen ons af hoeveel het zou kosten. Nergens is informatie te vinden waar je tickets kunt kopen. Maar dan blijkt dat je tijdens de rit in het bootje contant moet afrekenen. Gelukkig hebben we genoeg kleingeld op zak en kunnen we mee naar de overkant.

Prijzig boottochtje

Er staat een redelijke rij maar deze wordt vlot korter. Met een man of tien stappen we in en nemen plaats op bankjes. We zitten nauwelijks of het bootje is al bij de kleine haven van het getijdeneiland aangekomen. Voor deze trip van enkele minuten betalen we in totaal 6 pond (prijspeil 2018). Dat hebben ze makkelijk verdiend.

Boottocht naar St Michael's Mount met kinderen
In enkele minuten brengt het bootje ons naar het eiland

Het eiland van St Michael’s Mount verkennen

Bij aankomst op het eiland klimmen we uit de boot, de hoge muur op. Als vanzelf lopen we richting entree van het kasteel. Onderweg zien we een grote muurschildering van het kasteel. Op de grond staan bronzen voetafdrukken van de huidige koningin van Engeland. De kinderen gaan om de beurt in haar voetsporen staan en verbazen zich over haar kleine schoenmaat.

Vanaf de officiële toegang tot het kasteel dien je te betalen voor je bezoek. Op sommige dagen kun je alleen het kasteel bezoeken, op andere dagen is ook de tuin toegankelijk voor publiek. Wij hebben pech helaas en kunnen alleen naar het kasteel.

Het is flink klimmen om boven te komen

Bij de entree ligt een cafeetje en het lijkt ons een goed idee om daar later iets te gaan drinken. Maar eerst wagen we ons aan de klim naar boven. Mijn zoon heeft flink de pas erin. Zelf doe ik het liever wat rustiger aan.

Het pad naar het kasteel is steil en erg hobbelig, maar ook enorm groen. Grote bomen en struiken zorgen voor schaduw. Het is erg mooi aangelegd.

St Michael's Mount
Langs de havenmuur lopen we richting het kasteel
St Michael's Mount
De plattegrond van het eiland. De zwarte lijn laat zien hoe het pad naar het kasteel loopt.
St Michael's Mount met kinderen
Via het stenen pad lopen we richting kasteel

Het kasteel van St Michael’s Mount

Onderweg naar boven wordt al duidelijk dat het al redelijk druk is. Boven aangekomen kunnen we niet om de rij bij de ingang van kasteel heen. Mensen staan verspreid op de heuvel, tussen de grote stenen. We moeten goed kijken waar we gaan staan, want je stapt gemakkelijk mis. Een duidelijk pad ontbreekt ontbreekt.

Gelukkig gaat de rij gaat vlot vooruit en voor we het weten staan we bij de ingang van het kasteel. De kinderen krijgen een opdracht mee. Als ze een medaille willen verdienen, moeten ze na afloop bij de uitgang iets vertellen over het mooiste voorwerp dat ze in het kasteel gezien hebben. Dat lijkt ons geen probleem en dus ze nemen de opdracht aan gaan mee naar binnen.

Klassiek middeleeuws kasteel

We lopen door de smalle gangen van het kasteel en gluren naar binnen en zien ingerichte kamers zoals je die vaker in oude kastelen ziet. In de gangen staan vitrinekasten waarin van alles wordt tentoongesteld. Zo zien we wapens, gebruiksvoorwerpen, sieraden en zelfs een maquette van kurk.

Kasteel op St Michael's Mount
Voor de ingang van het kasteel staat een rij, maar gelukkig hoef je niet lang te wachten
St Michael's Mount
We kijken rond in de verschillende kamers van het kasteel
St Michael's Mount
De blauwe kamer
St Michael's Mount
Een butler maakte ooit deze maquette van oude champagnekurken

Is het al eb?

Het kasteel biedt verschillende plaatsen die je een goed uitzicht geven op de omgeving. Samen met de kinderen kijk ik of het voetpad inmiddels al droog staat. ‘Kijk! Ik zie mensen lopen!”, zegt mijn dochter. “Het zijn net mieren”. Ik moet eerst goed kijken en haar dan gelijk geven.

Langs de kustlijn zien we dat het strand steeds breder wordt door de terugtrekkende zee. Er zullen vast mensen zijn die na een bezoek aan St Michael’s Mount het strand opzoeken.

St Michael's Mount
Als je goed kijkt, zie je dat het voetpad inmiddels droog is komen te staan
St Michael's Mount
We lopen rondom het kasteel en gluren door de ramen naar binnen
St Michael's Mount
De haven en het voetpad, vanaf het hooggelegen kasteel gezien
St Michael's Mount
De vlag van Cornwall: zwart met een wit kruis

Het hart van reus Cormoran

Onderweg naar beneden staan we stil op het pad om te zoeken naar het hart van de reus. Er is een oude legende die vertelt dat een reus met de naam Cormoran op het eiland heeft gewoond. De reus leeft al lang niet meer natuurlijk, maar zijn hart ligt verstopt tussen de stenen van het pad.

Er is een veldje waar in de zomermaanden oude legendes worden verteld. Mensen zitten op dekentjes te picknicken en luisteren aandachtig. Logisch dat de verhalen in het Engels zijn, maar door het accent is het voor onze kinderen niet goed te volgen.

Vooraf hadden we afgesproken nog iets te eten en te drinken bij het cafeetje, maar zoals op het hele eiland is het ook hier te druk. Zeker nu het voetpad niet meer onder water staat en mensen gratis op het eiland kunnen komen.

We besluiten te voet terug te gaan en het dorpje Marazion te verkennen. Misschien kunnen we daar nog iets lekkers eten?

St Michael's Mount
Het hart van de reus
St Michael's Mount
De prachtige tuinen zijn helaas niet iedere dag te bezoeken
St Michael's Mount
Tijdens de zomervakantie kun je tijdens een picknick genieten van verhalen
St Michael's Mount
Gaandeweg de dag wordt het steeds drukker…