Leer alles over zeehonden in het Cornish Seal Sanctuary in Cornwall

Zeehonden, als je geluk hebt kun je ze voor de Engelse kust van Cornwall spotten. Blogger Jolinda wilde tijdens haar meivakantie meer weten over deze grijze robben en bezocht de Cornish Seal Sanctuary. Haar ervaringen met deze Engelse Pieterburen deelt ze graag met jou.

Zeehondenopvang Cornish Seal Sanctuary: een leuk dagje uit?

Onze zoon doen we geen groter plezier dan van de vakantie een groot hikingavontuur te maken, maar onze dochters, dat is een ander verhaal. Zij genieten wel van het Engelse landschap en het klimmen en klauteren, maar willen ook wel wat anders ondernemen. “Gaan we twee weken lang alleen maar wandelen?” Dat zou geen succes zijn, dus wisselen we de wandeldagen af met culturele uitstapjes naar vissersplaatsen of andere bezienswaardigheden in Cornwall. We hebben gehoord dat het Cornish Seal Sanctuary de moeite van een bezoek waard zou zijn, en gaan dat maar eens testen.

Bij Cornish Seal Sanctuary in Cornwall heb je wel de ruimte!
Bij Cornish Seal Sanctuary in Cornwall heb je wel de ruimte!
De zeehondenopvang ligt heel mooi in het groene landschap van Cornwall.
De zeehondenopvang ligt heel mooi in het groene landschap van Cornwall.
Langs de Engelse schapen.
Langs de Engelse schapen.

Plattegrond en speurtocht

We krijgen bij de ingang een plattegrond en een speurtocht mee. “If you can find the right answers, you can win a price!” Zelfs onze jongste, die zelf zegt nog niet zo goed Engels te kunnen, heeft meteen door dat er iets te halen valt. “Gaan we nu die speurtocht doen?”  Wij hebben een ander plan, we willen eerst de verschillende ‘talks en presentations’ bijwonen, en daarna nog verder door het park op ontdekking gaan.

De plattegrond doet het park groter lijken dan het in werkelijkheid is. Dat vinden wij juist fijn, lekker overzichtelijk. Het doel van dit uitstapje, een dagje niet al te veel kilometers te voet afleggen, kunnen we zo ook nog halen. Als we de heuvel aflopen richting de eerste bassins met dieren, genieten we van het weidse uitzicht. Het park ligt prachtig aan het water, in een groene omgeving. Een pluspunt voor het kleinschalige opvangcentrum, waar je anders wellicht wat sneller uitgekeken zou zijn.

Op naar de eerste zeehondenverblijven.
Op naar de eerste zeehondenverblijven.
Duidelijk!
Duidelijk!
De verschillende bassins met de zeehonden.
De verschillende bassins met de zeehonden.
Uitgebreide uitleg over de opvang en het trainen van de zeehonden om ze weer vrij te laten.
Uitgebreide uitleg over de opvang en het trainen van de zeehonden om ze weer vrij te laten.

Als we richting de grijze zeehonden wandelen, begint net het eerste praatje van die dag. Ik probeer het rappe Engels snel te vertalen voor mijn jongste. Onze oudste dochter kan het redelijk verstaan, en onze zoon probeert het ook te volgen. Wat hij niet snapt, vraagt hij aan ons, of leest hij op de in overvloed aanwezige informatieborden nog eens na.

Zeehonden weer terug in de natuur

Zo komen we erachter dat er gemiddeld tussen de veertig en zeventig jonge zeehonden per jaar worden opgevangen. Gered zoals de medewerkers het noemen. Het gaat meestal om zeehonden die door hun moeder zijn verlaten, om wat voor reden dan ook. Soms zijn ze in visnetten verstrikt geraakt. De zeehonden worden in het opvangcentrum opgelapt, verzorgd en getraind om weer in het wild uitgezet te kunnen worden. 

We zien grote en kleine zeehonden.
We zien grote en kleine zeehonden.
Prachtige dieren!
Prachtige dieren!
We kunnen ze van heel dichtbij bewonderen.
We kunnen ze van heel dichtbij bewonderen.

Overleggen en krassen maar.
Overleggen en krassen maar.

Het mooie van dit centrum vind ik dat het doel is de dieren niet te houden als vermaak van ons mensen. Het slagingspercentage van terugzetten in de natuur is erg hoog. Volgens een medewerker gemiddeld zeker negentig procent, meestal meer. Ze doen er in ieder geval alles aan om de zeehonden weer in zee, in het wild, verder te laten leven. De enkeling die toch in de opvang moet blijven is te ziek, of te tam geworden om in het wild te overleven.

Pinguïns, zeeleeuwen en otters

Zo zien we een aantal zeehonden die blind zijn, of gedragsproblemen hebben. Zij vormen de vaste bewoners van Cornish Seal Sanctuary. Naast de zeehonden wordt er ook een aantal pinguïns gehouden, Californische zeeleeuwen en otters. Ook over deze dieren kunnen we allerlei informatie verzamelen. Na een drietal ‘talks’ is het geduld van mijn kinderen op. Ze kunnen sowieso niet alles verstaan en hebben meer zin in de speurtocht.

Brutale otters zijn er ook te bewonderen.
Brutale otters zijn er ook te bewonderen.
Er is een kleine speeltuin.
Er is een kleine speeltuin.

Natuurpad

We lopen nog een gedeelte van het natuurpad, dat interactief is gemaakt door onderweg puzzels en vragen over de natuur op grote displays op te stellen. Een leuke aanvulling op wat het kleine park te bieden heeft. Dit geldt ook voor de speurtocht. Zonder de vragen zouden wij wel erg snel door het park heen gewandeld zijn. Met een korte lunchpauze erbij geteld, zijn we na een ochtend wel uitgekeken in het Cornish Seal Sanctuary. Tijd om de prijzen op te halen bij de kassa.

Onze zeehondenkenners hebben goed hun best gedaan en krijgen een mooie gouden medaille. “What did you like the most?”, vraagt de medewerkster. “Alles!” 

De beroemde Engelse bluebells zien we ook bij Cornish Seal Sanctuary.
De beroemde Engelse bluebells zien we ook bij Cornish Seal Sanctuary.

Ben je benieuwd naar ons dagje in Cornish Seal Santuary? Kijk dan ook ons filmpje van de zeehondenavonturen:

Praktisch

De Cornish Seal Sanctuary is dagelijks geopend van 10 tot 17 uur (behalve met Kerst). Wij waren er na een halve dag wel uitgekeken. Er is een klein cafe/restaurant waar je drinken en snacks kunt kopen.

Kijk op de website voor meer informatie over tickets. Als je online kaartjes koopt, ben je voordeliger uit. The Cornish Seal Santuary is onderdeel van Sealife.

De ligging van Cornish Seal Sanctuary:

Meer lezen

Zin om nog meer uitstapjes te ondernemen in Engeland? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is mede tot stand gekomen in samenwerking met Visit Cornwall. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.