Exmoor met kinderen: een actieve vakantie in de natuur

0
284

Een mooie omgeving, het liefst heuvelachtig, veel groen en als het kan ook nog dichtbij de zee. De wenslijst van blogger Jolinda was niet lang, maar wel specifiek. Oh en het moest ook nog geschikt zijn voor actieve uitjes. Ze kwam uit bij Zuid-West Engeland en bezocht Exmoor met kinderen. Ze deelt de hoogtepunten van haar vakantie.

Op vakantie naar Exmoor met kinderen

Mijn man is een echt outdoortype. Ikzelf hou ook wel van mooie wandelingen in de natuur, maar heb het liefste een beetje comfort op vakantie. Als het kan zelfs meer dan een beetje. Die twee dingen combineren, outdoor vakantie en toch luxe is elke keer weer een uitdaging. En dan zijn er ook nog kinderen die zo hun wensen hebben.

Mijn zoon wil net als zijn vader vooral veel en uitdagend kunnen wandelen. Jongste dochter maakt het niet veel uit, als haar Barbiecamper maar mee mag. Een vliegvakantie valt dus al af. En oudste dochter maakt zich vooral druk om de Wifi. Met alle eisen op tafel gaan we op zoek.

Met onze heerlijke vakantie in Ierland nog aardig vers in het geheugen kijken we al snel naar vakantiehuizen in Groot-Britannie. Op de website van Helpful Holidays zien we de ene na de andere charmante cottage. We kiezen voor een huis in Exmoor, een prachtig natuurgebied in het Zuid-Westen van Engeland. De reis ernaartoe stippelen we uit, we gaan met eigen auto en kiezen voor een overtocht vanaf Duinkerken naar Dover. Engeland, here we come!

Prachtig uitzicht in Dover.
Prachtig uitzicht in Dover.

Tarr steps

Een van de hoogtepunten van onze vakantie in Exmoor met kinderen bezoeken we meteen op de eerste dag. De beroemde Tarr steps liggen namelijk op nog geen 5 minuten wandelen van ons huis! Ben je in de buurt, dan kan ik je zeker aanraden hier een kijkje te nemen en een fijne wandeling te maken.

Lees in dit blog meer over wandelen bij de Tarr steps.

De Tarr Steps vlakbij ons vakantiehuis.
De Tarr Steps vlakbij ons vakantiehuis.

Wilde Exmoor pony’s

Op de tweede dag van onze vakantie in Engeland beleven we hoogtepunt twee. We zien wilde Exmoor pony’s! Engelands oudste oorspronkelijke paardenras. Deze prachtige paarden zijn licht- tot donkerbruin met een lichte snuit. Ze komen nog voor in het Exmoor Nationaal park, waar ze vrij rondlopen. Vlakbij ons vakantiehuis, in de heuvels zien wij een kudde. Ze zijn niet erg schuw, we kunnen ze goed fotograferen. Later als we met de auto op weg zijn naar het beginpunt van een wandeling zien we er nog meer. Prachtige paarden!

De Exmoor pony's kom je vast en zeker tegen als je gaat wandelen in Exmoor.
De Exmoor pony’s kom je vast en zeker tegen als je gaat wandelen in Exmoor.
Wij zagen ook veel pony's met veulens.
Wij zagen ook veel pony’s met veulens.

Plymouth en Lynton

We zijn hier gekomen om actief te zijn, dus trekken we op de derde dag onze wandelschoenen aan en gaan op pad. Vertrekpunt is het dorpje Lynton. We gaan een gedeelte van het South-West Coast Path lopen, naar Valley of Rocks. Dit is een spectaculaire wandeling. Als we weer terug zijn in Lynton, nemen we ruim de tijd om rond te kijken. Er zijn leuke winkeltjes, waar vooral mijn oudste dochter blij van wordt.

Lees in dit blog meer over wandelen langs het South West Coast Path met kinderen.

In Plymouth en Lynton kun je leuk winkelen.
In Plymouth en Lynton kun je leuk winkelen.
Lynton, een charmant havenplaatsje.
Plymouth, een charmant havenplaatsje.

Fish and Chips

We hebben ook flink trek gekregen van het wandelen, tijd voor onze eerste fish and chips deze vakantie! In Lynton zijn verschillende restaurants en leuke tearooms, maar wij besluiten het zusterplaatsje Plymouth op te zoeken. Daarvoor moeten we met een soort kabelbaan, de Cliff Railway.

Adembenemend uitzicht vanuit het kabeltreintje.
Adembenemend uitzicht vanuit het kabeltreintje.
Bijzonder: de kabelbaan wordt aangedreven door water.
Bijzonder: de kabelbaan wordt aangedreven door water.

Bijzonder aan deze ‘railway’ die Lynmouth en Lynton met elkaar verbind, is het feit dat de kabelbaan aangedreven wordt door water. Hartstikke milieuvriendelijk. De kinderen zitten met hun neus vooraan in het wagonnetje en vinden de rit prachtig.

Eenmaal beneden slenteren we langs de winkeltjes. Duidelijk gericht op toeristen, maar dat vinden wij juist leuk. We vinden al snel een goed restaurant waar we fish and chips bestellen.

Hoogste punt van Exmoor

Wij houden van het opzoeken van uitdagingen, dus het hoogste punt van Exmoor, Duncery Beacon klinkt voor ons als een prima uitje. In de praktijk blijkt dit helemaal niet zo uitdagend te zijn, wel heel erg mooi. Om dit punt te bereiken maken we een korte wandeling dwars door de grote heide­velden van Dunkery. Vanaf het uitzichtpunt ­op 520 meter kijken we prachtig uit over de moors en de zee.

Wandelen en een ijsje

Exmoor is de perfecte bestemming voor natuurliefhebbers. En dat zijn wij toevallig. Het liefste ontdekken wij nieuwe natuurgebieden te voet. En laat dit gebied in Engeland nu net een wandelwalhalla zijn. Onze mooiste wandelingen maken we op het langste wandelpad van Engeland, de South West Coast Path. Bijvoorbeeld naar de Valley of Rocks, een schitterende rotsformatie met fraaie uitzichten over zee. Het wandelen sluiten we steevast af met een lekker ijsje. De Britten zijn dol op softijs. Wij genieten vooral van de smaak mint en ook de salted karamel is een aanrader!

Fossielen zoeken

Eigenlijk is dit uitje niet in Exmoor, maar ik noem het toch. Het is namelijk niet zo ver rijden en ontzettend leuk om te doen met kinderen. Fossielen zoeken langs de Jurassic Coast. Wij gaan hiervoor naar het kleine plaatsje Kilve. We hebben gelezen dat we hier zeker fossielen kunnen vinden. En na enig grondig speurwerk hebben we geluk. Prachtig om te zien. We nemen natuurlijk een paar stenen mee naar huis als aandenken. Kijk op deze website als je meer wilt weten over de fossielen en de Jurassic Coast.

Prima plek om te struinen.
Prima plek om te struinen.
Flink zoeken...
Flink zoeken…

Sterrenhemel

Als we ’s avonds moe en voldaan van het ontdekken van Exmoor met kinderen onze bedden in duiken, doen we eerst de gordijnen open. En als het een heldere avond is, en die mazzel hebben wij een aantal keer, gaan we nog even naar buiten. We kijken omhoog en genieten. De International Dark Sky Association heeft vijf plekken op aarde de status Dark Sky Reserve gegeven. De beste plekken ter wereld om naar sterren te kijken. En Exmoor Nationaal Park is er een van. Dus laten wij onze kinderen een paar keer laat opblijven om de helderste lucht van Zuid Engeland te bewonderen.

Landelijk leven in een echte cottage

Wij ontdekken Exmoor met kinderen vanuit een fijn vakantiehuis, een echte Engelse cottage. We hebben de website van Helpful Holidays afgestruind totdat we een perfect huisje vonden. De service van deze Engelse organisatie bevalt ons prima, we krijgen alle benodigde informatie via de mail. Bij aankomst ligt er een dikke map met papieren op ons te wachten met alle uitleg over het huisje en de omgeving. Een aanrader!

De natuur

De mooie natuur van Exmoor is wat ons het meeste bij zal blijven. We genieten van de uitgestrekte moors, de heuvels, het glooiende landschap, de bossen, de ruige kust, alles eigenlijk. Vooral de afwisseling spreekt ons aan. De ene dag lopen we in het bos, afgewisseld met een klein charmant plaatsje, een andere dag hebben we meer zin in hiken bij de zee.

Echt Engels plaatje.
Echt Engels plaatje.
Exmoor Nationaal Park.
Exmoor Nationaal Park.

Praktische informatie vakantie Exmoor met kinderen

Je kunt op verschillende manieren naar Exmoor met kinderen reizen: met eigen auto op de ferry van Duinkerken of Calais naar Dover, door de Kanaaltunnel, met de trein of vliegen. Wij kozen voor eigen auto en de boot. Vanaf Dover reden we in ongeveer 4,5 uur naar ons vakantiehuis. De prijzen variëren per periode, wij betaalden 112 euro voor de meivakantie (eind april) en boekten dit ongeveer een maand voor vertrek.

Exmoor met kinderen is prima te verkennen vanuit een vakantiehuis. Er zijn ook verschillende campings waar je met een eigen kampeermiddel kunt staan, of een stacaravan kunt huren. En de Engelsen staan natuurlijk ook bekend om de bed and breakfast. Wij boekten via een Engelse organisatie onze vakantie, Helpful Holidays. We betaalden 526,20 pond, dat is ongeveer 600 euro (wisselkoers 2017). Inclusief bed- en badlinnen, gas, water en elektra.

Ben jij al eens in Exmoor met kinderen geweest?

Meer lezen

Heb jij ook zin gekregen om op vakantie naar Engeland, Schotland of Ierland te gaan? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here