Kindvriendelijk wandelen bij de Tarr Steps in Exmoor

0
236

Engeland is een wandelland bij uitstek. Ook met kinderen. Blogger Jolinda ontdekte tijdens een vakantie in Exmoor dat de Engelse natuur uitdagend genoeg is voor kinderen. Wandel je mee naar de Tarr Steps?

Wandelen bij de Tarr Steps

Ons vakantiehuis bevindt zich op nog geen 5 minuten wandelen van de Tarr steps, een drieduizend jaar oude brug gemaakt van grote stenen over de rivier de Barne. Op een mooie zondag besluiten wij om daar een rondwandeling te maken. “Als het lekker gaat kunnen we misschien naar Withypool lopen, daar een ijsje eten en weer terug.” Klinkt goed, onze kinderen zijn vooral in dat ijsje geïnteresseerd en beginnen enthousiast te lopen.

Eeuwenoude stenen brug, de Tarr Steps.
Eeuwenoude stenen brug, de Tarr Steps.

We komen al snel aan bij De Tarr Steps. “Wisten jullie dat de mensen vroeger geloofden dat de duivel hier kwam zonnebaden?” Ze geloven er niks van. “Hij ging er niet alleen zonnebaden, hij liet iedereen verdwijnen die over de brug durfde te gaan!” Spannende legende, maar het houdt mijn drietal niet tegen om de brug op te stappen.

 

Houden we het droog?

We zijn in no time aan de overkant en daar lonken de grote stenen in de rivier. “Mogen we even spelen?” Vooruit dan maar, als de schoenen maar droog blijven. We willen een flinke wandeling maken en dat gaat niet met natte voeten.

Het wandelpad kronkelt langs de rivier en is afwisselend. We komen door het bos waar onze kids de nodige klimbomen ontdekken. Bij een brug stoppen we voor een korte pauze. Als je de brug oversteekt, kun je langs de andere kant van de rivier weer teruglopen. Een populaire rondwandeling van ongeveer een uur. We zien veel Engelse families dit rondje maken.

Populaire wandeling bij de Tarr Steps, een rondje van ongeveer een uur.
Populaire wandeling bij de Tarr Steps, een rondje van ongeveer een uur.
Hek nummer zoveel. De Britten houden wel van hekken.
Hek nummer zoveel. De Britten houden wel van hekken.
Door de weilanden op weg naar Withypool.
Door de weilanden op weg naar Withypool.

Wij willen nog iets verder gaan. Withypool is ons doel, maar of dat gaat lukken vandaag is de vraag. De kinderen vinden het erg leuk om onderweg te spelen. En het is vakantie, dus wij gaan ze niet opjagen.

Het geld groeit in het bos in Exmoor

“Wisten jullie dat in Engeland het geld echt aan een boom groeit?” Mijn man heeft de aandacht te pakken. Hij heeft hier al eens eerder gelopen, toen hij met een vriend de Two Moors Way liep. Een lange afstandswandeling van 102 mile van Ivybridge in Dartmoor naar Lynmouth in Exmoor. “Ja hoor, in dit bos groeien geldbomen!” Onze kids geloven er alweer niks van.

Dit keer kunnen we met bewijzen komen, er liggen drie grote stammen gevuld met muntjes langs de kant van de rivier. “Wauw, hoeveel geld zou hier in zitten?” Ze gaan alledrie proberen of ze muntjes uit de bomen kunnen trekken, maar hebben weinig geluk. Een muntje toevoegen dan maar? We zoeken in onze zakken en vinden een Engelse cent, een pence. Met een steen slaan we die in de boom.

Oude munten.
Oude munten.

Onze wandeltocht gaat verder. We verlaten het bos en komen langs grote grasvelden. Een prima plek voor een picknick. Lekker languit in het gras liggen en even uitrusten. We maken broodjes knakworst en genieten van de rust en stilte van het Engelse platteland. Goed uitgerust wandelen we verder richting Withypool. Als we een bordje zien met daarop een flink aantal miles naar het kleine plaatsje, slaat de twijfel toe. Gaan we dat wel redden? Onze jongste is nu nog vrolijk, dat willen we graag zo houden.

Rondwandeling bij de Tarr Steps

Na kort overleg, want hoe moet dat nou met het beloofde ijsje, besluiten we terug te gaan. Bij de Tarr Steps is een klein kraampje waar volgens ons ijs wordt verkocht. We gokken erop dat deze op een mooie zondag open is. We lopen terug tot de brug, waar we oversteken om langs de andere kant van de rivier te lopen.

Hier lopen we iets hoger en kijken we mooi op het water. Als we een ijsvogel voorbij zien scheren, is onze zondagmiddag helemaal perfect. Op het grote grasveld bij de Tarr Steps zijn inmiddels verschillende Britse families neergestreken. Op kleedjes genieten zij van een picknick, de kinderen spelen wat bij het riviertje.

Spelen in het water bij de Tarr Steps

“Jullie mogen zo bij het water spelen.” Daar is onze kroost het niet mee eens, zij willen eerst genieten van dat beloofde ijsje. Volgens de app op onze telefoons hebben we 13 kilometer gewandeld, dus ze hebben ook wel een beloning verdiend. We sluiten aan in de korte rij. Het geeft ons tijd om even na te denken wat we willen. Ik ga voor salted karamel, mijn zoon kiest bessenijs, de jongste wil gewoon vanille ijs en voor mijn oudste dochter en man bestel ik mint en chocolade-ijs. Het smaakt allemaal even lekker. “En dan gaan we nu nog even spelen!”

Pootje baden.
Pootje baden.
Het water bij de Tarr Steps is ideaal voor jonge kinderen, nergens sterke stroming en ondiep.
Het water bij de Tarr Steps is ideaal voor jonge kinderen, nergens sterke stroming en ondiep.
We zijn welkom bij het restaurant, vlakbij de Tarr Steps.
We zijn welkom bij het Hotel/restaurant, vlakbij de Tarr Steps.

Praktisch

Er is een kleine parkeerplaats bij de Tarr Steps. Op een mooie zondag kan het druk zijn, toen wij er waren stond de parkeerplaats helemaal vol

Er is een klein kraampje waar heerlijk ijs wordt verkocht, vlakbij de Tarr Steps. Informatie over openingstijden hebben we niet kunnen ontdekken. Boven de Tarr Steps is een charmant restaurant/hotel, waar je op het terras ook wat kunt drinken. Lekker op zijn Brits cream tea bijvoorbeeld.

Ligging Tarr Steps

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over een vakantie in Groot-Brittannië ? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.