Wandelen op het South West Coast Path met kinderen

0
259

Ken jij het South West Coast Path al? Het is het langste wandelpad van Engeland. Niet direct een kidsproof uitje. Blogger Jolinda trok toch de stoute (wandelschoenen) en liep twee etappes van het South West Coast Path met kinderen. Kijk ook het filmpje dat ze maakte tijdens het wandelen.

Wandelen op het South West Coast Path met kinderen

Op de Vakantiebeurs krijg ik een kaartje van het South West Coast Path in Engeland. Bij thuiskomst reageert mijn man enthousiast. “Daar kunnen we wel een stuk van wandelen in de meivakantie!” Het pad is oorspronkelijk opgezet door de kustwachtpatrouilles die smokkelaars buiten het zuidwesten van Engeland wilden houden. De route begint in Minehead in Somerset en leidt langs de kust van Exmoor, naar North Devon en Cornwall, langs de kust van Dorset en eindigt in Poole Harbour.

Wij hebben zelden zo mooi gewandeld.
Wij hebben zelden zo mooi gewandeld als bij Valley of Rocks.

Zo ver gaan wij niet komen, 1000 kilometer is veel te veel en onze week vakantie veel te kort, maar we willen wel iets van deze wandelroute meepikken. We kiezen ervoor om over een klein deel van het South West Coast Path met kinderen te wandelen.

Tijdens onze vakantie in Exmoor sturen wij onze auto, netjes aan de linkerkant van de weg, naar Lynmouth. Een pittoreske kustplaats met veel leuke souvenirswinkeltjes. “Mogen we daar even kijken?” De dochters willen wel shoppen. “Straks, we gaan eerst wandelen.”

 

Valley of Rocks in Exmoor

We lopen naar het beginpunt van onze wandeling, borden met ‘coastpath’ en ‘valley of rocks’ wijzen ons de weg. Op een breed pad struikelt onze oudste dochter, omdat ze net iets te dicht op haar broertje loopt. Dat moet ze straks echt niet doen. We vertellen ons drietal wat ons te wachten staat. Een heel smal pad langs een steile afgrond. Een keer flink struikelen en je ligt zo in de zee. Goed opletten en geconcentreerd lopen.

Onze jongste dochter moet een van ons een hand geven. Zodra ze het wandelpad ziet, heeft ze daar geen enkel probleem mee. We zijn allemaal onder de indruk van de diepe afgrond richting zee. Gelukkig heeft niemand van ons hoogtevrees en zijn we ook niet bang aangelegd. Wel zijn we op onze hoede en nemen we geen onnodige risico’s. We lopen achter elkaar, geconcentreerd over het pad. Regelmatig stoppen we om rustig van het adembenemende uitzicht te genieten.

Deze bordjes gaan wij volgen. Een etappe van het South West Coast Path met kinderen.
Deze bordjes gaan wij volgen. Een etappe van het South West Coast Path met kinderen.
Ze volgen onze instructies braaf op, we lopen zoveel mogelijk links, tegen de bergkant aan.
Ze volgen onze instructies braaf op, we lopen zoveel mogelijk links, tegen de bergkant aan.
Genieten van het uitzicht, wat een prachtige wandeling.
Genieten van het uitzicht, wat een prachtige wandeling.
Wilde geiten kruisen ons pad.
Wilde geiten kruisen ons pad.

We komen wilde geiten tegen, die rustig staan te grazen. Met de blauwe zee en de gele brem op de achtergrond vormt dit een prachtig plaatje. Behalve een ‘wauw wat mooi he?’ en ‘heerlijk hier’, zeggen we niet veel onderweg. We zijn allemaal aan het genieten van het mooie landschap en de wandeling zo dicht langs de zee.

Als het berglandschap grilliger wordt zijn we bijna bij het eindpunt: Valley of Rocks. Nog een flinke klim naar boven en we hebben geweldig mooi uitzicht. Het is niet helemaal duidelijk hoe de rotsformatie is ontstaan. Waarschijnlijk doordat de East Lyn rivier hier stroomde.

Terug kiezen we een ander wandelpad. Minder mooi uitzicht, maar het is wel even ontspannen om niet zo geconcentreerd op het pad en de kinderen te hoeven letten.

Als we weer in Lynmouth zijn, pakken we de kabelbaan om naar het plaatsje dat onder Lynmouth ligt, Lynton, te gaan. We stappen in een waterballastbaan, dit is een kabeltrein zonder elektrische aandrijving. Op weg naar beneden worden we weer getrakteerd op een prachtig uitzicht. Beneden bekijken we een aantal souvenirwinkels en genieten van de bekende Engelse fish and chips.

Wandelen in Heddon Valley

Het wandelen langs de mooie kust van Zuid-west Engeland smaakt naar meer. Op internet vinden we nog meer mooie wandelingen van het South West Coast path. Dit keer is ons startpunt in Heddon Valley, waar we kunnen parkeren naast een groot hotel, Heddons Inn. Er is hier ook een informatiecentrum van The National Trust. Een vrijwilliger helpt ons op weg en wijst ons het startpunt van de route die wij willen doen aan. We willen een rondwandeling maken naar Woody Bay en weer terug.

We hebben de smaak van het wandelen te pakken en gaan Heddon Valley ontdekken.
We hebben de smaak van het wandelen te pakken en gaan Heddon Valley ontdekken.

Door het bos naar de zee

Het eerste stuk van het brede wandelpad gaat gestaag omhoog, door een bos met grillige bomen. Als we het bos verlaten wordt het pad iets smaller en ook wat minder steil. Als we de bocht om zijn, zien we de zee.

Wat een prachtige kustlijn zien we weer. “Is dit weer zo’n smal en spannend pad?” Dat weten wij ook niet, voorlopig is het pad nog aardig breed en is er geen steile afgrond naast ons. Wel zien we een wandelpad beneden ons dat er een stuk spannender uitziet. Als dat het pad terug is, weten we nog niet of we de rondwandeling wel helemaal afmaken.

Ineens stopt mijn man die voorop loopt. “Stil blijven staan, kijk een adder!” En niet zo’n kleintje ook! We bekijken de slang met bewondering. Hij kronkelt het pad over en verdwijnt in het gras aan de zijkant. “Ik ga hier dus echt nooit meer in gras zitten.” Oudste dochter heeft het niet zo op slangen.

Dit keer geen wilde geiten op ons pad maar een grote adder.
Dit keer geen wilde geiten op ons pad maar een grote adder.

Met een grote boog om de plek waar de slang in het gras verdween loopt zij verder. Wij volgen. Links van ons de zee. Wat een gevoel van vrijheid geeft mij het uitzicht op zee altijd. Heerlijk ontspannen lopen, af en toe stil staan en in de verte turen.

We komen langs een bordje dat verwijst naar een Romeinse legerplaats en mooi uitzichtpunt. Even klimmen en we hebben inderdaad mooi uitzicht, we kijken uit op zee met aan de andere kant de kustlijn van Wales. Van Romeinse overblijfselen is niks te zien.

Groen, blauw en geel, wat een prachtige kustlijn.
Groen, blauw en geel, wat een prachtige kustlijn.

Een prima plek voor een picknick. We maken met onze biobrander knakworsten warm en genieten van het zonnetje. Met nieuwe energie vervolgen we onze weg. We lopen weer een stuk door het bos en komen uit bij een parkeerplaats. Op een bord met wandelroutes kunnen we even checken waar we nu zijn. We ontdekken dat de route inderdaad een stuk spannender wordt en via het wandelpad dat we eerder zagen terug gaat naar ons vertrekpunt.

Hier krijgen we geen genoeg van.

 

Weer terug naar Heddons inn

Ik kijk mijn man aan. We twijfelen. Uiteindelijk hakt hij de knoop door, we gaan dezelfde weg terug. Officieel hebben we dan niet een etappe van het South West Coast Path met kinderen gelopen, maar veiligheid gaat boven alles. De jongste is al wat moe van het eerste gedeelte van de wandeling, we willen ontspannen lopen. De weg terug is bekend, maar komend vanaf de andere kant toch weer verrassend mooi.

Na tien prachtige kilometers bereiken we de parkeerplaats en het informatiecentrum met een klein winkeltje. Het ijs dat daar verkocht wordt, moet natuurlijk getest worden. Dat smaakt na alle inspanningen prima.

Praktische informatie South West Coast Path met kinderen

Wandelen op het South West Coast Path met kinderen kan uitdagend zijn. De wandelpaden zijn niet overal geschikt voor kleine kinderen. Zijn ze al wat ouder, dan zijn de meeste etappes juist goed te doen. De wandeling naar Valley of Rocks zou je ook met een kinderwagen kunnen doen, het pad is overal goed geasfalteerd.

Wandelen in Heddon Valley kan ook goed met kinderen, je kunt een van de medewerkers van de National Trust die bij het informatiecentrum staan vragen om tips. Of kijk op deze website.

Bij Heddons Inn is ook een winkeltje waar je naast souvenirs terecht kunt voor een ijsje of een drankje. Iets verderop is het hotel met een restaurant.

Parkeren is niet gratis, zowel in Lynmouth niet, als bij Heddons Inn. Denk eraan contant geld mee te nemen voor de automaat.

Startpunt wandeling Heddon Valley

Wist jij dat het mogelijk is om delen van het South West Coast Path met kinderen te doen?

Meer lezen

Heb jij ook zin gekregen om op vakantie naar Engeland, Schotland of Ierland te gaan? Klik en lees voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.