Wandelen in Cornwall met kinderen: 3 x adembenemende wandelroutes

Wandelen in Cornwall met kinderen, daar zijn ongekende mogelijkheden voor in deze streek in Engeland. Blogger Jolinda deelt drie van haar favoriete routes om te wandelen in Cornwall met kinderen die je soms letterlijk, maar vooral figuurlijk de adem benemen.

Wandelen in Cornwall met kinderen

Vanuit ons vakantiehuis in Boscastle gaan wij in de meivakantie voornamelijk te voet de omgeving verkennen. Wandelend leer je een land past echt goed kennen. Het mooie van onze wandelvakanties vind ik dat iedereen hier van geniet. Zelfs onze oudste dochter, die zo haar puberbuien kan hebben. “Wandelen in Engeland is wel leuk, thuis is het saai.”

Waarom die wandelingen in Cornwall zo leuk zijn? Hier zijn onze drie favoriete wandelingen.

Wandelen in Cornwall met kinderen
Wandelen in Cornwall met kinderen, dat is genieten van de mooiste kustlijnen.

Wandeling 1: wandelroute Nectan’s Glen en Rocky Valley van 18 km

Dit is een pittige wandeltocht waar wij de hele dag over doen. In Nederland hebben we een boekje van de reeks Rother Wandelgidsen gekocht, hierin staan de 50 mooiste kust- en veenwandelingen in Cornwall-Devon. De keuze voor onze eerste wandeling in Cornwall met kinderen is niet zo moeilijk. Wandeling 38 uit het boekje lijkt ons enorm afwisselend.

We treden hiermee in de voetsporen van Koning Arthur en de ridders van de Ronde Tafel. We lezen van tevoren dat de ridders ooit zijn gezegend bij een waterval, voordat ze beginnen aan de zoektocht naar de heilige graal. Nou dat willen wij wel eens met eigen ogen zien!

Wandelen in Cornwall met kinderen
Bosscastle is een charmante vissersplaats in Cornwall.
Wandelen in Cornwall met kinderen
De haven van Boscastle is onderdeel van The National Trust.

De tocht start in Boscastle. We parkeren, tegen betaling van ongeveer 4 pond voor de hele dag, op de grote parkeerplaats, midden in het plaatsje. Boscastle is een charmant kustplaatsje, waar je enkele cafe’s, winkeltjes en restaurants treft.  

“Mogen we daar even binnenkijken?” We hebben geen haast, de wandeling zou in 3,5 uur te doen moeten zijn en wij hebben de hele dag. Dus snuffelen we tussen de souvenirs voordat we echt op pad gaan.

Wandelen bij Boscastle in Cornwall

Het eerste stuk lopen we door Boscastle en genieten van de mooie oude huizen langs de route. Achter een landgoed verlaten we de bewoonde wereld en lopen door groene weides. “Er zijn hier toch geen koeien?” Onze jongste dochter kijkt angstvallig om zich heen. In het groene veld waar we nu lopen niet, maar we gaan ze vast tegenkomen. We bespreken hoe we het beste kunnen handelen in geval van boze koeien. Niet gaan rennen, bij elkaar blijven, luid praten en zoveel mogelijk langs de heggen die de velden omringen lopen.

We hebben dit nog niet uitgelegd of we komen het eerste veld met roodbruine koeien tegen. We moeten hier dwars doorheen. De beesten zijn wel wat gewend en kijken niet op of om naar ons. Fijn!

We lopen van het ene naar het andere veld en gebruiken daarbij de zogenaamde ‘stiles’ om over omheiningen te klimmen. Dit maakt het wandelen in Engeland zo leuk, onze kinderen zijn gek op het klimmen en klauteren. We hebben inmiddels zeezicht en genieten hier volop van.

Wandelen in Cornwall met kinderen
Wij houden van het uitgestrekte groene landschap.
Wandelen in Cornwall met kinderen
De koeien, die houden wij graag op afstand.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Tenzij ze veilig achter een hek staan.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Het eikeltje, symbool van The National Trust komen we veelvuldig tegen tijdens onze wandeling.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Wat een prachtig landschap!
Wandelen in Cornwall met kinderen
Het is alsof we in een aflevering van Poldark zijn beland. Maar in het echt is het nog zoveel mooier dan op tv.

Magisch bos bij St. Nectar’s Glen

Al snel wandelen we alweer in een ander landschap, met bomen en een kabbelende beek. We komen uit bij de hermitage, een sprookjesachtige plek in het bos, bij de beroemde waterval. Om deze van dichtbij te bekijken, moet je betalen. Wij hebben daar geen zin in.

We lopen verder door het bos van St. Nectar’s Glen. Het is een magische plek, met paars/blauwe bluebells en bomen met kronkelende takken.

We komen uit bij Rocky Valley, waar we verder wandelen tot de ruïnes van een oude molen. Hier zijn twee vreemde rotstekeningen waarvan niemand weet wat ze betekenen. Ze stammen uit de bronstijd. “Het lijkt wel een doolhof.” Daar houden we het maar op. De wandeling gaat verder langs enorme rotswanden. “He, is dat de zee?” Aan het einde van het dal zien we inderdaad de zee opdoemen. Net als ik denk dat de wandeling niet nog mooier kan worden. Dus wel.

Wandelen in Cornwall met kinderen
Historie en natuurschoon, perfecte combinatie.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Dit bos lijkt wel betoverd, zo mooi.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Typerend voor de bossen in Cornwall zijn de bluebels, boshyacinten, die er groeien.

We poseren allemaal bij de rotsen en pauzeren hier. Het laatste stuk van de wandeling is een flinke klim omhoog, om weer door de groene velden bij de parkeerplaats uit te komen. Met 18 kilometer op de teller hebben we een ijsje in Bostcastle wel verdiend!

Benieuwd hoe Rocky Valley eruit ziet? Check dan dit filmpje:

Wandeling 2: Rondwandeling Boscastle van 12 kilometer

We ontdekken tijdens onze vakantie een fijne app om mee te wandelen in Cornwall: iwalkcornwall. Je kunt verschillende wandelingen bekijken of er een geschikte route tussenzit voor je. Met de keuze uit 244 wandelingen is die kans groot.

Je betaalt ongeveer 2 euro per wandeling en kunt met creditcard of paypal betalen. Daarna krijg je de route op je telefoon zodat je deze ook kunt lopen als je geen wifi of andere internetverbinding hebt. En dat gebeurt wel eens op het platteland van Cornwall. Het leuke van wandelen met deze app is dat je onderweg interessante informatie krijgt over de route en wat je tegenkomt.

We kiezen de rondwandeling van Bosscastle naar Buckator en weer terug, van ongeveer 12 kilometer. Parkeren doen we weer middenin Bosscastle. De route loopt grotendeels langs het Southwestcoastpath. Met alweer prachtig uitzicht op zee. Door groene weilanden, al dan niet met koeien.

Wandelen in Cornwall met kinderen
We vertrekken weer vanuit Boscastle, maar eerst nog even genieten van het uitzicht.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Klimmen en dalen, het hoort erbij in Cornwall.

Zeehonden spotten bij Beeny beach

Het hoogtepunt van deze wandeling is een mooi uitzichtpunt bij Beeny beach. Volgens de app heb je hier grote kans om zeehonden te spotten. We turen een paar minuten de zee af en warempel. In het witte schuim van het water zien we ineens een zwart kopje opduiken. We volgen het beestje als het onder water duikt en af en toe weer bovenkomt. Die kan van onze bucketlist, zeehonden in het wild spotten.

Een gedeelte van de wandeling gaat nogal steil naar beneden, we vinden dit net iets te uitdagend voor met name onze jongste dochter. Even misstappen en je rolt zo richting zee. We besluiten dit stuk over te slaan en bekijken op de kaart die bij de wandeling op onze telefoon staat of we een alternatief kunnen lopen. Die vinden we en we pakken de route later weer op. We hebben maar een klein stuk afgesneden.

Wandelen in Cornwall met kinderen
Zeehonden spotten.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Hier krijgen wij nooit genoeg van.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Op weg naar het mooiste uitzichtpunt van Rocky Valley.

We laten de groene weilanden en het zeezicht achter ons en duiken het bos in. De grillige bomen die we tegen komen moeten er al eeuwen staan. We zien ontzettend veel wilde knoflookplanten. Naast de blauwe zee van de bluebells, vormen deze witte bloemen een mooi contrast en genieten we van het laatste gedeelte van onze wandeling naar het eindpunt in Boscastle.

Wandeling 3: Wandelen bij Bodmin Moor

Hoewel wij groot fan zijn van wandelen met zeezicht, moet een wandeling door de Engelse moors ook in ons favorieten lijstje. Vanwege de ongekende rust en de enorme rotspartijen is de wandeling die we bij Bodmin Moor willen maken voor alle leden van ons gezin geschikt. De rotsen dagen uit tot klimmen en klauteren. De uitgestrektheid geeft mij een gevoel van rust, precies wat ik nodig heb tijdens mijn vakantie.

Wij kiezen voor een rondwandeling waarbij we Rough Tor, het hoogste punt van de Bodmin Moor willen bereiken. We gebruiken voor deze wandeling nogmaals de app iwalkcornwall. Vanaf de parkeerplaats vertrekken we. 

We zien een stenen monument en lezen in de informatie van onze app dat het een herdenkingsteen is voor Charlotte Dymond. Een 18-jarig meisje dat in 1844 is vermoord en gevonden vlakbij de plek van de steen. Haar vriendje werd opgepakt voor de moord, en werd opgehangen. We leggen kort aan de kinderen uit dat het om een herdenkingsplek gaat en verzwijgen de informatie in de app over de geest van het meisje dat over de moors zou zwerven.

Wandelen in Cornwall met kinderen
De moors, weer eens wat anders dan wandelen langs de kust.
Wandelen in Cornwall met kinderen
Wie is het eerste boven?

Iets verderop in het landschap van Bodmin Moor zien we een heuvel met daarop een stapel grote stenen. Dit is the Cheesewring. De lagen stapels stenen doet je denken aan een kaaswring, vandaar de naam. Het is ook bij deze stenen onduidelijk waarom en hoe ze hier terecht zijn gekomen. Het maakt onze kinderen ook niet zo veel uit, zij zien vooral de klimmogelijkheden en leven zich uit.

Als we weer verder lopen vertelt mijn man over de legende van The Beast of Bodmin Moor. Dit zou een zwarte grote wilde kat zijn, of misschien wel een soort poema, die over de moors zwerft. Het beest zou regelmatig een schaap en ander vee van de boeren te grazen nemen. Als we even later een stromend beekje oversteken en daar het kadaver van een schaap zien drijven, kunnen we het ons ineens goed voorstellen. Misschien schuilt er dan toch wel een kern van waarheid in de spookverhalen.

Wandelen in Cornwall met kinderen
Wat is de natuur toch verrassend mooi. Het landschap van de moors is uniek.