Wij gingen naar Fort Kijkduin en wat er toen gebeurde……

Ruwe bolster, blanke pit. Fort Kijkduin in Huisduinen (Den Helder) is een grauw, somber bouwwerk maar met een verrassend leuke inhoud. Wat er gebeurde tijdens dit bezoek van Mieke met haar kinderen? Dat lees je in dit blog.

Fort Kijkduin met kinderen bezoeken

Toegegeven, we zijn niet op de meest zonnige dag bij Fort Kijkduin. Grauwe regenwolken drijven vanuit zee over land. Ook de binnenplaats en de entree van Fort Kijkduin doen wat somber aan. Een kanon en een paar vuurtorens op schaal zorgen direct voor enthousiasme bij Lynn (15 jaar), Koen (7 jaar), Tijmen (5 jaar) en nichtje Zara (11 jaar).

Op het kanon voor Fort Kijkduin in Huisduinen: Zara, Tijmen, Koen en Lynn.
Op het kanon voor Fort Kijkduin in Huisduinen: Zara, Tijmen, Koen en Lynn.

Museum over de militaire geschiedenis van Fort Kijkduin

De enorm dikke muren en de – inmiddels droge – gracht dragen bij aan het gevoel dat we een militair bolwerk betreden. Napoleon liet Fort Kijkduin bouwen om plaats te bieden aan 700 soldaten. Daarna beleefde het fort roerige tijden.

We bezoeken eerst het museum in Fort Kijkduin, dat vertelt over de militaire geschiedenis van Fort Kijkduin. De jongens hebben vooral interesse in het antieke wapentuig. De meiden hebben lol om verdekt opgestelde mansgrote poppen in militaire uniformen.

Vitrinekasten met wapentuig, dat valt altijd in goede aarde.
Vitrinekasten met wapentuig, dat valt altijd in goede aarde.
Verschillende militaire periodes komen aan bod in het museum.
Verschillende militaire periodes van Fort Kijkduin komen aan bod in het museum.

Spannend: ondergronds donker gangenstelsel

Het museum is van de oude stempel: veel vitrinekasten, tekstbordjes en maquettes. Vooral Tijmen, die nog niet kan lezen, loopt overal snel door. We lopen een stukje in het donkere gangenstelsel rondom het fort. Dat is wel spannend! Aan het einde wordt het wel heel erg donker. We zien geen hand voor ogen en dan is de terugtocht snel ingezet.

Ondergronds gangenstelsel: donker én spannend.
Ondergronds gangenstelsel: donker én spannend.

Tunnel door het water naar zeeaquarium

Weer in het daglicht steken we de binnenplaats over richting restaurant. Daar is ook de toegang naar het zeeaquarium. “Gaaf!” gillen de kinderen, want de toegang is een twaalf meter lange glazen tunnel door het water. We lopen door de zee en de vissen zwemmen zowel boven, naast als onder ons.

Het zeeaquarium is helemaal in stijl met het fort: geen tropische vissen die zwemmen in bont gekleurd koraal, maar zeedieren uit onze eigen Noord- en Waddenzee. Grijs en zandkleur hebben de overhand. Ook de accessoires in de waterbakken zijn in stijl: basaltblokken, oude schoenen, een windmolen, een boei. Gewoon de realiteit in onze zeeën.

Via een tunnel door het water lopen we naar het zeeaquarium.
Via een glazen tunnel door het water lopen we naar het zeeaquarium.