Graz met kinderen, 5 tips voor een geslaagde stedentrip

Naar Graz met kinderen, Lineke neemt haar man en kinderen mee op stedentrip naar deze wat minder bekende stad in Oostenrijk. Steden als Wenen en Salzburg zijn populaire bestemmingen als het gaat om een stedentrip naar Oostenrijk. Toch doet Graz met zijn gemoedelijkheid daar zeker niet voor onder. Lineke zal je vertellen waarom.

Een stedentrip naar Graz met kinderen: waar ligt Graz?

Vanaf Utrecht is het zo’n 1100 kilometer rijden naar Steiermark, een groene deelstaat in het midden van Oostenrijk. Graz is de hoofdstad van de deelgemeente Steiermark. We zijn al eerder in Steiermark geweest maar hebben Graz toen niet bezocht. Nieuwsgierig rijden we naar Graz. Is het een oude stad? Een moderne stad? Wat is er te doen in Graz met kinderen?

Graz is een bijzondere stad aan de rivier de Mur en heeft bijna 290.000 inwoners. Het is daarmee, na Wenen, de grootste stad van Oostenrijk. Graz staat zelfs vermeld op de werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het de grootste nog bestaande middeleeuwse binnenstad van Midden-Europa heeft.

Ligging Graz:

 

Hotel met familiekamer in Graz: JUFA Hotel Graz City

Na onze reis parkeren we voor het JUFA Hotel Graz City. Van buiten ziet het er heel gewoontjes uit, midden in een woonwijk. Een grasveld met terras en klimrek voor de deur maken het anders dan de andere gebouwen. Bij binnenkomst valt mijn oog direct op de wandelwagens die je hier kunt lenen. Dat is al een kindvriendelijk begin.

We checken in. Ontbijten kunnen we tussen 7 en 11 in de ontbijtzaal beneden of buiten op het terras als het weer het toelaat. En mochten we willen kunnen we ook voor lunch of diner terecht in het hotel restaurant.

Niet veel later stappen we met onze bagage onze familiekamer op de derde verdieping binnen. De kamer is niet erg groot maar wel efficiënt ingericht. Een douche, toilet en twee slaapkamers, gescheiden door een deur. Dat vind ik erg prettig, zeker nu de kinderen ouder worden. Beide kamers hebben een eigen TV en eigen airco.

Het JUFA Hotel Graz City blijkt een ideale uitvalsbasis te zijn om de stad te ontdekken. Gericht op families met kinderen. Gratis parkeren voor de deur en op loopafstand van de bushalte waar je de bus naar de binnenstad kunt nemen.

graz-met-kinderen-2JUFA Hotel Graz City, een ideaal hotel voor families
JUFA Hotel Graz City, een ideaal hotel voor families
Kinderwagen niet bij je? Geen probleem, je kunt hem hier lenen. graz-met-kinderen-30
Kinderwagen niet bij je? Geen probleem, je kunt hem hier lenen.
Een kleine maar heerlijke slaapkamer voor ons. graz-met-kinderen-3
Een kleine maar heerlijke slaapkamer voor ons.
Kijk mam hoe chill, we hebben onze eigen slaapkamer graz-met-kinderen-4
Kijk mam hoe chill, we hebben onze eigen slaapkamer
De kinderen zijn blij met dit hotel...want de wifi is goed... graz-met-kinderen-29
De kinderen zijn blij met dit hotel…want de wifi is goed…

Vervoer van en naar de binnenstad van Graz

Na het ontbijt gaan we op zoek naar de bus die ons naar de oude binnenstad van Graz zal brengen. Omdat de binnenstad van Graz veel eenrichtingsverkeer is en smalle, stijgende en dalende straatjes heeft, kiezen wij voor het openbaar vervoer. Het is altijd even zoeken hoe een vervoerssysteem werkt als je in een onbekende stad bent. Zo ook in Graz. Maar al snel is duidelijk dat er een uitgebreid bus- en tramnetwerk is, dat je naar alle hoeken van de stad brengt.

Met het ‘Graz-72-Stunden-Ticket’ kan je 3 dagen lang gebruik maken van al het openbaar vervoer in Graz. Inclusief de funicular naar de Schlossberg (daarover later meer). Deze tickets zijn voor 1 volwassene en er kunnen 2 kinderen tot 16 jaar, gratis met de volwassene meereizen op het kaartje. Voor het ‘Graz-72-Stunden-Ticket’ betaal je 12,90 euro (prijspeil 2020). Ideaal dus voor een stedentrip in Graz met kinderen.

Reizen met het openbaar vervoer in Graz is super makkelijk graz-met-kinderen-26
Reizen met het openbaar vervoer in Graz is super makkelijk

Wil je eerst een filmpje kijken om een indruk van Graz te krijgen? Klik dan hier:

5 Tips voor een geslaagde stedentrip Graz met kinderen

Wij zijn twee volle dagen in Graz. Maar hoe vul je deze dagen? Graag deel ik de volgende 5 tips met je voor een leuke stedentrip Graz met kinderen.

Tip: koop je ANWB reisgids voordat je vertrekt.

 

#1 Stadswandeling door Graz met gids

We beginnen onze ontdekkingstocht door Graz met kinderen bij de Tourist Office in het centrum. Onder leiding van gids Claudia maken we een stadswandeling dwars door Graz. Het leuke is dat Claudia eerst kennismaakt met de jongens en aftast wat ze leuk zouden vinden. Onderweg vertelt ze grappige en interessante weetjes over deze bijzondere stad.

Ze laat de kinderen kennis maken met de Panter. Het wapen van Graz, geïnspireerd op vijf verschillende dieren. Mijn jongste zoon weet ze allemaal te benoemen en geniet van de tour door de stad. We bezoeken twee prachtige kathedralen en op een van de boerenmarkten die Graz heeft, kopen we een bakje pruimen om al lopend op te smikkelen. Na twee uur wandelen zijn we veel te weten gekomen over de geschiedenis van de stad en wat er te doen is.

Een stadswandeling door Graz is leuker dan de kinderen gedacht hadden graz-met-kinderen-22
Een stadswandeling door Graz is leuker dan de kinderen gedacht hadden
De Panter van Graz, herken jij de 5 dieren waarop dit figuur gebaseerd is? graz-met-kinderen-31
De Panter van Graz, herken jij de 5 dieren waarop dit figuur gebaseerd is?
Even afkoelen bij aardbisschop Johan graz-met-kinderen-32
Even afkoelen bij aardbisschop Johan
Dit kunstwerk in rivier de Mur heet het Murinsel. Een modern eiland in de Mur. graz-met-kinderen-33
Dit kunstwerk in rivier de Mur heet het Murinsel. Een modern eiland in de Mur.
De dubbele wenteltrap in de Burg. Daar waar het bestuur van Steiermark regeert. graz-met-kinderen-34
De dubbele wenteltrap in de Burg. Daar waar het bestuur van Steiermark regeert.

#2 Rondleiding door Wapenmuseum ‘Landeszeughaus’

In het Landeszeughaus, midden in de stad, is de originele wapenopslagplaats van Graz. Een indrukwekkende collectie geweren, zwaarden, ridderkledij en andere wapens gaan we bezichtigen.

Steiermark heeft drie opslagplaatsen gehad voor wapens van de 15e tot de 17e eeuw. Regelmatig was Steiermark genoodzaakt de deelstaat te verdedigen. Toen Maria-Theresa tijdens de hervormingen van militaire eenheden de opslagplaatsen wilde sluiten, heeft men haar gesmeekt die in Graz te laten bestaan om de geschiedenis te laten vertellen. En zo gebeurde het dat Graz de oudste wapenopslagplaats op de oorspronkelijke locatie heeft.

Tijdens de rondleiding zijn we allemaal onder de indruk van de hoeveelheid ijzer om ons heen. En als je je dan ook nog bedenkt dat veel van deze wapens voor gruwelijke dingen zijn ingezet, dan is zo’n bezoek nog indrukwekkender. Mooi, maar ook tijd voor wat luchtigers…

Boek van te voren tickets voor het Landeszeughaus hier.

Rondleiding door het wapenmuseum in het Landeszeughaus, niet heel vredig maar wel interessant. graz-met-kinderen-6
Rondleiding door het wapenmuseum in het Landeszeughaus, niet heel vredig maar wel interessant.
We zijn allemaal onder de indruk van al dat ijzer. graz-met-kinderen
We zijn allemaal onder de indruk van al dat ijzer.

#3 De Uhrturm op de Schlossberg

Het meest karakteristieke punt van Graz is toch wel de Uhrturm (Klokkentoren) boven op de Schlossberg. Vanuit heel Graz zie je iedere keer weer de toren op die berg. De Schlossberg bevat een van de oudste restanten uit de Middeleeuwen, namelijk een stuk van de burcht die op de Schlossberg stond. Vanaf de 10e eeuw was de Schlossberg het ideale punt om een verdedigingsburcht op te bouwen. Je kon vanuit de burcht de hele stad overzien.

Begin 19e eeuw werd de burcht door de Fransen verwoest maar werd Graz niet veroverd. Napoleon was daar zo boos over dat hij de hele burcht liet afbreken nadat hij eerst Wenen bezet had. De bewoners van Graz hebben toen veel geld moeten betalen aan de Fransen om in ieder geval de Uhrturm te mogen behouden. En zoals je kunt zien is de Uhrturm, naast een klein stukje muur van de burcht, nog het enige dat over is van de verdedigingsburcht boven op de Schlossberg.

Om boven op de Schlossberg te komen kan je via de 260 traptreden lopen, je kunt met een lift of je gaat met de funicular. Een soort kabelbaan treintje. Wij kunnen met de ‘Graz-72-Stunden-Ticket’ gebruik maken van de funicular en dat doen we dan ook graag.

Naar beneden komt er een optie bij, namelijk via een nieuwe glijbaan door de berg roetsjen. De kinderen staan te juichen dat ze dat wel willen. Vanaf een lengte van 1.30 meter mag je met de glijbaan. Voor 5 euro cash per persoon roetsj je zo naar beneden (prijspeil 2020).

We nemen de Funiculair naar boven. graz-met-kinderen-7
We nemen de Funicular naar boven.
Onderweg naar boven zien we steeds meer van Graz graz-met-kinderen-8
Onderweg naar boven zien we steeds meer van Graz
Het uitzicht vanaf de Schlossberg is fenomenaal Graz met kinderen is top! . graz-met-kinderen-11
Het uitzicht vanaf de Schlossberg is fenomenaal, Graz met kinderen is top!