Jardin pour la Paix in Bitche, laat je verwonderen in deze fantasierijke tuin in de Vogezen

Jardin pour la Paix is een fantasierijke tuin in Bitche, een plaats in de Vogezen in het noorden van Frankrijk. Op de camping hoort blogger Daphne positieve verhalen over deze tuin. Hoog tijd dus om er eens te gaan kijken.

Jardin pour la Paix in Bitche in de Vogezen

Bij het lezen van de informatie op de website weet ik niet zo goed wat ik mij bij Jardin pour la Paix moet voorstellen. Ik heb er positieve verhalen over gehoord en ben nieuwsgierig geworden. Jardin pour la Paix ligt aan de voet van de citadel in Bitche. De tuin van de Vrede wordt als verzoening gezien van Bitche en zijn geschiedenis. In de citadel zelf is van alles te zien en te leren over de oorlogstijd, het contrast met de tuin waar wij heen gaan, lijkt niet groter te kunnen zijn.

Jardin pour la Paix
Jardin pour la Paix
Deze kant moeten we op
Deze kant moeten we op
We zijn er!
We zijn er!

De wandeling naar Jardin pour la Paix

We parkeren in het centrum in de stad. Het is een klein kwartiertje wandelen naar Jardin pour la Paix. Er is echter ook een parkeerplaats voor de deur. De wandeling naar de tuin toe is niet erg bijzonder. Op het moment dat wij in Jardin pour la Paix zijn is het rustig en is er voldoende parkeerplek. Een volgende keer zal ik bij voorkeur gewoon op de parkeerplaats bij de ingang parkeren.

Vanaf de parkeerplaats loop je om de citadel heen naar de tuin toe. Overal zien we salamanders en de meiden lopen vooral hierdoor prima door. Voordat we naar binnen gaan zien we al een bijzonder stukje tuin. Hele grote stoelen en tafels, daar moet natuurlijk op geklommen worden.

We lopen om de citadel heen
We lopen om de citadel heen
Salamanders zoeken
Salamanders zoeken
Kleine meisjes op grote stoelen
Kleine meisjes op grote stoelen

De tuin in, laat je fantasie de vrije loop

Snel lopen we de tuin in, benieuwd naar wat we te zien gaan krijgen. Eerst komen we langs een draaimolen, daarna duiken de meiden snel een kas in. Daar staan kruiwagens waar ze in kunnen spelen.

Vervolgens komen we langs een plek met water. Het is lekker warm, dus spelen met water is altijd leuk. De meiden kunnen verschillende dammetjes maken en daarmee bepalen waar het water wel en niet stroomt, hier vermaken ze zich heerlijk.

Bij een ronde schuur is van alles te zien over chocolade. We lopen er doorheen en zijn erg nieuwsgierig naar wat we nog meer gaan zien.

Draaimolens blijven leuk
Draaimolens blijven leuk
Luieren in een kruiwagen
Luieren in een kruiwagen
Heerlijk spelen met water
Heerlijk spelen met water
Door de chocolade "schuur"
Door de chocolade “schuur”
Overal chocolade
Overal chocolade

Favoriete plekken in Jardin pour la Paix van de meiden

Jardin pour la Paix zit vol met leuke plekjes, huisjes, schuurtjes en stukjes park om te spelen. De meiden rennen van het ene plekje naar het andere. Soms blijven ze wat langer hangen, bijvoorbeeld bij de ouderwetse spelletjes. Blik en ring gooien en vissen vangen, het lijkt hier wel een kermis.

Helemaal achterin de tuin is een speelplek te vinden met hangmatten, schommels en bedden in de lucht. Op de bedden kan niet gespeeld worden. N. vindt dat wel jammer: “Mama, wat zou het leuk zijn als we in dat bed door de lucht konden zweven” verzucht ze.

Blik gooien
Blik gooien
Ringen gooien
Ringen gooien
Vissen vangen is Elin haar favoriet
Vissen vangen is E. haar favoriet
Schommelen in leuke houten huisjes
Schommelen in leuke houten huisjes
Namé wil graag op het bed spelen
N. wil graag op het bed spelen
Wat een leuke plek om te spelen!
Wat een leuke plek om te spelen!

Nog veel meer te zien en te beleven in Jardin pour la Paix

Natuurlijk gaan we niet alles verklappen van wat we zien in het park. Om erachter te komen wat voor spannends E. tegenkomt in onderstaand huisje in het bos zal je zelf een kijkje moeten nemen. Om de paar meter is er een ander plekje gecreëerd, overal is iets te zien.

In Jardin pour la Paix staan informatieve borden, wij hebben geen tijd genomen om deze te lezen. De meiden willen zelf ontdekken en uitvinden, die hebben daar geen tekst voor nodig.

Wat ziet Elin in het huisje?
Wat ziet Elin in het huisje?
Allemaal kleine heksjes
Allemaal kleine heksjes
Wat krijgen we nu weer te zien?
Wat krijgen we nu weer te zien?
Voor wie wil is er meer informatie over Jardin pour la Paix.
Voor wie wil is er meer informatie over Jardin pour la Paix.

Lekkere ijsjes in Jardin pour la Paix

Van al dat spelen in de zon krijg je natuurlijk wel trek. Gelukkig zijn hier ook ijsjes te krijgen, naast de bekende smaken zoals citroen en vanille zijn er bijzondere smaken te proberen. Bijvoorbeeld een combi van munt en fruit. De meisjes zoeken een mooi plekje uit en na het eten van ons ijsje is het tijd om te gaan.

We wisten vooraf niet precies wat we mochten verwachten van  Jardin pour la Paix, maar wij vinden deze speciale tuin de moeite waard. Het is een bijzondere plek om te ervaren, spelen, kijken en ontdekken.

Een prachtige plek om iets te eten of drinken
Een prachtige plek om iets te eten of drinken
Hier eten wij een heerlijk ijsje
Hier eten wij een heerlijk ijsje

Praktische informatie

Het park ligt naast de citadel in Bitche, bij een bezoek aan beide krijg je korting. De toegang tot Jardin pour la Paix is 5 euro voor volwassenen en 3 voor kinderen (prijspeil 2022). Het park is in het hoogseizoen, alle dagen open van 11 uur tot 18 uur. Buiten het hoogseizoen zijn ze niet altijd open, controleer de openingstijden op de website van Jardin pour la Paix.

Ligging van Jardin pour la Paix

Meer lezen

Op zoek naar meer ideeën voor Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met toerisme-lorraine. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.