Kleutersinfonietta in het Concertgebouw: Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk

Blogger Daphne gaat met haar jongste dochter Elin naar het Kleutersinfonietta in het Concertgebouw. Naar een echte voorstelling voor kleuters, de speelgoedfabriek Tokkel & Strijk. Een eerste kennismaking met klassieke muziek en het Concertgebouw. En dat was een bijzondere ervaring!

Het Concertgebouw met kinderen

Al langere tijd volg ik op de website de voorstellingen die het Concertgebouw aanbiedt, maar iedere keer ben ik of te laat met kaartjes of komt de datum niet uit. Dat maakt dat we er nu wel erg veel zin in hebben. Met de tram de stad in en dan een leuk uitje samen, zonder de grote zussen van Elin. Regelmatig zijn er gezinsvoorstellingen voor verschillende leeftijdscategorieën en deze keer dus specifiek voor kleuters. Als we het Concertgebouw binnen komen, wil Elin als eerst op de foto bij de kroonluchter want “die is zoooo mooi”.

We zijn bij het Concertgebouw
We zijn bij het Concertgebouw
Elin vindt de kroonluchter heel mooi!
Elin vindt de kroonluchter heel mooi!

De liedjes uit de Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk

Een paar dagen voor we naar de voorstelling Speelgoedfabriek van Tokkel & Strijk gaan, krijgen we via de mail een site door waarop we een aantal liedjes uit de voorstelling kunnen luisteren en oefenen. Vooral heel fijn voor kleuters die graag van tevoren willen weten wat ze te wachten staat. Elin kijkt en luistert er even naar en gaat dan weer lekker spelen. Toch merk ik tijdens de voorstelling dat ze voor haar doen snel meezingt en meedoet. Misschien toch doordat ze sommige liedjes thuis al gehoord heeft?

Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk
Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk

Kleutersinfonietta in het Concertgebouw

We zijn vroeg en moeten even wachten voor we naar binnen mogen. Tijd voor wat te drinken en een toiletbezoekje. Dan mogen we naar binnen toe. We hangen de jassen op en Elin zoekt een plekje op de bankjes. Ze wil graag vooraan zitten, alleen moet ik wel naast haar blijven zitten. Gelukkig is het geen probleem als ik naast het bankje op de grond zit, zo kan ik bij haar in de buurt zijn en kan zij het goed zien.

De voorstelling Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk gaat over een speelgoedfabriek waar ze een cadeau voor het kindje van de burgemeester gaan maken. Ondersteund door allemaal leuke liedjes gebeurt er van alles in de speelgoedfabriek. Naast het cadeau gaat het ook over een verloren knuffel, een herkenbaar thema voor veel kinderen.

Kleutersinfonietta in het Concertgebouw
Het decor van Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk
Elin heeft een mooi plekje gevonden
Elin heeft een mooi plekje gevonden

Allemaal meezingen en meedoen

Een aantal liedjes komen in de voorstelling een paar keer terug. Ook vooraf wordt het met de kinderen geoefend, waardoor ze allemaal goed mee kunnen doen. In sommige liedjes wordt veel herhaald. Precies waar de meeste kleuters dol op zijn, herkenbaarheid. Hierdoor kunnen ze goed meedoen. Daarnaast is het erg fijn om een beetje te kunnen bewegen tijdens een voorstelling die ongeveer 40 minuten duurt. Met de beweging erbij is dat precies goed vol te houden voor Elin. Ze is erg geboeid door de muziekinstrumenten en het verhaal.

Helemaal leuk is het dat er na afloop ruim de tijd genomen wordt voor de kinderen om de muziekinstrumenten te ontdekken en samen muziek te maken!

Allemaal vrolijke en leuke liedjes
Allemaal vrolijke en leuke liedjes
Wat gebeurt daar allemaal in de speelgoedfabriek?
Wat gebeurt daar allemaal in de speelgoedfabriek?
Elin kijkt geboeid naar wat er allemaal gebeurt
Elin kijkt geboeid naar wat er allemaal gebeurt
Het slotapplaus
Het slotapplaus

Zelf muziek maken

Na afloop mogen de kinderen langs bij alle spelers van het stuk om de muziekinstrumenten te bekijken en samen muziek te maken. Elin gaat langs bij de viool, altviool, cello en contrabas. Helemaal in trance staat ze soms te kijken naar het geluid dat ze samen maken en ze onthoudt precies waar ze al geweest is en waar niet. Wat een leuke manier om in contact te komen met verschillende muziekinstrumenten. Elin geniet!

Samen een liedje zingen
Samen een liedje zingen
Elin vindt het spannend, maar wel erg leuk
Elin vindt het spannend, maar wel erg leuk
Welk geluid maakt dit instrument?
Welk geluid maakt dit instrument?

Praktische informatie

De Speelgoedfabriek Tokkel & Strijk speelt nog op 7 en 8 april 2018 om 11 en 13.30 uur. Daarnaast heeft het Concertgebouw verschillende voorstellingen voor andere leeftijden. Neem voor de actuele familieconcerten een kijkje in de agenda op de website van het Concertgebouw.

Ligging van het Concertgebouw:

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke activiteiten om met je kleuter te doen in Amsterdam? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.