Museum van de 20e eeuw met kinderen

In “Mijn uitje met kinderen” en “Mijn vakantie met kinderen” vertellen lezers van KidsErOpUit over hun dagje uit of vakantie. Birgit vertelt deze keer over het Museum van de 20e eeuw in Hoorn, waar ze met haar man, zoon van 8 en dochter van 7 jaar was.

Museum van de 20e eeuw

Op Bevrijdingsdag besloten we om een bezoekje te brengen aan de mooie VOC stad Hoorn. In een voormalige gevangenis bij de haven ligt het museum van de 20e eeuw. Het leek ons een leuk museum voor zowel volwassenen en kinderen, en dit bleek zo te zijn.

Bij binnenkomst kwamen we in de museumwinkel en lieten we onze museumjaarkaart scannen, waarna we door konden lopen naar de garderobe. Het museum beschikt over een gratis audiotoer, en deze viel natuurlijk bij de kinderen in de smaak. Ook is er een museumspeurtocht verkrijgbaar voor kinderen. Deze audiotoer geeft informatie over het gedeelte waar je je op dat moment bevindt, en is te activeren via kastjes aan de muur.

Audiotour activeren bij het Museum van de 20e eeuw.
Audiotour activeren bij het Museum van de 20e eeuw.

Via een hoge trap kwamen we het museum binnen waar we binnen konden kijken in huishoudens van vroeger. De kinderen liepen met hun kastjes en activeerden deze waar dit kon, zo kregen ze alle informatie die ze wilden horen. Vooral voor volwassenen is dit gedeelte van het museum leuk, want ook al zijn we nog niet zó oud, een aantal dingen waren voor ons erg herkenbaar van vroeger. Zo vond Viktor in het Open Depot zijn oude radio van vroeger terug, erg leuk!

Leuk, de oude radio van Viktor!
Leuk, de oude radio van Viktor!

In het museum kwamen we onder andere langs een ouderwets winkelstraatje, een zaal vol ouderwets speelgoed, zalen met keukens en oude woonkamers maar ook de ontwikkeling van alles op het gebied van communicatie en techniek. In de Edison-zaal pronkt een grote collectie grammofoons en wasrolspelers. De kinderen zaten ondertussen lekker te spelen met LEGO-steentjes, want na een tijdje hadden zij het wel gezien.

Deze tijd gebruikten wij om nog eens te snuffelen in het Open Depot. Dit is een grote ruimte met heel veel spulletjes van vroeger. Deze spullen worden gebruikt voor wisseltentoonstellingen en soms worden ze uitgeleend aan andere musea. ‘O kijk hier, weet je nog?’ hebben we heel wat keren tegen elkaar geroepen. Van ouderwetse serviesjes tot tv series van vroeger, veel te veel om op te noemen.

Inrichting uit de jaren '70.
Inrichting uit de jaren ’70.
Schoolklasje van vroeger.
Schoolklasje van vroeger.
Kinderkamer uit vroegere tijden.
Kinderkamer uit vroegere tijden.
Nostalgie: speelgoed van vroeger.
Nostalgie: speelgoed van vroeger.
Spelen met de Lego.
Spelen met de Lego.

Momenteel is het museum uitgebreid met een Playmobil tentoonstelling, ter ere van het 40 jarig bestaan hiervan. Er zijn een aantal vitrines waar complete scenes zijn gebouwd, erg mooi om te zien. Als klap op de vuurpijl staat er een “playmobil muizen maak machine” waarin van een klein wit plastic balletje een muisje gemaakt wordt. Iedere bezoeker mag er vijf mee naar huis nemen. Altijd leuk zo’n souvernirtje! In de museumshop is een hele wand ingericht met Playmobil dat er wordt verkocht.

Extra leuk: de Playmobil tentoonstelling met o.a. Seaworld nagebouwd.
Extra leuk: de Playmobil tentoonstelling met o.a. Seaworld nagebouwd.

We hebben zo’n anderhalf uur rondgekeken in het museum voordat we weer naar buiten gingen. Hoorn is een erg mooie stad en het museum ligt pal aan het IJsselmeer. Genoeg te doen in de omgeving dus!

We vonden het een leuk museum, maar voor volwassenen leuker dan voor kinderen. Wij herkennen natuurlijk veel van vroeger en dit speelt voor kinderen een stuk minder mee. Door de Playmobil tentoonstelling werd het een stuk leuker voor ze. Al met al een aanrader!

Praktische informatie

Het Museum van de 20e eeuw is te vinden in Hoorn. Volwassenen betalen 8 euro voor de entree en kinderen van 4 t/m 16 jaar en met CJP betalen 3,50 euro. Met de Museumkaart mag je gratis naar binnen. Meer informatie over de openingstijden is te vinden op de website van het Museum van de 20e eeuw.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer leuke musea met kinderen? Klik & kijk hier voor inspiratie:

Birgit, dank je wel voor het delen van jullie ervaring!

Ben jij al eens naar het Museum van de 20e eeuw geweest? Hoe was dat? Deel jullie ervaring door hieronder een reactie achter te laten. Heb je een andere tip voor een dagje uit? Dan is het leuk als je een gastblog schrijft voor de special “Mijn uitje met kinderen”.

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Vorig artikelUit de oude doos: werkweek Krakau 1995
Volgend artikelCatalonië: wandelen met kinderen in de Pyreneeen
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.