Nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes: een storm in een glas water?

Afgelopen weken circuleerde er op Facebook opeens weer een bericht van de Consumentenbond over nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes. Blogger Iris zocht uit wat er precies aan de hand is en of ze haar zitverhogers weer kan opbergen…

Nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes

Op de website van de Consumentenbond lezen we dat de wetgeving voor autostoeltjes eind 2016 wordt aangepast. Het bericht wordt op social media massaal gedeeld en zorgt voor heel wat paniekerige reacties. In de nieuwe norm staat dat kinderen tot en met 1,25 meter en 22 kilo dan niet meer op een stoelverhoger mogen zitten. Ze moeten in een stoel met rugleuning. Moeten we nu massaal terug naar een grotere autostoel?

Consumentenbond over de nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes (bron: consumentenbond.nl).
Het bericht van de Consumentenbond over de nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes (bron: consumentenbond.nl).

Volgens de wetgeving die nu nog geldt, mogen kinderen vanaf 15 kilo in een stoelverhoger zonder rugleuning vervoerd worden. In de praktijk betekent dit, dat peuters vanaf een jaartje of 2,5 al zonder rugsteun mogen. Zij hebben geen steun genoeg en de gordels bieden niet genoeg bescherming. Daarom wordt de wetgeving strenger gemaakt. Dat snappen we. Veiligheid voor alles. Er zijn echter wel flink wat kinderen die een stuk ouder zijn dan 2,5 en deze nieuwe eisen niet halen. Zo zal onze jongste tegen die tijd 7 zijn, maar ik zie hem nog geen tien centimeter groeien komend jaar. Wij zullen dus de zitverhoger moeten verruilen en dat met drie kids op de achterbank, bedenk ik me wat benauwd.

Een storm in een glas water?

Verder lezend staat er echter de volgende zin in het bericht van de Consumentenbond: “De nieuwe regelgeving zal in eerste instantie alleen gelden voor nieuwe producten die op de markt gebracht worden”. Aha, een storm in een glas water dus. De oude zitverhogers, waar je kind vanaf 15 kilo op mag zitten, blijven dus nog wel bruikbaar voorlopig. Nu maar hopen dat de nieuwe modellen autostoeltjes die op de markt komen, wat smaller worden gemaakt…

Veel gezinnen zullen volgens de nieuwe norm toch uiteindelijk terug moeten van een stoelverhoger naar een breder en groter autostoeltje. Tenminste, als ze aan de veiligheidsrichtlijnen willen voldoen. De achterbank zal dan flink voller worden.

Heb jij een nieuw autostoeltje nodig voor? We selecteerden bij Bol.com de autostoeltjes met rugleuning die geschikt zijn voor kinderen t/m 35 kg. Je koopt onze selectie van goedgekeurde autostoeltjes direct hier.

Stoelverhoger in de auto? Straks pas vanaf 1,25 meter lengte.
Stoelverhoger in de auto? Straks pas vanaf 1,25 meter lengte (foto: Lineke).

Wat beteken de nieuwe richtlijnen voor autostoeltjes voor jouw gezin? Moet je uiteindelijk ook de stoelverhoger verruilen voor een grotere autostoel? En past dat op jouw achterbank?

Meer lezen

Op zoek naar meer praktische informatie? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelZuid-Limburg: een hele dag plezier bij Schutterspark in Brunssum
Volgend artikelMet #keytosurprise naar een Stuntman-workshop. Durf jij?
Iris is gek op reizen, nieuwe plekjes ontdekken en leuke uitjes ondernemen. Samen met Ronald heeft zij drie kinderen (2005, 2007, 2009). Voor vakanties stelt ze het liefst eigen rondreizen samen, die ze daarna met haar gezin uitvoert. Haar ideale vakantie is een mix van cultuur, natuur, af en toe een pretpark of dierentuin en bruisende steden. Ze vindt het een leuke uitdaging om onderweg kindvriendelijke restaurants te verkennen. Iris is blogger bij KidsErOpUit én redacteur Steden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.