Ouwehands Dierenpark Rhenen met kinderen ontdekken

1
285
Neus aan neus met een ijsbeer.

De winter is zo goed als voorbij, de lente hang in de lucht, de hoogste tijd om er weer lekker op uit te gaan. Bijvoorbeeld naar een dierentuin. Wij beginnen het voorjaar goed met een dierentuinweek. Doe samen met onze bloggers inspiratie op. Blogger Elsbeth trapt af met een bezoek aan Ouwehands Dierenpark in Rhenen.

Ouwehands Dierenpark Rhenen met kinderen ontdekken

Een bezoekje aan de dierentuin is toch wel één van onze favoriete uitjes. Inmiddels hebben wij bijna alle dierentuinen die ons kleine landje rijk is, wel eens bezocht. Eentje die nog op ons to-do lijstje stond, was Ouwehands Dierenpark Rhenen. Als kind ben ik hier wel geweest, maar als oud-Arnhemse was ik toch vaker in Burgers Zoo te vinden. Ik ben dus heel erg benieuwd hoe het park er nu uit zou zien. Lees je mee?

De ingang van Ouwehands.
De ingang van Ouwehands.

Op 18 juni 1932 opende Ouwehands Dierenpark Rhenen voor het eerst haar poorten voor het publiek. De afgelopen decennia is het terrein uitgebreid tot 22 hectare. Onder leiding van de huidige eigenaar, die het park in 2000 overnam, is er intensief geïnvesteerd in nieuwe projecten. En het moet gezegd worden: deze moderniseringsslag is goed terug te zien en te ervaren in het park!

Urucu Latijns-Amerikaanse jungle 

Direct bij binnenkomst stuiten we op de Latijns-Amerikaanse jungle Urucu. Aangezien het een regenachtige en koude dag is, besluiten we hier meteen naar binnen te gaan. De meiden kijken hun ogen uit bij de flamingo’s, papegaaien, schildpadden, slangen en verschillende aquaria. Vanuit de Urucu kun je zo doorlopen naar het binnenverblijf van de orang oetans. En wat komen ze dichtbij: Emily gilt het uit van plezier als een van de apen nieuwsgierig naar het glas toe komt gelopen.

De Urucu
De Urucu

Overdekte speeljungle RavotAapia 

Via de rendieren lopen we zo door naar RavotAapia, een 4000m2 overdekte speeljungle voor jong èn oud. Wat een gouden greep is dit! We zien een enorme glijbaan vanuit de nok naar beneden, vele klimtoestellen, een heus piratenschip met drijfvlot ernaast en diverse waterspeeltoestellen. De dierentuin heeft slim ingespeeld op de kans dat kinderen hier een nat pak kunnen halen: in de Zooshop is droge kinderkleding te koop.

Ravot Aapia, een grote binnenspeeltuin voor avontuurlijke kinderen.
Ravot Aapia, een grote binnenspeeltuin voor avontuurlijke kinderen.

Voor de kleintjes is er een apart speelgedeelte grenzend aan het RavotAapia restaurant. En dit alles in een heerlijk warm klimaat. Wij besluiten onze jassen uit te trekken en een kop koffie te drinken, terwijl de meiden lekker voor ons kunnen ravotten in het zand. Vanuit de speeljungle vertrekt ook de Jungle Express, een treintje op een monorails. Vandaag is deze echter gesloten.

Klimmen en klauteren.
Klimmen en klauteren.
Ravotten!
Uitzicht op de jungle express.
Genieten in RavotApia.
Genieten in RavotApia.

Expeditie Berenbos 

Na het bekijken van de doodshoofdaapjes, cavia’s en konijnen die binnen aanwezig zijn, krijgen we onze dametjes uiteindelijk met veel moeite mee naar buiten. Als ze zien dat de zeehonden worden gevoerd rennen ze er snel op af. Wat een pret hebben de dieren.

Op de loopbrug boven de beren.
Op de loopbrug boven de beren.

We lopen via de kinderboerderij door naar het berenbos. Hier leven bruine beren die vroeger mishandeld zijn, weer een onbezorgd leven. Vanaf de loopbrug zie we hoe de prachtige, imposante dieren aan het rondscharrelen zijn. Ze hebben een groot bosperceel met waterval, rotsen en een vijver tot hun beschikking. Maar waar zijn toch de wolven die hier ook wonen? Helaas waren ze net op dat moment verstoppertje aan het spelen..

Neus aan neus met een ijsbeer

We lopen langs de olifanten en kunnen niet geloven wat we daarna voor ons zien: echte ijsberen! De ijsbeertweeling, die eind 2014 is geboren, speelt wild rond onder het toeziend oog van hun moeder. En door de grote, glazen wand van 12 meter breed en 4 meter hoog kun je letterlijk neus aan neus gaan staan met de vrolijke snuiters. Alleen blijkt het met het temperament van de twee jonge beren erg lastig hier een goede foto van te maken…

Neus aan neus met een ijsbeer.
Neus aan neus met een ijsbeer.

Afrikaanse witte leeuwen

Uiteraard mag een bezoek aan de leeuwen vandaag niet ontbreken. Ze liggen lekker droog onder een afdak. Daardoor kunnen wij ze eens goed bestuderen. “Wat heeft hij veel haar!”, roept Eline verbaasd.

Prachtige witte leeuwen.
Prachtige witte leeuwen.
De Afrikaanse speeltuin.
De Afrikaanse speeltuin.

Naast het leeuwenverblijf ligt de Afrikaanse speelsafari Umkhosi: een mooie buitenspeeltuin waar de kinderen zich heerlijk kunnen vermaken.

Gorilla Adventure 

Omdat het nu toch wel erg hard begint te regenen, besluiten we naar binnen te duiken bij de Gorilla adventure. Hier kun je de gorilla’s van heel dichtbij bekijken en lekker door een oude mijnschacht klauteren. Tot grote teleurstelling van Eline, zijn de klimtoestellen nog iets te hoog gegrepen voor een dametje van nog geen 4 jaar oud. Maar het ziet er geweldig uit.

De indrukwekkend grote Gorilla's.
De indrukwekkend grote Gorilla’s.

Ouwehands Jungleclub

Zodra we naar buiten lopen komen we Prairie Pipp tegen. Zij is één van de avonturiers die samen met Bamboo Bill, bekend van Ouwehands Jungleclub op RTL Telekids, in het park wonen. Vol enthousiasme vertelt zij ons wat meer over de kamelen. Ouwehands kent een dagelijks programma vol educatie en plezier: dierenquizzen, een theatershow, meekijken bij het voederen van dieren en een zeeleeuwenshow. Download de gratis Ouwehands Dierenpark app en je hebt het programma direct bij de hand. Bovendien kun je in deze app extra informatie lezen en filmpjes zien over de aanwezige dieren.

De Jungeclub.
De Jungleclub.

Maar waar zijn toch die reuzenpanda’s?

Terwijl we nog lang niet alles hebben kunnen zien lopen we richting uitgang. We komen langs een grote bouwplaats: we vroegen ons al af waar de beroemde reuzenpanda’s komen te wonen. Wanneer ze precies komen is nog niet bekend, Ouwehands hoopt nog dit najaar. Wij hebben na deze heerlijke dag direct een jaarabonnement aangeschaft, dus we hopen ze binnenkort in het echt te gaan ontmoeten.

Zwaaien naar de giraffe. We komen terug hoor!
Zwaaien naar de giraffe. We komen terug hoor!
Leeuwen kijken is best spannend. De reuzenpanda's zullen er een stuk knuffeliger uit zien....
Leeuwen kijken is best spannend. De reuzenpanda’s zullen er een stuk knuffeliger uit zien….

Praktisch

Ouwehands Dierenpark Rhenen is het hele jaar geopend. Een toegangskaartje voor volwassenen kost 21,50 euro en voor kinderen van 3 t/m 9 jaar 19 euro. Tip: koop je kaartje online, dan scheelt het een euro. Bij de ingang kun je speciaal voor kinderen een bolderkar huren. De kosten zijn hiervoor 7,50 euro per dag, plus 20 euro borg.

In het park zijn diverse restaurants en binnen- en buitenspeeltuinen aanwezig.

Ouwehands is goed bereikbaar per auto. Er is een groot parkeerterrein bij de ingang, waar je je auto voor 7 euro kunt parkeren. Ook met het openbaar vervoer is Ouwehands Dierenpark goed bereikbaar. Het NS-station ligt op 800 meter loopafstand en lijn 45, 50 en 80 stoppen voor de ingang van het dierenpark.

Kijk voor meer informatie op de website van Ouwehands Dierenpark.

Meer lezen

Zin om ook eens over naar een dierentuin te gaan? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).