Tarp van katoen zorgt voor schaduw tijdens het kamperen

Op een warme zomerdag is het heerlijk om in de schaduw te zitten. Tijdens het kamperen is er niet altijd een schaduwplek voorhanden. Een tarp biedt dan uitkomst. Blogger Fieke probeerde dit jaar een tarp van katoen van Obelink uit, nadat ze een paar jaar een tarp van polyester gebruikte.

Een schaduwplek op een zonnige zomerdag

Een aantal jaar geleden waren wij in Oostenrijk op vakantie en kampeerden wij op een heerlijke camping in Oostenrijk. Het weer was ons goedgezind, het is twee weken lang zonnig en warm. Helaas hebben we op onze kampeerplek weinig schaduw. Omdat we niet alleen onder onze luifel van de vouwwagen willen zitten, besluiten we in een campingwinkel een tarp te kopen.

Een tarp is een soort schaduwdoek. Je kunt hem tussen twee palen spannen, of vastmaken aan je tent. Het doek trek je strak door het vast te zetten met scheerlijnen en haringen. Omdat we ons niet echt verdiept hebben in soorten tarps, kopen we een goedkoper exemplaar van polyester.

Ervaring tarp van polyester

De tarp van polyester gebruikten we twee jaar lang. De tarp biedt ons voldoende schaduw. We kunnen er met onze eettafel helemaal onder zitten. De tarp is licht en zeer compact. Ideaal dus als je gaat kamperen. Ook is hij makkelijk op te zetten en waterdicht. Het enige nadeel van deze tarp vinden wij het materiaal van het doek. Onder het polyester wordt het broeierig warm. Je zit dus wel in de schaduw, maar het voelt benauwd en extra warm. 

Tarp van katoen obelisk
De polyester Tarp hebben we twee jaar gebruikt om extra schaduw te creëren. Enige nadeel van deze tarp is dat het broeierig warm wordt onder de tarp.

Op zoek naar een tarp van katoen

In onze polyester koepeltentjes voelt het ook altijd wat benauwder en warmer aan dan in onze katoenen tent van de vouwwagen. Katoen ademt en sluit minder af dan polyester. Het lijkt ons dus logisch dat een katoenen tarp of schaduwdoek niet zo benauwd is als een polyester versie. We gaan op zoek naar een katoenen tarp en vinden bij Obelink de Tarp/Wing Beige TC. 

Eigenschappen Tarp/Wing Beige TC van Obelink

De tarp wordt per post bezorgd en het valt mij op dat het pakketje maar iets groter is dan de polyester versie. Het schaduwdoek is 3,75 meter bij 3,75 meter groot. Het doek is grotendeels van katoen met een beetje polyester. De twee stalen stokken zijn 2,35 centimeter lang. Dat is 35 centimeter langer dan de meeste stokken. Het totaalpakket weegt 6,7 kilo. Dit is twee kilo zwaarder dan de meeste polyester versies, maar is nog steeds niet zwaar. De tarp van katoen kost bij Obelink 99 euro (prijspeil 2022).

Tarp van katoen obelisk
De tarp zit in een handige tas en is makkelijk mee te nemen.
Tarp van katoen obelisk
De stokken van dit schaduwdoek zijn extra lang. Naast de stokken en het doek worden er ook haringen bij geleverd.
Tarp van katoen obelisk
De stokken en de verbindingskabels in de kabels zijn heel degelijk.
Tarp van katoen obelisk
Op acht punten zijn er ringen in het doek gestikt. Het doek is hier verstevigd.

Ervaring met Tarp/Wing Beige TC

Op alle hoeken en halverwege de zijdes van het doek zit een oog waar de stokken in kunnen, acht in totaal. Deze punten zijn extra verstevigd. Je kunt de stokken dus op verschillende plekken plaatsen. Op een aantal punten zitten scheerlijnen voor het spannen van het doek. Zo kun je het schaduwdoek op verschillende manieren plaatsen.

Losstaand plaatsen van de tarp van katoen

De eerste keer dat we schaduw nodig hebben is tijdens een feestje in de tuin. Het is een warme zomer en een beetje schaduw is welkom. We zetten de tarp van katoen met zijn tweeën op. Wel zo handig als je het schaduwdoek op twee stokken strak moet spannen. Maar moeilijk is het niet.

We zetten de stokken in het midden en links en rechts spannen we het doek naar beneden. Het is fijn dat de stokken heel hoog zijn, waardoor je er goed onderdoor kunt lopen. We kunnen er met een tafel onder zitten, maar het effectieve oppervlakte onder het doek is beperkt als je bedenkt dat het doek bijna vier bij vier meter is. Wel heb je nu van bijna alle kanten schaduw, omdat het doek bijna tot op de grond komt.

Schaduwdoek plaatsen aan caravan, tent of vouwwagen

Wanneer we een aantal weken later een weekend gaan kamperen bij familie op de camping gebruiken we het doek op een andere manier. We maken het schaduwdoek op twee punten vast aan de tentstokken van de caravan en gebruiken de andere twee stokken om een groot vierkant te maken waar we onder kunnen zitten. Nu hebben we echt alle ruimte om onder een groot vierkant van bijna vier bij vier meter te zitten. 

Eerder maakten we de polyester tarp ook vast aan de luifelstokken van onze vouwwagen. Dit zou ook prima kunnen met dit doek. Mocht je nog stokken over hebben, dan kun je die natuurlijk ook gebruiken om een losstaand vierkant te maken. De acht ringen bieden veel verschillende mogelijkheden. 

Tarp van katoen obelisk
De tarp biedt voldoende ruimte als we hem losstaand neerzetten en biedt ook schaduw als de zon lager staat. De scheerlijnen kunnen ook dichterbij geplaatst worden.
Tarp van katoen obelisk
Ook met een tafel en stoelen kun je onder het schaduwdoek zitten.
Tarp van katoen obelisk
Het katoenen doek is ook geschikt om vast te maken aan een tent, caravan of vouwwagen. Op deze manier heb je meer ruimte om onder het doek te zitten.. Deze foto geeft een indicatie maar is van ons polyester doek.

Tarp van katoen is koeler dan polyester 

Voor ons was het natuurlijk de vraag of het onder het katoenen doek minder broeierig is dan onder polyester. Dit blijkt inderdaad het geval. Het doek levert schaduw op, maar onder het doek wordt het niet benauwd. We zitten heerlijk aangenaam onder het doek in de volle zon. Dit voordeel vinden we het kleine beetje extra gewicht meer dan waard. Ook houdt het doek ’s avonds de warmte een beetje vast, waardoor we langer buiten kunnen zitten dan zonder doek. 

 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Niet wat je zoekt? Bekijk dan hieronder de opties bij andere winkels:

  •  

Meer lezen

Op zoek naar meer handige kampeerproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Obelink. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.