Wandelen in de Duitse Alpen? Kies de Isar-Natur-Erlebnisweg met kinderen

De Duitse Alpen zijn een prachtig gebied om met kinderen te wandelen. Zeker al je kiest voor het gebied dat bekend staat als Alpenwelt Karwendel, met plaatsen als Mittenwald, Krün en Wallgau. Hier zijn zoveel kindvriendelijke wandelingen te vinden. Saskia liep er meerdere en vertelt in dit blog meer over de Isar-Natur-Erlebnisweg.

Wandelen in de Duitse Alpen

Bij de Alpen denk ik al snel aan Oostenrijk en Zwitserland. Maar ook in Duitsland kan je in de Alpen genieten van een actieve vakantie. Alpenwelt Karwendel is bij uitstek de bestemming voor gezinnen die van wandelen houden. Er is veel keuze uit korte en langere wandelingen en meestal is er voor de kinderen onderweg iets leuks te doen. Wij waren er een paar dagen in de meivakantie en weten een ding zeker: we komen een keer terug! Misschien als tussenstop van een enkele dagen op weg naar Zuid-Europa of om een hele week te wandelen.

Lees hier meer over Alpenwelt Karwendel als wandelbestemming voor gezinnen.

Een van onze favoriete kindvriendelijke wandelingen in de Duitse Alpen is de Isar-Natur-Erlebnisweg in Krün.

Isar-Natur-Erlebnisweg bij Krün in Alpenwelt Karwendel

De Isar-Natur-Erlebnisweg begint bij de Isarbrücke in Krün, maar het is ook mogelijk om te starten bij de Stausee. Dit is vlakbij de afrit van de doorgaande weg, bij de grote supermarkt. Het voordeel van daar starten is dat je na de wandeling meteen boodschappen kan doen en dat je het mogelijk wat saaiere gedeelte van de wandeling aan het begin hebt. Wij beginnen echter bij de Isarbrücke.

Al bij de brug genieten we van het mooie landschap. De groen-blauwe Isar stroomt door het dal. We zien bergen met besneeuwde toppen, een overwegend groen landschap en een blauwe lucht met enkele witte wolken erboven. Wauw, echt zo’n ansichtkaarten-plaatje.

De Isar-Natur-Erlebnisweg start voor ons bij de brug over de Isar.
De Isar-Natur-Erlebnisweg start voor ons bij de brug over de Isar.

Na de brug gaan we naar links. Hier gaat het pad een stuk flink omhoog. Ik ben niet zo’n klimmer, maar hou me vast aan het idee dat we na deze klim nog maar weinig hoeven te stijgen. Bij de start van de wandeling heb ik op het informatiebord precies kunnen zien waar de stijgingen zitten, erg handig.

We komen al snel een eerste informatiebord tegen. Langs de hele route staan er 25, die allemaal genummerd zijn. Helaas is de informatie alleen in het Duits, toch kijken we elke keer even naar de mooie tekeningen en foto’s op de borden. Het volgen van de nummertjes werkt erg goed bij dochter M. en zoon C., het wordt bijna een wedstrijdje ‘wie-ziet-als-eerste-het-volgende-nummer’. Bijkomend voordeel is dat het wandeltempo flink hoog ligt.

Het pad gaat aan de overzijde van de Isar grotendeels door het bos.
Het pad gaat aan de overzijde van de Isar grotendeels door het bos.
Tussen de bomen door zien de bijzonder gekleurde Isar stromen.
Tussen de bomen door zien de bijzonder gekleurde Isar stromen.

Leuke speelplekken langs de wandelroute

“Wanneer gaan we iets drinken?” klinkt het na een half uurtje. “Als we een leuke plek zien om te stoppen” zeg ik toe. Die leuke plek zien we even later. Een bankje met een fantastisch uitzicht over het dal, een waterpomp die nog uitstaat en een blote voeten cirkel. Terwijl de kinderen zich vermaken met de blote voeten cirkel genieten wij van het uitzicht. Hier kan ik echt uren naar kijken.

We weten niet wat voor leuks we nog tegen gaan komen op onze route, dus besluiten we verder te wandelen. Even later komen we alweer langs een gedeelte waar kinderen kunnen spelen. Verspreid over een open stuk staan meerdere spelelementen. M. en C. vermaken zich vooral met de verspringbak en een soort klanktuin.

We wandelen verder.
We wandelen verder.
Bijna in de buurt van de volgende speelplek.
Bijna in de buurt van de volgende speelplek.

Wandelen langs de Isar en het stuwmeer

Ongemerkt zijn we inmiddels weer wat afgedaald en we lopen langs het stuwmeer. Het allermooiste plekje van de wandeling is te vinden net nadat de Isar het meer in stroomt. Een landschap dat nog mooier is dan in het begin bij de Isarbrücke. We vragen aan andere wandelaars om een foto van ons als gezin te maken. Dit zijn van die dingen die er vaak bij inschieten maar daarna wel een waardevolle herinnering zijn.

Hier steken we de Isar opnieuw over.
Hier steken we de Isar opnieuw over.

De wandeling is daarna wat minder avontuurlijk. Het pad is breed en vlak. Het aantal informatieborden is een stuk minder en het stukje langs de supermarkt vinden we echt afbreuk doen aan deze wandeling. Logischerwijs komt daar ook de vraag: “Hoe ver is het nog?”. Tja, kinderen vinden wandelen in de natuur en met uitdagingen onderweg nu eenmaal leuker dan een goed begaanbaar en dus wat saai pad.

De weerspiegeling van de bergen in het water.
De weerspiegeling van de bergen in het water.

Gelukkig lopen we binnen 10 minuten weer in de natuur. Nu is het helemaal niet meer interessant hoe ver het is naar de auto. We lopen langs een gebied met een laag hek erom heen. “Zou je daar mogen wandelen?” vragen we ons af. De fantasie slaat al snel op hol en de meest gevaarlijke dieren worden bedacht die achter het hek leven. Wij blijven dus op het pad.

Stenen en takken

Het laatste gedeelte van de wandeling lopen we langs de Isar. Mocht het heel warm zijn, dan is enige bescherming tegen de zon hier aan te raden. Net voordat we bij de Isarbrücke zijn loopt de Isar-Natur-Erlebnisweg gelijk met het Kieselsteinlehrpfad. Zo leren we last minute nog iets over het gesteente uit deze regio.

Het laatste stukje lopen we langs de Isar.
Het laatste stukje lopen we langs de Isar.

Net voordat we bij de auto zijn vindt C. een hele lange tak. Die moet mee. Hij snapt gelukkig dat de vraag: “Mag deze stok mee naar huis?” nu niet gesteld hoeft te worden, dus hij bedenkt iets anders. “Ik ga de tak van de brug gooien en kijken waar ie dan heengaat” vertelt hij. Zo gezegd, zo gedaan. De tak wordt aan de ene kant van de brug gegooid, daarna snel naar de andere kant rennen om te zien hoe de tak mee wordt gevoerd met de stroming. De vraag “Waar gaat de tak nu heen?” zorgt voor een gesprek over rivieren in Duitsland, de Rijn die daarna in Nederland komt en daarna in de zee. De tak gaat een lange reis maken.

Praktische informatie Isar-Natur-Erlebnisweg

De Isar-Natur-Erlebnisweg is 5,9 kilometer lang. Het is een rondwandeling met zo’n drie keer een echte stijging erin. Voor de rest is de route redelijk vlak of loopt geleidelijk naar beneden. Met een stevige kinderwagen met luchtbanden is het mogelijk om deze route te lopen. Volgens het wandelgidsje van Alpenwelt Karwendel staat er 4 uur voor de wandelroute. Als je overal stopt om de borden te lezen en uitgebreid te spelen, dan kan je er zeker 4 uur over doen. Ons tempo lag iets hoger, wij deden er net wat meer dan 2 uur over.

We raden aan om de wandeling te beginnen bij de supermarkt in Krün-Sud. Het saaie gedeelte doe je dan eerst. Wel zo fijn met kinderen.

Zouden jouw kinderen de Isar-Natur-Erlebnisweg ook zo leuk vinden?

Meer lezen

Wil je meer lezen over het prachtige gebied Alpenwelt Karwendel? Klik & kijk voor meer informatie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met het Duits Verkeersbureau en de regio Alpenwelt Karwendel. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.