Een weekend weg met de RUHR.TOPCARD: volop gratis uitjes en korting!

Overweeg jij een vakantie in Duitsland of liever een weekend? Met de RUHR.TOPCARD is die keuze nog sneller gemaakt. Blogger Lineke neemt haar 2 jongens een weekend mee naar Duisburg. En natuurlijk gaat de RUHR.TOPCARD mee!

Een weekend weg met de RUHR.TOPCARD

Met de RUHR.TOPCARD krijg je gratis toegang tot meer dan 90 attracties en korting op 50 andere uitjes. Leuke uitjes in het Ruhrgebied, het Rijnland, aan de Nederrijn, in het Sauerland en zelfs in Nederland. De RUHR.TOPCARD  kost 56 euro voor volwassenen en 36 euro voor kinderen (prijspeil 2021).

Maar de tip van de zomerprijs voor 2021 willen we graag met je delen! Van 1 juli tot 15 augustus 2021 is de RUHR.TOPCARD slechts 36 euro per persoon voor dit kalenderjaar. Iedereen voor de kinderprijs dus.

Wij gaan op pad met de RUHR.TOPCARD Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-2
Wij gaan op pad met de RUHR.TOPCARD

Slapen in een DJH jeugdherberg

Wij gaan een weekend weg met de RUHR.TOPCARD en kiezen voor de omgeving van Duisburg. Onderweg naar Duitsland probeer ik aan de jongens uit te leggen wat een jeugdherberg is. Nee het is geen hotel, nee ook geen huisje, nee we liggen ook niet met andere mensen op een kamer. Laten we er maar gewoon naar toe rijden om te zien waar we slapen dit weekend.

We hebben een familiekamer in DJH Jugendherberge Sportpark Duisburg. Een kamer voor 4 personen met een tweepersoonsbed en een stapelbed. We hebben eigen douche en toilet en dat vind ik persoonlijk toch altijd wel het fijnst.

De jeugdherberg ziet er modern uit, volgens mijn jongste net als een hotelketen die we in Duitsland regelmatig bezoeken. En hij heeft gelijk. De kamers zijn netjes en ruim. We zijn alleen de handdoeken vergeten en die mag je hier zelf meebrengen. Beddengoed is er wel, handdoeken kopen we straks nog even. Eenmaal op de kamer zie ik het tweepersoonsbed, de badkamer en 2 opbergkasten maar geen stapelbed. Ik check het nummer van de kamer nog een keer en de reservering. Deze klopt toch echt, voor 4 personen. Dan ineens trekt mijn jongste zoon aan de deur van de kast in het woongedeelte en daar verschijnt het stapelbed. Tjonge, dat is netjes weggewerkt.

We pakken de spullen uit, drinken wat en dan is het tijd om ons weekendje met de RUHR.TOPCARD in Duisburg te laten starten.

Overnachten in een fijne jeugdherberg in Duisburg Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-7
Overnachten in een fijne jeugdherberg in Duisburg
Het is even zoeken naar het stapelbed maar dan vinden we hem toch Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-1
Het is even zoeken naar het stapelbed maar dan vinden we hem toch
Eigen sanitair, dat vind ik toch wel erg fijn Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-9
Eigen sanitair, dat vind ik toch wel erg fijn
Het ontbijtbuffet is heerlijk uitgebreid Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-12
Het ontbijtbuffet is heerlijk uitgebreid

Bowlen bij XXL bowling in Duisburg

Nu de kinderen ouder worden is het niet altijd even makkelijk om uitjes te vinden die niet kinderachtig zijn, waar ik ze enthousiast voor krijg en die ik zelf ook leuk vind om te doen.

Al zoekend in het gidsje van de RUHR.TOPCARD vind ik bowlen bij XXL bowling in Duisburg. Dat is het! Daar worden mijn pubers blij van. Ik reserveer vanaf 20 uur en kom tot de ontdekking dat het dan disco bowlen is. Nog leuker.

Onderweg naar de bowlingbaan krijg ik van mijn oudste zoon de mededeling dat ik dik vet ingemaakt ga worden. Met een dikke grijns zit hij op de achterbank. Ik bedenk me dat de heren het mede zo’n tof uitje vinden omdat het een latertje wordt vanavond.

Eenmaal gestart met de 1e ronde bespeur ik zo waar competitiviteit bij de kinderen, we gaan zien wie er gaat winnen. Afijn, 2,5 uur en 4 rondes later ben ik dik vet ingemaakt en is het tijd om terug naar ons verblijf te gaan. Maar wel allemaal zeer voldaan.

Praktische informatie

 • Entreeprijs: Ik reserveer voor 4 spelrondes en met de RUHR.TOPCARD betaal ik maar  voor 2 spelrondes. Dit is inclusief gebruik van die geweldige bowlingschoenen.
 • Parkeren: Parkeren kan kosteloos op het parkeerterrein naast de XXL sporthal
 • Website:  XXL Bowling
 • Voor welke leeftijd? Tja, dat hangt van je kind af. Ze doen netjes de hekjes aan de zijkant van de baan omhoog als 1 van de kinderen aan de beurt is.
Concentratie, richten en werp.... Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-6
Concentratie, richten en werp….
Ik zei toch dat ik je in ga maken mam!Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-5
Ik zei toch dat ik je in ga maken mam!
Even de dorst lessen, zweten hoor dat bowlen Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-4
Even de dorst lessen, zweten hoor dat bowlen

Het echte Duitsland zien in Freilichtmuseum Hagen

Freilichtmuseum Hagen is een bijzonder openluchtmuseum. De jongens zijn onderweg nog niet erg enthousiast en hebben het over ‘jouw uitje’ alsof ze dit speciaal voor mij doen. Ach, misschien is dat ook wel zo, maar dat is dan maar zo.

We parkeren op het grote parkeerterrein. Bij de ingang krijgen we een plattegrond en het valt me op hoe enorm uitgestrekt het museum is. Het is ingeklemd tussen twee flinke heuvels en uitgestrekt over een dal.

Het valt me op dat er veel oude ambachten uitgevoerd worden waar we kunnen kijken. Bij ieder huis en iedere stal staan medewerkers om wat te vertellen over een ambacht van vroeger of over andere zaken uit de oude geschiedenis van Duitsland. De producten die op traditionele wijze gemaakt worden, vinden gretig aftrek bij de hedendaagse bezoeker. Vooral bij de bakker en de brouwerij is het druk. De jongens vinden het toch wel interessant en gluren bij ieder huisje even naar binnen. Ondanks dat de vertellingen in het Duits zijn krijgen ze er toch wat van mee.

Dit museum wordt door de kinderen weggezet onder de noemer ‘oké’ uitje en dat is helemaal prima. Ze zullen niet altijd alles even leuk vinden. Zelf ben ik helemaal weg van de vakwerkhuizen en ik waan me in een Duits sprookje als ik daar zo loop.

Als we de route terug lopen door een ander gedeelte van het museum komen we ineens bij een waterspeelplaats. Dan mogen mijn jongens beiden inmiddels echte pubers zijn, spelen met water blijft leuk.

Praktische informatie

 • Entreeprijs: Met de RUHR.TOPCARD mogen we gratis naar binnen
 • Parkeren: Parkeren kan kosteloos op het parkeerterrein ongeveer 400 meter voor de ingang
 • Website: Freilichtmuseum Hagen
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja
 • Voor welke leeftijd? Ook dit zal per kind verschillen, maar vanaf een jaar of 7 is het echt leuk.
Volgens de jongens een moeder uitje Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-10
Volgens de jongens een moeder uitje
Het eerste plaatje is al prachtig Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-13
Het eerste plaatje is al prachtig
Dit is toch wel interessant Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-50
Dit is toch wel interessant
Wie wil dat nou niet, een broodje eten in een sprookjesomgeving Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-52
Wie wil dat nou niet, een broodje eten in een sprookjesomgeving
Na een welverdiende pauze lopen we weer terug Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-53
Na een welverdiende pauze lopen we weer terug
Kijken hoe spijkers gemaakt werden vroeger Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-17
Kijken hoe spijkers gemaakt werden vroeger
Zelfs als je 13 bent is spelen met water leuk Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-62
Zelfs als je 13 bent is spelen met water leuk

Belevenismuseum Phänomenta in Lüdenscheid

In eerste instantie zijn de kinderen niet heel blij met een tweede museum op het programma op één dag. Ik vertel dat ik dit belevenismuseum heb uitgezocht vanwege de leuke plaatjes en omdat er wel 200 ‘doestations’ zijn. De jongens mogen dus aan de bak. Het is niet alleen maar kijken. 

De entree is al indrukwekkend. Bij de voordeur staat een bak met blijkbaar een sensor erin. We lopen langs en het muziekje van Pippi Langkous begint te spelen. Mijn jongste zoon danst direct de drempel over naar de kassa. Met de kaarten op zak wijst de dame ons op de pijlen op de grond om de route te volgen.

We stappen de eerste ruimte met doe stations binnen. De kinderen zijn mega enthousiast. “Kom eens kijken, probeer dit een en heb je dit al gezien?” Ik word van hier naar daar geroepen en weer terug. Tja, wat wil je met 200 interactieve stations. Allemaal in het thema natuurwetenschappen: natuurkunde, wiskunde en techniek, je vindt het er allemaal. Alles staat er in zowel Duits als Engels bij geschreven, dus ik hoef niet alles meer te vertalen.

Wat me opvalt is dat sommige stations super eenvoudig zijn en de kinderen heel veel plezier bezorgen. Bijvoorbeeld de opdracht van het bouwen van een brug van spijkers op een magneet tafel, spelen met schaduwen, gebruik maken van spiegels. En alle zintuigen worden gebruikt in dit museum.

Als we alles bezocht hebben lopen we terug naar de uitgang. Mijn oudste zoon vraagt of hij de knikkerbaan nog mag doen. Welke knikkerbaan vraag ik me af, maar die was me dus niet opgevallen bij binnenkomst. Hoog aan de muur is een complete knikkerbaan gebouwd. Kinderen mogen een knikker/balletje pakken en die door een buis omhoog laten blazen. Vervolgens zit je een kwartier te kijken welk parcours jouw balletje aflegt. Briljant van eenvoud en zo leuk. Dan is het echt tijd om te gaan. Maar niet voor ik heb beloofd dat we hier nog eens terug komen.

Praktische informatie

 • Entreeprijs: Met de RUHR.TOPCARD krijg ik 50% korting op de entreeprijs
 • Parkeren: Parkeren op de kleine parkeerplaats achter het museum of aan de straat naast het museum.
 • Website: Phänomenta Lüdenscheid
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja
 • Voor welke leeftijd? Ik zou zeggen van 7 tot een jaar of 15 is dit leuk. Afhankelijk van de ontwikkeling van je kind.
Het lijkt wel magie, 3 kleuren schaduw Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-55
Het lijkt wel magie, 3 kleuren schaduwD
Kijk die rode plekken, daar is het het warmst Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-18
Kijk die rode plekken, daar is het het warmst
Het licht aanzetten, stil tegen de muur staan en het licht weer uitzetten.. Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-20
Het licht aanzetten, stil tegen de muur staan en het licht weer uitzetten…
...ta da...onze bevroren schaduw! Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-21
…ta da…onze bevroren schaduw!
Samen een brug van spijkers maken op een magneettafel Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-25
Samen een brug van spijkers maken op een magneettafel
Aan de wand een echte knikkerbaan Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-30
Aan de wand een echte knikkerbaan

Zwemmen in glijbanen paradijs Aquapark Oberhausen

Na het behalen van het A, B en C diploma doe ik mijn kinderen veel plezier met een bezoek aan een zwembad. En helemaal als het gaat om een zwembad met glijbanen en andere stoere dingen. Daarom lijkt een bezoek aan Aquapark Oberhausen mij een goede keuze om de dag mee te beginnen.

Met de heren rijd ik naar Oberhausen en parkeer in de garage direct naast het Aquapark. Ik kies een frauenparkplatz vlakbij de deur want ik ben immers alleen met de jongens. Ik lees bij het inrijden dat gasten van het zwembad gratis mogen parkeren. Bij de kassa wissel ik mijn parkeerkaartje dus in voor een uitrijkaart. Verder krijgen we alle drie een muntje. Met de muntjes kunnen we naar binnen, kun je een kluisje ontgrendelen, het muntje in een armband mee het zwembad in nemen en je kunt er consumpties op laten zetten.

Aquapark Oberhausen is geïnspireerd op het thema mijnbouw. Door het hele zwembad vind je elementen die met mijnbouw te maken hebben. Eenmaal omgekleed lopen we een grote glazen koepel binnen. Een hal met een peuterbad, een XXL whirlpool, een 25 meter bad en 2 duikplanken. En er is een bad met stroomversnelling.

Maar daar komen de jongens niet voor. Nee, die komen voor de glijbanen. En daar zijn er hier genoeg van, sommigen zijn zelfs best eng. De kinderen krijgen er geen genoeg van. Ik denk dat ze iedere glijbaan wel 15 keer af gaan.

Persoonlijk vind ik een buitenbad altijd erg lekker. En die is hier gelukkig ook. Nog een 25 meter bad, met massagestralen, bubbel ligplaatsen en een bubbelbad. Een hele grote ligweide er omheen met bedjes. Heerlijk, ik zoek een plekje waar ik in de zon lig, heb de jongens gezegd waar ze me kunnen vinden, hier vermaak ik me wel.

We eindigen ons bezoek aan Aquapark Oberhausen met zeven rondjes in de stroomversnelling. Na het douchen en aankleden gooien we ons muntje in het draaipoortje bij de uitgang. Eenmaal in de auto vraag ik wat ze het allerleukste vinden in zo’n zwembad. Overduidelijk #teamglijbaan…

Praktische informatie

 • Entreeprijs: Met de RUHR.TOPCARD mogen we gratis naar binnen
 • Parkeren: Parkeren kan in de parkeergarage naast het zwembad. Bezoekers van het Aquapark mogen gratis parkeren.
 • Website: Aquapark Oberhausen
 • Toegankelijk met wandelwagen? Ja
 • Voor welke leeftijd? Van 0 – 100 jaar. Voor de kleinsten (baby’s) zijn er zelfs special zwembandjes.
 • Extra tip, Aquapark Oberhausen ligt op loopafstand LEGOLAND Discovery Centre en Sealife Oberhausen, dus heel goed te combineren.
Heerlijk zwemmen in Aquapark Oberhausen Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-33
Heerlijk zwemmen in Aquapark Oberhausen
Met hele stoere toffe glijbanen Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-34
Met hele stoere toffe glijbanen
Er zijn zelfs massagestralen voor mama Duisburg-met-RUHR.TOPCARD-36
Er zijn zelfs massagestralen voor mama