Ontdek wintersport met kleine kinderen in Willingen

Ook wintersport-liefhebber en zin om je kleine kinderen kennis te laten maken met skiën, sleeën, sneeuw en de gezelligheid van wintersport? Dan is een lang weekend Willingen een idee. Maartje ging op pad met haar twee jongens en familie, en ontdekte dat Willingen een fijne plek is voor kleine kinderen om te sleeën, skiën en wintersport te ontdekken.

Ontdek wintersport met kleine kinderen in Willingen

Weken naar uitgekeken, sneeuwvoorspellingen bijgehouden (hoera, er ligt sneeuw!) en nu op pad. Samen met opa, oma en de jongens rijden we in de loop van vrijdagmorgen richting Willingen. Daar hopen wij voor het eerst met onze kinderen kennis te maken met wintersport. Het dorpje ligt in Duitsland, vlakbij Winterberg maar is net wat minder bekend. Er zijn 16 pistes en 13 liften. Het gebied ligt in Sauerland en beschikt over veel sneeuwkanonnen. Als het gesneeuwd heeft en maar een beetje koud is, liggen de pistes er daarom goed bij. Het is slechts 3 uur rijden vanaf onze woonplaats Apeldoorn. Onze reis gaat voorspoedig: aan het begin van de middag komen we aan.

Een van de pistes van Willingen vanaf het dorp gezien.

Omdat we pas om 15 uur het appartement in kunnen, besluiten we eerst naar boven te gaan met de gondel. We parkeren op de grote parkeerplaats bij de liften. Achter de auto trekken we onze wintersportkleding aan. Geen overbodige luxe, het is koud en mistig. We kopen een pas voor een trip naar boven en naar beneden. Met onze sleetjes onder de arm, begint ons sneeuwavontuur. Goed te weten: kinderen onder 6 jaar mogen gratis gebruik maken van de liften in het Willingse skigebied. Goede warme kleding is heel belangrijk voor het plezier van je kinderen (en dus van jou). Zij liggen immers veel en vaak in de sneeuw. Wij hebben bijvoorbeeld ter plaatse goede handschoenen van Ziener voor zoon M. gekocht. Kun je met een ritsje vastmaken. Handig!

Jilles en Mats kijken hun ogen uit in de gondel naar boven op de berg van Willingen
Onze zoons kijken hun ogen uit in de gondel naar boven. Het is erg mistig dus het zicht is beperkt.

Eerste kennismaking met de sneeuw van Willingen

De gondel, de sneeuw, echte skikleding aan. Het is allemaal heel ‘supergaaf’, aldus de jongens. Terwijl wij kaartjes kopen, stuiteren de jongens al door, onder het hekje door, naar de ingang van de gondel. Voordat ze kunnen instappen, grijp ik ze nog net bij hun capuchon. “Effe wachten, heren…”.  Een dergelijke gondel is echt luxe. Zelfs ‘grote broer’ Winterberg beschikt niet over zo’n lift. Eenmaal boven zien we vrij weinig van het uitzicht omdat het zo mistig is. Er ligt wel sneeuw en we zien al snel een slee-helling. Daar vermaken de jongens zich opperbest. M. is trots: “Ik kan ook op de slee”. Precies de reactie die ik stiekem had gehoopt.

Boven op de berg ligt ook Siggi’s Hütte. Dit is een bekende plek waar de gepensioneerde Siggi nog regelmatig zijn alpshoorn laat klinken en erwtensoep met worst in een pul serveert. Het is er gezellig druk. We drinken wat om op te warmen en besluiten dan naar beneden te gaan. Onderweg vragen we bij de Upland Skischule wat de mogelijkheden zijn voor skiles voor J.. Omdat hij vier is, kan hij alleen privé-les krijgen. Stiekem baal ik: had ik maar gewoon gezegd dat hij vijf jaar is. Zaterdag zit helemaal vol, alleen zondag eind van de middag is nog een plekje. Ik twijfel maar reserveer toch. De prijs van een uur skiles privé is 40 euro.

Ons verblijf in Willingen: twee aan een geschakelde appartementen

We rijden richting appartement. Vanaf de lift slechts twee minuten rijden. Tussendoor nog een stop bij de Lidl, we eten afbakpizza vanavond. Willingen is overigens niet groot. Lidl en de Rewe (naast elkaar) zijn goed te bereiken en hebben praktische openingstijden. Je kunt op zaterdag en zondag daar al vroeg (vanaf 7 uur, zondag uurtje later) verse broodjes kopen. We hebben een 4 en 5 persoons (met tussendeur) appartement besproken. Ik ben er al eens geweest met vriendinnen en het leek mij toen een prima accommodatie om met de familie een weekend door te brengen. Beide appartementen zijn voorzien van keuken, badkamer, bedden en slaapbanken. De jongens mogen op de slaapbank en dat is natuurlijk feest.

Uitzicht zaterdagochtend vanuit ons appartement. Belooft een mooie dag te worden.

Wintersport met kinderen in Willingen: sleeën!

Zaterdagochtend halen we warme broodjes bij Lidl en maken we ons klaar voor weer een dag in de sneeuw. We besluiten nu bij de echte slee-piste (rodelbaan) te gaan kijken. Die ligt vanaf de gondel gezien links. We zien dat het een stuk drukker is. Dat is te merken aan het aantal auto’s op de parkeerplaats. Het is even zoeken naar een parkeerplek. Je hoeft overigens niet per se met de auto. Het is prima te lopen. Maar met de kleine jongens, tassen en sleetjes, lijkt ons een autorit beter. Let wel even op. De looproute naar de kinder- en slee-piste loopt een klein gedeelte over de weg. Auto’s rijden er stapvoets, maar houd je kleintjes goed in de gaten.

De rodelbaan van Willingen is geweldig voor de kinderen. We sjouwen flink wat naar boven en glijden naar beneden. Je kunt overigens ook een rittenkaart voor de lopende band kopen. Scheelt een stuk lopen. We sleeën wat af in de sneeuw van Sauerland. Dat vinden de jongens het mooist dus dat doen we dan ook veel.

Lunchen tijdens wintersport in Willingen

En al dat spelen in de sneeuw maakt hongerig. We besluiten voor een lunch naar een hotel te lopen dat halverwege de berg ligt. Eerlijk is eerlijk, niet ons beste plan. Want eenmaal aangekomen zit het restaurant helemaal vol. Tip: wil je gezellig eten met het gezin tussen de middag op of rond de pistes? Zoek voor 12 uur of na 14 uur een plekje. Tussen 12 en 14 uur is het goed druk. Je kunt natuurlijk in het dorpje zelf eten (bijvoorbeeld in de Vis a Vis Hütte). Of even teruggaan naar het appartement. Daar kiezen wij voor. In ons appartement eten we onze lunch. Daarna gaan opa en oma Willingen verkennen en gaan J., M. en ik nog terug naar de piste om te sleeën, nogmaals… ’s Avonds voegen Stephan en mijn zusje en zwager zich bij de familie. En met het mes op tafel wordt er tijdens deze dobbel-avond natuurlijk gestreden om de familie-eer.

Het is flink druk op zaterdag in Willingen. Dat is ook te zien aan de rolband naast de rodelbaan.

Kinderen voor het eerst op de ski’s in Willingen

Vandaag is het zover. Zoon J. heeft er lang naar uitgegekeken. Voor het eerst op de ski’s. Ook M. heeft er zin in. We huren de ski-spullen voor de jongens bij de skiverhuur naast de gondel: Ski and Bike Factory. Voor een skiset (ski’s, stokken, schoenen) ben je 13 euro kwijt. Een helm erbij is 4 euro. Voor mezelf huur ik er een snowboard bij. Hopelijk kunnen Stephan en ik samen een afdaling maken. Ik zie families met een bolderkar lopen. Een slim plan, het is best een gesleep met schoenen, ski’s, stokken en snowboards. Het is ook vandaag druk. Veel families uit Nederland en Duitsland komen genieten van de sneeuw.

Bij de skiverhuur halen we helmen, ski's en skischoenen.
Bij de skiverhuur halen we helmen, ski’s en skischoenen.

Omdat de skiles pas aan het eind van de middag plaatsvindt, kunnen we eerst zelf oefenen. Dat doen we op de beginnerspiste. De eerste kennismaking met de echte wintersport. De eerste keer dat ze op de ski’s staan. Ze vinden het geweldig. J. heeft helemaal de smaak te pakken. Na een keer met Stephan een klein stukje te hebben geskied, vindt hij dat hij klaar is voor het grote werk: alleen de piste af. Helaas voor hem, dat doen we niet.

Na een klein uurtje zijn we uitgeskied. Dit keer hebben we geluk. We vinden een vrije biertafel en bestellen pommes mit würst. Nu is het wintersportgevoel compleet. De familie is nog niet ‘boven’ geweest. Daarom pakken we de gondel om daar rond te kijken. Dit keer is het weer goed en genieten we van zon, sneeuw, en ja: de slee.

Jilles vindt het ook erg leuk. Fijn, dan is de privéles niet voor niets betaald... De eerste kennismaking met wintersport lijkt een succes.
J. vindt het ook erg leuk. Fijn, dan is de privéles niet voor niets betaald…
Een sneeuwballengevecht is voor alle leeftijden. Boven op de Willingse berg is het prachtig.
Eenmaal boven op de berg, in de zon, blijkt een sneeuwballengevecht voor alle leeftijden te zijn.
Boven op de berg is het gezellig druk bij Siggi's Hütte.
Boven op de berg is het gezellig druk bij Siggi’s Hütte.
Willingen beschikt, anders dan Winterberg, over een gondel.
Willingen beschikt, anders dan Winterberg, over een gondel.

Kleine kinderen op wintersport: eerste echte skiles

De familie pakt de gondel naar beneden. Zij zijn geen fanatieke wintersporters, maar vinden het wel erg leuk om de sfeer mee te maken. Wij pakken het snowboard. Fijn om toch even samen op het board te staan in Willingen.

Nu is J. aan de beurt voor zijn skiles. Ik heb mijn twijfels over de tijd. Het is inmiddels 15 uur: hij zal wel erg vermoeid zijn van alle dagen sleeën en in de sneeuw spelen. Bij de blokhut van de skischool maken we kennis met Nico. Deze Duitse jongeman zegt weinig Nederlands te kunnen. Dat belooft wat… Maar dit blijkt een enorm leuke leraar te zijn die J. het plezier van skiën echt overbrengt! Wat een fijn uur beleeft hij. Ook al valt J. enorm veel (zelfs van de band, ik wist niet dat het kon), hij heeft het enorm naar zijn zin. We zijn opeens juist erg blij met de privéles: alle aandacht, veel grapjes, niet wachten op andere kindjes. We zouden het zo weer doen als we weer een weekendje zouden gaan. Ga je een week naar een groter skigebied, dan ligt dat natuurlijk anders.

Na de geslaagde skiles van J. (yes, gelukkig komt hij ook een keer naar beneden zonder onderuit te gaan), vertrekt de familie weer naar Nederland. Wij blijven nog een nachtje en eten ’s avonds bij Brauhaus: een brouwer, restaurant en uitgaangelegenheid in één.

De lespiste naast de rodelbaan in Willingen.
De lespiste naast de rodelbaan.

Maandag: rust en ruimte op de prachtige pistes van Willingen

Na een fijne nacht pakken we alles in en laten we onze appartementen netjes achter. In eerste instantie hadden we een dag met het gezin ingepland, maar door een onverwachte afspraak moeten we eerder terug. Toch gaan we even langs de pistes. Er is bijna niemand. Wat een rust en ruimte! Wij gaan nogmaals richting de rodelbaan om te sleeën. Deze keer kopen we wel een rittenkaart voor de lopende band. Ook bij deze band zijn kinderen onder de zes jaar gratis. Met z’n vieren gaan we een aantal keer naar beneden. Het is een prachtige dag en de sneeuw ligt er fantastisch bij. Helaas moeten wij gaan, maar we komen hier zeker terug. Willingen, tot snel!

Op maandag zijn de pistes van Willingen, in tegenstelling tot het weekend, praktisch verlaten.
Op maandag zijn de pistes van Willingen, in tegenstelling tot het weekend, praktisch verlaten.
Tip: kun je kiezen tussen een midweek of een weekend, kies dan voor een midweek. Zo kun je genieten van alle ruimte op de pistes.

Tips voor wintersport met kleine kinderen in Willingen

  • Twijfel je tussen een midweek of lang weekend? Kies dan voor een midweek! Op deze dagen is er alle tijd en ruimte op de pistes en in de restaurants.
  • Ben je er in het weekend? Wees dan voorbereid op drukte. Vooral als het mooi weer is en er goede sneeuw ligt. Neem bijvoorbeeld broodjes en drinken mee naar de piste of ga tijdig naar eetgelegenheden op en rond de piste.
  • Bespreek eventuele skilessen van tevoren. Zo kom je niet voor verrassingen (volle planningen) te staan, like us.
  • Overweeg een privé-les. Bij die eerste kennismaking is het zo belangrijk om er plezier in te hebben. Wij zijn achteraf erg blij met deze eerste kennismaking met privé-les.
  • Ben je met de familie (en heb je dus oppas ’s avonds)? Dan kun je als ouders op woensdag- vrijdag- en zaterdagavond tegen meerprijs op de verlichte pistes van Willingen skiën. Echt een aanrader!
  • Neem een goede slee mee, want dat is what you do daar met kleine kinderen. Je kunt ze in Willingen overigens ook huren.
  • Ook als er geen sneeuw ligt, kun je je prima vermaken in de omgeving van Willingen. Zo is er een zwembad, grote overdekte schaatsbaan en een klimwand en toren. In de zomer kun je er wandelingen maken en mountainbiken.

Ben jij al eens met kleine kinderen op wintersport geweest? Wat zijn jouw ervaringen?

Meer lezen

Op zoek naar meer leuke Duitse bestemmingen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.