Citykamp Valkenburg: heerlijk kamperen in Zuid-Limburg

0
670

Vanaf een Citykamp Valkenburg kun je heerlijk het stadje Valkenburg en het mooie Limburgse landschap ontdekken. Blogger Iris D. ontdekte deze fijne camping in het zuiden van Limburg met haar gezin.

Een lang weekend naar Citykamp Valkenburg

Limburg is een hele mooie provincie. Voor ons is het alleen wel een behoorlijk stuk rijden. Een goede reden om met Pinksteren een lang weekend naar Valkenburg te gaan. Op vrijdagmiddag stappen we na schooltijd de auto in. Het is een lange rit naar het zuiden. Onderweg zien we het landschap veranderen en voor we het weten rijden we in het mooie heuvellandschap van Limburg.

Onze navigatie wijst ons dwars door Valkenburg de weg. Dat is maar goed ook, want de camping staat niet heel erg goed aangegeven met borden. Bij het zien van de oprijlaan hebben we toch nog even twijfels. Maar eenmaal het bochtje om zien we toch overduidelijk een bord met Citykamp Valkenburg voor ons.

Bij de receptie van Citykamp Valkenburg worden we hartelijk welkom geheten. We zijn niet de enigen die wat laat zijn, gelukkig.

Kamperen of een accommodatie huren bij Citykamp Valkenburg

Op weg naar onze accommodatie zien we overduidelijk dat dit een camping is. Het is Pinksteren en de kampeervelden staan vol met tenten en caravans. Er is zelfs een uitgebreid veld voor campers. Als we verder rijden zien we achter deze velden de bijzondere accommodaties van Citykamp Valkenburg liggen.

We komen houten woonwagens op wielen tegen. Ze lijken rechtstreeks uit Pipo de Clown te komen. Daarnaast zien we ook glamping tenten. Ze zijn heel groot, sommigen hebben zelfs een eigen douche en toilet. Maar wij rijden nog even verder, want wij slapen in een chalet. Als we onze auto zien we een groot veld met her en der verspreid de chalets. Er staan veel bomen en hagen zodat het veld er knus en gezellig uit ziet.

Overal zitten al mensen op de veranda te genieten van het avondzonnetje. Omdat je niet tot bij de chalets kun rijden, moeten we lopen met de spullen. Gelukkig is het niet ver en hebben we zo de auto leeg.

citykamp valkenburg5
Gezellig al die chalets bij elkaar op Citykamp Valkenburg!

Chalet Evasion

Wij strijken met onze spullen ook neer bij ons chalet en de kinderen gaan op ontdekkingstocht. ‘Mam, het lijkt wel een tiny house’, roept de jongste. En eigenlijk is dat ook zo. Chalet Evasion is geschikt voor 5 personen. Er is precies genoeg ruimte om te doen wat je moet doen gedurende een dag.

Het terras loopt over in de kleine woonkamer. De schuifpui kan helemaal open zodat je de woonkamer kan verlengen. De veranda is ook overdekt, dus zelfs in de regen kun je buiten blijven zitten. Er staat een tafel met 5 stoelen buiten en 2 ligstoelen. In de woonkamer is een kleine keuken en een eettafel. Er staan 3 losse stoelen en er is een zitbankje. Als je daar op zit kun je precies de TV zien die aan de ander kant aan de muur hangt. Je kunt in de kleine keuken koken op 4 pitten, maar houd rekening met de beperkte ruimte voor het klaarmaken en afwassen. 

Om te slapen is er een kinderkamer met een stapelbed en een 1-persoonsbed. Voor de ouders is er een aparte slaapkamer met een twijfelaar. Op beide slaapkamers is een kast aanwezig voor het opbergen van de spullen. De muur tussen deze 2 kamers is ontzettend dun, waardoor vroege vogels hun ouders makkelijk wakker kunnen maken. De bedden zijn al opgemaakt als je aankomt, dit is bij de prijs inbegrepen en scheelt veel plaats in de koffer.

De badkamer is in verhouding vrij groot. Er is een grote wasbak en plaats voor alle toilettassen. De douchecabine is prima en de douche is fijn. De handdoeken zijn ook inbegrepen. Het toilet is apart, maar fungeert ook als meter- en bezemkast.

Naar elk chalet loopt een houtsnipperpaadje. Er staan voldoende bomen en struiken om elk chalet zijn eigen privacy te laten behouden. Overal tussen de chalets ligt gras, waarop de kinderen heerlijk kunnen spelen.

Kortom het chalet is compleet, maar klein. Wij vonden het met zijn vieren, tijdens een zonnig weekend geen bezwaar. Maar ik kan me voorstellen dat als je met zijn vijven bent en het weer niet helemaal mee zit, dat je dan wel even moet schakelen. 

citykamp valkenburg9
De kleine maar functionele woonkamer en keuken in chalet Evasion.
citykamp valkenburg7
De kinderslaapkamer met 3 bedden.
citykamp valkenburg6
De masterbedroom in chalet Evasion.
citykamp valkenburg8
Uitzicht vanuit de keuken in het chalet.

Faciliteiten op Citykamp Valkenburg

De belangrijkste faciliteiten van Citykamp Valkenburg liggen gecentreerd rondom de receptie, bij de ingang van de camping.

Spelen in de speeltuin 

De volgende ochtend schijnt er een heerlijk zonnetje en ben ik de kinderen meteen na het ontbijt al kwijt. Zij willen de speeltuinen ontdekken! Samen gaan ze op pad, maar al snel zijn ze terug want met al die kronkelige weggetjes kunnen ze de weg niet vinden.

Na wat hulp wordt de speeltuin toch gevonden. Er is een kabelbaan en een klim- en klautertoestel. Voor de allerkleinsten is er een speelhuisje. Een stukje verderop is er nog een speeltuin volgens de plattegrond, maar dit zijn 2 kleine speeltoestellen. Voor een grote camping als dit hadden we wel iets meer verwacht van de speeltuinen. 

Net buiten de camping ligt nog een groot basketbal- en voetbalveld. Er zit een hek om heen en het ziet er gaaf uit. Kleine sportfans kunnen hier vast heerlijk spelen. Niet je bal vergeten!

citykamp valkenburg3
De speeltuin van Citykamp Valkenburg is klein, maar fijn.
citykamp valkenburg1
Met de voetbal onder de arm op weg naar het voetbalcourt.

Verwarmd zwembad

Na het spelen worden snel de zwemspullen opgehaald, want er is ook een zwembad. Weer of geen weer, dat maakt niet uit, want het water in het grote bad is 28 graden. Heerlijk! Ik plof neer op een ligstoel en geniet van de spelende kinderen.

Het ondiepe bad is 23 graden staat op het bord te lezen, dus dat is wel wat aan de frisse kant. Hier spelen dan ook niet zoveel kinderen. Gelukkig zit er aan het grote bad ook een pierenbadje vast, zodat de allerkleinsten ook lekker kunnen spelen in het water. Dit gedeelte voor de allerkleinsten is afgescheiden met een hek.

Het zwembad is 1.30 diep. Er is een groot ligdek omheen waar allemaal ligstoelen en parasols staan. Al zijn die op een warme dag niet toereikend. Je komt het zwembad binnen door een hek. Hier moet je op een knopje drukken om het open te krijgen. Dit knopje zit vrij hoog, zodat kleine kinderen het zelf niet kunnen openen. Bij het zwembad is ook geen toezicht, dus het is belangrijk dat een ouder ook echt mee naar binnen gaat.

Toiletten en douches

Als je op de camping staat kun je gebruik maken van een aantal grote washokken. Sommigen zijn gerenoveerd, anderen zijn fonkelnieuw. Ik ben er een aantal keer naar binnen gelopen om te kijken. Wat opviel is dat het er altijd heel schoon was.

Er zijn geen aparte dames- en herenruimtes. Iedereen kan elke douche of toilet gebruiken. De douches werken met drukknoppen die je zelf kunt mengen. De cabines voor de douches en wasbakken zijn behoorlijk ruim.

Voorzieningen op Citykamp Valkenburg

De camping zelf heeft een klein restaurantje waar je overdag wat kunt drinken of een ijsje kunt halen. Het terras kijkt uit over de speeltuin en het zwembad, dus dat is handig. In de drukke zomermaanden komt er regelmatig een foodtruck op de camping waar je ’s avonds eten kunt bestellen.

Bij de receptie is er een broodjesservice. Je kunt de dag van tevoren je bestelling opgeven en dan kun je het de volgende morgen ophalen.

Buiten de camping is er een grote parkeerplaats. Daar zijn ook een aantal laadpalen voor elektrische auto’s. Je kunt je auto opladen door het gebruik van een creditcard.

Omgeving van Citykamp Valkenburg

Het stadje Valkenburg is een grote toeristische trekpleister. Je kunt er met de kabelbaan omhoog 68 meter omhoog naar de Wilhelminatoren. Op de berg kun je rodelen, midgetgolfen, tuben, tokkelen en nog veel meer. Daarnaast is het centrum hartstikke gezellig met de vele terrasjes, het riviertje de Geul en de oude burcht.

Daarnaast zijn er in Valkenburg ook verschillende grotten te bezoeken, zoals Mergelrijk, de Gemeentegrot of de Fluweelgrot. Je kunt ook een bezoek brengen aan de steenkolenmijn.

Tot slot is wandelen en fietsen in de omgeving natuurlijk heel erg mooi. Een dagje Maastricht behoort ook tot de mogelijkheden. Evenals een bezoekje aan de militaire begraafplaats Margraten of het drielandenpunt in Vaals.

De Nachtwacht van mergel.
De Nachtwacht van mergel in Mergelrijk.

Ligging 

Praktische informatie

Vanaf Citykamp Valkenburg kun je niet echt makkelijk naar Valkenburg lopen. Het is een behoorlijke wandeling, zeker de terugweg want dan moet je bergop. Er is geen wandelpad dus je loopt dan ook langs de weg. Op de camping kun je wel fietsen huren. Er zijn ook kinderfietsen te huur.

Houd er rekening mee dat Valkenburg heel toeristisch is en het centrum autovrij. Het is er dus altijd druk met auto’s en het is lastig om een parkeerplekje te vinden. Ga in elk geval vroeg, dan ben je zeker van een plekje.

Citykamp Valkenburg ligt naast de snelweg A79. Je hoort de snelweg overal op de camping. Hoe meer je vooraan staat, hoe beter je het geluid hoort. De chalets en andere huuraccommodaties staan wat meer achter op het terrein en vanwege de vele hagen en bomen heb je daar veel minder last van het geluid.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor een vakantie in het zuiden van Frankrijk? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Huttopia. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijke onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.