Mijn vakantie: Bosrijk Efteling met kinderen

In “Mijn vakantie met kinderen” vertellen lezers van KidsErOpUit over hun familievakantie. Marije (jullie kennen haar van de zeilvakantie) vertelt over een weekend Bosrijk Efteling met kinderen.

Efteling voorpret

Al weken telden we af. Elke avond kruiste J. (4 jaar) een vakje af op de aftelkalender, en vorige week donderdag mocht hij het laatste vakje afkruisen. Vrijdag gingen we naar de Efteling! Een traditie inmiddels, want al sinds hij een baby is gaan we elk jaar een lang weekend naar de Efteling. De afgelopen drie jaar met hetzelfde gezelschap: ons gezin, een bevriend gezin met twee zoontjes in dezelfde leeftijd als die van ons (2,5 en 4,5) en een kinderloze vriendin die gewoon erg dol is op de Efteling en gek genoeg niet gillend gek wordt van vier dagen lang met twee gezinnen optrekken.

Vrijdagmiddag in de Efteling en Bosrijk

Op vrijdag kwamen we rond 12 uur aan. Snel ingecheckt, onze kaarten gehaald, en naar de Efteling. Het huisje was pas om 15u voor ons beschikbaar. Het regende, dus we besloten de dag te starten bij de binnenspeeltuin van Pandadrome. Eigenlijk is er voor de kinderen niet veel meer dan dat nodig. Het kostte dan ook zowaar wat moeite om ze – toen het weer droog was – te overtuigen mee te gaan naar Carnaval Festival, terwijl ze al weken vol waren van de gedachte aan Jokie. Het is prachtig om te zien hoe ze dat elk jaar weer anders beleven. J. herkende veel, andere J. keek met open mond alsof ie het voor het eerst zag, maar wist heel goed wie Jokie en Jet (en de luchtballon) waren.

Monsieur Cannibale was leuk met de papa’s, terwijl de mama’s snel (geen wachtrijen, want een doordeweekse dag) in de Vogelrok hun adrenalinepeil naar een hoger niveau brachten. Toen naar de Droomvlucht, wat een genot voor jong en oud. Vorig jaar was hij gesloten in verband met onderhoud, maar dit jaar weer in volle glorie te bewonderen. Daarna nog wat ongegeneerd vermaak voor de ouders: Python, en onze favoriet: Joris en de Draak. Als je het mij vraagt is een bezoek aan de Efteling pas echt begonnen als je in Joris en de Draak bent geweest.

’s Avonds aten we pannenkoeken bij Polles restaurant, waar de kinderen een glaasje toverwater kregen. Een geniale vinding: een plastic glaasje met ledlampjes erin die gaan knipperen als er water in gaat. De kinderen mogen zelf op zoek naar het toverkraantje bij de bar. Ze vonden het prachtig, en we hebben niemand meer om chocomel horen vragen. Je mag de bekertjes meenemen, maar een afwasbeurt overleven ze niet, heb ik inmiddels geconstateerd.

Daarna naar ons huisje, bekend terrein voor ons inmiddels. Klaas Vaak dekbedden en slaapmutsen, een sprookjesboek, en alles staat netjes voor je klaar. De huisjes zijn leuk, Eftelingachtig ingericht. Er is standaard een campingbedje, een kinderstoel en traphekje aanwezig. Natuurlijk kostte het de kindjes wat moeite om in slaap te vallen na zo’n enerverende dag, maar uiteindelijk sliepen ze heerlijk.

We zijn er: op weg naar Jokie!
We zijn er: op weg naar Jokie!
Dikke pret met Jokie en Jet bij Carnaval Festival.
Dikke pret met Jokie en Jet bij Carnaval Festival.
Wachten tot we aan de beurt zijn bij Monsieur Cannibale.
Wachten tot we aan de beurt zijn bij Monsieur Cannibale.
Vanuit de huisjes in Bosrijk loop je zo de Efteling in.
Vanuit de huisjes in Bosrijk loop je zo de Efteling in.

Sprookjesbos, Sprookjesboom de Musical en nog veel meer

Zaterdag en zondag zijn meestal de wat drukkere dagen, ook in november. Dat calculeren we in, dus we gaan dan vooral naar attracties waar de wachtrijen niet al te lang zijn. Het Sprookjesbos is vaste prik. Voor vierjarigen echt fantastisch, dus dit jaar waren we er nog wat langer dan in eerdere jaren. Op zondag gingen we met de twee oudsten naar Sprookjesboom de Musical. Ze genoten! We aten poffertjes – de kinderen mogen dan hun bordje houden. We gingen met z’n allen in de Bob. Wij – ouders – zijn allemaal dol op achtbanen, en vonden het dus geweldig om te zien dat zelfs onze peuters geweldig genoten van de bob. Dat belooft wat voor de toekomst! ’s Ávonds bezochten we Aqua Nura, een prachtige water-licht-muziek-vuur-show. En daarna – in het donker – nog een keer met z’n allen in de Bob. Genieten!

Onverwacht druk

Maandag is van oudsher voor ons de dag dat we 10 keer in Joris en de Draak gaan, kunnen blijven zitten in Carnaval Festival en de Droomvlucht, omdat er gewoon geen kip in het park is. Helaas, dit jaar was dat anders, want het bleek een collectieve vrije dag in België. Het was druk, zelfs nog drukker dan in het weekend. Omdat we daar niet op gerekend hadden was dat even schakelen. Maar toen we ons eenmaal aangepast hadden aan het rustigere tempo, ging het allemaal prima. De jongens vermaakten zich prima in de speeltuin en het doolhof. En toch nog een keertje in de bob. Inmiddels waren we allemaal moe, de kinderen niet het minst. Geen al te lange dag dus. We sloten af met de Fata Morgana. Onze kleuters zijn nu nog te klein, maar – ik heb de groeicurves erop nageslagen – we hebben goede hoop dat ze volgend jaar in Joris en de Draak mogen. We hebben al bijna weer geboekt!

Spelen in de speeltuin.
Spelen in de speeltuin.
Genieten in het Sprookjesbos.
Genieten in het Sprookjesbos.
De spectaculaire show Aqua Nura in de Efteling.
De spectaculaire show Aqua Nura in de Efteling.

Meer lezen

Nieuwsgierig naar meer vakantieverhalen en dagjes uit van gezinnen? Klik & kijk hier:

Marije, bedankt voor het delen van jullie geweldige weekend bij de Efteling!

Wil jij ook een blog schrijven over je gezinsvakantie of uitje met de familie? Dat vinden we hartstikke leuk, lees hier hoe dat werkt.

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Vorig artikelWandelroute Zwanenwater nabij Callantsoog (5 km)
Volgend artikelUit de oude doos: Madurodam in 1985
Saskia is oprichter en hoofdredacteur van KidsErOpUit. Moeder van dochter M. (2007) en zoon C. (2009). Ze is altijd op zoek naar toffe Europese bestemmingen waar ze niet eerder is geweest. Waar je haar 's nachts voor wakker kunt maken? Een rondreis met een mix van steden, natuur en cultuur. Overnachten doet ze graag in huuraccommodaties op een camping, variërend van luxe glamping tot basic kampeerhutten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.