Dit is wat JULLIE willen weten over de Efteling

Op Facebook plaatsten we deze oproep: “Het is bijna zo ver: we gaan een paar dagen in het #Eftelingbloghouse wonen. Genieten van dit sprookjesachtige park, maar ook aan de slag voor jullie. Wat wil jij weten over de Efteling? Saskia gaat op zoek naar de antwoorden op jouw vragen. Je mag alles vragen, alleen niet of ze in de Baron wil gaan!“. En dit zijn de antwoorden!

Inhoudsopgave

KidsErOpUit in het Eftelingbloghouse

Tot nu toe zijn we alleen dagjes naar de Efteling geweest. Hartstikke leuk, maar altijd tijd tekort en we kiezen meestal voor de attracties waarvan we weten dat we ze leuk vinden. Nu we een paar nachten in Bosrijk mogen blijven slapen is er tijd om andere attracties te proberen en jullie vragen te beantwoorden. Dat niet alleen. Ik ben zelf nieuwsgierig of het echt voordelen heeft om in een accommodatie van de Efteling te overnachten. Daarnaast ben ik benieuwd of de Efteling ook leuk is als het regent. Bij een dagje Efteling kiezen we altijd droog weer. Dus stiekem hoop ik op een halve dag regen tijdens ons verblijf. En dat krijgen we!

Maar eerst de antwoorden op jullie vragen. Daarna vertel ik wat de antwoorden zijn op mijn eigen vragen.

Klaar om de Efteling aan een nader onderzoek te onderwerpen.
Klaar om de Efteling aan een nader onderzoek te onderwerpen.

Mag je als je groter bent dan 1,20 meter in álle achtbanen van de Efteling?

Die 1,20 meter is echt wel een dingetje als je met kinderen naar een pretpark gaat. Dat geldt ook een beetje voor 1,10 en 1 meter. Maar vanaf 1,20 meter mogen kinderen inderdaad in heel veel achtbanen. Onze Camiel is niet zo groot en was ook zo blij toen hij eindelijk 1,2o meter was.

Met 1,20 meter lengte mogen kinderen in bijna alle achtbanen van de Efteling. Alleen voor de Baron moet je 1,40 meter zijn. Totdat ze die lengte hebben bereikt kunnen kinderen in ieder geval hun hart ophalen bij Vogelrok (de favoriete achtbaan van Maureen en Camiel), de Vliegende Hollander, Joris en de Draak en de Python.

Voor de Baron moet je 140 cm zijn.
Voor de Baron moet je 140 cm zijn.
Klaar om in te stappen bij de Vogelrok, de favoriete achtbaan van onze kinderen.
Klaar om in te stappen bij de Vogelrok, de favoriete achtbaan van onze kinderen.

Is Raveleijn de moeite waard als je maar één dag in de Efteling bent?

Tot nu toe hebben we Raveleijn altijd overgeslagen. De attracties gingen voor. Vorig jaar zijn we in Frankrijk bij Puy du Fou geweest en daar hoorden we dat zij betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van Raveleijn. Sindsdien staat de show op mijn verlanglijstje.

Voor Raveleijn moeten we vooraf een kaartje halen. Dit kaartje is gratis, het zorgt ervoor dat je in ieder geval plek hebt bij de voorstelling van jouw voorkeur. Op het plein voor Raveleijn staat de ticketbox. Loop er aan het begin van de dag heen, je komt er praktisch langs op weg naar de Droomvlucht of Vogelrok. Als je niet de hele dag op de tijd wilt letten, dan is het handig om een kaartje voor de show van 17 uur te kiezen.

Voor de ingang van Raveleijn.
Voor de ingang van Raveleijn.
Raveleijn is zo mooi, deze show kun je gerust meerdere keren bekijken.
Raveleijn is zo mooi, deze show kun je gerust meerdere keren bekijken.

En of het de moeite waard is? Ja, 100%! Op Facebook hebben jullie in een filmpje al een preview gezien, maar er komt een langer filmpje. Camiel vindt Raveleijn zelfs zo mooi dat we twee keer zijn geweest. Hij had best een derde keer gewild. En ik ook. Elke keer op een andere plek op de tribune. Als je het feest helemaal compleet wilt maken ga je daarna dineren bij het Wapen van Raveleijn. Ook een geweldige ervaring.

Wij zijn fan geworden van Raveleijn!

Let op: Raveleijn is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Waar moet je gaan zitten in de Vliegende Hollander om zo nat mogelijk te worden? En waar om zo min mogelijk nat te worden?

Gerard en Camiel hebben het getest vanuit de Vliegende Hollander en Maureen en ik hebben het vanaf de buitenkant bestudeerd. Wat ons opvalt is dat het water naar buiten spat. Dat ziet er heel spectaculair uit. De inzittenden blijven best wel droog. Alleen als je aan de zijkant zit kun je wat spatwater oplopen, maar zeiknat word je er niet van.

Als je graag nat wilt worden in een attractie kun je beter voor de Pirana kiezen.

De Vliegende Hollander ziet er natter uit dan dat ie is.
De Vliegende Hollander ziet er natter uit dan dat ie is.

Kun je alvast de leukste route door de Efteling voor twee bijna peuters uitstippelen?

Must visit met peuters is Carnaval Festival, met Joki die ze vast kennen. Ik zou aanraden daar te beginnen. Als je daarna terug loopt via het Anton Pieck plein kom je langs wat leuke eenvoudige attracties voor kleine kinderen. Dan naar de Droomvlucht. Vermoedelijk moet je hier wachten, dus zorg dat je op dat moment iets te eten voor ze hebt. Zo gaat de wachttijd sneller.

Natuurlijk mag je met peuters het Sprookjesbos niet missen. Probeer daar de voorstelling van de Sprookjesboom te bekijken. Die is zo leuk om te zien. Zowel voor je peuter als voor jezelf.

Er is meer voor peuters te doen. Ik zou nu echter kiezen wat je graag zelf wilt doen. In de buurt van elke spannende attractie is wel iets voor de kleinere bezoekers te doen. Grote kans dat ze ondertussen in de buggy in slaap vallen. Als je dan voor een attractie kiest met babywissel of single riders-rij, dan kun je mooi als ouder een paar attracties meepakken.

Een ritje langs de wereld van Joki.
Een ritje langs de wereld van Joki.
De voorstelling van de Sprookjesboom is een paar keer per dag in het Sprookjesbos te zien.
De voorstelling van de Sprookjesboom is een paar keer per dag in het Sprookjesbos te zien.
Met aan het einde van de show dansende peuters en kleuters.
Met aan het einde van de show dansende peuters en kleuters.

Hoe zorg je ervoor dat iedereen in je gezin het naar z’n zin heeft? Dus als je kleine kids en pubers hebt?

Ergens heen gaan als de kinderen een groot leeftijdsverschil hebben is altijd een extra uitdaging. Opvallend bij de Efteling vind ik dat in elk gebied een mix te vinden is van verschillende soorten attracties. Dus als de pubers in een spannende achtbaan gaan, is er in de directe omgeving altijd een attractie te vinden die geschikt is voor jongere kinderen.

Carnaval Festival voor de kleintjes en de grote kinderen kunnen in het naastgelegen Vogelrok.
Carnaval Festival voor de kleintjes en de grote kinderen kunnen in het naastgelegen Vogelrok.

Daarnaast zijn er meerdere attracties die voor het hele gezin zijn. Denk aan Symbolica, Droomvlucht en Fata Morgana. De bobsleebaan en de Pirana zijn ook geschikt voor het hele gezin (mits de jongste kids wel een bepaalde lengte hebben bereikt).

Een andere oplossing is deels opsplitsen. We hebben geen groot leeftijdsverschil in ons gezin, wel uiteenlopende interesses. Dus toen Camiel voor de tweede keer naar Raveleijn wilde, hebben we ons gezin gesplitst. Een uur later waren we weer bij elkaar. Iedereen blij!

Wat is het beste tijdstip om naar de Baron en andere favoriete attracties te gaan (rij het kortste is)?

Meteen aan het begin van de dag! Ook tijdens lunchtijd zijn rijen soms wat korter of juist aan het einde van de dag. Op de app van de Efteling kun je van elke attractie zien wat de wachttijd op dat moment is.

Het plan voor onze dag wordt uitgestippeld met behulp van de kaart en de app.
Het plan voor onze dag wordt uitgestippeld met behulp van de kaart en de app.

Hoe vermijd je de lange wachtrijen? En op welke dagen is het meestal rustiger? (En zeg niet schooldagen, want dan kunnen we niet)

Lange wachtrijen zijn niet altijd te vermijden, zeker bij de populaire attracties. Kies deze daarom aan het begin of einde van de dag. Op de website van de Efteling is te zien hoe druk men het verwacht op bepaalde dagen. Het weer speelt daar zeker een rol bij. Als het regenachtig weer is, dan is het rustiger.

Wij waren er op Koningsdag, een zaterdag, zondag en maandagochtend. Koningsdag was naar mijn smaak te druk. De zaterdag daarna was het gezellig druk en vielen de wachttijden me mee (niet langer dan 30-40 minuten). Zondag regende het ’s ochtends en waren de wachttijden korter of vergelijkbaar met zaterdag.

Weekenden en vakanties zijn gemiddeld natuurlijk drukker dan schooldagen. Overweeg eens of het op een studiedag te regelen is met jullie eigen werk. Een andere optie is kiezen voor een meerdaags verblijf in een van de accommodaties van de Efteling (daarover later meer).

Wat is de leukste route door Symbolica met kinderen?

Leuke vraag, nu ‘moesten’ we drie keer in Symbolica. Geen enkel probleem, want het is een mooie attractie. We hebben de Helden-, Muziek- en Schattentour gedaan. De kinderen verschillen van mening welke ze het leukste vinden. Ik vind de verschillen niet groot, dus zou zeggen dat het niet uitmaakt welke route je kiest.

Klaar voor ons derde rondje door Symbolica.
Klaar voor ons derde rondje door Symbolica.
Welkom bij Symbolica.
Welkom bij Symbolica.
Symbolica heeft drie verschillende routes.
Symbolica heeft drie verschillende routes.
De verschillen tussen de routes zijn niet heel erg groot.
De verschillen tussen de routes zijn niet heel erg groot.

Waar in de Efteling kun je glutenvrij eten?

We hebben dit niet in de praktijk getest, maar gelukkig geeft de website van de Efteling daar zelf antwoord op: “Voor glutenvrije producten kunt u terecht bij Polles Keuken, Station de Oost, Panorama, Smulpaap en Steenbok.” Polles Keuken vonden wij met de kinderen erg leuk, dus als ze van pannenkoeken houden is dat een goede keuze.

Polles Keuken vonden wij een erg leuk restaurant.
Polles Keuken vonden wij een erg leuk restaurant.

Hoe eng is het spookhuis voor kinderen?

Het spookhuis is een van de attracties die wij normaal gesproken tijdens een dagje Efteling overslaan. Nu zijn we erin geweest. Eerlijk antwoord? De donkere gang naar de plek waar de ‘voorstelling’ is vonden we enger dan de voorstelling zelf. Camiel vindt dit soort dingen vaak echt spannend, zijn oordeel over het spookhuis van de Efteling: “Het is een klein beetje spannend maar niet eng.”

Hoe eng is het Spookslot van de Efteling?
Hoe eng is het Spookslot van de Efteling?

Tot welke leeftijd is het Sprookjesbos leuk? En zijn er ook enge dingen?

Het Sprookjesbos is leuk voor alle leeftijden. Mogelijk dat alleen pubers het wat minder interessant vinden, dat ligt niet aan het Sprookjesbos maar aan hun levensfase. Het Sprookjesbos is een heerlijke plek om wat tot rust te komen tussen de bezoeken aan de attracties door. Eng is het Sprookjesbos zeker niet. Elk sprookje is bijzonder sfeervol in beeld gebracht.

Het huis van de heks van Hans & Grietje.
Het huis van de heks van Hans & Grietje.

Hoe lang doet de trein over een rondje park?

25 minuten. Wij hebben een half ritje gedaan, vooral om efficiënt van de ene kant van het park naar de andere kant te gaan.

Het nostalgische treintje dat een rondje door de Efteling maakt.
Het nostalgische treintje dat een rondje door de Efteling maakt.
Wij hebben de helft van de route mee gereden.
Wij hebben de helft van de route mee gereden.

Zijn alle attracties toegankelijk voor mensen in een rolstoel?

We hebben ze niet allemaal gecheckt. Wel is het ons opgevallen dat er vaak een aparte ingang voor rolstoelers is en dat mensen met een beperking (op wat voor een manier dan ook) erg welkom zijn. Sowieso vinden we het Efteling personeel ontzettend vriendelijk en geïnteresseerd. Er wordt alles aan gedaan om het bezoekers, met of zonder beperking, het naar de zin te maken.

Wat is het lekkerste tussendoortje wat je kan kopen?

Sorry, het is onbegonnen werk om alle tussendoortjes te testen. De keuze is gigantisch bij de Efteling. Van mierzoete suikerspinnen tot vers fruit. Iedereen gaat hier iets vinden wat hij of zij lekker vindt.

Genoeg keuze aan zoete tussendoortjes.
Genoeg keuze aan zoete tussendoortjes.
Maar ook vers fruit is vriendelijk geprijsd te koop.
Maar ook vers fruit is vriendelijk geprijsd te koop.

Wat is de naam van de vuurspuwende draak bij Joris en de Draak? En wint rood of blauw vaker bij Joris en de Draak?

De naam van de draak hebben we via Google gevonden (yeah!), deze heet Edna.

Gerard en Camiel wonnen toen ze in ‘blauw’ zaten. Om een harde uitspraak te doen over de winkans zouden we beide kleuren samen toch zeker 100 keer moeten proberen…. Hier komen we over een paar jaar op terug vermoed ik.

Zo blij dat hij groot genoeg is voor Joris en de Draak.
Zo blij dat hij groot genoeg is voor Joris en de Draak.
Ontzettend veel zin in z'n ritje in Joris en de Draak.
Ontzettend veel zin in z’n ritje in Joris en de Draak.

Zijn er bij de toiletten ook brilverkleiners te krijgen of zijn er kleine peuter WC’s? Zijn er vast verschoontafels? De uitklaptafels vind ik erg spannend. En mag je overal in het park borstvoeding geven of zijn er speciale ruimtes?

Een heleboel vragen over een fase die al een tijdje achter ons ligt. Op het plattegrond van de Efteling heb ik gezien dat er een speciale kolf- en rustruimte is, hiervoor moet je wel een sleutel ophalen. Het klinkt als een prima plek om borstvoeding te geven als je dat op een afgezonderde plek wilt doen.

Ik heb nergens gezien dat borst voeden niet mag in de Efteling. Ik raad je aan om een rustige plek op te zoeken en enigszins bedekt te voeden. Eigenlijk zoals je het overal in de openbare ruimte zou doen.

Toiletbrilverkleiners en peuter wc’s heb ik niet gezien. Nu zijn er ontzettend veel toiletgebouwen in de Efteling en deze hebben we niet allemaal gecheckt (de attracties vinden we leuker!). Ik heb vaste verschoontafels gezien in aparte verschoonruimtes, maar ook uitklaptafels. Deze laatste zijn echt veilig en kun je gewoon gebruiken.

Wat zijn de voordelen van het overnachten in een accommodatie van de Efteling?

Een vraag die ik zelf had. Waarom zou je kiezen voor een van de accommodaties van de Efteling zelf als er in de directe omgeving goedkopere hotels zijn of als je ook een dagje kunt gaan? Nou, ik ben overtuigd na 3 nachten in Bosrijk.

Een van de grote voordelen is dat je als verblijfsgast een half uur eerder de Efteling in mag. Een deel van de attracties is dan al geopend. Echt i-de-aal. Een half uur lijkt kort, toch lukte het ons om in die tijd twee keer de Droomvlucht en twee keer de Vogelrok te doen. Reken maar uit wat je dat aan tijd scheelt als je voor beide attracties 30 tot 45 minuten in de rij moet staan…. Daarnaast hadden we een veel minder gejaagd gevoel omdat we nu meerdere dagen de tijd hadden om de attracties in de Efteling te bezoeken.

Ons huisje in Bosrijk staat aan een leuk pleintje met waterput.
Ons huisje in Bosrijk staat aan een leuk pleintje met waterput.
Een klein stukje verder staat deze speeltuin.
Een klein stukje verder staat deze speeltuin.

Vanaf Bosrijk is het 10 minuten lopen naar de ingang van de Efteling. Op de heenweg fijn, op de terugweg nog fijner. Niet zoals anders 1,5 uur in de auto zitten om thuis te komen. Daarnaast liggen de huisjes van Bosrijk in het bos. Een hele fijne omgeving om tot rust te komen. De rondhuppelende konijntjes en eekhoorntjes maken het helemaal af.

Een overnachting in een van de accommodaties van de Efteling is het sparen zeker waard!

Vanuit Bosrijk loop je zo naar de Efteling.
Vanuit Bosrijk loop je zo naar de Efteling.

Welk verblijf is het meest geschikt met 3 kids?

Met drie kinderen zou ik kiezen voor een huisje in Bosrijk of het Loonsche Land. Bij ons huisje in Bosrijk waren meerdere speeltuintjes in de directe omgeving, dat geldt ook voor het Loonsche Land. Wij merkten dat de kinderen het erg prettig vonden om na een dag in de Efteling buiten te spelen in het bos. Even de natuur in na een dag vol met prikkelingen.

Houden je kinderen van zwemmen? Dan kun je het beste kiezen voor Bosrijk of het Efteling Hotel. Deze gasten mogen namelijk gebruik maken van zwembad het Badhuys.

Rijdt er ook een treintje naar het park vanuit het Loonsche Land vakantiepark?

Ja, op de meeste dagen rijdt er een treintje. Bij de receptie kun je naar de dienstregeling vragen.

Is de Efteling leuk als het regent?

Ook een van de vragen die ik zelf had. Want ik bedacht: als het regent, dan is het vast rustiger en zijn de rijen korter. De weergoden waren ons ‘gunstig’ gezind. Dus poncho’s aan en de Efteling in. Ja, het was rustiger en met poncho aan kun je in heel veel attracties. We hebben ons prima vermaakt. Al moet ik eerlijk zeggen dat een halve dag regen genoeg is, daarna kregen we het allemaal koud.

Persoonlijk vind ik de Efteling in ieder geval leuker als het droog is!

Even opdrogen bij een van de attracties.
Even opdrogen bij een van de attracties.
Bijna droog, een goed moment om met Pardoes op de foto te gaan.
Bijna droog, een goed moment om met Pardoes op de foto te gaan.

Heb jij tips voor een bezoek aan de Efteling? Laat ze gerust hieronder achter!

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor pretparken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de Efteling. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

1 REACTIE

  1. Zitten een aantal leuke weetjes/tips tussen. Dank je wel.
    Mochten hier meer ouders langskomen dan heb ik nog wel een toevoeging. Onze 3 jarige is zich wel echt rot geschrokken in het sprookjesbos bij Sneeuwwitje. Dit was aan het begin van de dag en heeft wel echt invloed gehad.
    Ik raad ouders van jonge kinderen aan daar een beetje op te passen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.