Disneyland Parijs en autisme: 10 tips om je verblijf in Disneyland leuk te maken

Disneyland Parijs en autisme, gaat dat samen? Een lezeres van KidsErOpUit ontdekte dat het heel goed mogelijk is om naar Disneyland Parijs te gaan als een van je kinderen autisme heeft. Disneyland Parijs is namelijk ontzettend autismevriendelijk. Hieronder deelt ze haar tips en vertelt ze hoe je het uitstapje zo kan plannen dat het voor iedereen leuk is én blijft.

In verband met de privacy van de kinderen zijn de tips anoniem verwerkt en zijn foto’s van onze eigen bloggers ter illustratie gebruikt.

Disneyland Parijs en autisme

Disneyland Parijs en autisme een onmogelijke combi? De lange rijen, enorme drukte bij de parades, de licht- en geluidshows, prikkelrijke attracties. Hoe ga je daarmee om als je een kind hebt dat extreem gevoelig is voor alle prikkels? Ik vroeg mij al lang af of het verstandig is om naar een prikkelrijk park als Disneyland Parijs te gaan. Parken als De Efteling en Walibi vermijden we zorgvuldig. Disneyland Parijs is de overtreffende trap en is geen plek die je snel verlaat als blijkt dat er te veel prikkels zijn. Bovendien is het niet goedkoop en moet je er, eenmaal daar, het beste van maken. We besluiten de gok te wagen en te boeken.

Dankzij een goede voorbereiding hebben we een geweldig lang weekend gehad, nota bene tijdens de drukste dagen van het jaar, vlak voor de Kerst. Lees hier onze tips voor het bezoeken van Disneyland Parijs met kinderen met autisme.

Kerst in Disney: betoverend mooi, maar wel de drukste periode van het jaar.
Kerst in Disney: betoverend mooi, maar wel de drukste periode van het jaar.
Disneyland Parijs en autisme gaan heel goed samen.
Disneyland Parijs en autisme gaan heel goed samen.

#1 Plan het bezoek aan Disneyland Parijs ruim van tevoren

De ervaring is dat als je naar Disneyland Parijs wilt, je het beste zo vroeg mogelijk kunt boeken. Er zijn tal van acties met vroegboekkorting en bovendien is er dan nog voldoende keuze. Houd bij het boeken rekening met extra vrije dagen van de kinderen. Een studiedag op maandag of vrijdag of bijzonder verlof vanwege 12,5 jarig of 25-jarig huwelijk biedt veel meer mogelijkheden. Het is op doordeweekse dagen een stuk rustiger in het park. Wel zo fijn voor kinderen met autisme of een andere beperking.

Op KidsErOpUit verscheen eerder een blog over leerplicht en weg buiten de schoolvakanties.

#2 Kies voor een suite of kamer in de speciale clubs van één van de Disneyhotels

De speciale clubs liggen in een aparte vleugel van het hotel, hebben een eigen (rustige) incheckbalie en een eigen ontbijtbuffet (zonder lange rijen). Zo kun je zonder stress en drukte je verblijf in het hotel aangenaam maken. Bovendien bieden deze speciale clubs vele extra’s zoals gratis softdrinks, extra Fastpassen en een borreluurtje met snacks van 16 tot 19 uur.

Vier van de zes Disney Hotels hebben zo’n speciale club. Zo is er de Castle Club in Disney Hotel, de Golden Forest Club in Sequoia Lodge, Empire State Club in Hotel New York en de Compass Club in Newport Bay Club. Bij Seqoia Lodge heb je met deze kamers ook gratis entree in het zwembad.

Alle Disney Hotels zijn makkelijk te boeken via TUI, check hier de actuele aanbiedingen!

De kamers in de Golden Forest Club.
De kamers in de Golden Forest Club van Sequoia Lodge.
De Golden Forest Club heeft een eigen incheckbalie in een rustig hoekje.
De Golden Forest Club heeft een eigen incheckbalie in een rustig hoekje.
Gratis entree in het leuke zwembad bij een verblijf in de Golden Forest Club.
Gratis entree in het leuke zwembad bij een verblijf in de Golden Forest Club.
Kies je voor het Disneyhotel in het park, dan kun je altijd een rustmoment inlassen.
Kies je voor het Disneyhotel in het park, dan kun je altijd een rustmoment inlassen.

#3 Regel een medische verklaring bij je (huis)arts

Disneyland Parijs is ontzettend autismevriendelijk. Kinderen met autisme mogen aansluiten bij de gehandicaptenrij bij attracties. Die is stukken korter en rustiger dan de gewone rijen. Maar daar moet je wel wat voor doen. Regel voor je bezoek aan Disneyland Parijs een medische verklaring in het Engels van je huisarts. Hierin moet in ieder geval de diagnose en naam met geboortedatum van je kind in staan.

Met deze medische verklaring ga je, na aankomst in het park, naar één van de Servicedesks (Studio Services, Donald Desk en City Hall) in het park. Daar ontvang je, na legitimatie, een zogenaamde ‘Priority Card’. Tip: kies voor het afhalen van de Priority Card voor de Studio Services in Disney Studio’s, direct na de ingang rechts. Deze is een stuk rustiger dan de Donald Desk en City Hall in Disneyland Park.

Let op: alleen de Autipas is dus niet voldoende.

#4 Priority Card voor je kind met autisme

De Priority Card is een persoonsgebonden voorrangskaart die op naam van je kind staat. Hier staat op welke beperking(en) je kind heeft en hoeveel begeleiders er mee mogen bij attracties. Zo kun je als gezin met z’n allen bij elkaar blijven en aansluiten in de gehandicaptenrij. Bij parades kun je in aparte vakken gaan staan. Er mag dan slechts één begeleider mee.

Tijdens het afhalen van de Priority Card krijg je een speciaal parkplan (toegankelijkheidsgids) met uitleg over de verschillende attracties. Hierin vind je een uitleg van alle attracties over aspecten als duur, donkerte, harde geluiden en toegang voor hulphonden. Op de website van Disneyland Parijs vind je meer informatie over de Priority Card.

Met de prioritycard ontvang je per park een toegankelijkheidsgids met een toelichting per attractie.
Met de Priority Card ontvang je per park een toegankelijkheidsgids met een toelichting per attractie.
In de drukte tussen de mensenmenigte bij de parades kun je vermijden met de Priority Card.
De drukte tussen de mensenmenigte bij de parades kun je vermijden met de Priority Card.
In aparte vakken kun je rustig en goed de parades zien.
In aparte vakken kun je rustig en goed de parades zien.
De enige attractie waar je met priority card voor autisme niet in mag.
De enige attractie waar je met de Priority Card voor autisme niet in mag.

#5 Gratis entree met de begeleiderskorting

Als ouder van een kind met een beperking heb je recht op gratis entree. Disneyland Parijs verlangt dat je, in geval van calamiteiten, je kind helpt. Bij kinderen met een beperking is dit een extra aandachtspunt vanuit veiligheid. Daarom heeft één ouder per hulpbehoevend kind recht op gratis entree in het park. Dit geldt voor elke dag dat je in het park bent. Geef dit direct bij je boeking aan.

Heb je al geboekt en is hier nog geen rekening mee gehouden? Dan kun je contact opnemen met Disneyland Parijs en krijg je alsnog je geld terug.

#6 Reserveer vooraf de restaurants

In het park zijn talloze eetgelegenheden aanwezig. Van restaurants waar je à la carte kunt eten en buffetrestaurants tot afhaalrestaurants. In de meeste restaurants zijn lange rijen voor de ingang. Wil je gegarandeerd plek hebben en niet (lang) in de rij staan? Kies er dan voor om bij je boeking dinervouchers aan te schaffen. Hiermee kun je terecht in diverse restaurants op vooraf gereserveerde tijden. Reserveer tijdig. Zoek een maand voor vertrek uit wat de sluitingstijden van het park zijn en welke restaurants je zou willen reserveren. Via een speciaal telefoonnummer kun je daarna (in het Engels) een tijdstip en restaurant reserveren. Bij het inchecken in het hotel ontvang je de vouchers met reservering.

Het restaurant bij Ratatouille is zeer populair. Reserveer daarom thuis al.
Het restaurant bij Ratatouille is zeer populair. Reserveer daarom thuis al.

#7 Neem oorkappen mee voor de harde geluiden

Er zijn meerdere shows en attracties waarbij sprake is van harde geluiden, vuurwerk en geknal. Heb je een kind dat bang is voor harde geluiden of gevoelig is op het gehoor? Neem dan oorkappen mee. Daarmee voorkom je dat je kind in paniek raakt. Met oorkappen kan je kind gewoon meegenieten van al het moois. En wees gerust: je kind is niet de enige. Er lopen meer mensen/kinderen rond met oorkappen.

Het geluid bij de Cars-stuntshow is erg hard en vraagt om oorkappen.
Het geluid bij de Cars-stuntshow is erg hard en vraagt om oorkappen.
Ook met de vuurwerkshows kunnen oorkappen handig zijn.
Ook met de vuurwerkshows kunnen oorkappen handig zijn.

#8 Maak een dagindeling op hoofdlijnen

De openingstijden van de beide parken (Studio’s en Disneypark) verschillen nogal. Bekijk vooraf op de website wat de openingstijden zijn op de dagen van je verblijf. Zo kozen wij ervoor om op donderdag om 18.30 uur te eten, omdat het park om 18 uur dicht gaat. Bij terugkomst in het hotel kan er nog even worden gezwommen of tot rust worden gekomen voor het slapen gaan. Op zaterdag is Disneypark in het hoogseizoen geopend tot 22 uur. De avonduren tot de eindshow om 22 uur zijn relatief rustig. Daar kun je (met oudere kinderen) van profiteren. Dan is het niet handig om in het hotel te gaan eten om 18 uur. Je kunt dan beter kiezen voor een restaurant in het park. Halverwege de dag kun je een break inbouwen of ga bijvoorbeeld pas tegen 12 uur naar het park.

's Avonds is het een stuk rustiger op het park. En prachtig verlicht.
’s Avonds is het een stuk rustiger op het park. En prachtig verlicht.
De eindshow om sluitingstijd is prachtig. Op de foto de show van het 25-jarig bestaan van Disneyland Parijs.
De eindshow om sluitingstijd is prachtig. Op de foto de show van het 25-jarig bestaan van Disneyland Parijs.

#9 Maak vooraf een selectie van attracties

Ga je kind vooraf voorbereiden op wat er komen gaat. Dankzij internet kom je een heel eind. Van bijna alle attracties is wel filmmateriaal aanwezig. En er zijn er zoveel, dat je keuzes moet maken. Zeker als je maar één of twee dagen hebt. Ga er samen voor zitten en kijk wat er bij de attracties gebeurt. Veel kinderen met autisme zullen attracties zoals ‘Small world’, ‘Buzz Lightyear Laserblast’ en ‘Peter Pan’s flight’ leuk vinden. En waar echte waaghalzen kiezen voor de ‘Tower of Horror’ en ‘Space Mountain’, zijn voor de iets minder avontuurlijke kinderen ook simpelere dingen als het doolhof en Autopia leuk genoeg. Toppers van onze kinderen zijn in ieder geval Autopia, Pirates of the Carribean en Ratatouille. En dankzij de Priority Card hebben we ze allemaal meerdere keren kunnen doen.

Small World blijft populair. Hier ging de gehandicaptenwachtrij het snelst.
Small World is populair!
Buzz Lightyear Lasergame: een groot succes. Nadeel: ook met prioritycard een lange wachtrij.
Buzz Lightyear Lasergame: een groot succes. Nadeel: ook met prioritycard is er een lange wachtrij.
Autopia werkt met virtuele wachtrijen. Je haalt een kaartje met een tijdstip waarop je later naar binnen kan.
Autopia werkt met virtuele wachtrijen. Je haalt een kaartje met een tijdstip waarop je later naar binnen kan.

#10 Ga genieten en luister naar je kind!

En tenslotte: ga genieten! Van elkaar, van het park, van alle gezelligheid, van alle mooie dingen. Want de dagen vliegen voorbij en voor je het weet komt er een eind aan het weekend weg. Het begint bij goed naar je kind te luisteren. Waarnemen hoe hij/zij zich voelt, wat hij/zij doet en stem op zijn behoeftes af. Neem rust als je kind overprikkeld is, ga even naar een rustig deel van het park als het teveel wordt, duik in één van de vele winkels om even gedachten ter verzetten en om uit de drukte weg te gaan. Zo houdje het voor iedereen leuk.

Winkels in overvloed in Disneyland Parijs. Op het park, maar ook daarbuiten.
Winkels in overvloed in Disneyland Parijs. Op het park, maar ook daarbuiten.

Disneyland Parijs en autisme? Prima combi vinden wij! Durf jij na het lezen van dit blog de uitdaging aan om met je ASS’er(s) naar Disneyland Parijs te gaan?

Wat je verder nog wilt weten over Disneyland Parijs

Kinderen met autisme kunnen soms slecht eten of bijzondere eetgewoonten hebben. Dan is het fijn om te weten dat je in Disneyland Parijs met je eigen eten en drinken naar binnen mag. Je kunt dus gerust je rugzak volstoppen met het lievelingseten van je kind. Hou er wel rekening mee dat er bij de ingang van Disneyland Parijs een strenge controle is. Alle bezittingen en tassen worden gescand op inhoud en bekeken door beveiligingsmedewerkers.

Disneyland Parijs is niet goedkoop. De totale kosten voor een boeking zijn afhankelijk van het moment waarop je boekt. Meestal geldt hoe eerder hoe goedkoper. In veel landen is er geen meivakantie, waardoor die periode juist goedkoop kan zijn. Op het park zelf zijn de prijzen hoog. Voor een kop koffie of flesje water betaal je al snel 4 euro.

Alle Disney Hotels zijn makkelijk te boeken via TUI, check hier de actuele aanbiedingen!

Een kinderwagen, buggy of bolderkar is een must. Vooral voor jonge kinderen onder de 6 jaar. Per dag loop je lange afstanden en dan is het fijn als je kind even kan zitten.

Download de Disneyland App. Hierin staan actuele wachttijden, het programma van de vele shows, de openingstijden en de interactieve plattegrond. Een must omdat er ongelofelijk veel te doen en te zien is in Disneyland Parijs.

Disneyland Parijs is in 5 tot 6 uur te bereiken vanuit Utrecht en ideaal voor een lang weekend of midweek weg.

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Parijs of uitjes en vakanties voor kinderen met autisme? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

12 REACTIES

 1. Je kan bij de restaurants met de Priority Card om een rustige plek vragen, en bij de reguliere ontbijtrijen in de hotels hoef je niet in de rij te wachten. Al het personeel is erg behulpzaam en meewerkend. Ook bij de fotomomenten met de Disney karakters hoef je niet in de rij te wachten. Laat je kaart zien aan een medewerker. Soms krijg je een terugkomkaart met een aangegeven tijd, maar dan ben je ook direct aan de beurt!
  Onze zoon komt helemaal tot rust in Disneyland (klinkt raar bij een autist) ondanks alle prikkels. Wij hebben dan ook jaarkaarten, aanrader als je 2 of meer keer per jaar gaat.

 2. Kun je me vertellen hoe ik het beste contact op kan nemen wb de korting op de entree na de boeking? Ik lees dot nu pas en we gaan pas in juli maar kan nergens een contact mogelijkheid vinden met Disneyland. Al meerdere keren geprobeerd te mailen maat steeds foutmeldingen met n alternatief adres wat ook niet werkt.
  Gr. Elfi

  • Hallo Elfi,

   Ik heb even navraag voor je gedaan. Maar hiervoor kun je de klantenservice van Disneyland bellen. Het telefoonnummer staat op hun website.

   Groetjes Saskia

 3. Hoe kan ik aan een medische verklaring komen? Huisartsen en medisch specialisten mogen conform de artsenfederatie geen verklaringen meer uitschrijven omdat het voor belangenverstrengeling zorgt.

  • Toen onze blogger Suzanne ging kon ze de verklaring gewoon via de huisarts krijgen. Volgens de richtlijnen van Disney moet dit wel een verklaring in het Engels zijn. Ons is niet bekend waarom dat niet zou kunnen i.v.m. belangenverstrengeling.

 4. mijn kind voldoet aan DSM criteria voor ASS en heb een attest van de psychiater die de diagnose heeft gemaakt
  Heb ook een Disability card dit is een kaart voor kinderen met een beperking zoals autisme zou dit voldoende zijn voor een priority card te krijgen of moet er nog een medische attest van de huisarts nodig zijn deze attest zou wel in het Nederland zijn niet in het Engels ?

 5. Wij gaan komende herfstvakantie met onze dochter met autisme. onze huisarts wilde om hierboven genoemde reder ook geen verklaring geven. Na contact met Disney blijkt dat ze nu ook de Autipas accepteren. Die kan je aanvragen met een bewijs van de diagnose op de website van de Nederlandse Vereniging voor Autisme.

  • Hallo Tessa

   Ik ben heel benieuwd naar je ervaringen. Zou graag contact opnemen om een paar vragen te stellen als dat kan.

   Hoor het graag en alvast bedankt.

   Hartelijke groet,
   Yvonne

   • Hallo Yonne,
    Stel je vragen gerust hieronder. Wij kunnen ivm privacy geen mailadressen tussen lezers uitwisselen. Daarnaast zijn je vragen mogelijk ook relevant voor andere mensen die dit blog lezen. Sowieso lees je in dit blog al de ervaringen van onze eigen blogger.
    Groetjes Saskia

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.