Net als in Campinglife: met een buitenkeuken op vakantie!

Heb jij ook jarenlang naar Campinglife gekeken en verbaasde jij je ook over de gigantische buitenkeuken die ze gebruikten? Ik vond dat altijd totaal onrealistisch. Maar sinds wij zelf een keer mochten smullen van de gerechten die van de Campinglife-buitenkeuken afkwamen, heb ik een stiekeme wens. Ik wil net als in Campinglife met de buitenkeuken op vakantie!

Een buitenkeuken op vakantie?

Goed, de crew van Campinglife rijdt met een busje vol kampeerspullen rond. Wij gaan niet met een busje op vakantie. Dus het idee van een buitenkeuken op vakantie meenemen moest ik toch uit m’n hoofd zetten. Hoewel… Buitenkeukens ontwikkelen zich verder. Als ik dan zie dat Bastard een compacte kamado barbecue aan het assortiment toevoegt is mijn interesse gewekt. Een kamado barbecue komt heel dicht bij mijn droom van een buitenkeuken. Ik lees: “Het handige van de Bastard Compact is dat je ‘m ook makkelijk mee kunt nemen als je bij vrienden of bijvoorbeeld op het strand gaat barbecueën”. Dat klinkt veelbelovend!

De Black Bastard Compact zou volgens de website makkelijk mee te nemen zijn.
De Bastard Compact zou volgens de website makkelijk mee te nemen zijn.

Met de Bastard Compact eropuit

Als de Bastard Compact wordt bezorgd schrik ik van het gewicht van de doos. Eh, als dat een indicatie is van het gewicht van de Bastard dan ben ik heel benieuwd hoe makkelijk de barbecue mee te nemen is. Even Googlen laat zien dat de Bastard Compact 42 kilo weegt. Die moet je dus met z’n tweeën tillen. Gelukkig zitten er handvaten aan de standaard.

Het eerstvolgende weekend dat we weggaan nemen we de Bastard mee. De avond ervoor zetten we ‘m met z’n tweeën in de achterbak. Ik ga de volgende dag verder inpakken als Gerard aan het werk is. Die dag ben ik ook ‘taxichauffeur mama’, met de Bastard in de achterbak rij ik heel wat heen en weer. We hebben de Bastard eerder thuis uitgeprobeerd en de kooltjes die nog een tweede keer te gebruiken zijn zitten er nog in. Al snel ruikt de hele auto naar barbecue. Ik krijg er al een vakantiegevoel van.

De Black Bastard in de achterbak van onze auto.
De Bastard in de achterbak van onze auto.

De Bastard Compact is vast compacter dan z’n grotere broers, maar een kleine jongen is het niet. Onze achterbak zit aardig vol. Links en rechts van de Bastard past een shopper of een klein handbagagekoffertje. Ook kunnen er nog twee shoppers voor staan. Voor een weekendje weg is dat voor ons voldoende. Ik zie ons de Bastard niet meenemen op vakantie, daarvoor neemt ie in onze auto (Toyota Prius) veel te veel ruimte in.

Als we op de plaats van bestemming aankomen tillen we de Bastard naar onze accommodatie. Een stukje van zo’n 100 meter. Het bevestigt voor ons dat je deze barbecue niet zomaar ‘even’ meeneemt naar het strand. Hij is echt zwaar en ondanks de handvaten niet handig te tillen. Je moet met een hand het deksel ook tegenhouden. Doe je dat niet, dan kiept het deksel open waardoor het geheel uit evenwicht raakt.

De Black Bastard voor ons vakantiehuisje. We zijn met buitenkeuken op vakantie!
De Bastard voor ons vakantiehuisje. We zijn met buitenkeuken op vakantie!

Onze conclusie is al snel duidelijk. Ja, de Bastard Compact is te gebruiken als buitenkeuken op vakantie, maar alleen als je niet te veel andere bagage bij je hebt. We zouden de Bastard zeker meenemen als we met vrienden een weekend weggaan, maar in de zomervakantie blijft ie helaas thuis. Voor een picknick vinden we de Bastard niet geschikt. De barbecue blijft na gebruik vrij lang warm en het lijkt mij niet verstandig om met een warme barbecue aan de wandel te gaan.

Koken met de Bastard Compact

Maar is het de moeite waard om de Bastard Compact mee te nemen? Daar zijn we niet direct over uit. We klungelen wat aan met houtskool uit de supermarkt en krijgen de temperatuur niet goed. Ik mail met Bastard, want het klinkt zo makkelijk en het lukt ons niet. We voelen ons echte barbecue-dummies. Ze adviseren ons om professionele restaurant houtskool te gebruiken. Dit zijn grotere stukken waarmee een hogere temperatuur te bereiken is. Maar ook met de professionele houtskool hebben we het gevoel dat we iets niet goed doen.

We doen iets niet goed. Maar wat dan?
We doen iets niet goed. Maar wat dan?

Opeens valt het kwartje. We hebben de houtskool elke keer onderin de Bastard gelegd, waarbij we ons al afvroegen wat de bedoeling van het rooster net boven de houtskool is. Moet de houtskool misschien op dit rooster liggen? De supermarkt houtskool zou er snel tussendoor vallen, maar met de grotere restaurant houtsko