Leukste buitenspeelgoed voor op vakantie

0
255
Kubb spelen op de camping (foto: Fieke).
Kubb spelen op de camping (foto: Fieke).

Op zoek naar het leukste buitenspeelgoed voor op vakantie? De bloggers van KidsErOpUit delen hun beste tips. Van verrassend eenvoudig tot echte klassiekers. Met dit buitenspeelgoed zit je altijd goed. Voor elke leeftijd zit er iets leuks bij.

Flessenvoetbal

Jolinda: Simpel, maar erg leuk. Het kan met allerlei soorten lege flessen die je vult met water. Een voetbal of ander bal die je goed kunt schoppen is het enige wat je verder nodig hebt. Het is wel zo eerlijk als iedereen dezelfde soort fles heeft. Dus shop anders even bij de buren op de camping. Glazen bierflesjes doen het goed is onze ervaring.

Stel je ruim op in een grote cirkel, de jongste begint en mag zelf bepalen welke fles hij/zij gaat proberen te raken. Daarna ga je met klok mee. Je moet achter je fles staan als er op jouw fles gericht wordt. Gaat de fles om, zo snel mogelijk overeind zetten. Fles leeg, dan ben je af. Wie het eerste de fles leeg heeft, mag de volgende ronde beginnen. Je kunt zelf regels erbij verzinnen of een variant met de handen bedenken waarbij je gaat kegelen bijvoorbeeld.

Flessenvoetbal is gratis!

Gratis buitenspeelgoed voor op vakantie: flessenvoetbal!
Gratis buitenspeelgoed voor op vakantie: flessenvoetbal!

Speedminton

Marije: Ons favoriete buitenspeelgoed is op dit moment speedminton. Het lijkt qua shuttle op badminton en qua racket op tennis. De snelheid is vergelijkbaar met squash. Het grote voordeel is dat het gespeeld kan worden met een flinke wind. Hierdoor is het geschikt voor op het strand of een winderige avond op de camping. Je hebt verschillende shuttles bij het spel met eigen eigenschappen. De ene shuttle gaat harder dan de ander en je hebt zelfs varianten die licht kunnen geven in het donker.

Onze oudste dochter (9) vindt het geweldig om dit spel te spelen en ik denk dat het aan te leren is vanaf een jaar of 6.

Een speedminton set koop je vanaf 39,95 euro bij Bol.com. Je kan daar ook losse shuttles kopen, waaronder de lichtgevende variant.

Kubb

Suzanne: Ga je naar de camping, dan hoort daar Kubb bij. Dit razendpopulaire spel uit Zweden is bekend bij alle kampeerders en erg leuk buitenspeelgoed voor op vakantie. Het enige wat je doet is houten blokken omgooien. De naam Kubb betekent ook letterlijk “houten blok” (Gotland’s dialect). Het spel is simpel, maar ontzettend leuk. Zodra de vouwwagen op zijn plek staat, halen wij ons Kubb spel uit de bak en gaan de kinderen ermee spelen. Gegarandeerd dat ze binnen no-time enkele vriendjes om zich heen hebben verzameld die mee willen spelen. Maar ook wij spelen het spel graag met de kinderen samen.

Het is vrij eenvoudig. Je speelt het kubbspel op een veld van meestal 5 bij 8 meter. Bij kleinere kinderen kun je de maat aanpassen. Je speelt met minimaal twee spelers in twee teams. Beide kubbteams beginnen met 5 houten blokken (kubbs) op hun achterlijn en in het midden van het veld staat een groot blok, de koning. Het team dat aan de beurt is, krijgt 6 houten werpstokken, waarmee ze de blokken van het andere team moeten omgooien. Omgegooide kubbs worden in het speelveld geworpen en overeind gezet. Deze moeten eerst worden omgegooid, voordat een team op de overgebleven kubbs op de achterlijn mag gooien. Als je alle blokken van het andere team hebt omgegooid, mag je proberen de koning om te gooien. Lukt dat, heb je gewonnen. Maar pas: gooi niet tussentijds de koning om. Want als dat gebeurt ben je direct af en is het spel afgelopen.

Kubb is in verschillende prijscategorieen te vinden. Bij Bol.com is de goedkoopste set 13,95 euro. Dat is echt heel voordelig. Je vindt dit Kubb spel hier.

Kubb spelen op de camping (foto: Fieke).
Kubb spelen op de camping (foto: Fieke).

Waterpistolen en supersoakers

Lineke: Met 2 jongetjes in huis ontkomen we er niet aan om waterpistolen en supersoakers mee te nemen als buitenspeelgoed voor op vakantie. Al voor hele jonge kinderen is het leuk om met een waterpistool aan de gang te gaan. We startten met een klein kikkerpistooltje en zijn nu in de fase van serieuze supersoakers beland. Op de camping word alles beschoten op ons perceel waar ze bij kunnen. Tent, tafel, flesjes en je ouders natuurlijk. Gelukkig zit het weer mee in Kroatie en droogt alles ook weer lekker snel.

Een waterpistool is geen mega aanslag op je budget en voor bijna iedereen wel aan te schaffen. De supersoakers zijn duurder in aanschaf en daar proberen we de jongens wel wat zuiniger mee om te laten gaan. Tja, gaan ze kapot, dan ga je maar weer verder met je goedkope waterpistooltje. De pret is er niet minder om!

Waterpistolen vergelijken en reviews lezen? Dat kan heel makkelijk hier.

Waterballonnen

Iris: Onze kids zijn gek op waterballonnen. Laatst hebben ze op de camping Bunch O Balloons ontdekt. Daarmee kun je een stuk of 30 ballonnen tegelijk vullen. Bij de goede dikte zijn ze dan direct afgesloten, dus geen gedoe meer met vullen en knopen, maar gelijk beginnen met het gevecht. Meestal vormen ze teams, het liefst tegen papa en mama. Die dan uiteraard de pineut zijn en drijfnat worden. Al die ballonnetjes op het gras mogen ze vervolgens in ruil voor een ijsje opruimen ;-).

Bunch o Balloons kost 10 euro per zakje.

Jeu de boules

Fieke: Spellen met ballen doen het vaak bij kinderen wel goed. Jeu de boules gaat bij ons dan ook altijd mee op vakantie. De spelregels zijn simpel, eerst gooi je het kleine, vaak fel gekleurde, balletje. En dan probeert iedereen zijn eigen 2 ballen zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te gooien. De persoon die zijn bal op de kortste afstand tot het kleine balletje heeft liggen heeft gewonnen.

Door de afstand van het kleine balletje beperkt te houden is het spel al snel goed te doen voor jonge kinderen vanaf een jaar of 4. De kinderen bedenken met de ballen ook allerlei andere spelletjes, dus multifunctioneel inzetbaar.

Een jeu de boules set is in verschillende prijscategorieen verkrijgbaar. We vonden er o.a. een voor 7,99 euro.

Jeu de boules spel.
Jeu de boules spel.

Wader autobaan

Saskia: Toen wij met kleine kinderen op vakantie gingen met de caravan, was de Wader autobaan een succesnummer. Via Marktplaats en rommelmarkten hadden we meters kunststof autobaan gevonden. Inclusief plastic autootjes en zelfs een tijdje met garage. Het weegt helemaal niets en in de caravan hadden we hiervoor genoeg ruimte.

Zodra we de twee shoppers met autobanen voor onze kampeerplek hadden neergezet, kwamen alle kinderen er op af. Voor ons toen heel makkelijk: we hadden toezicht op onze eigen dreumes en peuter en ze maakten heel makkelijk vriendjes zo. De autobaan is onverwoestbaar en er is met veel plezier mee gespeeld.

Nieuw is de Wader Autobaan nauwelijks meer verkrijgbaar. Tweedehands is er vast nog een en ander op de kop te tikken.

Met alle kindjes van de camping een autobaan maken.
Met alle kindjes van de camping een autobaan gemaakt.

Leukste buitenspeelgoed voor op vakantie

Ik ben benieuwd wat jij het leukste buitenspeelgoed voor op vakantie vindt. Een voetbal en frisbee ontbreken vast niet. Of wat dacht je van een vlieger als je naar een vakantiebestemming gaat waar er kans op wind is? Ook voor grotere kinderen is dat erg leuk. De keuze is reuze en zeker vlak voor de zomervakantie is er heel veel te vinden.

Wat is het favoriete buitenspeelgoed voor op vakantie van jouw kinderen?

Meer lezen

Op zoek naar meer handige blogs over vakantieproducten? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.