Camping Le Petit Moulin in de Auvergne: kleinschalig en comfortabel kamperen

Camping Le Petit Moulin in de Auvergne was de vakantiebestemming van blogger Iris D. Om te genieten van de rust, maar wel voorzien van alle gemakken.

Camping Le Petit Moulin in de Auvergne

Na een vlotte autorit door Frankrijk slingeren we inmiddels al bijna drie kwartier over landweggetjes. Bij de grote boom, bovenop de heuvel, is de camping aan de rechterkant staat in de omschrijving. “Waar is die camping dan?” vraagt onze dochter vertwijfeld.

Er staan genoeg bomen langs de weg, maar geen enkele lijkt de grote boom uit de omschrijving te zijn. Tot we ineens echt een hele grote boom voor ons zien opdoemen. Inderdaad bovenop een heuvel. We twijfelen geen moment: hier moet het zijn. Als we bij de boom van de weg afdraaien zien we meteen het welkomstbordje van camping Le Petit Moulin staan.

We rijden het pad op richting het huis en weten niet zo goed waar we precies heen moeten gaan. Maar voor we uitgestapt zijn staan Mark en Arnolda, de Nederlandse eigenaren van camping Le Petit Moulin, al bij ons. Ze nodigen ons uit voor een koud wijntje op het terras om even te acclimatiseren. De kinderen zijn inmiddels de speeltuin al ingedoken.

le petit moulin53
Welkom op camping Le Petit Moulin.
le petit moulin2
Welkom op camping Le Petit Moulin! Even proosten met een wijntje.

Kleinschalig kamperen

We zitten heerlijk te kletsen, maar de tent moet wel opgezet worden voor het eten begint. Mark laat ons het kampeerveld zien. Er is plek voor ongeveer 8 tenten/caravans. Vaste plekken zijn er niet. We mogen zelf kiezen waar we onze vouwwagen neer zetten. Heel veel maakt het niet uit op zo’n kleine camping. 

Het kampeerveld is achter het huis. Grenzend aan het kampeerveld is een toilet en een heerlijk ruime douche met wasbak. Het lijkt weinig, maar tijdens ons verblijf hoeven we nooit te wachten op de douche of het toilet. En hebben we ook altijd heerlijk warm water. In de winter van 2019/2020 wordt er een tweede douche en toilet bijgebouwd. 

Aan de zijkant van het woonhuis bevindt zich de wasbak voor de vaat. Boven die plek is ook het appartement. Daarnaast verhuren Mark en Arnolda twee volledig ingerichte gîtes.

Voor ons is na een dag op de camping al duidelijk dat dit een goede keuze is. Er zijn heel veel kinderen in de leeftijd van die van ons (grofweg tussen de 2 – 8 jaar). Iedereen kent elkaar en weet wie waar staat. Zo krijg je een beetje het dorpseffect: iedereen let op de kinderen van elkaar. Een heel fijn gevoel.

camping le petit moulin1
Het kampeerveld achter het woonhuis.
le petit moulin5
De douche en het toilet.

Spelen en genieten

Het motto van camping Le Petit Moulin is: als de kinderen vakantie hebben, hebben de ouders dat ook en andersom. Mark en Arnolda doen er alles aan om dit waar te maken.

Speeltuin

Voor de kinderen is er een heerlijke speeltuin met een kist vol klein speelgoed, glijbaan, schommels, trampoline. De speeltoestellen zijn vooral gericht op de kleine(re) kinderen. In een van de oude schuren is ‘de hangout’. Deze toffe plek is meer gericht op de grotere kinderen. Daar staat een tafelvoetbalspel, een sjoelbak, boeken om te lezen, spelletjes om te spelen, een TV. Ook bij slecht weer een fijne speelplek dus. De hangout heeft ook bepaalde openingstijden, om bijvoorbeeld geluidsoverlast te voorkomen.

Vanaf het terras aan de voorkant van het huis heb je goed zicht op de speeltuin. Al is de camping zo klein dat kinderen niet echt kunnen verdwalen. I. en A. weten heel snel de weg en gaan regelmatig zelf spelen. Hoewel wij ook heel regelmatig op het terras neerploffen.

Er is een soort winkeltje bij het terras, daar kun je op de bel drukken en iets bestellen. Alles wordt bijgeschreven op je eigen rekening, die je betaalt als je naar huis gaat.

Dit principe hebben onze kinderen trouwens ook heel snel door, zo blijkt als ik ze in eens met een ijsje zie lopen. “Ja, die hebben we besteld, bij het belletje”, dus… Ook voor de kinderen is het dus makkelijk dat iedereen hier Nederlands spreekt.

le petit moulin32
Hoezo een kindvriendelijke camping? Tijdens het diner is dit het uitzicht als de kinderen snel uitgegeten zijn.
le petit moulin41
Lekker buitenspelen met de andere kinderen.
le petit moulin1
De ‘hangout’ is open op bepaalde tijden.
le petit moulin6
De bovenverdieping van ‘de hangout’.

Zwembad

Om af te koelen staat er in de speeltuin een klein opblaaszwembadje voor de kleinste kinderen. Achter het hek staat een groter zwembad. Dit hek gaat om 10 uur open en om 20 uur dicht. Als het zwembad open is, hebben de kinderen in principe zelf toegang tot het zwembad. Mits ze het hek open kunnen maken met de klink.

Het zwembad is een opzetzwembad. Het is ongeveer 1.40 meter diep. Je klimt er via een trappetje in. Het is heerlijk om in af te koelen en je hebt er vanaf de ligstoelen een schitterend uitzicht over de weilanden.

le petit moulin3
Wat een uitzicht!
le petit moulin31
Lekker een duik nemen in het zwembad.

Dieren

Wat ook heel erg leuk is, is dat er behoorlijk wat dieren zijn. Zo lopen de kippen los rond over het terrein. Je kunt ze prima oppakken. Eten geven is geen goed idee, dan komen ze elke dag bij het ontbijt bij je tafel zitten. Daarnaast zijn er poezen, konijnen en paarden. Allemaal even fijn om mee te knuffelen of om te helpen voeren.

le petit moulin24
’s Morgens even koekeloeren of alle dieren al wel wakker zijn.
le petit moulin42
De kippen aaien die over het terrein lopen.

Lekker aanschuiven bij table d’hôtes

Ik heb echt vakantie als ik niet hoef te koken en Arnolda maakt de meest heerlijke maaltijden klaar. Elke avond kun je aanschuiven op de overdekte veranda. Je kunt kiezen of je om 18.30 of om 20 uur wilt dineren. Een keer per week wordt er gebarbecued en dan komt eigenlijk iedereen. Het is ontzettend gezellig om dan met zijn allen te tafelen. Je leert iedereen goed kennen en dat is op zo’n kleine camping heel erg fijn.

Het menu is heel erg gevarieerd en er wordt heel uitgebreid gekookt. Als je laat dineert schuiven Mark en Arnolda zelf ook aan. Het is heel erg leuk om dan te praten over hun verhaal. De camping is trouwens zo klein dat de babyfoon het makkelijk haalt tot de tent. Dus vaak na het op bed leggen van de kinderen gaan we nog even terug om een drankje te doen. 

De kosten zijn 15 euro voor een 2-gangen diner en 18 euro voor een 3-gangen diner. Kinderen krijgen 5 euro korting (prijspeil 2019). Bij de douche hangt het weekmenu, zo kun je zelf bepalen wanneer je wilt aanschuiven.

camping le petit moulin3
Met zijn allen aan tafel en genieten van het eten.
le petit moulin25
Mark braadt het vlees op de wekelijkse barbecue avond.

Uitjes in de omgeving van camping Le Petit Moulin

Le Petit Moulin ligt in een gebied waar van alles te doen is. Vichy is een leuke stad om te bezoeken, evenals Moulins. Door Moulins stroomt de Allier en langs de rivier zijn daar genoeg plekken waar je heerlijk kunt picknicken en spelen.

Omdat het zwembad op de camping niet zo groot is, is het leuk om een dag naar een zwemmeer te gaan. In de omgeving zijn er een aantal waar je kunt recreëren. Op camping liggen diverse mappen waar alle informatie in vermeld staat. Ook bijvoorbeeld over marktjes, museums, winkels etc.

De omgeving van de camping staat vol met kastelen. Je kunt er makkelijk elke dag een bezoeken. Elk kasteel heeft zijn eigen charme. Je kunt dit doen met de auto, maar ook met de fiets of wandelend. De omgeving leent zich daar uitstekend voor.

Als je de eerste week van augustus hier bent is het Middeleeuws festival van Souvigny echt een aanrader. In dit blog kun je meer lezen over dit festival. Bij regenachtig weer is een bezoek aan Paléopolis een goed idee.

camping le petit moulin2
Een van de vele kastelen in de omgeving: chateau Billy
camping le petit moulin51
Bovenop een ander kasteel in de omgeving van camping Le Petit Moulin.

Praktische informatie

In een paar jaar tijd hebben Mark en Arnolda deze plek echt weten om te toveren tot een paradijsje. Ze werken keihard, maar dat is in alles terug te zien. Geen enkele vraag vinden zij te veel moeite, ze staan altijd voor je klaar. Dit maakt dat deze camping voor ons een plek is waar we vaak terug komen. Eerst voor de hele vakantie, nu als doorreisplekk op de heen- of terugweg. Het is er altijd fijn en je bent er altijd welkom.

Ligging camping Le Petit Moulin:

Op camping Le Petit Moulin kun je terecht met je eigen kampeermiddel, maar je kunt ook een van de huurtenten huren. Evenals een appartement of een van de twee gîtes. Een kampeerplek kost 19 euro per dag voor 2 volwassenen, 2 kinderen en electra. De camping is echt gericht op gezinnen met jonge kinderen, hoewel er ook genoeg te doen is voor de grotere kinderen. Alleen zul je dan wat vaker van het terrein af moeten gaan voor een uitstapje. 

De genoemde prijzen zijn uit 2019. Check altijd het actuele prijsniveau op de website van de camping.

Elke plek is voorzien van stroom. Op het terrein heb je niet altijd even veel schaduw, maar in de avonden koelt het heerlijk af. Het eerste jaar dat wij er waren moesten we zelfs nog extra dekens lenen voor onze kinderen omdat een slaapzakje niet voldoende was…….

Er is ’s morgens een broodjes service, deze kun je de dag van tevoren bestellen aan het barretje. Maar als je 5 minuten rijdt kun je ook vers brood bij de bakker in het dorp halen. Voor 5 euro kun je uitgebreid ontbijten op het terras.

Fijne extra’s zijn bijvoorbeeld het huren van een koelkast voor 5 euro per dag. Of het feit dat je een boodschappenlijstje kunt doorgeven voor de eerste dag. Dit halen ze voor je tegen kostprijs, zodat je niet meteen na aankomst nog op pad moet. Dat is toch topservice?!

le petit moulin23
De poezen liggen lekker te relaxen op de toonbank van het ‘winkeltje’.

Meer lezen

Op zoek naar meer kindvriendelijke campings of leuke uitjes in de Auvergne? Klik & Kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.