Festival in Souvigny: de middeleeuwen komen tot leven

De Auvergne is een hele fijne regio in Frankrijk om met kinderen op vakantie te gaan. Blogger Iris D. bezocht er samen met haar kleine kinderen het middeleeuwse festival van Souvigny. Een aanrader in deze kasteelrijke regio.

Het middeleeuws festival van Souvigny

Op onze camping krijgen we de tip het middeleeuws festival in Souvigny te bezoeken. In de eerste week van augustus wordt dit dorp namelijk omgetoverd tot een middeleeuwse vesting. We weten niet goed wat we moeten verwachten, maar we gaan gewoon op pad.

Als we aan komen rijden zien we al meteen waarom het festival hier is. Het dorp leent zich qua sfeer en setting perfect voor een middeleeuws festival. De straatjes zijn smal, met klinkers op de grond. En de huizen zijn statig en prachtig gedecoreerd.

In de informatiefolder die we krijgen bij aankomst lezen we dat de dorpsbewoners de hele week in stijl verkleed gaan. Maar dat het dorp in deze week ook onderdak biedt aan vele ‘extra’ bewoners die meedoen aan, eigenlijk, een groot rollenspel. We zijn heel erg benieuwd!

De ridder en zijn jonkvrouw tijdens een optocht door het dorp.
De ridder en zijn jonkvrouw tijdens een optocht door het dorp.

Markt en oude ambachten

Het eerste dat we zien is een lange, uitgestrekte markt. Langs de slingerende hoofdweg door het dorp staat een diversiteit aan kramen. Er zijn kramen met allerlei kleding en accessoires. Maar ook kramen met bijvoorbeeld drank, houtsnijwerk of kunst. Alles wat verkocht wordt is handwerk en maken de kooplieden, al dan niet ter plekke, zelf.

Alle markante figuren die horen bij de middeleeuwen zijn er vertegenwoordigt. Denk aan mensen die een oud ambacht beoefenen, zoals een smid of een vrouw die wol spint. Maar ook een ganzenhoeder en een schaapherder. Natuurlijk blijven we overal staan kijken, want het is heel bijzonder om te zien. Daarnaast er zijn ook veel kramen met de heerlijkste ambachtelijke producten zoals wijn, honing en koek.

Hier wordt wol geverfd en verwerkt tot mooie sjaals.
Hier wordt wol geverfd en verwerkt tot mooie sjaals.
festival souvigny4
Oude ambachten zijn overal vertegenwoordigt.
De smid heeft even pauze.
De smid heeft even pauze.
Kijken bij de ganzen van de ganzenhoeder.
Kijken bij de ganzen van de ganzenhoeder.

Toneel, theater en vermaak

Hoe verder we het dorp in lopen, des te meer bijzondere figuren we tegen komen. Echt iedereen is verkleed. We zien mannen en vrouwen in traditionele middeleeuwse kleding. Maar ook heel veel fantasiefiguren. Onze dochter vindt vooral de elfenoren die ze bij een aantal dames ziet, fascinerend.

Dan wordt onze aandacht getrokken door trompetgeschal. We moeten snel aan de kant van de weg gaan staan, want er komt een ridderoptocht aan. Op vaste tijden rijdt deze door het dorp. Op bepaalde dagen wordt er ook een toernooi gespeeld.

Door het dorp zelf lopen diverse troubadours die overal live optredens geven. Als we moe zijn van het wandelen, strijken we neer bij een interactieve muziekvoorstelling. Ondanks dat we de teksten niet verstaan, danst onze dochter uitbundig mee. Ook zijn er diverse straatartiesten en is er straattoneel. Buiten dat is er ook een officieel theater waar elk jaar een theaterstuk wordt opgevoerd. Wel in het Frans natuurlijk, maar ach….

Je kunt je als gezin, of alleen je kinderen, ook helemaal laten onderdompelen in de middeleeuwse sferen. Er is namelijk een verkleedwinkeltje, waar je je kunt laten omtoveren tot een bewoner. Je krijgt toepasselijke kleding aangemeten en kan je zo de hele dag ‘meespelen’ in het middeleeuwse rollenspel.

festival souvigny3
De meest bijzondere figuren kom je tegen tijdens het festival in Souvigny.
De bijzonderste vrouw van het festival, aldus mijn dochter.
Een straattheater groep geeft een optreden met dans en muziek.
Een straattheater groep geeft een optreden met dans en muziek.
Luisteren naar een optreden van een groep troubadours.
Luisteren naar een optreden van een groep troubadours.

Eten en drinken

Tegen het middaguur hebben we trek gekregen en zoeken we naar een plek waar we kunnen zitten en uitrusten. We ontdekken dat er een vaste plaats is waar iedereen samenkomt om te eten en te drinken. Een echt dorpsplein. Zoals je dat in verhalen van vroeger altijd leest. Een plek waar iedereen elkaar ontmoet. Waar gedronken en gezongen en gefeest wordt met elkaar. Zo’n plein dus.

Er staan mannen in grote potten te roeren, waar een heerlijke geur uit komt. Het blijkt dat daar de avondmaaltijd in wordt bereid. Elke avond wordt er een gezamenlijke maaltijd genuttigd. Ook als bezoeker kun je aanschuiven bij die maaltijd. Dit duurt voor ons te lang om op te wachten, maar we kunnen op dit plein ook kleine snacks kopen en natuurlijk wat te drinken.

Overigens zijn er door het hele dorp cafés open en ook extra barretjes gemaakt waar je aan lange tafels kunt aanschuiven om wat te eten of drinken. Je betaalt met munten en krijgt dan een beker waar je gedurende het hele festival uit kunt drinken.

festival souvigny2
Het grote plein waar iedereen elkaar kan ontmoeten en lekker kan tafelen met elkaar.
festival souvigny1
In grote pannen wordt de gezamenlijke avondmaaltijd gekookt.

Kerk

Het middelpunt van het dorp is de grote kerk. Als we moe zijn van de vele indrukken van het festival zoeken we de rust van de kerk op. We krijgen er een rondleiding en steken een kaarsje aan. Het is een baken van rust in een dorp vol drukte en mooi om te zien.

Achter de kerk is een veld met allerlei spelletjes van vroeger die je kunt spelen met elkaar of tegen de lokale bewoners natuurlijk. Dat zijn bekende spelletjes zoals sjoelen, maar ook voor ons hele onbekende spellen waar de mensen je maar al te graag bij op weg helpen. Ook worden er op dat plein oude vaardigheden als hout hakken en boogschieten beoefend waar je bij kunt kijken.

Slenteren over de markt rondom de grote kerk, middenin Souvigny.
Slenteren over de markt rondom de grote kerk, middenin Souvigny.
Samen een potje sjoelen in de tuin van de kerk.
Samen een potje sjoelen in de tuin van de kerk.

Terug naar de middeleeuwen in de Auvergne

Ben je op vakantie in de Auvergne, dan is dit festival, la foire médiévale de Souvigny, is een fantastische aanrader. Het festival is internationaal bekend en biedt vermaak voor jong en oud. Er is elke dag van alles te doen en te beleven, het verveelt nooit. Wij hebben tot nu toe drie keer een bezoek gebracht en elke keer blijft het bijzonder, gezellig en gaaf om er bij te kunnen zijn.

Voor kinderen is er van alles te zien. Ze kijken hun ogen uit! Maar ze hoeven niet alleen te kijken, ze worden ook actief betrokken bij het rollenspel/toneelstuk van het dorp. Dat alles in het Frans is, maakt ze vaak helemaal niet uit. Het is een nieuwe wereld en een wereld die echt helemaal af is.

Het is een gezellige drukte op de markt.
Het is een gezellige drukte op de markt.

Praktische informatie

Souvigny ligt in de Auvergne, ten noorden van Vichy. Je kunt het festival prima met de auto bezoeken. Er is voldoende gratis parkeergelegenheid in het dorp. Het festival vindt plaats in het centrum van het dorp, rondom de kerk. Dat gebied is afgesloten voor verkeer, daar mag je alleen te voet in.

Er is per dag een programma. Als je het festivalgebied in loopt krijg je vaak een programma waar alles op staat. Ook hangen overal posters op met tijden en plaatsen. Gedurende de dag zijn er meerdere keren optredens van muzikanten en theatergroepen. Het karakter van het festival is behoorlijk internationaal, maar alles is wel in het Frans.

Wandelen met een buggy of wagen gaat wel, maar houdt er rekening mee dat het wel heel erg hobbelig is door de kasseien op straat. Ook loop je eerst omhoog en daarna omlaag en dat is best een klim. De drukte op het middeleeuws festival van Souvigny valt mee. Je kunt er makkelijk lopen, ook met kinderen. Op momenten dat er optredens o.i.d. zijn, is het wel drukker, omdat het publiek dan naar een plek trekt.

Het festival vind altijd plaats in de eerste week van augustus, hier kun je de precieze informatie vinden. Op de eerste dag wordt ’s middags tijdens een ceremonie een koning en koningin van het festival gekozen. Elke avond is er een gezamenlijke dorpsmaaltijd, maar de laatste avond is het meest bijzonder. Dan wordt het festival afgesloten met een groots vuurwerk.

De koning en koningin van het festival worden gekozen.
De koning en koningin van het festival worden gekozen.

Ligging

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de Auvergne te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.