Camping zonder animatieteam, wat doen kinderen dan de hele dag?

Een camping zonder animatieteam lijkt voor sommige ouders iets onmogelijks. Wat doen de kinderen dan de hele dag? Saskia dook haar foto-archief in dat vol zit met campings zonder animatie en waar de kinderen zich heel goed (zelf!) vermaken.

Check ook onderaan het blog onze lijstjes met kindvriendelijke kleine campings waarvan de meeste geen animatieteam hebben.

Een camping zonder animatieteam, zegen of ramp?

Ik heb beide geprobeerd: campings met animatie en campings zonder animatie. Inclusief allerlei tussenvormen waarbij er bijvoorbeeld een paar activiteiten per week worden georganiseerd. Met kinderen tot circa 8 jaar hebben campings zonder uitgebreid animatieteam mijn absolute voorkeur. Het geeft zoveel meer rust in je vakantie.

Nu ze wat ouder zijn (net 9 en bijna 11 jaar oud), kunnen we een animatieteam af en toe best waarderen. Mits de activiteiten maar niet te pusherig aanwezig zijn en ze er zelfstandig heen kunnen.

Lees hier waarom wij niet meer naar de Sprookjescamping gaan

Je vraagt je misschien af waarom we juist tijdens een kampeervakantie met jonge kinderen een camping zonder animatieteam aanraden. Onze ervaring is dat kinderen van die leeftijd het helemaal niet nodig hebben om bezig gehouden te worden. Ze hebben genoeg aan spelen met leeftijdsgenootjes of een (eenvoudige) speeltuin op het kampeerveld. Daarnaast betekent de aanwezigheid van een animatieteam dat je als ouder steeds de tijd in de gaten moet houden, want jouw kleuter wil de knutselclub en mini disco echt niet missen. Voor mij is dat geen vakantie.

Wat doen kinderen op een camping zonder animatieteam?

Ga je voor het eerst naar een camping zonder animatieteam? Dan wil je vast weten wat kinderen de hele dag doen. Ja ja, natuurlijk ga je er op uit om de omgeving te ontdekken, maar je brengt ook genoeg uurtjes op de camping zelf door. Dit is waarmee onze kinderen zich bezig hielden.

#1 Uren in de zandbak spelen

Need I say more? De zandbak blijft leuk. Zorg dat je wat emmertjes en schepjes bij je hebt en ze bouwen maar door. Diepe kuilen graven of hoge bergen. Neem een paar autootjes mee die tegen zand kunnen en je hebt er geen kind meer aan.

Uren spelen in de zandbak.
Uren spelen in de zandbak.

#2 Spelen in de speeltuin

Kies een camping met speeltuin. Het liefst een speeltuin op jouw kampeerveldje zodat je vanaf je kampeerplek zicht houdt. Schommelen, klimmen, glijden of eindeloos op het duikelrek. Met een paar oude lakens een hut maken van het klimrek. Het is meteen de ideale plek voor je kinderen om andere kinderen te leren kennen.

Speeltuin op het kampeerveld, ideaal met jonge kinderen!
Speeltuin op het kampeerveld, ideaal met jonge kinderen!

#3 Bij de dieren kijken

Boerencampings zijn zo tof met kinderen t/m circa 8 jaar. Als ze geluk hebben mogen ze de boer helpen en anders is het aaien van de dieren ook leuk. Soms mogen de kinderen de dieren oud brood voeren of knuffelen met de konijnen.

Kijken bij de koeien en ondertussen de boer helpen.
Kijken bij de koeien en ondertussen de boer helpen.
Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.
Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.

#4 Vinger breien, loomen of een andere hype

Een paar jaar terug was het bij ons echt een hype: vinger breien. Zo is er elk jaar wel weer iets anders bij kinderen. Er is geen animatieteam voor nodig om een paar kinderen bij elkaar te krijgen die samen willen vinger breien, loomen of putty kneden. Ze kunnen er uren zoet mee zijn.