Camping zonder animatieteam, wat doen kinderen dan de hele dag?

0
247
Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.
Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.

Een camping zonder animatieteam lijkt voor sommige ouders iets onmogelijks. Wat doen de kinderen dan de hele dag? Saskia dook haar foto-archief in dat vol zit met campings zonder animatie en waar de kinderen zich heel goed (zelf!) vermaken.

Check ook onderaan het blog onze lijstjes met kindvriendelijke kleine campings waarvan de meeste geen animatieteam hebben.

Een camping zonder animatieteam, zegen of ramp?

Ik heb beide geprobeerd: campings met animatie en campings zonder animatie. Inclusief allerlei tussenvormen waarbij er bijvoorbeeld een paar activiteiten per week worden georganiseerd. Met kinderen tot circa 8 jaar hebben campings zonder uitgebreid animatieteam mijn absolute voorkeur. Het geeft zoveel meer rust in je vakantie.

Nu ze wat ouder zijn (net 9 en bijna 11 jaar oud), kunnen we een animatieteam af en toe best waarderen. Mits de activiteiten maar niet te pusherig aanwezig zijn en ze er zelfstandig heen kunnen.

Lees hier waarom wij niet meer naar de Sprookjescamping gaan

Je vraagt je misschien af waarom we juist tijdens een kampeervakantie met jonge kinderen een camping zonder animatieteam aanraden. Onze ervaring is dat kinderen van die leeftijd het helemaal niet nodig hebben om bezig gehouden te worden. Ze hebben genoeg aan spelen met leeftijdsgenootjes of een (eenvoudige) speeltuin op het kampeerveld. Daarnaast betekent de aanwezigheid van een animatieteam dat je als ouder steeds de tijd in de gaten moet houden, want jouw kleuter wil de knutselclub en mini disco echt niet missen. Voor mij is dat geen vakantie.

Wat doen kinderen op een camping zonder animatieteam?

Ga je voor het eerst naar een camping zonder animatieteam? Dan wil je vast weten wat kinderen de hele dag doen. Ja ja, natuurlijk ga je er op uit om de omgeving te ontdekken, maar je brengt ook genoeg uurtjes op de camping zelf door. Dit is waarmee onze kinderen zich bezig hielden.

#1 Uren in de zandbak spelen

Need I say more? De zandbak blijft leuk. Zorg dat je wat emmertjes en schepjes bij je hebt en ze bouwen maar door. Diepe kuilen graven of hoge bergen. Neem een paar autootjes mee die tegen zand kunnen en je hebt er geen kind meer aan.

Uren spelen in de zandbak.
Uren spelen in de zandbak.

#2 Spelen in de speeltuin

Kies een camping met speeltuin. Het liefst een speeltuin op jouw kampeerveldje zodat je vanaf je kampeerplek zicht houdt. Schommelen, klimmen, glijden of eindeloos op het duikelrek. Met een paar oude lakens een hut maken van het klimrek. Het is meteen de ideale plek voor je kinderen om andere kinderen te leren kennen.

#3 Bij de dieren kijken

Boerencampings zijn zo tof met kinderen t/m circa 8 jaar. Als ze geluk hebben mogen ze de boer helpen en anders is het aaien van de dieren ook leuk. Soms mogen de kinderen de dieren oud brood voeren of knuffelen met de konijnen.

Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.
Kinderen vinden een pony op de camping meestal erg leuk.

#4 Vinger breien, loomen of een andere hype

Een paar jaar terug was het bij ons echt een hype: vinger breien. Zo is er elk jaar wel weer iets anders bij kinderen. Er is geen animatieteam voor nodig om een paar kinderen bij elkaar te krijgen die samen willen vinger breien, loomen of putty kneden. Ze kunnen er uren zoet mee zijn.

#5 Stenen schilderen

Kampeer je in de buurt van een rivier of in de bergen? Verzamel dan mooie stenen en laat de kinderen ze schilderen. Koop vooraf bij Action wat goedkope verf en kwasten en neem papieren wegwerpbordjes mee. Zodra jouw kinderen zitten te schilderen komen er vanzelf meer kinderen bij zitten.

#6 Voetballen, badminton en andere spelletjes

Kinderen vermaken zich goed met een bal. Improviseer twee doeltjes en de voetbalwedstrijd kan beginnen. Als het windstil is dan is een potje badminton leuk. Of wat dacht je van Kubb? Hét campingspel dat de afgelopen jaren een grote hit is geworden.

Geef ze een bal en je hebt er geen kind meer aan.
Geef ze een bal en je hebt er geen kind meer aan.

#7 Zwemmen

Een camping met zwembad gekozen? Dan is dat de plek waar iedereen aan het einde van de dag komt voor afkoeling. Een zwembad hoeft helemaal niet heel veel toeters en bellen te hebben. Een bak met water is voor de meeste kinderen genoeg. Ze vermaken zich met dobberen, bal spelletjes, springen in het water en het opduiken van speeltjes die naar de bodem zakken.

#8 Neem een Wader-baan mee

Toen wij nog met een caravan op vakantie gingen hebben we via Marktplaats een Wader-baan aangeschaft. Het zijn kunststof delen die je aan elkaar kunt klikken. Er zijn bruggen te maken en eindeloze routes. In de caravan hadden we genoeg ruimte voor een paar shoppers met Wader-onderdelen. Zodra we deze op het grasveld neerlegden voor onze kinderen, kwamen andere kinderen er direct op af. Ze hebben er heel veel plezier mee gehad.

Eindeloos spelen met de Wader-baan.
Eindeloos spelen met de Wader-baan.

#9 Spelen in de schuur

Sommige campings hebben een complete speelschuur. Ideaal als het weer een keer tegen zit. Alle kinderen verzamelen zich daar. Leeftijd doet er totaal niet toe. Terwijl de oudere kinderen gingen sjoelen mocht 2-jarige zoon C. erbij zitten en na elk potje de sjoelstenen aangeven.

Tips voor animatieteams

Het is niet dat we tegen campings met animatieteam zijn. Uiteindelijk moet iedereen doen waar hij of zij blij van wordt en hangt dit ook samen met de samenstelling en leeftijden van je gezin. Wel zou wat mij betreft een animatieteam echt iets moeten toevoegen, een verrijking zijn voor je vakantie en niet een plek waar je je kind ‘dumpt’.

Mijn belangrijkste tip aan animatieteams: keep it simple. Organiseer een leuk balspel, ga knutselen met natuurlijke materialen die je eerste samen zoekt, steek het kampvuur aan, leg bij slecht weer spelletjes op tafel. Kinderen zijn met weinig tevreden. Heb daarbij ook oog voor de kinderen die een nieuwe groep spannend vinden.

Keep it simple, een kampvuur valt bij iedereen in de smaak.
Keep it simple, een kampvuur valt bij iedereen in de smaak.

Wil je wel een keer uitpakken? Organiseer dan iets origineels dat voor een gezin zelf lastig alleen te doen is. Zo is er in Luxemburg een hele leuke kindvriendelijke city safari waarvoor een minimum aantal deelnemers nodig is. Of wat dacht je van iemand inhuren die surfles komt geven? Regel een Nederlandstalige instructeur bij een activiteit waar goede uitleg belangrijk is, zoals klimmen.

Wat doen jouw kinderen op een camping zonder animatieteam? Of kies je altijd voor een camping met animatie?
 

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor kamperen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.