Château de Waldeck, een ruïne met spannende klimplekken in de Vogezen

0
187

In de buurt van Camping du Muhlenbach zijn verschillende ruïnes te vinden. Château de Waldeck is makkelijk te bereiken met de auto en vervolgens een klein half uurtje lopen door het bos. Ook met jongere kinderen is de wandeling ernaar toe goed te doen. Daphne ging met haar dochters naar deze ruïne.

Château de Waldeck in de Vogezen

Na een kort ritje vanaf de camping komen we, via verschillende kronkelweggetjes, volgens de navigatie aan bij Château de Waldeck. Dit staat echter niet aangegeven, dus ik twijfel of we goed zijn. We gaan maar eens kijken. We lopen richtig het bos en al snel komen we bij een bord waarop staat aangegeven dat we goed zijn! Gelukkig, we hebben het gevonden. Tenminste, het begin van het bospad. Je kan twee kanten op, links lijkt het wandelpad. J. heeft echter andere plannen: “Mam, hier kunnen we echt klimmen, zullen we zo gaan?”. Dus gaan we rechts omhoog, ik ben benieuwd waar we precies uit gaan komen.

We nemen een avontuurlijk pad
We nemen een avontuurlijk pad

Misschien een iets te avontuurlijke route?

Na een aardig stukje vrij steil omhoog komen we aan de achterkant van de ruïne uit, het pad waarover we lopen wordt smaller. We kunnen de ruïne zien liggen en komen op een stuk waar we naar boven kunnen klimmen. Hoewel Namé het even spannend vindt, besluiten we om hier omhoog te gaan. Ik kan niet goed zien of we helemaal om de ruïne heen kunnen en weer terug heeft niemand zin in. We klimmen omhoog, onder het hek door en zijn dan op Château de Waldeck.

In eerste instantie lijkt Château de Waldeck niet erg groot, daar vergissen we ons in als we verder lopen. Overal zijn trapjes en plekken waar je omhoog kunt klimmen. Sommige stukken zijn best spannend! Gelukkig houden de meiden erg van klimmen en zijn ze niet snel bang.

Elin vindt het klimmen erg leuk
E. vindt het klimmen erg leuk
Gluren door kleine gaten
Gluren door kleine gaten
Château de Waldeck
Château de Waldeck
Soms zijn het best spannende klimplekken
Soms zijn het best spannende klimplekken
Jeli kijkt haar ogen uit
J. kijkt haar ogen uit
Wat is daar te zien?
Wat is daar te zien?

Fantaseren over hoe het vroeger was

De meiden fantaseren samen wie er vroeger leefden, wie waar sliep en hoe het vroeger eruit zag. Spannend worden de verhalen als we het laatste stukje omhoog klimmen via een heel steil, smal trappetje. Bovenaan vinden we de plek waar de slechte mensen opgesloten werden, dat weet N. zeker: “Hier lijkt het wel een gevangenis!” Het uitzicht op deze hoogte is prachtig, ik kijk mijn ogen uit. In de verte zien we een meer liggen, Étang de Waldeck. Daar gaan we straks een kijkje nemen.

We klimmen nog wat verder
We klimmen nog wat verder
De ruïne van Château de Waldeck
De ruïne van Château de Waldeck
Nog wat verder omhoog
Nog wat verder omhoog
Zouden ze hier mensen gevangen hebben genomen?
Zouden ze hier mensen gevangen hebben genomen?

De terugweg is minder spannend

Hoewel het eerste stuk naar beneden flink spannend is, het trapje is enorm steil en E. vindt echt dat ze het zelf kan, komen we weer veilig beneden aan. De terugweg nemen we het reguliere wandelpad. Dit is prima te doen en binnen een half uur wandelen zijn we terug bij de auto. Het is inmiddels echt warm geworden, heerlijk zwemweer.

Zwemmen vlakbij Château de Waldeck

Vanaf de ruïne is het een klein stukje rijden naar het meer. Er zijn plekken waar je kunt stoppen bij het meer en vanaf een steiger kan zwemmen. Wij rijden door naar Camping Hanau Plage, voor 2 euro mag je de camping op en kun je vanaf het strand lekker zwemmen. Er is hier een winkeltje waar je een ijsje kunt kopen, daar zijn wij wel aan toe!

Best indrukwekkend vanaf beneden
Best indrukwekkend vanaf beneden
Etang de Waldeck
Etang de Waldeck
In de verte zie je de ruïne
In de verte zie je de ruïne

Praktische informatie Château de Waldeck

De ruïne van Château de Waldeck is vrij toegankelijk. Je kunt vlakbij het begin van het pad parkeren. Het reguliere pad is goed te begaan en gaat niet erg steil omhoog. De route die wij namen durf ik niemand aan te raden, maar was wel leuk.

Op de ruïne zijn veel smalle paden met nog meer trappetjes. Op sommige plekken ontbreekt een trap en kan je via het hek omhoog klimmen. Hoewel er hekken aan de zijkanten staan zou ik kleine kinderen hier goed in de gaten houden. Het uitzicht bovenaan is echter wel de moeite waard. En het meer waar je dan uitzicht op hebt, een duik waard. Tip van J.: “Neem je luchtbed mee!”.

Ligging van Château de Waldeck

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er nog meer in de Vogezen te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.