Eberstadter Tropfsteinhöhle, een kindvriendelijke druipsteengrot in Odenwald

Een druipsteengrot in het noorden van de deelstaat Baden-Württemberg had Saskia niet verwacht. Maar in de regio Odenwald is de Eberstadter Tropfsteinhöhle te vinden. Een druipsteengrot die erg leuk is om met kinderen te bezoeken. Waar dat precies in zit? Dat vertelt Saskia in dit blog.

Eberstadter Tropfsteinhöhle in Odenwald

De Eberstadter Tropfsteinhöhle is per toeval ontdekt in 1971. Al snel had men door dat de Eberstadter Tropfsteinhöhle een uniek geologisch natuurmonument in Zuid-Duitsland is. Deskundigen denken dat de grot tussen de een en twee miljoen jaar oud is, dat baseren ze op de ontwikkeling en de omvang van de stalagmieten en stalactieten. Twee jaar na de ontdekking werd de Eberstadter Tropfsteinhöhle opengesteld voor publiek.

In 2014/2015 is de druipsteengrot voorzien van LED-verlichting. Deze verlichting is natuurlijk energiezuiniger, maar vooral biedt het veel meer mogelijkheden voor het uitlichten van bepaalde rotsformaties. Er kan nu zelfs worden gespeeld met kleur.

De Eberstadter Tropfsteinhöhle is recent voorzien van een nieuw bezoekerscentrum met een heel leuk kindvriendelijk element!

Het speeltuintje met daarachter het nieuwe bezoekerscentrum.
Het speeltuintje met daarachter het nieuwe bezoekerscentrum.

Rondleiding door de Eberstadter Tropfsteinhöhle

We parkeren de auto en lopen naar het bezoekerscentrum van de Eberstadter Tropfsteinhöhle. “Mama, ik wil in het speeltuintje spelen” zegt C. Helaas voor hem moet dat even wachten. Je kan de druipsteengrot alleen met een rondleiding bezoeken en we willen deze niet missen.

Bij de kassa krijgen we een audioguide mee. Zo fijn, nu kunnen we in het Nederlands naar de rondleiding luisteren. Omdat ik een blog wil schrijven over de Eberstadter Tropfsteinhöhle krijg ik toestemming om binnen foto’s te maken, normaal gesproken mag dat niet.

We lopen met onze gids de grot in. Het valt direct op dat de grot heel goed toegankelijk is. Zelfs met een (smalle) rolstoel of een kinderwagen kan je mee met de rondleiding. Ik moet eerlijk bekennen dat ik de grot in het begin niet heel indrukwekkend vind, maar dat verandert al snel. We zien echt mooie stalagmieten en stalactieten. “Kijk, deze lijkt op een taart” vertelt de gids, en op een andere plek: “Als je hier omhoog kijkt, dan kan je meters ver kijken in de smalle spleet boven je hoofd”. Dochter M. en zoon C. vinden het steeds interessanter worden.

Prachtige rotsformaties in de Eberstadter Tropfsteinhohle.
Prachtige rotsformaties in de Eberstadter Tropfsteinhohle.

“Hier kan je kiezen of je over de rots heen wil klimmen of erlangs wil gaan” geeft de gids bij een trappetje aan. Twee kinderen kijken ons verwachtingsvol aan. Ja hoor, wij gaan via het trappetje over de rots. Het is niet hoog, maar we ervaren wel het kruip-door-sluip-door gevoel. Maar dit is niet het enige kindvriendelijke onderdeel.

Normaal gesproken mag je in een druipsteengrot niets aanraken, maar hier is ervoor gekozen om een stalagmiet te kiezen die je wel mag aanraken. Niet alleen leuk voor kinderen, maar ook voor papa’s en mama’s die eens willen weten hoe een stalagmiet voelt. “Kijk, omdat iedereen deze stalagmiet aanraakt wordt deze helemaal zwart” vertelt de gids, “Daarom is het niet toegestaan om op andere plekken in de grot de druipstenen aan te raken”. Kijk, dat hebben ze in andere grotten wel verteld, maar nu zien we echt de gevolgen daarvan.

De route met het trappetje.
De route met het trappetje.

Aan het einde van de grot kunnen we echt niet verder. De route gaat via hetzelfde pad terug. Dat maakt helemaal niet uit, want komende vanaf de andere kant ziet de Eberstadter Tropfsteinhöhle er weer heel anders uit. Regelmatig blijven we even staan om naar de verlichting te kijken. Door het gebruik van de LED-lampen veranderen delen van de grot steeds van kleur. Het maakt de grot sprookjesachtig.

Na zo’n drie kwartier staan we weer buiten. De Eberstadter Tropfsteinhöhle is geen gigantische grot zoals we in Slovenie bezochten, maar deze blinkt wel uit in kindvriendelijkheid en toegankelijkheid voor Nederlandse gezinnen.

Verder kunnen we niet.
Verder kunnen we niet.
De verlichting maakt de grot sprookjesachtig mooi.
De verlichting maakt de grot sprookjesachtig mooi.
Zien jullie daar in het donker de goed begaanbare paden?
Zien jullie daar in het donker de goed begaanbare paden?

Wat is er nog meer te doen?

In het bezoekerscentrum is meer te leren over het ontstaan van de grot en de geologische situatie in Odenwald. Maar de grootste trekker voor kinderen is de glijbaan. Zelfs onze 9-jarige, die tegenwoordig veel kinderachtig vindt, vermaakt zich uitstekend. De glijbaan maakt een paar leuke bochten, zelfs via buiten. Een leuke plek voor kinderen als ze moeten wachten totdat hun rondleiding start of om daarna even te spelen.

Informatie over de grot en de omgeving.
Informatie over de grot en de omgeving.

Naast de Eberstadter Tropfsteinhöhle wordt nog steeds gesteente gewonnen. We kunnen van bovenaf in de steengroeve kijken. In het weekend zijn er geen werkzaamheden, maar het is wel leuk om er even een kijkje te nemen. Daar vinden we ook de geologische route. Die valt ons wat tegen. Het zijn vooral veel informatieborden met veel tekst en volledig in het Duits, daar kunnen we niet veel mee.

M. en C. spelen tot slot in de speeltuin voor het bezoekerscentrum.

De steengroeve.
De steengroeve.
Doordeweeks zal hier voldoende bedrijvigheid zijn.
Doordeweeks zal hier voldoende bedrijvigheid zijn.

De Eberstadter Tropfsteinhöhle bezoeken

De grot is van maart t/m oktober dagelijks geopend van 10 tot 16 uur. In maart, april, september en oktober zijn ze op maandag dicht. Gedurende de winter kan je er alleen in het weekend terecht tussen 13 en 16 uur. Een familiekaart voor 2 volwassenen en maximaal 3 kinderen kost 12,50 euro (prijspeil 2017). Meer informatie over openingstijden en entreeprijzen is te vinden op de Duitstalige website van de grot. De rondleiding start elk heel uur, dus zorg dat je er op tijd bent.

Meer lezen

Nieuwsgierig wat er in dit deel van Duitsland nog meer te doen is? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Odenwald. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.