Farmcamps Den Branderhorst, glamping bij de boer in de Achterhoek

Glamping bij de boer… Saskia ging jarenlang met eigen caravan of tent kamperen bij de boer. Waarom zou je ervoor kiezen om in een safaritent te gaan slapen als je een eigen tent hebt? Hoog tijd om dat uit te vinden. Dus het eerste lange weekend in april ging ze naar Farmcamps Den Branderhorst in de Achterhoek.

Farmcamps = glamping bij de boer

Ik kan het me bijna niet voorstellen dat je nog nooit van Farmcamps hebt gehoord. Op tv komen de commercials regelmatig voorbij. “Gaan we daarheen?” vraagt de jongste blij als hij de reclame ziet. “Het lijkt me stom” moppert de oudste. Of ze het doet om tegen haar broertje in te gaan of omdat het haar echt niet leuk lijkt weet ik niet. Gelukkig fluistert ze binnen een uur na aankomst al in m’n oor: “Mama, dit is echt veel en veel leuker dan op tv”.

Als ik in onze tent door de informatiebrochure blader lees ik dat Farmcamps staat voor avontuurlijke boerderijvakanties. Kamperen bij de boer dus. Farmcamps vindt twee dingen belangrijk:

  • De boerderij hoort bij de opvoeding van een kind
  • Een betere toekomst voor agrarische ondernemers

Kijk, dat wist ik vooraf niet, maar daar ben ik het helemaal mee eens. Gelukkig weten M. en D. inmiddels dat melk uit een koe komt en pas daarna in de winkel komt, maar er is vast nog genoeg te leren.

Farmcamps Den Branderhorst, here we come!
Farmcamps Den Branderhorst, here we come!

Farmcamps Den Branderhorst in de Achterhoek

Wij kiezen voor Farmcamps Den Branderhorst in de Achterhoek. Voor ons slechts 45 minuten rijden, toch komen we eigenlijk veel te weinig in deze regio. Den Branderhorst is een melkveehouderij. Naast de circa 40 koeien zijn er pony’s, varkentjes, kippen, konijnen en poezen.

Op het campingveldje staan negen safaritenten met daartussen speelgelegenheid. Er is een voetbalveldje, trampoline, Hooi Hooi speelschuur en een stukje verderop ontdekken we een boomhut, een blote voeten pad en een heksenbosje. In de kleine campingwinkel is van alles te koop en afrekenen gaat op basis van vertrouwen waarbij we in een schriftje schrijven wat we hebben gekocht. Hier is ook een grote kast te vinden vol met laarzen in allerlei maten.

Rondom een grasveldje staan 9 luxe lodgetenten.
Rondom een grasveldje staan 9 luxe lodgetenten.
Hooi Hooi Speelschuur.
Hooi Hooi Speelschuur.
Boomhut en schommels, met daarachter het blote voeten pad.
Boomhut en schommels, met daarachter het blote voeten pad.
Het Heksenbosje.
Het Heksenbosje.

Als je wil kan je voor de kinderen voor 7,50 Euro een rode Farmcamps overall huren. Tot mijn grote verbazing vindt Maureen dat fantastisch en loopt ze er bijna het hele weekend in rond. Ze is af en toe al wat aan het pre-puberen en kan de meest leuke dingen ‘kinderachtig’ vinden, maar deze overall krijgt dat stempel niet. Camiel wil eerst geen overall aan, maar staat de volgende dag naast m’n bed te stuiteren dat ik moet helpen de overall aan te trekken…. Ik vind de overalls handig. De kleren blijven schoon, het is net wat warmer en het staat erg leuk.

Slapen in een luxe lodgetent

Het is voor ons de eerste keer dat we echt gaan ‘glampen’. Bij Farmcamps Den Branderhorst hebben we een luxe lodgetent. Ik wil dit eigenlijk geen tent noemen, het is meer een huisje met canvas wanden. Voor de tent staat een picknicktafel, twee relaxstoelen, een hangmat, buitenhaard en barbecue. Zo he, dat is luxe logeren bij de boer.

Onze lodgetent.
Onze lodgetent.
Hangmat erbij.
Hangmat erbij.
Relaxed plekje!
Relaxed plekje!

Binnen valt meteen het Hooihuys (van kinderkamermerk Saartje Prum) op. Eronder liggen twee matrassen en daarboven kunnen kinderen spelen. M. en D. twijfelen geen seconde: “Wij slapen daaronder!”. Ze vermaken zich het hele weekend uitstekend in het speelhuisje. De spelletjes uit de Jumbo Spelletjeskist worden meegenomen, knuffels krijgen een plekje en de deur gaat op slot.

Het Hooihuys.
Het Hooihuys.
De spelletjeskist van Jumbo is met gesloten klep meteen de salontafel.
De spelletjeskist van Jumbo is met gesloten klep meteen de salontafel.
Ze spelen heel wat af!
Ze spelen heel wat af!

Wij kiezen voor het 2-persoonsbed dat net voorbij het Hooihuys staat. Achter een gordijn staan twee 1-persoonsbedden, die gebruiken we niet. Je kan hier dus prima terecht met een gezin met maximaal 4 kinderen. De lodgetent heeft zelfs een complete badkamer met een douche en toilet. De keuken is compleet met koelkast, gasfornuis en Illy Espressomachine.

Links van het Hooihuys is het twee persoonsbed te vinden, rechts de keuken.
Links van het Hooihuys is het twee persoonsbed te vinden, rechts de keuken.
Keuken met Illy Espressomachine.
Keuken met Illy Espressomachine.
Het tweepersoonsbed en het badkamertje.
Het tweepersoonsbed en het badkamertje.

Daarnaast is er een hoekbank en een ruime eetkamertafel met aan de ene kant een bank en aan de andere kant drie fijne stoelen. Tot mijn grote blijdschap zijn er zelfs twee gaskachels die ervoor zorgen dat de tent binnen 5 minuten lekker warm is. Geen overbodige luxe tijdens ons frisse boerderijvakantie begin april.

Ik ben erg onder de indruk van de uitstraling en de ruimte van onze lodgetent bij Farmcamps Den Branderhorst. We genieten met volle teugen van het logeren bij de boer.

Ruime eetkamertafel.
Ruime eetkamertafel.

Konijn bij de tent

Vanaf een paar weken voor ons weekend bij Farmcamps Den Branderhorst gaat het maar over een onderwerp: het konijn dat bij de tent hoort. “Hebben we een heel weekend ons eigen konijn?” De ogen van de oudste glunderen bij het idee. “Ik hoop dat ie bruin is… en geen hangoren heeft” zegt ze. De jongste vult aan: “Ik vind een zwarte ook leuk!”.

Als we aankomen bij onze lodgetent gaan ze direct op zoek naar het konijn. Hij (of eigenlijk is het een zij) zit in een hok naast de tent. Er staat een ren bij waar ze met het konijn in kunnen zitten. Terwijl ik de spullen in de tent opruim hoor ik opeens: “Pak ‘m!”. Eh… pak ‘m? Ik besluit even te gaan kijken. En ja hoor, te ongeduldig om te wachten totdat ik ze kom helpen.

Het konijn optillen en in de ren zetten ging niet goed. Het konijn zit nu onder het hok. “Je moet ‘m pakken mama!”. Het konijn denkt daar anders over en hupst zo onder de vloer van de tent. Binnen een half uur na aankomst ben ik al op konijnenjacht. Uiteindelijk lukt het met hulp van een andere campinggast om het konijn terug in z’n hok te zetten. “Zo, en de volgende keer laat je mij of papa helpen als je het konijn in de ren wil zetten!” sluit ik dit avontuur af. Twee kinderen knikken gehoorzaam.

Help, konijn is ontsnapt!
Help, konijn is ontsnapt!

In de tent ligt een instructie voor de verzorging van het konijn. M. neemt de taak erg serieus. Dus dagelijks het poep-hoekje schoonmaken, ’s ochtends meteen schoon water voor Mevrouw Konijn en brokjes aanvullen. C. verwent het konijn met een klein stukje appel.

Elke dag wordt het hok schoongemaakt. Keurig!
Elke dag wordt het hok schoongemaakt. Keurig!
Knuffelen met 'Mevrouw Konijn'
Knuffelen met ‘Mevrouw Konijn’

Activiteiten bij Farmcamps Den Branderhorst

Bij alle Farmcamps-locaties krijgen de kinderen gratis een boerenpaspoort. Hier kunnen ze stempels mee verdienen en daarna een boerenknechtdiploma krijgen. Denk aan opdrachten als: kalfjes voeren en de koeien uit de wei halen. Daarnaast is het mogelijk om extra activiteiten bij te boeken of ter plekke te reserveren. Wij hebben bij Farmcamps Den Branderhorst meerdere activiteiten gedaan, in dit filmpje krijg je een indruk:

De koeien uit de wei halen

Rond 18 uur haalt boer Eddy de koeien uit de wei en iedereen mag meehelpen. De jongste speelt in de Hooi Hooi speelschuur en wil niet mee. Mijn man, de oudste en ik gaan de eerste avond wel mee. Samen met de andere gasten lopen we door het weiland en door enigszins in een rij te lopen gaan de koeien richting de stal. Heerlijk klusje!

Een jonge koe heeft er even niet zo zin in en maakt een bokkesprong richting Maureen. Die schrikt, maar laat zich niet kennen en blijft goed helpen met de koeien richting de stal brengen. De avond daarna wil D. ook mee en de laatste avond is alles al zo vertrouwd dat wij bij de tent kunnen blijven.

Tijd om de koeien uit de wei te halen.
Tijd om de koeien uit de wei te halen.
"Als ze niet willen lopen dan klap ik in m'n handen" vertelt Camiel.
“Als ze niet willen lopen dan klap ik in m’n handen” vertelt Camiel.

Kalfjes voeren en koeien melken

Als de koeien op stal staan, gaan wij eerst de kalfjes voeren. Het jongste kalfje is twee weken oud. Ze krijgen hooi en brokjes. M. helpt hartstikke goed mee en durft zelfs de kalfjes direct uit haar bakje te laten eten.

Als de kalfjes genoeg te eten hebben gaan we naar de koeien. Boer Eddy vertelt eerst over het melken en daarna komen de koeien binnen. Hier wordt traditioneel met een redelijk kleine melkmachine gemolken. We mogen zelfs proberen om met de hand een koe te melken. Inmiddels is D. er ook bij. Alle vier doen we een poging om te melken. Ik heb het direct door, maar mijn man moet wat vaker oefenen….

De kalfjes voorzien van vers hooi.
De kalfjes voorzien van vers hooi.
Brokjes voor de kalfjes.
Brokjes voor de kalfjes.
Iedereen mag proberen de koe te melken.
Iedereen mag proberen de koe te melken.

Pony borstelen en rijden

Op Farmcamps Den Branderborst zijn pony’s. De kinderen mogen helpen met borstelen en daarna een ritje maken (5 euro per kind). Maureen en Camiel aaien eerst de pony, die is echt zacht. Camiel wil dolgraag een rondje met de pony rijden, vooruit, zo vaak krijgt hij die kans niet. Met een grote grijns van oor tot oor zit hij keurig rechtop. We lopen twee rondjes over de camping en daarna terug naar de stal.

Even checken: waar zijn de ogen van de pony?
Even checken: waar zijn de ogen van de pony?
Camiel maakt een ritje op de pony.
Camiel maakt een ritje op de pony.
Blij!
Blij!

Koe knuffelen

De oudste en ik willen graag koe knuffelen (12,50 euro per persoon). We melden ons om 13 uur bij de boerderij en nu krijg ik ook een overall aan. Samen met de boer en een ander gezin lopen we naar de wei. “Koe knuffelen doen we met de oudere koeien, die blijven rustig liggen” vertelt boer Eddy. In de wei ligt een rode koe lekker te herkauwen. Boer Eddy aait de koe eerst. De koe blijft liggen. “Wie komt erbij?” vraagt hij. Iedereen kijkt wat afwachtend.

M. grijpt haar kans en komt de koe aaien. Al snel zit ze heerlijk tegen de warme koe aan. Ik kom erbij zitten. Net als ik een gezellige selfie van ons wil maken komt er een nieuwsgierige koe aan. Onze koe zit daar niet op te wachten en gaat opstaan. Weg relax-plekje!

Gelukkig ligt er een stukje verder nog een koe in het gras. Boer Eddy aait de koe om te kijken of de koe blijft liggen. Hier gaan we om de beurt met de koe knuffelen. Een van de kleinere kindjes vindt het zo ontspannen dat hij in slaap valt. Ik zou ook wel uren zo kunnen zitten. Zacht, warm en het rustige kloppen van het hart.

Als iedereen klaar is met koe knuffelen, lopen we terug. Koe knuffelen is echt een van dingen waarvan ik  zeg: “Dit moet je gewoon een keer doen!”. Hoe vaak kan je zo dicht bij zo’n groot dier zitten? Wij hebben er van genoten en zijn het er over eens dat koe knuffelen een hele bijzondere ervaring is.