7 tips voor fietstochtjes met kinderen in de winter

0
216

Fietstochtjes met kinderen in de winter schieten er vaak bij in. Snel met de auto naar school brengen en vooral tijd binnen door brengen is bij Saskia de gewoonte. Toch is het goed om de fietsroutine er in te houden, zeker bij kinderen.

7 tips voor fietstochtjes met kinderen in de winter

Tja, in de ideale wereld breng ik de kinderen elke dag op de fiets naar school. Maar onze wereld is niet ideaal. Al wonen we sinds onze verhuizing wel op fietsafstand van school en fietst dochter M. dagelijks met vriendinnetjes naar school. Voor zoon C. is dat anders. Hij moet twee keer per week na schooltijd naar de BSO en dus breng ik hem met de auto om daarna door te rijden naar mijn werk. Ook de andere dagen heb ik onder schooltijd vaak andere verplichtingen waardoor ik toch de auto weer pak.

Sinds kort heeft C. een nieuwe 22 inch kinderfiets. Het was een flinke klus om deze in elkaar te zetten, maar nu is hij zo trots als een pauw op zijn stoere fiets. Met deze grotere fiets is het voor hem makkelijker om met ons mee te fietsen. “Mam, wanneer gaan we een fietstocht maken met mijn nieuwe fiets?” vraagt hij al een paar weken. Dat lijkt me een goed idee en meteen een mooie aanleiding om de fietsvaardigheid op peil te houden.

Fietstochtjes met kinderen in de winter moeten niet te lang zijn en het is fijn om een concreet doel te hebben. Daarom heb ik 7 tips voor winterse fietstochtjes voor jullie verzameld.

#1 Maak een tour langs speeltuinen in de wijk

Sla de bekende speeltuinen over en fiets naar speeltuinen die verder de wijk in liggen of in een naastgelegen wijk. Onbekende speeltuinen zijn leuk! Mocht het een koude winterse dag zijn, dan kun je met je kinderen afspreken dat ze maximaal 5 of 10 minuten per speeltuin mogen spelen. Zo voorkom je dat je het zelf k-k-koud krijgt.

Fietstochtjes met kinderen in de winter langs speeltuintjes zijn altijd leuk.
Fietstochtjes met kinderen in de winter langs speeltuintjes zijn altijd leuk.

#2 Fiets naar iets typisch winters

Sommige dingen kun je alleen in de winter doen. Fiets bijvoorbeeld naar de ijsbaan. Wij wonen vlakbij de IJssel en deze rivier treedt in de wintermaanden regelmatig buiten z’n oevers. “Zullen we bij het hoge water gaan kijken?” stel ik voor. Dat willen ze wel en dus fietsen we naar de plek waar in de zomermaanden het pontje vertrekt. Het fietspad is nu afgesloten, daarom lopen we het laatste stukje naar de rivier.

In de zomer vertrekt hier het pontje.
In de zomer vertrekt hier het pontje.
Hij stapte net niet het water in om de veer te pakken.
Hij stapte net niet het water in om de veer te pakken.

#3 Fiets naar een crossbaantje

Elke stad heeft tegenwoordig een crossbaantje, zelfs ons dorp heeft er een. M. en C. hebben niet eerder op een crossbaantje gefietst, dus ze doen heel voorzichtig. Ik bedenk me wel dat het voor de volgende keer handig kan zijn om ze een fietshelm op te zetten….

Crossbaantje in ons dorp.
Crossbaantje in ons dorp.

#4 Niet naar de ijsboer, maar naar een leuk restaurant

Waar we in de zomer bij een fietstochtje met kinderen vaak zeggen: “We fietsen ergens heen en dan eten we er een ijsje” werkt dat in de winter niet. Dus pak hier de winterse variant van. Wij maken tijdens ons fietstochtje een stop bij een restaurant en genieten er van warme chocolademelk en verse jus d’orange.

#5 Naar de molen

Heb jij een molen in de buurt? Dan is dat een leuke bestemming voor een van je fietstochtjes met kinderen in de winter. Bekijk vooraf wanneer de molen open is, neem wat kleingeld mee en koop er meel voor brood, cake of koekjes. “Als ik straks thuis ben ga ik koekjes bakken” bedenkt M. Zo hebben ze meteen een leuke activiteit voor na het fietsen.

Een draaiende molen blijft mooi om naar te kijken.
Een draaiende molen blijft mooi om naar te kijken.

#6 Naar een museum op de fiets

Fiets naar een museum in de buurt. De meeste musea hebben leuke activiteiten voor kinderen, zelfs als je vooraf denkt dat het museum niet kindvriendelijk is. G. ging eerder al een keer met C. naar Museum More, het kunstmuseum bij ons in het dorp. Dat lijkt in eerste instantie geen kindvriendelijk museum, toch hebben ze er een leuke speurtochten voor de jonge bezoekers.

Deze keer fietsen we Museum More voorbij.
Deze keer fietsen we Museum More voorbij.

#7 Korte knooppuntenroute

Je kent vast die witte bordjes met in het groen een nummer erop. Die horen bij het knooppuntennetwerk waarbij je van nummer naar nummer fietst. Voor fietstochtjes met kinderen in de winter is het daardoor mogelijk om zelf een korte route samen te stellen. Voor kinderen is het net een speurtocht.

Niet doen: fietstochtjes met kinderen in de winter door open landschap

Wat je zeker niet moet doen is fietsen door een vlak landschap als er een koude wind waait. Het is voor ons maar een klein stukje, toch klinkt het al: “Ik heb koude benen en mijn handen zijn ook koud”. Oh ja, handschoenen zijn we vergeten… Nou ja, kleed je dus warm aan en zoek een fietsroute door een gebied met voldoende beschutting.

Volop de koude wind tegen....
Volop de koude wind tegen….

Maak jij weleens fietstochtjes met kinderen in de winter?

Meer lezen

Op zoek naar meer informatie over fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is in samenwerking tot stand gekomen. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.