Hoe maak je een fietstocht met kinderen leuk(er)?

1
245
Fietstocht met kinderen.
Fietstocht met kinderen.

Een fietstocht met kinderen niet leuk? Met de 7 tips van blogger Jolinda wordt fietsen met kinderen een feestje.

7 tips om een fietstocht met kinderen leuk(er) te maken

“Mag ik zelf fietsen?” Jongste dochter (5) is wel klaar met achterop zitten. Ik geef haar geen ongelijk, na 4 jaar uitzicht op mijn rug is het tijd om wat meer van de wereld te zien. Dus trekken we erop uit, met de fiets. Hoe zorg je er nou voor dat iedereen even veel plezier aan de fietstocht beleeft? Zeven tips!

Tip 1

Zorg voor goed materiaal. Een te kleine fiets levert al na een paar honderd meter ‘zere benen’.

Tip 2

Pas het tempo aan. Niet iedereen in een gezin fietst even snel. Voor onze jongste is het vervelend als ze constant te hard moet fietsen, voor onze oudste twee is het ‘slakkentempo’ van kleine zus weer irritant. Dus splitsen we op, ik met de kleinste en manlief met de oudste twee. Ga ik alleen met ze op pad, dan spreek ik af dat de oudsten vooruit mogen fietsen en moeten wachten bij de eerst volgende kruising.

Tip 3

Bedenk samen een leuke bestemming om naartoe te fietsen. Dat kan een leuke speeltuin zijn, of een kinderboerderij. Zo hebben ook de minder sportieve fietsers in je gezin een doel voor ogen. “Zometeen mag ik lekker spelen/een ijsje eten”. Kleine kinderen hebben niet veel nodig, een kleedje in het bos met een picknick is al genoeg.

Fietstocht met kinderen.
Fietstocht met kinderen.

Tip 4

Laat oudere kinderen voorop fietsen. Niks is saaier dan je vader of moeder die voor je fietst. Zoek een tocht op internet uit, of ga bij de plaatselijke VVV langs. Geef je kind(eren) een kopie (eventueel met een label vast aan het stuur) en kijk of ze zelf de route kunnen volgen. Als je een fietsknooppuntenroute fietst, kunnen de kinderen als eerste de bordjes ontdekken.

Tip 5

Maak er een speurtocht van! Je kunt bijvoorbeeld een foto-puzzeltocht maken van herkenbare gebouwen of andere punten in het landschap. Die kun je via google verzamelen (of ga zelf foto’s maken). Laat je kinderen de foto zien van het eerste punt waar je naartoe fietst, herkennen ze het al? En weten ze misschien ook de weg? Je kunt zelf stempelkaarten maken, die ze bij elk gevonden punt af mogen stempelen.

Tip 6

Bedenk een redelijke afstand en hou je daar ook aan. Twintig tot dertig kilometer  is voor veel kinderen een prima afstand. Probeer een leuke pauzeplek in te plannen. En stop op tijd. Zo blijven kinderen het leuk vinden en kun je een volgende keer misschien wel iets verder weg.

Tip 7

Ga eens wat verder weg door er een overnachting aan vast te plakken. Een kleine fietsvakantie. Dat kan goedkoop in een trekkershut of bed and breakfast. En wie weet als het goed bevalt, ga je met je gezin op fietsvakantie. Een leuke website als je daarin geïnteresseerd bent is www.fietsenmetkinderen.info.

Heb jij nog aanvullende tips om een fietstocht met kinderen nog leuker te maken?

Meer lezen

Nieuwsgierig naar onze ervaringen en andere tips over fietsen met kinderen? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.