Jeuk door muggenbulten? 18 tips om jeuk van muggenbeten te laten verdwijnen

0
337

Jeuk door muggenbulten? De dochter van Saskia heeft altijd last van muggenbeten. In dit blog deelt ze haar 18 tips om de jeuk te laten verdwijnen. Ze heeft deze tips tegen jeuk verzameld samen met trouwe lezers van KidsErOpUit, dank jullie wel hiervoor!

Jeuk door muggenbulten

Muggen, de een wordt er altijd door gebeten, de ander heeft er bijna nooit last van. Bij ons thuis is vooral mijn dochter de pineut. En dan meteen ook flink.

Maar waarom moeten die muggen nu persé ons lastigvallen en voor zoveel jeuk zorgen? Tijd voor wat research. Wat blijkt? Niet alle soorten muggen steken, het zijn alleen de vrouwelijke steekmuggen op het moment dat ze bevrucht zijn. Voor de ontwikkeling van de eitjes hebben ze meer voedingsstoffen nodig en je raadt het al…. die vinden ze in ons bloed.

Helaas merk je pas achteraf als een mug je heeft gebeten. Je krijgt dan een jeukende bult. Maar hoe kan dat dan? Omdat muggen je bloed rustig willen ‘drinken’, moet het vloeibaar zijn. Dus spuiten de muggen een antistollingsmiddel in je huid. Hierdoor komt er histamine vrij en dit zorgt voor een allergische reactie met jeuk, een zwelling en roodheid.

Rond schemering 5 minuten in de bosjes spelen en al flink gebeten door de muggen.
Rond schemering 5 minuten in de bosjes spelen en al flink gebeten door de muggen.

Anti-muggenmiddelen: DEET

Het beste is om te voorkomen dat je wordt gebeten door een mug. Hiervoor zijn allerlei anti-muggenmiddelen verkrijgbaar, deze zijn vaak gebaseerd op de werkzame stof DEET (diëthyltoluamide). Je hebt ze als spray, stick, lotion en gel. Welke je hiervan kiest maakt niet zoveel uit. Belangrijker is het percentage DEET dat erin zit.

Ook een klamboe kan trouwens een optie zijn, maar zorg dan wel dat deze geïmpregneerd is.

Percentage DEET

De GGD raadt aan om anti-muggenmiddelen met 30 tot 40% DEET te gebruiken. Zwangeren, moeders die borstvoeding geven en kinderen tot 2 jaar wordt geadviseerd om een anti-muggenmiddel te kiezen met maximaal 30% DEET. Jonge kinderen moeten zichzelf niet insmeren, doe dat vooral als ouder. Hiermee voorkom je dat het per ongeluk in hun mond of ogen komt. Care Plus is een goede optie:

Alternatief voor DEET bij jonge kinderen

Care Plus raadt het gebruik van DEET bij jonge kinderen af. Ze hebben een alternatief ontwikkeld op basis van Cotriodoil (lemon eucalyptus plant), de Anti-Insect Natural Spray. Hier zit geen DEET in en is geschikt voor kinderen vanaf 3 maanden. Ook kan dit volgens Care Plus veilig gebruikt worden tijdens zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Zonnebrandcrème en DEET

Moet je zowel met zonnebrandcrème smeren als met DEET? Smeer dan eerst de zonnebrandcrème en wacht een klein uurtje voordat je de DEET gaat gebruiken.

Mijn dochter smeert trouw met DEET. Ze vergeet het maximaal 1x tijdens een vakantie en is het daarna snel afgeleerd....
Mijn dochter smeert trouw met DEET. Ze vergeet het maximaal 1x tijdens een vakantie en is het daarna snel afgeleerd….

Jeuk door muggenbulten: 18 tips tegen jeuk

Goed, nu weten we waarom muggen het op ons bloed hebben voorzien en we weten hoe je jezelf kunt beschermen tegen muggenbeten. Maar helaas, je hebt toch last van jeuk door muggenbulten. Wat kun je dan tegen de jeuk doen? 

Deze 18 tips tegen jeuk door muggenbulten helpen je op weg. De ene maatregel zal beter werken dan de andere, dus probeer gewoon uit wat bij jou helpt.

#1 Niet krabben

Jeuk door muggenbulten wordt alleen maar erger als je gaat krabben. Niet doen dus.

#2 Koelen van de muggenbult

De zwelling en jeuk wordt minder als je de muggenbult koelt met een koude natte doek of een ijsblokje.

#3 Kruisje zetten

Sommige mensen zweren erbij: met je nagel een kruisje maken in de muggenbult. We hebben dit vaak geprobeerd, maar bij ons had het niet veel effect.

#4 Care Plus Click Away

Ik had nog nooit gehoord van Care Plus Click Away, maar in de Facebook-groep van KidsErOpUit zijn er een aantal mensen heel enthousiast over. Ze gebruiken ‘m zelfs al jaren. Nou, die tip had ik wel eerder willen horen. Het schijnt supergoed te werken. Ik heb er meteen een aangeschaft voor deze zomer.

Shoot! Jeuk door muggenbulten 'wegschieten', het ziet er al zo leuk uit.
Shoot! Jeuk door muggenbulten ‘wegschieten’, het ziet er al zo leuk uit.

#5 De bekende crèmes tegen insectenbeten

Crèmes tegen insectenbeten zijn verkrijgbaar van allerlei merken. Als zalf in een tube of als lotion in een soort pen. Tot nu toe waren we hier redelijk tevreden over. Het enige nadeel is dat ze altijd op waren op het moment dat we het nodig hebben….

Bekende crèmes en lotions zijn Nestosyl, Azaron en Afterbite

#6 Deppen met azijn

Super goedkoop! Hier had ik nooit aan gedacht, maar ook deze tip komt uit onze Facebook-groep. En handig, want azijn heb je meestal wel in huis. Het schijnt trouwens ook te helpen tegen wespensteken.

#7 Corticosteroïdezalf

Onze dochter is heel gevoelig voor muggensteken. Ze reageert er heftig op, maar gelukkig niet zo erg als je soms bij anderen ziet die er echt allergisch voor zijn. Wij hebben deze crème via de huisarts gekregen toen ze jonger was.

#8 Zalf of tabletjes met antihistaminica

Een zalf of tabletjes met antihistaminica helpt tegen flinke jeuk. Deze zijn vrij verkrijgbaar en de werkzame stof zit onder andere in middelen tegen hooikoorts en het middel Aerius.

#9 Uien

Helpt een ui tegen jeuk? Ik had dat niet verwacht, maar blijkbaar wel. Smeer de muggenbult in met de doormidden gesneden uit en klaar. Helaas ruikt het niet zo fris.

#10 Aloe Vera

Ook Aloe Vera verzacht de jeuk door muggenbulten. Volgens een van onze lezers niet zo goed als de crèmes met anti-insectenmiddelen, maar wel een alternatief als je die niet bij je hebt.

#11 Jodium

Een hele verrassende tip van een van de lezers die naar Georgië op vakantie is geweest. Daar werd door de ‘locals’ geadviseerd om jodium te gebruiken. Je kind loopt dan wel rond met vlekken, maar de jeuk was weg. 

#12 Arnikazalf

Een zalf die top werkt tegen alle beten volgens een van onze lezers. Handig!

#13 Insectenroller van Erica

In de insectenroller van Erica zit citroen, eucalyptus en tea tree olie. Schijnt ook goed te helpen tegen jeuk door muggenbulten.

#14 Tijgerbalsem

Een andere lezeres geeft aan dat tijgerbalsem goed helpt tegen incidentele jeukende bulten. Nadeel hierbij is ook de geur van de tijgerbalsem die de hele dag om je heen hangt.

#15 Mentholzalf

En aanvullend daarop geldt ook voor mentholzalf dat het helpt bij af en toe een muggenbult.

#16 Bite Away

Een van onze bloggers kreeg deze tip van een arts in Oostenrijk. Bite Away is een apparaatje dat je op de beet zet. Dan 3 tot 6 seconde verhitten (51 graden wordt het). Het antistollingsmiddel van de mug breekt dan af en het zal niet meer jeuken.

#17 Chi Na de beet

Een roller die 100% plantaardig is. Een van onze lezers zweert erbij.

#18 Moskinto pleisters tegen jeuk door muggenbulten

Over deze pleisters kreeg ik een persbericht. Ze maakten me direct nieuwsgierig, dus kreeg ik een doosje om te testen. Ik was de eerste die gebeten werd door een mug, dus hup, pleister erop. Deze moest een week blijven zitten en riep bij andere mensen wel vragen op: “Wat heb je op je arm?” Ook mijn dochter heeft deze pleister geprobeerd. Eerlijk is eerlijk, we zijn in deze testperiode niet overtuigd van de werking. Maar misschien werkt het bij jou wel goed.

We hebben wat twijfels over de werking van deze pleisters. Er zijn sowieso effectievere middeltjes verkrijgbaar.
We hebben wat twijfels over de werking van deze pleisters. Er zijn sowieso effectievere middeltjes verkrijgbaar.

Zo, nog jeuk door muggenbulten na het toepassen van deze 18 tips? Vast niet!

Meer lezen

Op zoek naar meer handige tips voor op reis? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter)

Disclaimer: wij zijn geen arts. Al deze tips zijn op basis van ervaringen van andere ouders en van onszelf. Bij twijfel of rare bijwerkingen adviseren we altijd om een arts te raadplegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.