De 12 leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen

Het is bijna tijd voor de voorjaarsvakantie. Daphne zet de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen op een rij. Ook als je geen (ski)vakantie in het vooruitzicht hebt, is er voldoende leuks te bedenken. Voor ieder wat wils!

Wat vinden jullie de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen?

Uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen

In volstrekt willekeurige volgorde is dit onze selectie van leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen. We hebben daarbij gekozen voor uitjes en evenementen die (bijna) elk jaar terugkeren en specifiek voor deze periode zijn. De meeste uitjes zijn geschikt voor het hele gezin. Aangezien de voorjaarsvakantie qua data per regio verschilt, hebben we uitjes opgenomen die allemaal in februari gedaan kunnen worden. Neem voor de zekerheid altijd zelf een kijkje op de website die hoort bij de activiteit om de openingstijden en de exacte data van de aangeboden activiteiten te controleren.

#1 Bezoek een geitenboerderij

De eerste geitjes en lammetjes dartelen alweer in de wei, jonge dieren blijven leuk. Bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos mag je de geitjes een flesje geven.  Ook de wat grotere kinderen vinden dat stiekem erg leuk om te doen. Eventueel kun je daarna nog een lekkere wandeling in het bos maken. Lekker spelen en knuffelen met de dieren kan ook bij geitenboerderij Geertjes Hoeve in Haarzuilens. Een heerlijk uitje voor het voorjaar op een droge dag.

Geitjes de fles geven
Geitjes de fles geven (foto: Lineke)

#2 Bezoek een kasteel of slot

Van alle uitjes in de voorjaarsvakantie klinkt dit wel als de spannendste: met je zaklamp door een stikdonker kasteel. Een zaklampentocht door Kasteel Amerongen kan op dinsdag 27 februari, woensdag 28 februari en donderdag 1 maart 2018. Het is geen griezeloptocht, dus geschikt voor meerdere leeftijden. Bij de tocht voor kinderen van 4-7 jaar mag één ouder mee. De tocht voor 7-10 jarigen is zonder ouders. Kaarten moeten van tevoren gereserveerd worden.

Voor de kinderen die van fotograferen houden is er een leuke speurtocht bij Kasteel de Haar.  Tijdens de speurtocht kom je langs fotogenieke plekken en kom je een heleboel te weten over fotograferen.

Bij het Muiderslot mogen kinderen tussen 24 februari en 4 maart gratis naar binnen met een zelf gemaakt wapenschild. Het wapenschild is op de site beschikbaar en kun je thuis van tevoren prachtig versieren.

#3 Schaatsen

Het liefst schaatsen we natuurlijk op natuurijs, maar dat gebeurt maar zelden. Gelukkig zijn overal in het land schaatsbanen te vinden. De meeste zullen in de periode na de voorjaarsvakantie hun deuren weer sluiten, dus dit is het moment om nog even de ijzers onder te binden. De coolste baan van Nederland ligt in het Olympisch stadion. Deze is te bezoeken tot en met 28 februari 2018.

En op de Jaap Edenbaan kan je, terwijl je kind schaatsles heeft, ook als volwassene les krijgen. En daarna samen het ijs op!

Heerlijk buiten schaatsen
Heerlijk buiten schaatsen

#4 De lammetjesdagen

Hoewel de meeste lammetjesdagen vanaf half maart zijn, kun je bij Schaapskooi Mergelland nu al in de weekenden knuffelen met de lammetjes. De lammetjes mag je aaien en je ziet hoe ze verzorgd worden. En met veel geluk zie je misschien zelfs wel een lammetje geboren worden. Een heerlijk uitje voor de voorjaarsvakantie en ook een goede tip voor later in het voorjaar.

#5 Bezoek een museum

Veel musea bieden in de voorjaarsvakantie extra activiteiten voor kinderen aan. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen kan je bijvoorbeeld canvas tasjes maken en een Faceboat maken van zeildoek. Wat dat is, ontdek je in het museum.

Legosteentjes maken van chocola doe je in het Continium in Kerkrade (14-18 februari 2018). In het Afrikamuseum in Berg en Dal gaat het over de liefde en kan je onder andere creatieve en muzikale workshops volgen.

‘Vertellen’ staat centraal in het Tropenmuseum. Kinderen leren er hoe je je eigen verhaal op je eigen manier kan vertellen. Ze kunnen workshops volgen over onder andere vloggen en singersongwriting. Klinkt zeer verleidelijk voor wat oudere kinderen, toch?

In Utrecht kan je in Museum Speelklok naar de muzikale sprookjesvoorstelling van Belle en het Beest.

In het Verzetsmuseum in Amsterdam zijn er diverse extra activiteiten. Mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt komen vertellen. Lees  ook over de ervaringen van Marije en haar dochter in het het Verzetsmuseum.

In het Universiteitsmuseum in Utrecht wordt tot slot de voorjaarsvakantie afgesloten met de Familiemuseumnacht. Dit is op zaterdag 3 maart 2018 van 19-00 uur. Neem voor openingstijden en activiteitendata een kijkje op de website van het museum.

Een museum bezoeken hoort wat ons betreft dus zeker bij dit lijstje met leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen.

#6 Winter Dinoland

We tipten hem al voor de kerstvakantie maar aangezien Winter Dinoland in Zwolle nog tot en met 4 maart 2018 open is, kan je er ook in de voorjaarsvakantie nog naar toe. Bewonder metershoge zandsculpturen, maak je eigen zandsculptuur lof bekijk in het donker de prachtige verlichte China Light dinosaurussen. Bekijk de interactieve tentoonstelling die draait om de Tyrannosaurus Rex. Hier kan je onder andere je eigen dino maken met een 3D pen. Een must do voor alle dino liefhebbers.

Lees in dit blog van Saskia hoe leuk Winter Dinoland is!

Winter Dinoland hoort bij leuke uitjes in de voorjaarsvakantie
Verlichte dino’s in Winter Dinoland (foto: Saskia)

#7 Burgers Light

In Burgers Zoo kan je van 10 februari tot en met 4 maart 2018 naar Burgers