De 12 leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen

0
316
Burgers Light, spannend in het donker!
Burgers Light, spannend in het donker!

Het is bijna tijd voor de voorjaarsvakantie. Daphne zet de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen op een rij. Ook als je geen (ski)vakantie in het vooruitzicht hebt, is er voldoende leuks te bedenken. Voor ieder wat wils!

Wat vinden jullie de leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen?

Uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen

In volstrekt willekeurige volgorde is dit onze selectie van voorjaarsvakantie uitjes met kinderen. We hebben daarbij gekozen voor uitjes en evenementen die (bijna) elk jaar terugkeren en specifiek voor deze periode zijn. De meeste uitjes zijn geschikt voor het hele gezin. Aangezien de voorjaarsvakantie qua data per regio verschilt, hebben we uitjes opgenomen die allemaal in februari gedaan kunnen worden. Neem voor de zekerheid altijd zelf een kijkje op de website die hoort bij de activiteit om de openingstijden en de exacte data van de aangeboden activiteiten te controleren.

#1 Bezoek een geitenboerderij

De eerste geitjes en lammetjes dartelen alweer in de wei, jonge dieren blijven leuk. Bij de geitenboerderij in het Amsterdamse Bos mag je de geitjes een flesje geven.  Ook de wat grotere kinderen vinden dat stiekem erg leuk om te doen. Eventueel kun je daarna nog een lekkere wandeling in het bos maken. Lekker spelen en knuffelen met de dieren kan ook bij geitenboerderij Geertjes Hoeve in Haarzuilens. Een heerlijk uitje voor het voorjaar op een droge dag.

#2 Bezoek een kasteel of slot

Van alle uitjes in de voorjaarsvakantie klinkt dit wel als de spannendste: met je zaklamp door een stikdonker kasteel. Een zaklampentocht door Kasteel Amerongen kan op dinsdag 26 februari en woensdag 27 februari 2019. Het is geen griezeloptocht, dus geschikt voor meerdere leeftijden. Bij de tocht voor kinderen van 4-7 jaar mag één ouder mee. De tocht voor 8-10 jarigen is zonder ouders. Kaarten moeten van tevoren gereserveerd worden.

Voor de kinderen die van speuren houden zijn er in de voorjaarsvakantie, vanaf 16 februari tot en met 3 maart, leuke speurtochten bij Kasteel de Haar.  Er zijn 3 verschillende speurtochten te doen. Voor kinderen van 4 tot en met 7 jaar bijvoorbeeld ZOO-k het dier van De Haar.

Bij het Muiderslot zijn er op zaterdag 23 februari en zondag 24 februari creatieve workshops. Maak een mooie jonkvrouwen haarband of een ridderhelm. Daarnaast zijn er vanaf 16 februari tot en met 3 maart 2019 gratis familierondleidingen.

#3 Schaatsen

Het liefst schaatsen we natuurlijk op natuurijs, maar dat gebeurt maar zelden. Gelukkig zijn overal in het land schaatsbanen te vinden. De meeste zullen in de periode na de voorjaarsvakantie hun deuren weer sluiten, dus dit is het moment om nog even de ijzers onder te binden.

Op de Jaap Edenbaan kan je, terwijl je kind schaatsles heeft, ook als volwassene les krijgen. En daarna samen het ijs op!

#4 De lammetjesdagen

Hoewel de meeste lammetjesdagen vanaf half maart zijn, kun je bij Schaapskooi Mergelland nu al in de weekenden knuffelen met de lammetjes. De lammetjes mag je aaien en je ziet hoe ze verzorgd worden. En met veel geluk zie je misschien zelfs wel een lammetje geboren worden. Een heerlijk uitje voor de voorjaarsvakantie en ook een goede tip voor later in het voorjaar.

#5 Bezoek een museum

Veel musea bieden in de voorjaarsvakantie extra activiteiten voor kinderen aan. Speel in het museum voor Beeld en Geluid mee in een sketch. Leer over satire en grappen maken in de voorjaarsvakantie.

In het scheepvaartmuseum kunnen kleuters mee op avontuur met Rinus de Rat. De kinderen kunnen als rattendokter Rinus helpen (geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar). Vanaf 8 jaar kunnen de kinderen luisteren naar een familieverhaal over heimwee en alle kinderen kunnen mee tekenen aan een kopie van de wereldkaart van Joan Blaeu. Deze kaart is wel 100 m2 groot!

Deze voorjaarsvakantie is de laatste kans om de tentoonstelling Ziezo Marokko te zien in het Tropenmuseum! En als je er dan toch bent kunnen de kinderen mee doen aan een workshop henna painting, mee puzzelen aan een 100 m2 grote mozaïek en van alles leren over Braziliaans carnaval. Ontwerp je eigen carnavalskostuum en maak je eigen hoofdtooi.

In Utrecht kan je in Museum Speelklok naar de muzikale en cartooneske familievoorstelling STOPKNOP! kijken en luisteren.

In het Verzetsmuseum in Amsterdam komt op 20 februari iemand vertellen die zelf de Tweede Wereldoorlog heeft meegemaakt. Lees  ook over de ervaringen van Marije en haar dochter in het het Verzetsmuseum.

In het Universiteitsmuseum in Utrecht leer je in een minicollege van alles over slaap, ontdek van alles over zweven en speur je naar skeletten. Wil je meehelpen in het onderzoek van de slaaponderzoekers, dan kan je op de website een slaapdagboek downloaden!

Een museum bezoeken hoort wat ons betreft dus zeker bij dit lijstje met leukste uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen.

#6 Poep & ZOO in dierenpark Amersfoort

Duik in de wereld van poep in dierenpark Amersfoort. Er is van alles te doen in het poep-laboratorium. Hier kan je de professor helpen met de uitvinding van de eeuw, zodat we beter voor het milieu kunnen zorgen. Er valt een HOOP te leren over poep!

Reserveer hier direct je tickets voor dierenpark Amersfoort!

#7 Burgers Light

In Burgers Zoo kan je van 23 februari tot en met 9 maart 2019 naar Burgers Light! In de delen Bush, Ocean en een gedeelte van het Park zijn tientallen lichtfiguren te bewonderen. Slecht weer is geen probleem: de Bush en Ocean zijn overdekt. Tot 21 uur kan je de metamorfose van de vlinder op interactieve manier beleven!

Burgers Light, spannend in het donker! Een van de uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen
Burgers Light, spannend in het donker! (foto: Jolinda)

#8  De Vrijstaat: Escaperoom Het Inni Park

Tot en met 7 april 2019 kun je bij de Vrijstaat in Utrecht een nieuwe diersoort leren kennen, namelijk Inni’s. In deze speciale escaperoom kun je speuren, ontdekken, zoeken en samenwerken. Lees het enthousiaste verhaal van Iris, die deze escaperoom bezocht met haar kinderen.

In de voorjaarsvakantie is de Vrijstaat, naast de weekenden, ook op woensdag 27 februari, donderdag 28 februari en vrijdag 1 maart 2019 open.

#9 Skiën op een indoor skibaan

Mocht je niet op skivakantie gaan, maar ben je wel benieuwd of het iets voor je kinderen is, dan is een proefles een leuke bezigheid in de voorjaarsvakantie. De dochters van Daphne hebben dit al eens gedaan. Benieuwd naar hun ervaringen? Lees het blog over een proefles skiën in Snowworld. Daarnaast zijn er bijvoorbeeld bij Snowworld cursussen in de vakantie te volgen. Je kind krijgt dan iedere dag 1,5 uur les. Een leuke manier om eerste ski-ervaringen op te doen.

#10 Modelbouwshow in Goes

In Goes vindt op 24 en 25 februari 2024 een modelbouwshow plaats, waar liefhebbers van Lego en modelbouw hun hart kunen ophalen. Het thema voor 2024 is “vrachtwagens”. Grote Lego bouwwerken worden gemaakt, er zijn demonstratie opstellingen en er is een plek om zelf aan de slag te gaan. Van minitrein en miniboot, trambanen en uiteraard vrachtwagens: er is van alles te zien op 14.000 m2.

#11 Doe een speurtocht op het SS Rotterdam

Vanaf zaterdag 23 februari tot en met zondag 3 maart 2019 kunnen kinderen tussen 10 en 17 uur een speurtocht doen over het SS Rotterdam. Op zaterdag 23, woensdag 27 februari en zaterdag 2 maart kun je ook nog knutselen op het schip.

Saskia vertelt meer over een bezoek aan het SS Rotterdam in dit blog. Maak het feest compleet door op het SS Rotterdam te blijven slapen.

#12 Stedentrip

Heb je leuke uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen gepland, maar zijn deze niet in de buurt van je woonplaats? Maak er dan een leuke stedentrip van. Verken een stad in Nederland of ga de grens over. Naast leuke stedentrips in Nederland, hebben we ook hele leuke tips voor bijvoorbeeld Duitsland. Laat je inspireren op onze pagina over stedentrips in Nederland of op de pagina over stedentrips in Europa.

Wat worden jouw uitjes in de voorjaarsvakantie met kinderen?

Peuter checklist – dit moet mee!

Behalve alle uitjes die we hebben verzameld, hebben we ook een handige checklist gemaakt voor items die onmisbaar zijn wanneer je met je peuter op pad gaat. Doe er je voordeel mee!

Meer lezen

De voorjaarsvakantie is een fijne periode voor activiteiten die (gedeeltelijk) binnen zijn of leuke kindvriendelijke restaurantjes te ontdekken. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.