Markthal Rotterdam met kinderen

8
301
Bij binnenkomst is er direct zoveel te zien: het plafond, de kraampjes en toen wij er waren ook de kerstversiering.
Bij binnenkomst is er direct zoveel te zien: het plafond, de kraampjes en toen wij er waren ook de kerstversiering.

In de kerstvakantie gingen we een weekendje naar Rotterdam met de kinderen. Natuurlijk mocht een bezoekje aan de nieuwe Markthal niet ontbreken. Schreef ik één bezoekje? We gingen er zelfs twee keer heen in dat weekend.

Markthal Rotterdam: wat is het?

De Markthal is in oktober 2014 geopend en dus nog maar sinds een paar maanden te bezoeken. Ik was nieuwsgierig waarom Rotterdam de Markthal is gaan bouwen, gelukkig wordt dat keurig uitgelegd op hun website.

Door nieuwe Europese regelgeving moest de verkoop van bijvoorbeeld vlees, vis en kaas in de buitenlucht aan steeds striktere regels voldoen. Dit werd door de stad Rotterdam aangegrepen om een van de meest ambitieuze projecten van de afgelopen jaren te starten: het bouwen van de meest unieke versmarkt ter wereld.

In 2009 begonnen ze met de bouw. Het duurde 5 jaar voordat de Markthal klaar was. Niet verwonderlijk, want Rotterdam bouwde niet zomaar een markthal… Eerst werd de kelder gebouwd en daarna vanaf maaiveld een grote boog met appartementen erin. Onder de boog kwam plek voor de Markthal met winkels en ongeveer 100 ‘marktkramen’. Niet alleen de buitenkant van het gebouw is heel bijzonder geworden, maar de binnenkant springt het meest in het oog. Kunstenaar Arno Coenen maakte hier het grootste (11.000 m2!) kunstwerk van Nederland: de Horn of Plenty.

De Markthal in de sneeuw.
De Markthal in de sneeuw.
Het plafond straalt je tegemoet.
Het plafond straalt je tegemoet.
Hier blijf je naar kijken.
Hier blijf je naar kijken.

Markthal Rotterdam met kinderen

Rond schemertijd liepen we naar de Markthal. Het gekleurde plafond knalde ons al van verre tegemoet. Precies zoals ik het kende van de foto’s, maar dan grootser, indrukwekkender en kleurrijker. Dit kan alleen in Rotterdam. Eenmaal binnen werden M. en C. er ook stil van en keken ze hun ogen uit, ondertussen elkaar aanwijzend wat ze allemaal op het plafond zagen. De ‘marktkramen’ schreeuwden naar mij: “Kom kijken, kom proeven, kom kopen”. Een klein verwarrend moment, want waar begin je? Eerst de drukte maar uit, dus weg voor de toegangsdeur en naar de zijkant.

De Chinese supermarkt was relatief rustig en al die bijzondere tekens en kleuren op de verpakking vielen bij M. en C. in de smaak. C. en G. hadden het na één stelling wel gezien, maar M. en ik liepen wel de hele winkel door. Met een paar heerlijke bakproducten eindigden we bij de kassa.

Tijd om nu echt de markt te bekijken. Vers fruit, gebrande noten, kleurige donuts, prachtige vis en Italiaanse lekkernijen, er kwam geen einde aan al het lekkers. Het prijsniveau viel me reuze mee. Bij de plaatselijke notenwinkel of kraam op de markt betaal ik niet veel meer. Helaas voor ons was het niet mogelijk om eten mee te nemen dat gekoeld bewaard moest worden, we hadden nog een dag Rotterdam voor de boeg en ook in de trein maak je geen vrienden als je binnen komt met een tas verse vis. Na een uitgebreide proeverij belandde er wel 3 zakken bijzondere pepernoten in m’n tas.

Bij binnenkomst is er direct zoveel te zien: het plafond, de kraampjes en toen wij er waren ook de kerstversiering.
Bij binnenkomst is er direct zoveel te zien: het plafond, de kraampjes en toen wij er waren ook de kerstversiering.
Shoppen! Wat een keuze....
Shoppen! Wat een keuze….
Heel veel verse producten.
Heel veel verse producten.
Voor de allergrootste fans is er zelfs Markthal-merchandise.
Voor de allergrootste fans is er zelfs Markthal-merchandise.

Terrasje in de Markthal

Bovenop de marktkraam-units hebben enkele restaurants een terras. Hier sloten we onze tweede dag Rotterdam af samen met blogger Fieke en haar gezin die ook een weekendje Rotterdam deden. Ook al is de Martkhal binnen, dat betekent niet dat de hal wordt verwarmd. In de winter zit je dus wel met je jas aan. Vanaf de terrasjes kijk je uit over de levendigheid op de marktvloer en heb je eersterangs zicht op het prachtige plafond. De kinderen speelden al snel “Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en de kleur is …”. De bediening van ons terrasje moest nog even wennen aan de gigantische drukte die hen overspoelden en twee gezinnen die bij elkaar wilden zitten ging hen bijna boven de pet, maar uiteindelijk lukte het en kregen we ons drankje.

Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is .... Oranje!
Ik zie, ik zie wat jij niet ziet en het is …. Oranje!

De Markthal is wat ons betreft een echte ‘must see’ als je Rotterdam met kinderen bezoekt. Meer informatie over openingstijden en hoe je er kan komen is te te vinden op de website van de Markthal.

Ben jij al eens met je kinderen in de Markthal geweest? Vertel in een reactie hieronder hoe ze het vonden en wat jouw tips zijn.

Meer lezen

Rotterdam is een geweldige stad voor een citytrip met kinderen. Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

8 REACTIES

 1. Ook wij zijn een tweede keer terug gegaan tijdens ons weekendje, direct in de ochtend. Toen was het er heerlijk rustig en konden de kinderen nog makkelijker alles bekijken en vrijer rond lopen!

 2. En nog een tip voor de volgende keer, bezoek De Tijdtrap!

  Kom meer te weten over de archeologie en de opgravingen die voorafgaand aan de bouw van de Markthal plaatsvonden. Wie hebben op deze plek in de Middeleeuwen gewoond? Hoe zag de omgeving hier er 1000 jaar geleden uit? Wat aten mensen in de Middeleeuwen?

  Aan de hand van honderden echte archeologische voorwerpen uit de middeleeuwen (opgegraven onder de Markthal) komt dit verhaal weer tot leven. De Tijdtrap is een gratis toegankelijke tentoonstelling in het (rol)trappenhuis van de Markthal. Vast ook een bezoekje waard en dit zal zeker de nieuwsgierigheid en verwondering van de kinderen prikkelen!

 3. Je attendeerde me bij mijn blog over de Markthal op deze van jou. Dus even snel gelezen. Leuk die foto waarop ze hun ogen uitkijken, en mooi, de Markthal in de sneeuw!

 4. Heel gaaf gebouw hoor, van harte rotterdam….
  Voor kids is er echt weinig te doen en al helemaal niet voor toegankelijk voor rolstoelen!!!
  Alleen jammer dat het gebouw veelste klein is voor al die drukte, en wat ik nog erger vind is dat er totaal geen rekening is gehouden met mensen die slecht ter been zijn…zo kwam ik afgelopen zaterdag met een vriend in een rolstoel en ja hoor, alle eet/drink en zit gelegenheden zijn op een bovenverdieping en als ze op de beganegrond zijn, dan zijn ze op een podium geplaatst, zijn we eindelijk op de eerste verdieping, konden we niet door de ingang omdat er tafels langs de route stonden, we zijn uitendelijk weer weggegaan en in de parkeergarage moesten we 6,20 aftikken…..
  Conclusie: Hou je niet van wringen in drukte en ben je slecht ter been of met een rolstoel: GA NIET DAAR NIET HEEN….IS ZONDE VAN JE DAG!!!!

  • Ik kan me voorstellen dat het met een rolstoel lastig is in de Markthal, maar ik ben het er niet mee eens dat er met kinderen weinig te doen is. Ze kijken hun ogen uit naar het prachtige plafond en wat is er leuker dan ze alle lekkere dingen te laten zien en proeven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here