Voor het eerst naar een naturistencamping met kinderen

Voor het eerst naar een naturistencamping met kinderen? Gemma deelt in dit blog haar ervaringen met deze vorm van vakantie op camping La Genése in de Cevennes.

Maar eerst: wat is het verschil tussen nudisme en naturisme?

Voordat Gemma aftrapt met haar blog over haar ervaringen op een naturistencamping met kinderen, leggen we eerst het verschil tussen nudisme en naturisme uit.

Nudisme is een onderdeel van naturisme. Het zijn mensen die graag zonder kleding lopen, zonnen, zwemmen en sporten.

Naturisme is meer een levensstijl waarbij respect voor de natuur, jezelf en anderen voorop staat. Hoewel naturisten ook nudisten zijn, is er bij hen de wens om meer in overeenstemming te leven met de natuur. Daar hoort naakt zijn bij.

Kamperen op een naturistencamping met kinderen, doen we het of doen we het niet?

Tijdens een zeer warme vakantie in Kroatië in 2017 roepen we regelmatig tegen elkaar: “Wat zou het toch heerlijk zijn om gewoon in je poedele nakie te kunnen lopen met dit weer!” Helaas doet zich tijdens die reis geen mogelijkheid voor om dit te ervaren.

Tijdens de voorbereidingen voor onze zomervakantie 2018 komt het idee weer ter sprake. Het plan is om naar Spanje te gaan en we willen dit niet in één keer rijden met de vouwwagen. Daarom besluiten we om een weekendje op een naturistencamping te boeken, gewoon om het eens te ervaren.

Hoe voelt dat nou, zo’n hele dag in je nakie? Durven we de kinderen alleen op pad te laten gaan op de camping? Is het niet gek om je afwas te doen, terwijl je een serieus gesprek voert met je naakte buurman? De mensen die meer ervaring hebben met naturisme, lachen hier waarschijnlijk om. Ik denk dat de mensen die nog nooit op een naturistencamping zijn geweest wel enkele vragen hebben.

Als je iets nooit gedaan hebt, dan kun je er eigenlijk geen mening over hebben. Wij gaan er open minded in.

Op zoek naar een naturistencamping

Twee van de drie kids zijn direct enthousiast. S. (9 jaar) is een beetje sceptisch, maar heeft er geen problemen mee om dit experiment aan te gaan. N., onze dochter van 12 en R., het tweelingbroertje van S. zien alleen maar voordelen.

We gaan op zoek naar een mooie camping die op de route naar Spanje ligt. Na een lange zoektocht naar geschikte naturistencampings vind ik uiteindelijk camping La Genése. Een middelgrote camping in een kloof van les Gorges du Céze in de Cevennes. We boeken er drie nachten, van vrijdag t/m maandag. De camping spreekt ons aan omdat het in een prachtige, groene omgeving ligt, er een rivier en een zwembad is om in af te koelen en de website ziet er netjes en duidelijk uit.

Op weg naar camping La Genése

De rit naar de camping is 1282 km vanuit het noorden van het land. Het laatste deel van de reis rijden we door de prachtige, groene natuur van de Cevennes.

De camping ligt in een naturistengebied, er zijn in dit gebeid nog een aantal andere naturistencampings te vinden. Je kunt hierdoor rustig een naakte wandeling maken zonder bang te zijn opgepakt te worden door een Franse gendarme. Een klein beetje spannend vinden we het wel, zo’n nieuw avontuur.

Aankomst op de naturistencamping

De ontvangst op de camping is vriendelijk. De dame bij de receptie draagt een sarong om haar middel en is verder naakt. Het voelt prettig dat het personeel mee gaat in het naturisme.

Bij het inchecken ondertekenen we een handvest waarin staat dat we zoveel mogelijk naakt zijn en dat we daarbij respect hebben voor mens en milieu. Dit klinkt wellicht wat overdreven, maar het voelt voor mij wel veilig. Er wordt echt op gelet dat er geen personen met verkeerde bedoelingen rondlopen.

We krijgen vervolgens een plattegrond mee waarop vrije plaatsen staan waar we uit mogen kiezen. De camping bestaat uit meerdere delen. Het linker deel is wat levendiger, hier is de animatieclub, het zwembad en zijn de eetgelegenheden. Op een ander deel van de camping is het een stuk rustiger, hier kom je voor de rust en de prachtige natuur. Wij kiezen voor een plekje in het rustigere gedeelte. Omdat we onze mountainbikes mee hebben, is dit qua afstand naar het zwembad en andere faciliteiten prima te doen.

Kamperen in je blootje, let the adventure begin!

Tsja en dan begint het avontuur. Zodra we de camping oprijden beseffen we dat het hier echt heel raar is wanneer je je kleding aanhoudt.

We zoeken een plekje uit met uitzicht op de Céze en een prachtige rotswand, met op de top een ruïne. Het is lekker weer en de kids willen gaan zwemmen. N. en R. trekken hun kleren uit en gaan op pad. Niks geen tassen zoeken waar de zwemkleding in verstopt zit, maar gewoon gaan, ik hou er nu al van!

S. houdt even zijn boxershort aan, maar dat duurt welgeteld 3 minuten en dan gaat hij er ook voor. De kop is er af, waar onze S. thuis nog heel benieuwd was hoe hij zich zou voelen in zijn nakie op een camping, blijkt dat dit geen enkel issue is. Hier is het normaal, dus voelt het ook al snel normaal.

In het begin is het even wennen, maar daarna willen we niet anders meer.
In het begin is het even wennen, maar daarna willen we niet anders meer.

Een beetje onwennig

Het opzetten van de vouwwagen is toch een beetje onwennig in je nakie, ik moet ineens heel erg rekening houden met mijn houding, maar dat went gelukkig snel. We hebben leuke, Nederlandse buren die ons een welkom gevoel geven. Zij vinden het erg leuk dat we deze ervaring met drie kinderen gewoon aangaan en vertellen ons meer over het leven als naturist.

Het opzetten van de vouwwagen gaat vlot en terwijl mijn man de haringen in de grond slaat, ga ik op mijn fietsje pizza’s halen. Hmm, hoe doe ik dit? Helemaal naakt lijkt me wat raar, al zie ik sommige mensen dat wel doen. Een hammamdoek om dan maar, dit voelt iets prettiger. Maar als ik op de terugweg met vijf pizza’s aan het stuur, drie keer moet stoppen omdat mijn hammam doek afzakt en in mijn ketting vast raakt, ben ik er klaar mee. Ik gooi hem over de schouder van onze dochter en zo fiets ik verder, een beetje onwennig, maar niemand kijkt er raar van op. Ik had eerder meer bekijks met mijn gestuntel.

Terwijl wij nog druk bezig zijn met uitpakken en opzetten, hebben de heren hun eerste duik in de Céze er al opzitten.

Relaxen bij het riviertje van de camping.
Relaxen bij het riviertje van de camping.

De voor(oor)delen over naturistencamping met kinderen

Het leven als parttime nudist bevalt ons wel. Tot onze verbazing lijken onze kinderen na een paar uur op de camping zich er helemaal niet meer bewust van te zijn dat ze geen kleding dragen. Ze doen alles wat ze anders ook zouden doen.

Spelen

De glijbaan in het zwembad is favoriet, dat glijdt natuurlijk ook veel sneller zonder een lapje stof er tussen. Er wordt volop gesprongen op het springkussen met andere kinderen, gespeeld bij de rivier en gerelaxt bij de vouwwagen. Ook het loslaten van de kids blijkt helemaal geen issue, er wordt goed op elkaar gelet en er heerst een veilige, relaxte sfeer.

Douchen

De eerste keer douchen met z’n allen is een verademing. Nu zijn onze kinderen niet meer heel klein en kunnen ze prima alleen douchen. Er komt altijd wel iemand terug met een kletsnatte handdoek, pyamashirt of onderbroek, omdat ie ‘per ongeluk’ van het haakje viel. Of er wordt iets vergeten of geouwehoerd, noem het maar op.

Nu lopen we met z’n allen naar de douche, wat één groot douchehok blijkt te zijn. Het enige dat we mee nemen is een handdoek en zeepje. Een handdoek is niet eens noodzakelijk, want we waaien wel weer droog op de terugweg naar de vouwwagen.

Ik vind het wel makkelijk, al vraag ik me stiekem af waar de dames onder ons hun persoonlijke verzorging uitvoeren, als jullie begrijpen wat ik bedoel. Dat zie ik toch niet helemaal voor me in zo’n gezamenlijke ruimte. Maar wellicht dat er elders op de camping wel privé douches zijn, omdat wij er maar een weekendje zijn verdiep ik me daar verder niet meer in.

Duurzaam en milieubewust

Het duurzame aspect van een naturistencamping spreekt ons aan. We merken echt dat we meer één zijn met de natuur en dit zien we ook bij de andere kampeergasten. Afval wordt gescheiden, we zien geen rommel in de struiken of aan de waterkant en er lijkt ook meer rekening gehouden te worden met waterverspilling.

Na drie dagen kamperen hebben we alleen onze handdoeken als was. Weer een groot voordeel, zowel voor het milieu als voor de tijd die ik anders in het washok kwijt ben.

Genieten op de camping

Op zondagochtend lopen mijn man Siemen en ik samen naar een mooie rots bij de rivier. Met een lekker kopje thee genieten wij van de zonnestralen die met de rotsen, de rivier en het groen om ons heen spelen. Rust, ruimte en natuur. Geen mobiel bereik, geen auto’s op de achtergrond, geen kleding, geen afleiding, alleen wij twee. Dit is ons momentje tijdens de vakantie. Gewoon even zijn, niks meer en niks minder. Ik neem een duik in het toch best koude water van de Céze en de zon droogt daarna mijn huid. Het perfecte moment in alle eenvoud.

Op de dag van vertrek wordt regen voorspeld. We hebben geen zin om morgen nat in te pakken, dus besluiten we dat we aan het einde van de dag verder trekken. Terwijl wij rustig aan het inpakken zijn, komt er een bekende van onze campingburen vragen of hij ons blij kan maken met een opgieting. Als groot fan van opgietingen zeggen wij hier uiteraard geen nee tegen. En zo zitten we even later in een klein saunahokje bij het zwembad te genieten. Onze kinderen vermaken zich ondertussen heerlijk in het zwembad.

De perfecte afsluiter van een prachtige ervaring.

Wij genieten!
Wij genieten!

Van ’textielcamping’ naar naturistencamping met kinderen

De rest van de vakantie hebben we ’textielcampings’ geboekt, zo worden ‘gewone’ campings genoemd door naturisten. Maar wanneer we door weersomstandigheden een camping moeten annuleren en aan de kinderen vragen naar wat voor camping zij graag willen, wordt er unaniem gestemd op een naturistencamping.

Deze keer wordt het een naturistencamping aan de Spaanse kust. De camping is een stuk minder rustiek, maar de warme Spaanse zon zorgt ervoor dat we het naakt kamperen nog meer kunnen waarderen.

En nu de vraag: durven jullie het aan?

Tegen gezinnen die twijfelen of een naturistencamping met kinderen iets voor hun is, zou ik zeggen: gewoon doen! Boek een korte vakantie, zodat je rustig kunt kijken of dit iets voor jullie gezin is. Bespreek vooraf goed met je kinderen wat zij ervan vinden, het is wel heel belangrijk dat iedereen binnen het gezin er achter staat.

In Frankrijk zagen we enkele pubers die wel een short of bikinibroekje droegen, in Spanje waren dit er veel meer. Het hangt erg af van het uitgangspunt van de camping in hoeverre het naakt zijn een voorwaarde is. In Spanje zagen we veel meer diversiteit. Veel jongeren die daar wel hun badkleding droegen, wel was het dan verplicht om zonder badkleding te zwemmen. Ook op het strand dat bij de camping hoort zag je af en toe mensen in badkleding. Ik heb geen enkele keer het gevoel gehad bekeken te worden. Er heerst echt een ongedwongen sfeer.

Voor ons was het zo’n succes dat we de komende vakantie een volle week op La Genése hebben geboekt, dit idee kwam grotendeels bij de kinderen vandaan. Ik ben trots om onze dochter van 12 te horen zeggen: “Ik ben wie ik ben en iedere vrouw is door deze fase gegaan, dus laten we er maar niet te moeilijk over doen.” En zo is het maar net.

Heb jij weleens overwogen om naar een naturistencamping met kinderen te gaan?

Op zoek naar handige kampeerspullen?

Op zoek naar handige kampeerspullen? Met het KidsErOpUit team hebben we talloze handige items voor op de camping getest, van kinderstoeltjes tot tenttapijten en caravan movers. Benieuwd?

Lees hier al onze uitgebreide reviews en over onze favoriete producten. 

Onze favoriete winkels voor het kopen van kampeerspullen zijn:

Meer lezen

Op zoek naar meer kampeertips? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en Twitter.

5 REACTIES

 1. Inspirerende post. Mijn familie weet, dat ik een saunadag, naaktstrand of fkk camping waardeer. Wat ik niet begrijp dat niemand naturisme, naaktstrand bespreekbaar maakt. FKK moet verzwegen worden. Maar er grappen over maken zoals: Met dit weer is het geen probleem om op het fkk strand te liggen nietwaar? dat kan wel.

  Als ik naar het strand ga zeg ik niet; Fkk-strand. ja vorige week lekker een dag naar Adam en Eva in zandvoort of ….. geweest.

  Heb de indruk dat 12 jaar oververtegenwoordigd zijn op campings.

  Hoe open zijn jullie over naturisme in reguliere gesprekken? Als je het verteld vaaknvan zón vooroordelen dat je overal naakt loopt.

 2. Mijn ouders zijn naturist en ik raad (nu als volwassen) niemand aan om zijn kids mee te nemen naar een naturistencamping of strand.
  Wat ik daar allemaal heb gezien als kind is niet gezond…
  Hoe vaak dat mijn vader aftrekkende mannen weg joeg als we op het strand waren…
  En op de campings (ook die met pasje dwz goede campings) heb ik heel wat gezien als kind. De ouders hebben geen idee! Pedofielen weten waar ze moeten zijn!
  Ik heb zelfs in Flevoland op een camping gewerkt om de pedofielen uit het zwembad te halen. Elke dag was er gedonder. En de gasten hadden niks door!
  Ik heb er flinke trauma’s aan overgehouden.
  Kinderen (ook die van 14 tot 17 jaar) kunnen nog geen nee zeggen tegen hun ouders.

  • Dank voor je waarschuwing. Ik heb navraag gedaan bij onze blogger die er is geweest en zij heeft een totaal andere ervaring. Er was juist heel veel sociale controle op de camping waar zij was. Helemaal geen gedonder, als dat wel zo was geweest hadden we dat natuurlijk eerlijk gedeeld.

 3. Hallo JM Heel vreemd maar jammer voor jou dat je zoveel negatieve ervaringen heb opgedaan met naturisme en zeker op goede campings. Het is niet de werkwijze van naturistencampings om dit gedrag te tolereren. Als zij aangesloten zijn bij de overkoepelende organisatie NFN hebben zij het keurmerk “PRETTIG BLOOT” en hebben zich te houden aan die regels. Mochten er mensen zijn met slechte bedoelingen dan altijd aangiften er van doen

 4. Je bent dan toch duidelijk op ‘verkeerde’ naturistencampings geweest. Wij hebben juist de ervaring dat de sociale controle én die van de leiding dusdanig zijn dat er geen sprake kan zijn van verkeerde handelingen. Indien er toch iemand met die bedoeling zou vertoeven wordt dezelfde dag nog verwijderd, zonder enige terugbetaling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.