Op vakantie met kinderen met autisme? Ontmoet Free Time Flies

2
257
Wat een plezier tijdens de vakantie! (copyright foto: Free Time Flies).
Wat een plezier tijdens de vakantie! (copyright foto: Free Time Flies).

Wist je dat het deze week Autismeweek is in Nederland? In deze week vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land. Daar zijn ook kinderen bij. Omdat het niet altijd even makkelijk is om met deze kinderen ‘erop uit’ te gaan, besteedt KidsErOpUit deze week ook aandacht aan de Autismeweek.

Free time flies is inmiddels permanent gesloten

Blogger Suzanne zocht voor KidsErOpUit organisaties die kampeervakanties bieden specifiek voor gezinnen met een of meer kinderen met een ontwikkelingsstoornis zoals autisme. Later deze week lees je meer over camping ’t Reestdal en vakantie met kinderen met autisme. Vandaag op Wereld Autismedag stelt Suzanne aan Marloes Vaes van Free Time Flies enkele vragen.

Wat is Free Time Flies?

“Free Time Flies is een organisatie die vakanties organiseert voor gezinnen met een of meer kinderen met een ontwikkelings- en/of gedragsstoornis. Het gezin komt kamperen en overdag krijgen de kinderen één op één begeleiding tijdens een dagprogramma, van 9.00 tot 17.00 uur, op maat. De kinderen hebben een leuke vakantie en ouders worden ontlast van de zorgen en hebben een week lang echt rust en vakantie.”

Waarom ben je met Free Time Flies begonnen?

“Ik ben zeven jaar lang werkzaam geweest bij een soortgelijke organisatie. Toen deze organisatie besloot te stoppen zag ik dat de behoefte aan dergelijke vakanties bleef. Daarom heb ik Free Time Flies opgericht. Afgelopen zomer is Free Time Flies echt van start gegaan. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om de gezinnen te zien genieten van een fijne vakantie op maat.”

Wie komen er in aanmerking voor een vakantie via Free Time Flies?

“Free Time Flies organiseert een gezinsvakantie waarbij kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 16 jaar een ontwikkelings- en/of gedragsstoornis hebben, zoals autisme en ADHD. Indien het kind niet aan deze criteria voldoet en het gezin wil toch mee, dan bekijk ik via een persoonlijk gesprek of het gezin toch mee kan doen met de gezinsvakantie.”

Wat een plezier tijdens de vakantie! (copyright foto: Free Time Flies).
Wat een plezier tijdens de vakantie! (copyright foto: Free Time Flies).

Hoe ga je om met broers en zussen zonder diagnose die meekomen met het gezin?

“Broers en zussen die geen deelnemer zijn, krijgen ook een programma aangeboden. Hieraan mogen ze vrijblijvend meedoen. Zo kunnen ouders ervoor kiezen even alleen op pad te gaan of om juist ‘qualitytime’ door te brengen met de overige broers en zussen. Voor de broers en zussen is wel begeleiding aanwezig, maar niet één op één.”

Wat kost een vakantie met Free Time Flies?

“De vakantie kost 900 euro per deelnemend kind. Hierin zitten de kampeerkosten, huur van de groepsaccommodatie waarin de kinderen worden opgevangen, 40 uur één op één begeleiding, twee avondactiviteiten, kosten van de uitjes en activiteiten van de kinderen, opvang van eventuele broertjes en zusjes, vervoerskosten en de onkosten voor de vrijwilligers.De meeste deelnemende gezinnen betalen de begeleidingskosten (40 uur à 17 euro = 680 euro) vanuit een persoonsgebonden budget. De bijkomende kosten van 220 euro betalen ze dan nog zelf.

Gaan jullie elk jaar naar dezelfde bestemming? Zo ja, waar gaan jullie dan heen en waarom juist daar?

“De afgelopen 8 jaar zijn we op verschillende locaties geweest. In 2015 zijn we voor het eerst naar De Sprinkhaan in Oirschot geweest. Deze locatie heeft veel te bieden: een speeltuin, een grote en een kleine speelruimte en zelfs een zwembad. De ouders hebben deze locatie tot nu toe als beste ervaren en willen hier graag nog een keer naar toe. Daarom is de gezinsvakantie van Free Time Flies in 2016 opnieuw bij De Sprinkhaan in Oirschot.”

Kampeerterrein De Sprinkhaan (copyright foto: Free Time Flies).
Kampeerterrein De Sprinkhaan (copyright foto: Free Time Flies).

Wat zijn de ervaringen van de ouders en kinderen?

“Dat alle gezinnen van afgelopen zomer weer mee gaan zegt genoeg. Ouders spreken over een geweldige vakantie. Ze vinden het leuk om elkaar elk jaar weer terug te zien en ervaringen uit te wisselen. Doordat er geen andere vakantiegangers zijn zoals op een gewone camping, zorgt dit voor onderling begrip en hebben ouders de mogelijkheid ervaringen met elkaar te delen. Tenslotte waarderen ouders de kleinschaligheid en vinden ze het prettig dat er goed wordt afgestemd op de specifieke behoeften van hun kinderen. De kinderen zie je elke dag genieten. Ze maken contact met andere kinderen, verleggen hun grenzen tijdens de uitstapjes waardoor hun zelfvertrouwen, veiligheid en zelfverzekerdheid groeit.”

Een kleinschalige en gezellige vakantie met Marloes hier in het midden (copyright foto: Free Time Flies).
Een kleinschalige en gezellige vakantie met Marloes hier in het midden (copyright foto: Free Time Flies).

Wil je verder nog iets kwijt over Free Time Flies?

“Tijdens de vakantieweek worden de kinderen begeleid door enthousiaste vrijwilligers. Dit zijn veelal professionals, die zich in hun vakantie graag vrijwillig inzetten voor onze doelgroep. Het is fijn om te zien dat er elk jaar opnieuw zoveel mensen zich vrijwillig in willen zetten om kinderen en hun ouders/verzorgers een zorgeloze tijd te bieden.”

Praktische info: vakantie met kinderen met autisme

In de zomer van 2016 vindt de gezinsvakantie plaats van 7 tot en met 13 augustus 2016 bij De Sprinkhaan te Oirschot. Er is altijd plaats voor meer gezinnen. Lijkt het je wat om een keer met Free Time Flies mee te gaan op vakantie of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Marloes Vaes via Free Time Flies of mail naar info@freetimeflies.nl.

Meer lezen

Op zoek naar uitjes die geschikt zijn voor kinderen met autisme? Klik en lees voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en X (voorheen Twitter).

2 REACTIES

  1. Hoi
    Zie jullie geweldige site voorbij komen.Maar wat me meteen opvalt is dat dit betreft voor kids tot 16.Waar kunnen gezinnen terecht met kids van 17/18jaar.Wij wonen in Helmond en zijn dringend op zoek naar een organisatie die dagbesteding en logeerweekenden geeft.Momenteel hebben we de Actionkids,maar al haar leeftijdsgenoten stoppen er zowat mee.Weet u zo een organisatie die bij onze dochter aansluit.
    Bvd fam Sandifort

    • Beste familie Sandifort,
      Wij hebben Free Time Flies alleen geinterviewd i.v.m. de Week van Autisme. We zijn niet thuis in dagbestedingen en logeerweekenden. Mogelijk kunt u hiervoor informatie inwinnen bij uw gemeente. Ook zijn er diverse Facebook-groepen waar ouders van kinderen met autisme ervaringen met elkaar uitwisselen. Veel succes in ieder geval met de zoektocht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.