Review ScienceX Smartscope: bekijk je natuurschatten onder een microscoop

Jaszakken vol met takjes, kastanjes en andere natuurschatten. Steentjes in de broekzak. Als ik even niet oplet zit mijn hele wasmachine er vol mee! Zoon C. is echt een verzamelaar, zeker tijdens het wandelen in de natuur. Hij is dol op kleine beestjes en elke lege emmer wordt omgebouwd tot slakkenverblijf. Samen met onze natuurliefhebber testen we de ScienceX Smartscope van Ravensburger.

Review: ScienceX Smartscope

De ScienceX Smartscope is een van de experimenteerdozen van Ravensburger. Het apparaat maakt van je smartphone een microscoop zonder dat je een aparte app hoeft te downloaden. Je kan de Smartscope gebruiken met elke smartphone of tablet. Het enige waar je voor moet zorgen is drie volle batterijen. Behalve de Smartscope zelf, zitten er ook accessoires in de doos:

  • pincet
  • petrischaaltje
  • pipet
  • objectglas
  • opbergzak
  • houder voor tablet

Daarnaast zit er een grote poster en een boekje met gebruiksaanwijzing en tips bij.

De leeftijdsindicatie is 8+. Voor het volledig zelfstandig gebruiken is dit een goede indicatie voor het gemiddelde kind. Jongere kinderen kan je eenvoudig helpen en zeker als ze onderzoekend zijn kunnen ze al veel plezier beleven aan de Smartscope. Maar daarover later meer. Eerst moest de Smartscope in elkaar worden gezet.

Een doos vol met onderdelen, accessoires en achtergrondinformatie.
Een doos vol met onderdelen, accessoires en achtergrondinformatie.

In elkaar zetten van de Smartscope

Een doos vol met allerlei onderdelen en een boekje met gebruiksaanwijzing kijkt ons aan. Oeps, dit is niet even snel in elkaar zetten, hier moet een van ons echt voor gaan zitten. In de gebruiksaanwijzing vinden we een QR-code die naar een instructiefilmpje leidt. Handig! Pak dat filmpje er zeker bij, dan wordt het in elkaar zetten een stuk inzichtelijker. C. is ontzettend nieuwsgierig! Hij wil alle kleine onderdelen bekijken, aanraken en bestuderen. Tip van ons: zet de ScienceX Smartscope in elkaar als de kinderen er niet bij zijn! Het is niet moeilijk, maar je moet je wel kunnen concentreren.

Instructiefilmpje:

Onze ervaring met de ScienceX Smartscope

Ik ben onder de indruk van dit apparaat! In mijn jeugd had je alleen een vergrootglas of later op de middelbare school een microscoop. Het nadeel van een gewone microscoop is dat je er niet samen doorheen kan kijken en voor brildragers is het al helemaal niet fijn. De Smartscope is veel en veel handiger.

Maar hoe werkt de ScienceX Smartscope precies? Heel makkelijk. Je vraagt eerst of je kinderen hun broekzakken willen legen of je gaat natuurlijk materiaal verzamelen tijdens een gezinswandeling. Dan leg je bijvoorbeeld een takje of een blaadje op het doorzichtige plaatje van de Smartscope. Je schuift het onder de lens. Legt een smartphone of tablet met de lens op de lens van de Smartscope en opent de camera. Even draaien aan de knoppen aan de zijkant van de Smartscope om scherp te stellen en tadaaaa: prachtig gedetailleerd beeld!

Het grote voordeel is dat ze tegelijk kunnen kijken én direct met de camera-functie een foto of filmpje kunnen maken. Ideaal voor werkstukken in de bovenbouw van de basisschool of op de middelbare school.

Takje op het glaasje leggen en in de Smartscope schuiven.
Takje op het glaasje leggen en in de Smartscope schuiven.
De Smartscope met de iPhone6 er op.
De Smartscope met de iPhone6 er op.
Kijken doe je via je standaard camera-app.
Kijken doe je via je standaard camera-app.
Dit soort fraaie foto's kan je ermee maken.
Dit soort fraaie foto’s kan je ermee maken.

Kinderen (en enthousiaste papa’s en mama’s) kunnen er van alles onderleggen: dode beestjes, blaadjes, bloemen, takjes, slootwater, muntjes. Je kan het zo gek niet bedenken of je kan het tot in detail bestuderen.

Voor gebruik met de tablet is er een kartonnen steun bijgeleverd. Dit ziet er niet heel erg duurzaam uit. Ik verwacht dat wij de Smartscope alleen gebruiken met een smartphone en dat de kartonnen tablet-steun snel bij het oud papier ligt. Is dat erg? Nee, niet als je de Smartscope alleen in de gezinssituatie gebruikt. Ik kan me voorstellen dat scholen de Smartscope ook handig vinden voor natuuronderwijs en dan is een stevige en duurzame tablethouder geen overbodige luxe.

Blaadje eronder.
Blaadje eronder. Je kan het beeld scherpstellen door te draaien aan de knoppen aan de zijkant van de Smartscope.

De Smartscope en alle kleinere gereedschapjes zijn eenvoudig te bewaren in de bijgeleverde opbergzak. Het apparaat is ontzettend licht en daardoor makkelijk mee te nemen. De Smartscope gaat bij ons in de standaard vakantie uitrusting. Ik zie ze al met z’n allen om de Smartscope zitten op de camping en al het kruipend ongedierte bestuderen….

In het promo-filmpje zie je kinderen met de Smartscope én een smartphone naar buiten lopen. Dat zou ik niet doen. De antislip mat zorgt er wel voor dat de telefoon goed blijft liggen, maar ermee lopen terwijl de telefoon er op ligt? Nee, daarvoor is het mij allemaal te kwetsbaar.

Promotiefilmpje van de Smartscope:

In een Facebook-groep voor ouders werd er een vraag gesteld over de ScienceX Smartscope: “Is de Smartscope echt leuk voor kinderen of is het meer een speeltje dat papa en mama vooral leuk gaan vinden?”. Heel cliché: dit hangt van je kind af.

Zoon C. is gek op het verzamelen van plantjes en dieren. Hij vindt het ontzettend leuk om deze met de Smartscope van dichtbij te bekijken. Dochter M. heeft er minder interesse in. Ze kijkt wel mee, maar rent niet weg om nog meer onderzoeksmateriaal te verzamelen. Als jouw kind een kleine onderzoeker en natuurliefhebber is, dan gaat hij of zij veel plezier aan de Smartscope beleven. Bijkomend voordeel is dat alle natuurschatten bewaard worden voor de Smartscope en niet meer per ongeluk in de wasmachine komen…. Tel uit je winst!

Enthousiast geworden? Bestel hem direct bij Bol.com.

Meer lezen

Op zoek naar de mooiste plekjes in Nederland om natuurschatten te gaan zoeken? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op Facebook en Twitter.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Ravensburger. Zoals je van ons gewend bent delen wel altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

2 REACTIES

  1. Ivar (7) kreeg de Smartscope van Sinterklaas en het hele gezin is er blij mee. Buiten vanalles zoeken en dan onderzoeken. Leuk en leerzaam en nog gezellig ook! Mijn man vroeg zich wel af waarom hij hem nog in elkaar moest zetten. Hadden ze best kant en klaar kunnen aanleveren? Het filmpje was inderdaad wel handig daarbij. Ja terecht “speelgoed van het jaar”!

    • Ik vermoed dat de Smartscope een stuk duurder was geweest als ie al in elkaar in de doos had gezeten ;-). Nou ja, als je even je hoofd erbij houdt dan is het met 10 minuten ook klaar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.