Bij RIVEO in Hotton komt de rivier de Ourthe tot leven tijdens de bevertocht

0
327

De rivier de Ourthe stroom door Belgisch Luxemburg. Blogger Fieke ontdekte alles over het leven in en rondom deze rivier in het RIVEO in Hotton en maakte met haar gezin een bevertocht langs de Ourthe.

De rivier de Ourthe in Belgisch Luxemburg

In het oosten van België liggen de Ardennen, een bosrijk laaggebergte. De Ardennen zijn een uitloper van het Rijnlands leisteenplateau waar onder andere ook de Eiffel toe behoort. Een groot deel van de Belgische Ardennen ligt in de provincie Belgisch Luxemburg. De 165 km lange rivier de Ourthe, een zijtak van de Maas, stroomt door dit gebied. Aan de Ourthe liggen mooie plaatsen zoals Durbuy, La Roche en Ardenne en Hotton.

Riveo rivier de Ourthe
De rivier de Ourthe stroomt door de Ardennen zoals hier bij het plaatsje Hotton

RIVEO in Hotton

Tijdens ons weekend weg in Belgisch Luxemburg willen we meer te weten komen over de rivier de Ourthe, en vooral over het leven in en rondom de rivier. Op internet hebben we gelezen dat we bij RIVEO in Hotton van alles kunnen zien, leren en doen met betrekking tot de rivier. Die combinatie spreekt aan. Als de kinderen zien dat er natuurtochten mogelijk zijn, kunnen ze niet wachten tot we gaan.

We rijden Hotton op zaterdag rond een uur of tien binnen. We moeten in de Hoofdstraat zijn, direct aan het water. Het is gezellig druk, er is markt in de Hoofdstraat. We parkeren daarom aan de andere kant van de Ourthe en wandelen terug. We gaan op zoek naar RIVEO en hebben gezien dat er aquariums en een grote tuin moeten zijn. Daardoor verwachten we niet dat RIVEO tussen de ‘normale’ huizen aan de hoofdstraat ligt.

Als we een aardig stuk over de markt hebben gelopen en het centrum nog niet zijn tegengekomen blijkt dat we er al lang voorbij zijn. Direct bij de brug, aan het begin van de hoofdstraat ligt een grijs huis waarin zowel RIVEO als de lokale Tourist Information zich bevinden. We lopen naar binnen en ik merk dat ik me afvraag hoe hier al die dingen kunnen zijn die ik op de website heb gezien.

Riveo ligging in Hotton
RIVEO ligt vlak bij de rivier de Ourthe in de hoofdstraat van Hotton.

Op zoek naar de sporen van de bever tijdens de bevertocht

Bij aankomst melden we ons bij de de balie van RIVEO. Wij hebben gereserveerd voor één van de natuurtochten, namelijk de bevertocht. Onze gids Kris staat al klaar. Hij stelt zich aan de kinderen voor en geeft aan dat we eerst een stukje gaan lopen voordat de bevertocht echt begint. We lopen terug naar de brug en lopen Hotton uit.

Kris legt uit dat de bevers vroeger in de Ourthe leefden maar uitgestorven zijn. Jaren geleden is er een echter een aantal bevers illegaal teruggeplaatst bij de rivier. Die voelden zich thuis en zijn zich gaan voortplanten. Inmiddels leven er weer heel wat bevers langs de Ourthe.

Wij gaan vandaag op zoek naar de sporen die bevers in de natuur achterlaten. ‘Gaan we dan niet op zoek naar de bevers zelf?’ vraagt zoon T. Nee, Kris legt uit dat bevers overdag slapen en we ze dus niet tegen zullen komen. Uit zijn rugzak haalt hij een boekje met daarin foto’s van alle sporen die we tegen kunnen komen. Hij loopt ze één voor één door met de kinderen. Zodra de kinderen een spoor zien mogen ze deze wegstrepen.

De kinderen roepen dat ze voor de maximale score willen gaan. We gaan op pad. Kris voorop en de kinderen volgen hem op de voet.

Sporen zoeken en leren over de bever

Ons brede pad gaat over in een klein paadje. We lopen onder bomen direct aan de oever van de Ourthe. De begroeiing naast het pad is vrij hoog. Gelukkig zijn de bramenstruiken gesnoeid. Al was het misschien handig geweest als we vandaag een lange broek aan hadden gedaan in plaats van een korte.

Riveo tocht langs de Ourthe
We lopen op kleine paadjes lang de rivier de Ourthe. En soms is het even flink klimmen en klauteren.

De kinderen speuren de omgeving af. Even later is het eerste spoor gevonden. De bevers laten zich van de oever af de rivier in glijden. Hierdoor ontstaan ‘glijbanen’ die, nu we weten waar we op moeten letten, duidelijk zichtbaar zijn. Het eerste spoor wordt weggestreept.

We lopen door. Tijdens het wandelen vertelt onze gids van alles over de bever. Uit zijn rugzak haalt hij een poster van een bever op ware grootte. We bekijken welke kenmerken zijn lichaam heeft en leren dat hij liever zwemt dan loopt om zich te verplaatsen.

riveo beverglijbaan langs de rivier
T. heeft het eerste beverspoor gevonden, een beverglijbaan het water in.

We struinen verder langs de rivier en komen nog een aantal sporen tegen. We zien afgeknaagde bomen en komen ook een beverhol tegen. Of beter gezegd, alle takken die het hol beschermen. Met daar tussenin luchtgaten zodat er voldoende lucht in het hol kan komen.

Beversporen in het bos

Na een tijdje verlaten we het pad langs de Ourthe en lopen het bos in. Bevers blijken tot een paar honderd meter van de rivier te komen. We hebben al een aardig aantal sporen weg kunnen strepen maar zijn nog op zoek naar een beverdam en naar de voetafdrukken van een bever. Door het bos lopen een paar stroompjes. Het is droog dus er staat maar weinig water in. Maar dan zien we een flinke plas water. Wat blijkt: hier hebben bevers een dam gebouwd zodat het water blijft staan. Dus ook die kan van de lijst.

riveo bos in
We lopen wat verder van de rivier af het bos in.
riveo beverdammen in het bos
Bevers bouwen dammen en ook die vinden we, midden in het bos bij een stroompje.

We genieten nog even van de groene omgeving en lopen weg. T. staat nog wat te treuzelen en roept dan opeens: “Ik zie beversporen in de modder”. Onze gids loopt naar hem toe. T. blijkt gelijk te hebben. Waar we net met zijn allen niets zagen vindt hij de kleine voor- en wat grotere achterpootjes van een bever. Hij glimt van trots. We dopen hem tot superspeurneus.

riveo op zoek naar beversporen
T. geeft het zoeken naar beversporen niet op en gaat nog even door als wij doorlopen.
riveo beversporen pootafdrukken
Wij hebben de sporen allemaal over het hoofd gezien, maar T. vindt een paar mooie pootafdrukken van de bever in de modder.

Missie geslaagd, wij weten alles over de bever!

We vervolgen onze tocht door het bos. We struinen dwars door het bos achter de gids aan. We vinden uiteindelijk alle sporen uit het boekje. Vol trots wordt het laatste spoor weggestreept. Kris blijft enthousiast vertellen over de bever. De kinderen kunnen met al hun vragen bij hem terecht. Als hij uit zijn rugzak een tasje haalt waar de kinderen hun hand in moeten steken zonder te kijken twijfelen ze even. Wat zal erin zitten? Eén voor één voelen ze toch en mogen ze raden wat het is. Dochter R. weet het goede antwoord.

riveo bevertocht struinen door het bos
We lopen steeds verder het bos in, over de paden, maar ook hele stukken struinen we door het bos.
riveo omgeknaagde boom bever
Deze boom is omgeknaagd door een bever. We leren dat een bever hier ongeveer 6 dagen, of beter gezegd 6 nachten, over doet.
riveo beverstaart
We bekijken een beverstaart van dichtbij. Ze voelen aan de schubben en de haren.

Dan is het tijd om terug te lopen naar RIVEO, we hebben er al bijna twee uur op zitten. Net voordat we Hotton inlopen leren de kinderen nog wat over het gebit van de bever. Met behulp van een schedel laat Kris zien waarom de bevers zo goed kunnen knagen. De kinderen, en wij zelf ook, zijn nu volledig op de hoogte van hoe bevers leven.

riveo bevertandem
Door het bekijken van de schedel leren we dat de tanden van bevers blijven groeien. Ze kunnen dus heel lang doorknagen.

Wat heeft het RIVEO nog meer te bieden?

Tijdens ons laatste stukje van de wandeling horen we wat er nog meer te doen is bij RIVEO. Er zijn verschillende buitenactiviteiten. Zo hadden we ook kunnen gaan vissen in de rivier of op zoek kunnen gaan naar rivierkreeftjes. Er is een interactieve tentoonstelling te bezoeken, momenteel over de Ourthe bij nacht. We kunnen het onderwaterleven van dichtbij bekijken in 16 aquariums en in de prachtig aangelegde tuinen liggen midgetgolfbanen.

Ik baal een beetje dat we niet de hele dag hebben uitgetrokken voor een bezoek aan RIVEO. We nemen nog wel even een kijkje bij het onderwaterleven in de aquariums. Deze liggen in de, verrassend grote, tuin. In de aquariums is het leven in de Ourthe nagebootst. Van heel dicht bij kunnen we de vissen, kikkers en andere beesten bekijken. Ook nemen we nog een kijkje bij de tentoonstelling over de rivier bij nacht boven in het pand.

Onderwaterleven bij RIVEO
Een kijkje nemen in de aquaria
Teun puzzelt de dieren op de juiste plek aan de rivier
T. puzzelt de dieren op de juiste plek aan de rivier

Interactie, doen en ervaren staan centraal bij RIVEO

Overal waar we komen blijken interactieve dingen voor kinderen te doen. Bij het aquarium gaat T. aan de slag met de ‘puzzel’ om alle dieren op de goede plek bij de rivier te plakken. Bij de tentoonstelling over de nacht mogen de kinderen een donkere kamer in. In deze kamer ervaren ze hoe een vleermuis in de nacht op zoek gaat naar eten. De kinderen moeten zelf een vlinder proberen te vinden. Leren door te ervaren en te doen staan hier centraal. Heel geschikt voor families dus.

Praktische informatie voor een bezoek aan RIVEO

Wanneer je een bezoek wilt brengen aan RIVEO is het verstandig om vooraf de agenda op de website van RIVEO te bekijken. Hier vind je een overzicht van welke activiteiten wanneer worden georganiseerd. Denk hierbij aan natuurwandelingen zoals wij hebben gedaan over de bever maar ook aan vissen met de familie, rivierkreeftvissen en nachtwandelingen.

Als je een natuurtocht wilt doen en het informatiecentrum zelf wilt bekijken dan moet je hier minimaal een halve dag voor uittrekken, maar een hele dag vermaken kan ook prima.

Afhankelijk van welke activiteit je gaat doen is het handig om hier rekening mee te houden qua kleding. Een lange broek was best fijn geweest tijdens de bevertocht.

De toegangsprijs voor RIVEO bedraagt 6 euro per kind en 8 euro per volwassene. Kom je als gezin dan betaal je 6 euro per persoon. Je betaalt een paar euro extra als je gebruik wilt maken van de minigolf. De prijzen van de verschillende natuurtochten zijn te vinden op de website van RIVEO, ze variëren in prijs tussen de 6 en 10 euro per persoon (prijspeil 2018).

Ligging RIVEO

Zou jij met je gezin Riveo in Hotton willen bezoeken?

Meer lezen

Op zoek naar meer tips voor Belgisch Luxemburg en directe omgeving? Klik & kijk voor meer inspiratie:

KidsErOpUit is te volgen op FacebookInstagram en X (voorheen Twitter).

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met de regio Belgisch Luxemburg. Zoals je van ons gewend bent delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.